Niewątpliwie lody domowe są najlepsze. Niedawno byliśmy w Bieszczadach i w drodze powrotnej zajechaliśmy do Sanoka. Tam poszliśmy na obiad, no a po obiedzie lody. Mąż kupił sobie m.in pomarańczowe. Smakowały jak pomarańczowa mamba – czyli jak dla mnie dość sztucznie. Od pewnego czasu i tak zbierałam się do zrobienia lodów pomarańczowych no i stało się. W smaku intensywne
Niebieski kubek z kawaposzczególne owoce, będę wrzucała przepis na lody z nimi, ponieważ w tym roku postanowiliśmy lodów nie kupować - poza może naszym wakacyjnym wyjazdem. A zatem przed wami przepis na domowe lody bez maszyny (jeszcze się takowej nie dochrapałam). Lody truskawkowe 600ml śmietanki 30% bądź 36% 0,5kg truskawek miód lub syrop klonowy Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec cienką stróżką wlewamy
Przepysznik - BLW i nie tylkomożemy jeść #lody bez wyrzutów sumienia. Jedząc lody spalamy ok. 50 kcal, czyli tyle co ma średnio gałka lodów, a więc zjadając 1 gałkę zerujemy ilość zjedzonych kalorii. Te domowe lody przygotowałam z 2 mrożonych dojrzałych brzoskwiń ze skórką i 100 ml śmietanki 30%. Zamiast śmietanki możemy dodać kilka plastrów zamrożonych bananów. Lody jemy bez ograniczeń, bez wyrzutów sumienia, wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfrogurt to samo zdrowie a smakuje jak lody. Frogurt to nic innego tylko zamrożony jogurt naturalny z innym produktem/produktami nadającym mu smak, tym razem z truskawkami. Smakuje prawie jak domowe lody, a można go jeść bez wyrzutów sumienia. Składniki: (na 2-3 porcje-gałki w zależności od rozmiaru łyżki do lodów) 400 g truskawek 250 g jogurtu gęstego naturalnego-można
KreatywnePinyzacznie tężeć zatapiamy w niej owoce, wyciągamy i wkładamy na chwilę do lodówki. Dodatkowo : -arbuz pokrojony w słupki -kiwi pokrojone w kostkę -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu -lody domowej roboty; przepis już niedługo w osobnym poście. Talerz komponujemy według własnego pomysłu. Wyłożyłem na pralinie kiwi, obok ustawiłem arbuza i dalej lody, wszystko posypane orzechami laskowymi. Smacznego
BaRepaswreszcie mamy ciepło a jeśli ciepło, to koniecznie muszą być domowe lody. Dzisiaj lody truskawkowe :) Składniki: - 600 g truskawek - 8 łyżek cukru pudru - 4 żółtka - 400 ml śmietanki kremówki - 100 ml mleka - 2 łyżki miodu Przygotowanie: Truskawki miksujemy z połową cukru a następnie wkładamy do lodówki. Żółtka i resztę cukru ubijamy na puszystą masę. W garnku doprowadzamy do wrzenia
Zainspirowana w kuchnipoprawia nastroju, jak ulubiony deser. W tym wypadku są to domowe lody czekoladowe z nadzieniem z orzeszków ziemnych i miodu. Niesamowicie pyszne i kremowe… Lody zrobione własnoręcznie zawsze będą lepsze od kupnych, warto więc poświęcić odrobinę czasu i je przygotować Składniki:Lody czekoladowe:300 ml śmietany kremówki200 ml mleka4 żółtka1/3 szklanki cukru100 g mlecznej czekolady50 g czekolady deserowejNadzienie
Oryginalny smakGorąco? Szukacie orzeźwienia w te upalne dni? Mam dziś dla Was coś na ochłodę a mianowicie lody domowej roboty. Przygotowałam je dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki bogutynmlyn.pl Śmietanowo – miodowa masa bogata w bakalie, słodkie rodzynki i chrupiące orzechy. Pyszne lody w sam raz na upalne dni! Składniki: 500 ml śmietanki 30% 10 łyżek bakalii (orzechów włoskich, laskowych i nerkowca
