W ostatnim czasie będąc na Krakowskim Kazimierzu idąc na Belgijskie Frytki natrafiłam na coś genialnego!Shake na letnie dni! Świeże owoce, kilka kostek lodu, fantastyczna sprawa
Kuchnia moimi oczamisię idealnie w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, można sorbet podać z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego, bo to super połączenie. Sorbety owocowe są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody, sorbety są zdrowe i do tego pyszne. Najbardziej go lubię w wersji z truskawkami. Ale takie jak ten, z leśnymi jagodami też jest bardzo smaczny. Sorbety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokrojony w kostkę arbuz i plastry cytryny = LEMONIADA OWOCOWA. Do szklaneczek wlewamy po 2/3 kompotu z mirabelek, dodajemy pokrojone kostki mrożonego arbuza (albo kostki lodu), uzupełniamy wodą gazowaną i plasterkami cytryny. Polecam, bo lemoniada owocowa jest idealna na upalne dni! Lemoniada może być przygotowana na bazie innych kompotów owocowych, innych smaków. Polecam również inne przepisy na lemoniady: Lemoniada z melona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębotwinkowe lody caprese mrożona chłodnik jogurtowy z koperkiem i rzodkiewkami chłodnik melonowo arbuzowy chłodnik ogórkowy z pieczonym burakiem chłodnik owocowy, z czarnej porzeczki chłodnik z botwinki i agrestu kompot z czarnej porzeczki kompot wiśniowy lekki chłodnik lody imbirowo cytrynowe lody limonkowe lody jagodowe, lody borówkowe lody truskawkowe(...)lody w kwiatach cukinii, w tempurze lody zapiekane w cieście lody z owocami napój imbirowo cytrynowy na upalny wieczór - arbuz i wino poncz poncz II sałatka ogórkowo truskawkowa z "malibu" sałatka owocowa sałatka z ogórków z arbuzem sałatka z ogórków z koperkiem, na zimno, sorbet shake lodowo -truskawkowy sorbet melonowy
królestwo garówwiem jak Wy, ale ja wprost kocham lody z dodatkami. Ze świeżymi owocami, bita śmietaną, orzechami albo owocowym sosem. Jak z tymi pierwszymi, zazwyczaj nie ma problemu, tak z sosem może się ten problem pojawić. Na moim blogu rzadko pojawiają się przepisy na dodatki, albo na przepisy na ciasta podstawowe, choć uznałam, że zamierzam to zmienić! A zacznę(...)sposób grudek. Jeżeli lubicie gęste sosy, po pozbyciu się grudek dodajcie rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, pogotujcie jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając i gotowe.Odstawiamy do przestudzenia.Polewamy lody, ciasta lub desery.Smacznego
Słodkie Przyjemnościniebie gości już z samego rana. KOKTAJL TRUSKAWKA - ANANAS. (autorski;) 2 porcje (szklanki) 200g świeżego ananasa 200g truskawek sok pomarańczowy (lub kostki lodu) Ananasa obranego i wyszypułkowane umyte truskawki zblendowałam na musy w osobnych naczyniach. Do każdej owocowej masy wlałam po trosze soku tak, aby nabrały one płynniejszej konsystencji. Zamiast tego, można pokruszyć kostki lodu. Następnie wlewałam do szklanek
W kuchni Karmel-itkinich stworzyć coś dobrego. Nadają się do sałatek owocowych i ciast a także do koktajli i lodów bo są tak bardzo słodkie, że nie trzeba już dosładzać cukrem. Do lodów banany są wręcz idealne bo nadają im kremowej konsystencji. I własnie dzisiaj zapraszam na takie pyszne kremowe lody bananowe z czekoladą. składniki: 4 średnie dojrzałe banany
