Pomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego cukru 10 dkg margaryny 1 szkl.orzechów włoskich [ u mnie mieszanka bakaliowa] Wszystkie składniki przełożyć do miksera i miksować końcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie
Moje domowe kucharzenieNiby sorbet bo zawiera same owoce ale konsystencja i smak bardziej przypomina lody. Jednak nie zależnie od nazwy jest pysznie i orzeźwiająco a do
Monia miesza i gotujeprzekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów.Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki lub jogurtowe ciasta.Sprawdzą się także jako element dekoracyjny lodów i owocowych deserów.Zapraszam na fan page Brześć
kolorowotorcikowoskładniki:6 szt kiwi1 niepełna szklanka cukru300 ml wody1 białko1 łyżka soku z cytrynykilka listków suszonej lub świeżej mięty (wedle uznania jak kto lubi bardziej czy
Monia miesza i gotujetracić czasu na ich mieszanie. Spróbujcie, u mnie znikły naprawdę szybko, bo są wyjątkowo smaczne. Zapraszam również na: domowe lody cytrynowo-śmietankowe oraz zdrowe lody jogurtowo-owocowe . ... uwielbiam takie domowe, rozpływające się w ustach lody nadziane pysznymi bakaliami Składniki: 500 ml śmietanki 36% 1 1/2 tubki zagęszczonego mleka słodzonego (około 225 ml) 3 łyżki
Słodkie okruszkijest najprostszy sposób na pyszne, szybkie w przygotowaniu, mocno-owocowe i dietetyczne lody? Odpowiedź brzmi: sorbet! Wystarczy zmiksować ulubione owoce - u mnie truskawki, dodać odrobinę cukru i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Te kilka kroków wystarczy, by doznać prawdziwego letniego orzeźwienia! Składniki (na 6 lodów*) : truskawki (u mnie około 600 g) cukier (wg uznania) świeża mięta(...)obierz i zmiksuj na mus. Dodaj odrobinę cukru, możesz również wrzucić odrobinę świeżo posiekanych listków mięty. Mus wlej do pojemniczków na lody, włóż patyczki i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Następnie możesz cieszyć się owocowym orzeźwieniem. :) * Użyłem pojemniczków marki IKEA
Food Squarepowodzeniem można modyfikować przez dodatek różnych przypraw, owoców, bakalii czy choćby czekolady, pralinek czy aromatów spożywczych. Ważne żeby pamiętać o tym, że dodając do masy owoce czy puree owocowe – dodajemy do lodów wodę, więc trzeba zmienić proporcje bazy – zmniejszyć ilość mleka a zwiększyć ilość śmietany i ewentualnie dodać odrobinę alkoholu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym
Karo in the Kitchenmiodu, soku z cytryny i ekstraktu z wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło tak dobrze, że nie mogłam powstrzymać się przed kolejnym i kolejnym... Spróbujcie koniecznie! Gofry serowe z sałatką owocową Składniki: (na 13 gofrów) 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli(...)pół. Wszystkie owoce przełożyć do miski, dodać posiekane listki mięty. Miód, sok z cytryny i ekstrakt dokładnie wymieszać. Polać owoce, delikatnie połączyć, odstawić. Ciepłe gofry podawać z lodami i sałatką owocową, polane powstałym sosem. Smacznego! Moje psy udały się na popołudniową drzemkę. Poważnie rozważam pójście ich śladem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy Aleksandry: kremowe i owocowe zarazem. Proste i zdrowe. Jak stwierdził mój mąż: "Ale one są pożywne!". Robiłam je przy użyciu maszynki do lodów, ale także bez niej można je wykonać. Bardzo polecam! Dla kogo: dla fanów tych małych granatowych kuleczek dla chcących powrócić myślami do czasów dzieciństwa dla mających ochotę na zdrowe lody Składniki: 400g borówek
Mania Wypiekaniagarnuszka - gotujemy przez chwilę, aż całość zgęstnieje. Do pojemnika blendera lub miksera kielichowego wlewamy mleko i dodajemy lody - miksujemy przez chwilę. Na dno szklanek wlewamy owocowy sos i dolewamy lody zmiksowane z mlekiem. Napój podajemy natychmiast - udekorowany gałką lodów lub świeżymi owocami. Smacznego
Plate of JoyOstatnimi czasy temperatura w Krakowie przekracza 33 stopnie. Zatem, cóż może być lepszego na ochłodę w te upalne dni, niż lody? A no, mocno owocowe i o wiele lepsze od kupnych - domowe lody:) Szybkie w przygotowaniu i za to dla nich wielki plus. Macie ochotę na ochłodę;> Przepis pochodzi z domowych zapisków. Składniki
Krakowskie smaki Anipołączenie wypróbować. Kiedy więc marchewkowe wyszły, zabrałam się za kolejne.Oczywiście, mieszanie lodów co pół godziny zajmuje nieco czasu. Jednak warto, efekt bowiem jest fantastyczny! Te lody są mocno owocowe, same w sobie może nawet troszkę za mało słodkie. My jedliśmy je z tartą rabarbarową, którą wspaniale ożywiały. Delikatna nuta rozmarynu gdzieś w tle nadaje lodom
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOwocowe koktajle to najlepsza opcja na lekki wartościowy posiłek w upalny dzień. Skwar się leje z nieba... szklanka w dłoń i zapraszam na ziiiimny, ożywiający koktajl. Składniki: (na dwa duże koktajle) 3 szklanki truskawek 4 kawałki arbuza 2 pomarańcze dżem truskawkowy do smaku (opcjonalnie miód/syrop klonowy) kruszony lód opcjonalnie jogurt naturalny Sposób przygotowania: Owoce najlepiej żeby były(...)prostu ją kroimy. Owoce umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładko. Dodajemy do smaku nieco dżemu truskawkowego lub opcjonalnie miodu/syropu klonowego. Szklanki napełniamy do 1/3 wysokości kruszonym lodem i dopełniamy owocowym koktajlem
Pyry na Gaz