Podróż w kulinarialodówce, więc przygotowałam dla ochłody lody jogurtowe z czarną porzeczką, w końcu mamy jeszcze lato mimo, że na termometrze temperatura jest coraz niższa. Latem dla ochłody zajadamy się różnymi domowymi lodami , w tym lodami jogurtowymi z owocami. Do przygotowania tych „lodów” potrzebny jest jedynie jogurt, owoce czarnej porzeczki i odrobina cukru pudru. Jogurt wystarczy wymieszać z odrobiną cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwspaniale kremowe i puszyste. Lody cytrynowe przygotowuje się bez użycia maszyny do lodów, nie trzeba ich mieszać i nie trzeba czekać po wyjęciu z zamrażarki by odtajały. Najlepsze cytrynowe domowe lody! Są tak pyszne, że nawet nasze psy zawsze błagają by dać im choć trochę ;-) Składniki na 1000 ml lodów: 5 - 6 średnich cytryn 3 jajka 3 żółtka
maniapieczeniaskład lodów, które można kupić w sklepie i w porównaniu z domowymi nie mają szans. Nie chodzi tylko o całą listę ulepszaczy i wzmacniaczy smaku ale i o smak. Domowe lody rządzą ;) Składniki: 2 szklanki jagód 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) Wykonanie: Jagody umyć, oczyścić i zmiksować blenderem. Śmietanę ubić, dodać
Mama GotujeWrzesień zaskoczył nas upalną pogodą więc jest jeszcze okazja aby przygotować na ochłodę pyszne domowe lody. Polecam proste trzyskładnikowe lody malinowe, które może przygotować każdy bez użycia maszynki do lodów. składniki: 400 g malin 400 ml śmietanki 30 % 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g) Maliny zmiksować na mus. Przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Do miski przelać mleko
Monia miesza i gotujeOstatnio pogoda nas rozpieszcza;) Jest tak cieplutko, że chyba już najwyższa pora na domowe lody! Na początek polecam moje ulubione;) Mocno bananowe, z czekoladowymi kropeczkami oraz ciągnącymi kawałkami krówek... Koniecznie musicie spróbować! Składniki:3 banany, 200g drobnego cukru trzcinowego, 1/2 l śmietanki 30%,100 g mlecznej czekolady, sok z 1/2 cytryny, 100g krówek. Przygotowanie Banany obrać ze skórki i pokroić
Z miłości do słodkościUpały są coraz trudniejsze do zniesienia... Myślę jednak, że doskonale pomogą w tym domowe lody owocowe:) Wciąż jeszcze trwa sezon na rabarbar i truskawki, dlatego postanowiłam zrobić lody o takim właśnie smaku. Są przepyszne, z dużymi kawałkami truskawek i, co najważniejsze, doskonale chłodzą i orzeźwiają... Składniki:250ml śmietanki 30%, 1/2 kg rabarbaru,200g świeżych truskawek, 100g drobnego cukru.Przygotowanie Rabarbar oczyścić
Z miłości do słodkościpyszne lody śmietankowo - migdałowe:) To bardzo łatwy i szybki przepis, ale szczerze przyznam się do tego, że czas oczekiwania na ich zamrożenie zawsze wydłuża mi się w nieskończoność. Uwielbiam domowe lody! :) Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 cukry wanilinowe 4 łyżki pokruszonych migdałów Wykonanie: Śmietankę należy ubić na sztywno, pod koniec dodawać po troszku
The Sweet Damsellody dają nam to przyjemne orzeźwienie i powiew chłodu dla naszych, jakby spowolnionych wysoką temperaturą organizmów. Jak dla mnie nie ma nic lepszego w takie gorące letnie dni jak domowe lody. A że robi się je dość łatwo i z niewielu składników, przez całe lato mam ich zapas w różnych smakach w mojej lodówce. LODY CAPPUCCINO Składniki
Bon appetit mon amieZnalazłam chwilkę czasu, więc przystąpiłam od razu do działania- test maszynki do lodów firmy Clatronic uważam za rozpoczęty. Na pierwszy rzut poszły domowe lody waniliowe. Wyszły puszyste i bardzo smaczne, więc nie zastanawiajcie się zbyt długo. Składniki: 500 ml mleka ( u mnie sojowe Alpro) 125 g drobnego cukru laska wanilii 6 żółtek 100 ml śmietany kremówki (min. 30 %) Sposób(...)zamrozić lub skonsumować od razu po przygotowaniu (co wcale nie jest takie trudne, gdyż lody są niezwykle pyszne i puszyste). Gdy nie posiadamy maszyny wkładamy masę do zamrażarki i mieszamy 3 krotnie mikserem na najwyższych obrotach po każdej godzinie, ale jeśli lubicie zdrowe, domowe słodycze warto o niej pomyśleć. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt