szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do miski, dodać olej
Gosia gotujeoraz składników na język polski. Znajdziemy też adresy sklepów kuchni świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także tłumaczenie wszystkich przepisów i informacji na język
noteskulinarnyfigabutelkach jak piwo).Syropy cynamonowy (Kanelada) lub migdałowy (Soumada)Myląco zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można
Chilli Czosnek i Oliwadrożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym
Pudełko rozmaitościkremów, lodów, czasem jako dodatek do kawy. Jak widać przepis jest dość elastyczny… i powiem szczerze, że przymierzam się do zrobienia go w innych smakach. Polecam jego wypróbowanie :) Składniki: 5 żółtek 250g cukru ¼ litra spirytusu 250ml mleka* + 250ml śmietany kremówki 30% (można zastąpić: ½ litra mleka, ½ litra słodkiej śmietanki lub ½ litra mleka skondensowanego)** 2 - 4 łyżeczki cukru waniliowego * Najlepiej użyć(...)mleko, a na koniec stopniowo wlewamy spirytus. Ajerkoniak jest gotowy do picia praktycznie od razu po zrobieniu, jednak najlepiej odstawić go na kilka godzin, by dobrze wystygł i stężał. Likier uzyskuje najlepszy smak po kilku dniach. Gotowy likier najlepiej przechowywać w lodówce. ** W zależności od tego jaką konsystencję likieru chcemy uzyskać, dodajemy: - rzadki - dodaj 500ml mleka, - gęsty - 250ml mleka
Smakowy RajWypiekii. W smaku pyszna i długo zachowała świeżość. Składniki na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (wódki, rumu lub likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie(...)rozczyn ;) Całą miskę przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok 10 minutach, a tak naprawdę jak zobaczyłam, że rozczyn się ruszył i podwoił swoją objętość dodałam pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiałam do czasu, aż ciasto przestało się kleić do dłoni, wtedy dopiero wlałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto przestało się błyszczeć. Gdy ciasto miałam
Blondynka Gotujełyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) · ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem
Proste Potrawywłoskiego ocknąć się, obudzić, lub „poderwij mnie”) prawdziwym włoskim tiramisu z moich podróży. Składniki: ok. 300g podłużnych biszkoptów 750 g sera mascarpone dobrej jakości 4 łyżki cukru, najlepiej drobnego 4 jajka 200 ml mocnej kawy, świeżo zaparzonej ok. 50 ml likieru amaretto (ewentualnie innego alkoholu, np. rum, whisky, ale jeśli nie macie amaretto, to najlepiej użyć zwykłej wódki
Pociąg Do Kuchniwłaśnie "poderwij mnie" :) Od siebie dodałam warstwę wiśni drylowanych. P-Y-C-H-O-T-A! Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 10 cm): 1,5 szklanki * zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej) 1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 4-5 łyżek kakao tradycyjnego 500 g serka mascarpone
Domowa Cookierenka Agikółko, aż do zużycia całego ciasta. Ale to naprawdę nic trudnego, przekonajcie się sami :) Składniki: 250 g miękkiego masła 250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g) 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 4 łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cookierenka Agioraz Limoncello ( Co to takiego i jak podawać ) oraz mieszankę przypraw do makaronów (Delizie alla Sorrentina) SKŁADNIKI: Mieszanka Delizie alla Sorrentina: bakłażan, papryczka pepperoni, oliwa z oliwek, bazylia, suszone pomidory,oliwki, cebula, czosnek, sól mrożone gotowane krewetki Tiger Makaron Rigatoni świeża pietruszka, parmezan Likier Limoncello Mieszankę Sorrentina zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Dolewamy oliwy z oliwek.Krewetki porządnie sparzamy wrzątkiem. Makaron gotujemy
MarciochaKucharzySkładniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5 łyżki mannykieliszek likieru kokosowegoPolewa300 g michałkówszklanka kremówkigarść śliwek suszonychWykonanie:SpódSkładniki na spoód zagnieść razem i rozłożyć na tortownicy (średniej).Masa serowaMasło utrzeć z cukrem.Żółtka oddzielić od białek.Do masła dodawać po jednym żółtku
Moje pyszne gotowanieżywo pomarańczową persymoną. Czas przygotowania:1 godz. 50 minut Porcje: 12 Składniki:Ciasto125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,30 g cukru pudru,1 żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka
SzczyptaSmaQjest takie skomplikowane jak się wydaje. Składniki: 6 białek 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 małe opakowania serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru migdałowego 2 łyżeczki cukru otarta skórka z cytryny 1/2 kg świeżych truskawek 6 cl likieru karmelowego lub innego ulubionego Białka wbić do suchej
Jemy PijemyLimoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go zrobić. Jest bardzo prosty w wykonaniu i gotowy dość szybko, jak na produkt „nalewkowy”. Bardzo aromatyczny, słodkawy, ale z lekką kwaskową nutą na końcu, orzeźwiający, z ledwo wyczuwalną nutą alkoholu (ale tu uwaga(...)alkoholem!). Składniki: 10-12 cytryn, najlepiej ekologicznych (niepryskanych) – dojrzałych 0,5l spirytusu rektyfikowanego (my używamy 70%) 0,5l wody 300-500 g cukru Wykonanie: Cytryny (zwłaszcza te „zwykłe) – porządnie wyszorować (chodzi o zdjęcie nie tylko chemii z oprysku, ale także warstwy wosku z cytryn „sklepowych”, która utrudnia wydzielanie aromatu i może sprawić, że likier będzie
Pociąg Do Kuchniproszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Gotowe! Ciasto wylewamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta(...)szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto będzie już wystudzone równomiernie nasączamy je likierem kokosowym i odkładamy na bok. Krem jogurtowo-kokosowy: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki - 30% - z lodówki 170 g wiórek kokosowych 6 łyżek cukru pudru Do miski przekładamy jogurt grecki i wsypujemy
Cooking Monster