Monia miesza i gotujeupały nie ma nic lepszego niż domowe lody , lody wodne z owocami czy mrożony jogurt owocowy. Często mrożę też sam jogurt z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny cukru pudru. A jak zrobić mrożony jogurt truskawkowy? Samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę, czyli tyle ile trwa zmiksowanie składników, natomiast kilka godzin trwa oczekiwanie na efekt końcowy, czyli(...)słodkie, jogurtu truskawkowego nie słodziłam niczym, ale można masę jogurtową dosłodzić, może to być cukier, miód, czy ksylitol. Jak chcecie by jogurt z owocami był bardziej kremowy i przypominał lody, polecam dodać jeszcze śmietankę kremową 30%. Ja jednak chciałam jogurt mrożony w wersji fit, bez dodatkowych kalorycznych dodatków. Ponieważ truskawki mają w sobie wodę, musimy je zmiksować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlodach na bazie mleka i śmietany zachciało mi się poeksperymentować z sorbetami. Są jeszcze lżejsze i bardziej orzeźwiające od tradycyjnych lodów, więc będą u mnie gościły częściej. Mój pierwszy sorbet to tak naprawdę dziecko przypadku, ale zachwycił mnie smakiem do tego stopnia, że od razu po zrobieniu chwyciłam za telefon żeby podzielić się recepturą. W pierwotnym zamyśle(...)wody 1 szklanka cukru Przygotowanie: Morele i banana oraz sok z cytryny miksujemy na mus blenderem. Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy, a następnie łączymy z musem owocowym. Mieszankę przekładamy do urządzenia chłodzącego do lodów. SORBET LIMONKOWO - BANANOWY Składniki: skórka otarta z 1 limonki sok z 4 limonek 1 banan 1 szklanka cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Jak opisałam
Bon appetit mon amiewodą. Mieszać, aż wszystko się połączy. Gotowe lody polać polewą, która może być jeszcze ciepła :) Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mięta , mleko skondensowane , polewa , soki owocowe
https:KKuchniaMniamaksamitne, mocno owocowe i bardzo delikatne. Dzięki dodatkowi dojrzałych bananów są słodkie, ale zawsze można je dosłodzić np. miodem. Również kilka łyżek kremowej śmietanki lub mleczka kokosowego sprawia, że miksowane owoce łatwiej się łączą, a smak lodów jest jeszcze delikatniejszy. Zakochacie się w tych lodach
Słodko-Słony Świat Ilonymojej szafce kuchennej tak długo. Portorosa - cudna nazwa, prawda? :) Owocowy smak i piękny różowy kolor tego trunku wspaniale skomponował się z figami. Wino jest dość mocne, mojemu Mężowi przypomina domowe wino robione niegdyś przez jego babcię. Jeśli tylko macie taką możliwość, sięgnijcie w tym przepisie po domowe owocowe wino, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne wino słodkie, deserowe(...)Giancarlo Caldesi, Katie Caldesi "Venice" Składniki (na 4 porcje): 8 świeżych fig 200 ml wina z dzikiej róży, domowego wina owocowego lub innego słodkiego wina np. Madery, Porto, Vin Santo 200 ml wody do podania: lody waniliowe lub jogurt grecki Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Figi umieść w naczyniu żaroodpornym, polej winem oraz wodą, przykryj
Chilli Czosnek i OliwaOstatnie upały zmuszają do przygotowania czegoś orzeźwiającego i chłodzącego. Proponuję Wam pyszny deser, bardzo przypominający lody. Jest puszysty, z małą nutką czekolady i waniliowym aromatem... Całość wieńczy słodki sos owocowy. Gorąco polecam! Składniki:250g serka mascarpone, 400g gęstej śmietany 18%,laska wanilii, 2 białka, 60g mlecznej czekolady, 60g cukru pudru. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem
Z miłości do słodkościciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych nutach zapachowych wzbogaconych o nuty owocowe. Porcje: 10 porcji Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Lody piwne 200 ml mleka z nerkowców *, 170 ml śmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy
SzczyptaSmaQ