namową syna kupiłam maszynę do lodów i przepadłam. Lody robimy non stop i to różne smaki. Takie domowe lody mają swoją zaletę: są zdrowsze od kupnych ale i mają swoją wadę: znikają zbyt szybko. Waniliowym nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Ale do rzeczy. Czekoladowe lody są z dodatkiem gorzkiej czekolady i z niewielką ilością nutelli. Są naprawdę pyszne. Źródło przepisu
Pysznie & Pięknieletnie orzeźwienie, pomogą zimne domowe lody Lody wiśniowe na jogurcie Składniki: jogurt naturalny - 400 g wiśnie - 1 szkl cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Przełożyć osączone wiśnie do miksera, zmiksować. Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier, dobrze wymieszać. Wymieszany jogurt przelać do miksera z wiśniami, dobrze zmiksować. Następnie przelać do małych pojemników
Kuchnia DanusiDomowe lody jogurtowo - truskawkowe z owocami i amarantusem, czyli idealny deser na niedzielne popołudnie. Deser ma same plusy - jest przepyszny, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) lody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu
DefinicjaSmakuodnalazłam naszą odwieczna maszynkę do lodów. Przywiózł ją z Niemiec właśnie tato- pod koniec lat 80tych, może na początku 90tych. Czyli zabytek. Ale działa! I można w nim zrobić domowe lody- na przykład śmietankowe. Sama maszynka to relikt dizajnu końca dwudziestego wieku- jakieś bladoróżowe schemaciki lodów, plastik, który nieco już pożółkł. Firma ok- Phillips. I co najważniejsze- silniczek działa. Metoda(...)jednocześnie. Ale daje radę. A smak domowych lodów jest milion razy lepszy niż sklepowych. Nie mówiąc o tym, że do przygotowania domowych używa się mniej niż dziesięciu składników- a zobaczcie na skład tych kupnych. Jako pierwsze wybrałam lody śmietankowe. Za kupnymi nie przepadam, wolę z jakimiś dodatkami. Ale robiąc swoje chciałam zacząć od klasycznej podstawy. Przepis znalazłam na blogu , którego
les mirabellesjednak wiatr sprawia, że jest dość zimno. Ja wiem, że taka pogoda nie bardzo zachęca do spożywania lodów jednak ja dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na przepyszne domowe, mocno bananowe lody. Przecież możecie je przyrządzić dzisiaj a zjeść np jutro- chociaż uprzedzam, że łatwo im się nie oprzecie. Lody są mocno bananowe na bazie prawdziwych bananów i świeżej kremówki
Krakowskie smaki AniPoniżej przygotowałam krótkie zestawienie niektórych moich ulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą
Codzienna kuchnia niecodziennaintensywny smak brzoskwiń, nie są zbyt słodkie, a serek nadaje im zwartą, mniej wodnistą konsystencję. Z podanych proporcji można przygotować 6-7 małych foremek. Lody brzoskwiniowe na patyku Składniki: 3 brzoskwinie (400g) 2 łyżki domowego cukru z wanilią 100g twarogu naturalnego lub śmietankowego z pojemnika (u mnie Twaróg Delikatny President) 4 łyżki cukru pudru - brzoskwinie oczyścić, przekroić na pół, pozbawić
Smakołyki Berenikirazem sama nie wiem, ile ma to wspólnego z oryginalnym semifreddo, więc powiedzmy, że są to po prostu lody bez maszynki.A dlaczego tak uparcie szukałam sposobu na domowe lody, skoro mogę po prostu kupić je w sklepie? Nie jestem maniaczką zdrowego żywienia, nie za bardzo przejmuję się sztucznymi składnikami w gotowych produktach (oczywiście nie jem rzeczy, których skład mówi
