likier z 3 składników - 500 przepisów (strona:19/34)

Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 151

szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem  i kakao przesiać do miski, dodać olej

Gosia gotuje
LUTY: KULINARNA BIBLIOTECZKA - Gogo's kitchen Smaki Republiki Południowej Afryki 132

oraz składników na język polski. Znajdziemy też adresy sklepów kuchni świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także tłumaczenie wszystkich przepisów i informacji na język

noteskulinarnyfiga
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 226

butelkach jak piwo).Syropy cynamonowy (Kanelada) lub migdałowy (Soumada)Myląco zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można

Chilli Czosnek i Oliwa
Makowiec 674

drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym

Pudełko rozmaitości
Advocat, Ajerkoniak, czy inaczej likier jajeczny 198

kremów, lodów, czasem jako dodatek do kawy. Jak widać przepis jest dość elastyczny… i powiem szczerze, że przymierzam się do zrobienia go w innych smakach. Polecam jego wypróbowanie :) Składniki: 5 żółtek 250g cukru ¼ litra spirytusu 250ml mleka* + 250ml   śmietany kremówki 30% (można zastąpić: ½ litra mleka, ½ litra słodkiej śmietanki lub ½ litra mleka skondensowanego)** 2 - 4 łyżeczki cukru waniliowego * Najlepiej użyć(...)mleko, a na koniec stopniowo wlewamy spirytus. Ajerkoniak jest gotowy do picia praktycznie od razu po zrobieniu, jednak najlepiej odstawić go na kilka godzin, by dobrze wystygł i stężał. Likier uzyskuje najlepszy smak po kilku dniach. Gotowy likier najlepiej przechowywać w lodówce. ** W zależności od tego jaką konsystencję likieru chcemy uzyskać, dodajemy: -  rzadki - dodaj 500ml mleka, - gęsty - 250ml mleka

Smakowy Raj
Strucla z Makiem 242

Wypiekii. W smaku pyszna i długo zachowała świeżość. Składniki na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (wódki, rumu lub likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie(...)rozczyn ;) Całą miskę przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok 10 minutach, a tak naprawdę jak zobaczyłam, że rozczyn się ruszył i podwoił swoją objętość dodałam pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiałam do czasu, aż ciasto przestało się kleić do dłoni, wtedy dopiero wlałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto przestało się błyszczeć. Gdy ciasto miałam

Blondynka Gotuje
Makowiec zwijany 1219

łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ·          ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem

Proste Potrawy
Prawdziwe włoskie tiramisu 990

włoskiego ocknąć się, obudzić, lub „poderwij mnie”) prawdziwym włoskim tiramisu z moich podróży. Składniki: ok. 300g podłużnych biszkoptów 750 g sera mascarpone dobrej jakości 4 łyżki cukru, najlepiej drobnego 4 jajka 200 ml mocnej kawy, świeżo zaparzonej ok. 50 ml likieru amaretto (ewentualnie innego alkoholu, np. rum, whisky, ale jeśli nie macie amaretto, to najlepiej użyć zwykłej wódki

Pociąg Do Kuchni
Tiramisu 210

właśnie "poderwij mnie" :) Od siebie dodałam warstwę wiśni drylowanych. P-Y-C-H-O-T-A! Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 10 cm): 1,5 szklanki * zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej) 1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 4-5 łyżek kakao tradycyjnego 500 g serka mascarpone

Domowa Cookierenka Agi
Domowy sękacz z piekarnika 336

kółko, aż do zużycia całego ciasta. Ale to naprawdę nic trudnego, przekonajcie się sami :) Składniki: 250 g miękkiego masła 250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g) 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 4 łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Domowa Cookierenka Agi
Smak wakacji - Makaron z Sorrento 175

oraz Limoncello ( Co to takiego i jak podawać ) oraz mieszankę przypraw do makaronów (Delizie alla Sorrentina) SKŁADNIKI: Mieszanka Delizie alla Sorrentina: bakłażan, papryczka pepperoni, oliwa z oliwek, bazylia, suszone pomidory,oliwki, cebula, czosnek, sól mrożone gotowane krewetki Tiger Makaron Rigatoni świeża pietruszka, parmezan Likier Limoncello Mieszankę Sorrentina zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Dolewamy oliwy z oliwek.Krewetki porządnie sparzamy wrzątkiem. Makaron gotujemy

MarciochaKucharzy
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 239

Składniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g  margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5 łyżki mannykieliszek likieru kokosowegoPolewa300 g michałkówszklanka kremówkigarść śliwek suszonychWykonanie:SpódSkładniki na spoód zagnieść razem i rozłożyć na tortownicy (średniej).Masa serowaMasło utrzeć z cukrem.Żółtka oddzielić od białek.Do masła dodawać po jednym żółtku

Moje pyszne gotowanie
Tarta Limoncello z persymoną 223

żywo pomarańczową persymoną. Czas przygotowania:1 godz. 50 minut Porcje: 12   Składniki:Ciasto125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,30 g cukru pudru,1 żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka

SzczyptaSmaQ
Tort bezowy z truskawkami. Beza z truskawkami. 215

jest takie skomplikowane jak się wydaje. Składniki: 6 białek 200 g cukru  szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 małe opakowania serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru  migdałowego 2 łyżeczki cukru otarta skórka z cytryny 1/2 kg świeżych truskawek 6 cl likieru karmelowego lub innego ulubionego Białka wbić do suchej

Jemy Pijemy
Limoncello – likier cytrynowy 250

Limoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go zrobić. Jest bardzo prosty w wykonaniu i gotowy dość szybko, jak na produkt „nalewkowy”. Bardzo aromatyczny, słodkawy, ale z lekką kwaskową nutą na końcu, orzeźwiający, z ledwo wyczuwalną nutą alkoholu (ale tu uwaga(...)alkoholem!). Składniki: 10-12 cytryn, najlepiej ekologicznych (niepryskanych) – dojrzałych 0,5l spirytusu rektyfikowanego (my używamy 70%) 0,5l wody 300-500 g cukru Wykonanie: Cytryny (zwłaszcza te „zwykłe) – porządnie wyszorować (chodzi o zdjęcie nie tylko chemii z oprysku, ale także warstwy wosku z cytryn „sklepowych”, która utrudnia wydzielanie aromatu i może sprawić, że likier będzie

Pociąg Do Kuchni
Gumi-jagodowe ciacho kokosowe 200

proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Gotowe! Ciasto wylewamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta(...)szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto będzie już wystudzone równomiernie nasączamy je likierem kokosowym i odkładamy na bok. Krem jogurtowo-kokosowy: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki - 30% - z lodówki 170 g wiórek kokosowych 6 łyżek cukru pudru Do miski przekładamy jogurt grecki i wsypujemy

Cooking Monster