morelowych2 galaretki brzoskwiniowedo nasączenia: 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do naszej masy wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką
Walijskie Pichcenietekstury i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki : 520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie) 130 g cukru pudru 5 g sody oczyszczonej (płaska łyżeczka) 40 g przyprawy do piernika szczypta soli 45 g kandyzowanej(...)zawartości 70% kakao 230 g miodu akacjowego 2 lub 3 g kawy rozpuszczalnej (1 lub 1,5 łyżeczki) 10 ml ekstraktu pomarańczowego z tego przepisu lub innego likieru pomarańczowego ewentualnie kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód kawę oraz posiekaną czekoladę a także bardzo drobno posiekaną skórkę
vaniliowoczekoladowagębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście do czasu podania przechowywać w lodówce :) Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g zmielonych migdałów(...)temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go połową ponczu. Następnie spód smarujemy ok. 3-4 łyżkami
MyCookBook.plJuż sama nazwa tego ciasta bardzo mi się spodobała, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Aromat kawy oraz dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i biszkopcikami również naponczowanymi kawą(...)mnie pyszne, alkohol jest w sam raz wyczuwalny - nie za dużo, nie za mało. Kawa i kakao przełamują słodycz. Polecam bardzo:) Przepis stąd. Lekko przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na blachę 24 x 32 cm Biszkopt: 3 duże jajka L 3/4 szklanki cukru 5 łyżek oleju 5 łyżek wody 15 dkg mąki pszennej (niepełna szklanka) łyżeczka proszku
Maślane ciasteczkoUwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Do nasączenia: 1 szklanka mocnej kawy 2-3 łyżki likieru amaretto Do posypania: kakao Wykonanie: Białka ubija na sztywno dodaję po jednym żółtku
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub różanego , mąka do posypania deski, 1/2 prażonych płatków migdałów do posypania. Sos malinowy z crema di limoncello : 300 g mrożonych malin, 80 ml crema di limoncello lub innego likieru na bazie(...)ciasta uformować wałek, spłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch. Migdały uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu (bez estragonu) zagotować na wolnym ogniu, gotować 5 minut, przetrzeć przez sito, dodać posiekany estragon
SzczyptaSmaQkogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny 300g podłużnych biszkoptów śmietanfix (fix do śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji
Mania Wypiekaniadałam za mało żelatyny i źle się kroił, smakował świetnie! Składniki: Spód: 20 dag herbatników kakaowych 3 łyżki musli 10 dag masła Masa serowa: 40 dag twarogu trzykrotnie mielonego 15 dag cukru pudru 150 ml śmietanki kremowej 30% 3 łyżki żelatyny spożywczej 15 ml likieru miętowego 2 limonki odrobina zielonego barwnika w żelu Dodatkowo: 1 granat Sos owocowy
Wanilia i Kardamonbędziecie mieli pomysłu do czego można je wykorzystać,wypróbujcie nasz rodzinny przepis. Składniki: 6 żółtek 2 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego. puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego 500 ml czystej wódki Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stopniowo dodawać mleko skondensowane i alkohol. Likier przelać do szklanej butelki i schłodzić przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytZapraszam do wypróbowania obu pomysłów. Makowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy
Jem więc JestemSKŁADNIKI: ( blacha : 22×28 cm ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl KREM BANANOWY: * miękkie masło – 250 g * żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * mleko – 700 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * banan – 1 szt * likier bananowy
Ostra na SłodkoZimno, szaro, mokro...Na rozgrzewkę proponuję malinówkę. Typowo babski likier A ja dzisiaj wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś tworzyć...no i mam już półeczkę na balkonie i będę przenosić, przenosić i robić miejsce na przetwory :)))Dobrego dnia...Składniki:1 kg malin,0.5 kg cukru,1 litr wódki.Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy
Anioły w kuchnilodów sprawdziło się przepysznie. Gruszka piękna Helena wg Magdy Gessler Składniki (na 4 gruszki) 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny 200 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam ananasową wódką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamnie znajdzie się po raz kolejny na świątecznym stole. Polecam. Składniki: Ciasto krówka: Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka 1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka) ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki kakao Poncz: 60 ml likieru adwokat Dalkowski 150 ml przegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka
Wanilia i KardamonMęski tort przełożony rewelacyjną masą delikatnie czekoladową, co ważne - niezbyt słodką :) Składniki: Biszkopt (blaszka 24x24 cm): 7 jajek szczypta soli 240 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Masa delikatnie czekoladowa: 700 g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml likieru czekoladowego 60 g gorzkiej czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji
Domowa Cookierenka Agi