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodami musieliśmy się wstrzymać, potem wakacje, no i dziś przyszedł dzień na przetestowanie urządzenia. Efekt bardzo zadowalający, lody wszystkim smakowały i już wiem, że będziemy teraz jeść głównie domowe lody. Wypróbujemy różne receptury, różne smaki , a wyniki na pewno zamieścimy. Na pierwszy ogień poszły lody, o jednym z najprostszych przepisów, bo nie miałam dużo czasu na przygotowanie. Przepis częściowo
Państwo Wojtczuk gotująpierwszy miałam do czynienia z domowymi lodami. Nie zawiodłam się wyszły pyszne! Składniki: kubek śmietany 30% Tyle samo zimnego mleka aromat waniliowy ok 4 łyżek kakao 2 jajka 5 łyżek cukru Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno. Jajka rozbełtać z cukrem, kakaem i aromatem. Następnie powoli łączyć śmietanę z jajkami. Dolać powoli mleko i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do zamykanego pojemnika
Pychotkaaaprawda dziś jest trochę chłodniej ale domowe lody zawsze dobrze smakują nawet w te chłodniejsze dni. To chyba już moja ostatnia propozycja ze świeżymi jagodami, bo część zamroziłam z część wrzuciłam w słoiczki i będą na zimę. Więc takie lody jeszcze bardziej smakują bo z ostatnich owoców. A wracając do nich zrobiłam je w maszynce, która stała bardzo długo
Ewa w kuchniMarzyły mi się od dawna. Domowe lody na śmietanie, zrobione w mojej kuchni bez użycia maszyny. No i stało się. Szkoda tylko, że zaczęłam je robić około 19... W efekcie chociaż smaczne, są stosunkowo twarde. Dlatego nauczka na przyszłość - lody należy miksować 5-6 razy, co godzinę. Dzięki temu będą miały przyjemniejszą strukturę, będą bardziej napowietrzone i łatwiejsze w nakładaniu
W poszukiwaniu inspiracjiLody to pyszny i orzeźwiający deser nie tylko dla naszych milusińskich. A domowe lody to pyszna i na pewno zdrowsza alternatywa dla tych wszystkich, które kupujemy w sklepach. Ja ostatnio miałam nie miłą przygodę z lodami zakupionymi, właśnie w sklepie i postanowiłam, że więcej nie będę kupować gotowców, gdyż przygotowanie ich w domu trwa kilka minut, jedynie mrożenie jest
Ciasteczkowy Potwórbędę po raz kolejny zachwycać się domowymi lodami - są pyszne i już. Tym razem maliny i mango. Okazały się świetnym połączeniem. Mango było dojrzałe, nie musiałam wcale dodawać cukru, jak dla mnie lody sa wystarczająco słodkie. Ale jeżeli lubicie słodkości, po prostu dodajcie cukier. Składniki200 g malin 1 mango330 ml śmietany kremówki ( miałam
Stare Garywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Swego czasu domowe lody robiłam - prawie codziennie. Przyznam, że nie można ich porównać - do tych ze sklepu. Tym razem przedstawiam brzoskwiniowe... Są pyszne! Co prawda, nie bardzo jestem za spożywaniem jajek na surowo, ale tu akurat o tym zapomniałam... Ten prosty deser można udekorować według własnych upodobań, dzięki czemu może stać się wyjątkową
Di gotujeszybko zrobić domowe lody ? W dodatku takie bez jaj, bez mleka, bez ucierania, miksowania, ciągłego mieszania. Tajemnica tkwi w .. bananie ! Tak, banan. Bazując na tym owocu w mig przygotujecie lody. Wystarczy banana zamrozić, dołożyć ulubione dodatki i zmiksować blenderem. JA do swoich lodów, dodałam jeszcze awokado. Dzięki niemu stały się bardziej kremowe. Składniki: 1 dojrzały banan 1/2 dojrzałego awokado
kolorowotorcikowoZero sztucznych dodatków, 100% naturalnego smaku. Domowe lody po prostu nie mają konkurencji. SKŁADNIKI: (na około 1l) 300g truskawek 100ml wody 80g cukru 330ml śmietanki kremówki WYKONANIE: Owoce myjemy, odszypułkowujemy i rozkrawamy na pół. Do garnka wlewamy wodę i cukier i zagotowujemy (cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Do syropu dodajemy truskawki i gotujemy na sporym ogniu przez 3 minuty
Pyry na Gaz