kończąc wywód, który bardzo odbiegł od głównego tematu na osłodę przed grudniowym szaleństwem zakupowym mam pyszne ptasie mleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu
ciastkarnia na kruchym spodziePyszne ciasto adwokat, szybkie do zrobienia, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia :) Składniki: 700 ml mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 6 łyżek cukru trzcinowego Symbio , 200 g masła, 100-150 ml likieru Adwokat, ok. 45 herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko (650 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem(...)budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie 1/2 kremu i herbatniki. Ciasto schładzamy
Aga w kuchnistopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części. Składniki na masę kawową: masło (miękkie) 5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce 2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie) Wykonanie masy: Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać(...)cukier puder i zmiksować. Jeśli chcecie możecie dodać likier kawowy. Jeśli uważacie, że masa jest mało słodka to ilość cukru pudru można zwiększyć - wszystko zależy od Waszych upodobań. To samo tyczy się ilości kawy. Masę można cały czas próbować i dodawać cukru i kawy, tak by masa Wam smakowała. Składniki na biszkopt orzechowy: 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki pszennej
Mania Wypiekanialikier pachnący Bożym Narodzeniem. Aromatyczny, lekko słodki z nutą mandarynek. Dla wielu będzie to nieoceniony prezent, tym bardziej, że przygotowany właśnie przez Ciebie! Składniki: 200ml rumu 3 mandarynki 1 pomarańcza 4 goździki laska kory cynamonowej 3 gwiazdki anyżu 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki miodu Sposób przygotowania: Owoce umyj, osusz i pokrój na plasterki. Dodaj przyprawy, miód i całość
Wielki apetytskładników do suchych, utrzeć mikserem. Dodać resztę płynu, zmiksować tylko do połączenia się składników.Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort zrobi ogromne wrażenie na Was i waszych gościach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem... Cudowne, makowe blaty, przełożone kawowym kremem z nutą pysznego likieru Baileys. Czego można chcieć więcej...?:) Tort jest przepyszny, nie mdli, dzięki dodatkowi dżemu porzeczkowego, który przełamuje smak i można zjeść go więcej niż jeden kawałek. Moja Rodzina była zachwycona... A wygląd...? Cóż dodać(...)cytryny lub octu150 g mąki pszennej125 g suchego maku (niemielonego)1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki 36%120 g cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek likieru Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty
Słodko-Słony Świat Ilonyserka mascarpone 125 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady 100 g białej czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej) kilka dużych pokruszonych bez Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść kruche ciasto. Następnie owinąć(...)następnie lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Przygotowany spód tarty posmarować dżemem jagodowym (fot.2) . Na dżem wyłożyć gotowy krem z białą czekoladą (fot.3
Świat Ciastapatrzenia na słodycze i kombinuję co by tu innego wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva) Środkowa warstwa (custard): 150 ml mleka 150 ml słodkiej śmietanki 1 laska wanilii 4 duże żółtka
zadanie-gotowaniejabłkowego, salicylowego. Liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe oraz sole mineralne. Można je stosować w naparach i są składnikiem leków moczopędnych i żółciopędnych. Maliny można przygotowywać na różne sposoby - jako dodatki do deserów, ciast, nalewek, likierów, octów, a nawet do mięs
My Chcemy Jeśćpoście podzielę się z Wami przepisem na super ciasto na tę okazję ( i nie tylko), które sobie właśnie podjadam do kawki :) Składniki na dwie porcje: garść orzechów laskowych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mleko cukier bita śmietana 6 łyżeczek likieru orzechowego ( u mnie wódka orzechowa "Soplica") Orzechy prażymy i drobno siekamy. Kawę zalewamy wrzątkiem i słodzimy wedle uznania. Rozlewamy do dwóch
My simple kitchennasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy chwilkę (aż składniki się połączą). Śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy
Domowy Smak Jedzeniakardamon, szczypta imbiru, cynamonu a dopełnieniem jej smaku jest kawowy likier i bita śmietana, choineczki z białej czekolady tylko dodają jej uroku…. Choć wersja jej podania od tamtych lat zmieniła się nie do poznania, smakuje nadal kawą . A jak rozgrzewa po zimowym spacerze…..:) Składniki: Składniki na dwie kawy: 6 łyżeczek ulubionej kawy Inki ½ litra
Wanilia i KardamonProsty, lekki i bardzo smaczny drink. Składniki 60 ml soku pomarańczowego 180 ml Bazilio Caraibo di Coco plasterek pomarańczy lód Przygotowanie Sok pomarańczowy i likier o smaku kokosowym mocno schłodzone wymieszałem w shakerze z lodem. Wlałem do kieliszków. Udekorowałem plasterkami pomarańczy
R'n'G Kitchenprzekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc ten deser z nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 galaretka cytrynowa 400 ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru jajecznego 250 g sera mascarpone 2 andruty świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji złoty krokant do dekoracji Sposób przygotowania Galaretkę
Wanilia i KardamonSkładniki: (na około 20-35 trufli) 200 g wiórków kokosowych 70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności(...)zdjęciu Dodatkowo potrzebne będą: garnuszek folia aluminiowa bądź pergamin- ja osobiście użyłam tym razem folii aluminiowej Przygotowanie: 1. Wiórki zmieszać z cukrem pudrem 2. Pozostałe składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu aż masło i czekolada się rozpuszczą 3. zagotować, po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu od czasu do czasu
KreatywnePiny