likier z 3 składników - 500 przepisów (strona:17/34)

Likier na kukułkach 6599

Cukierkach takich. Prosta rzecz, a jaka smaczna. Mocno wyczuwalny smak kukułek połączony ze smakiem alkoholu. Świetne na spotkanie z przyjaciółmi. Zresztą nawet teraz, w tym momencie jak to piszę, likier chłodzi się w lodówce, a my czekamy na znajomych, mają być lada moment. 500 ml spirytusu 95% 500 ml wody 800 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 600 g kukułek Wszystkie przepisy(...)mieszamy, aż się rozpuszczą. Potrwa to pewnie ze 30 minut. I czekamy aż wystygnie. Wtedy wlewamy resztę składników, mieszamy dokładnie i butelkujemy. I właściwie już następnego dnia nadaje się do picia. Prawda, że tempo ekspresowe? Niedługo, tak na szybko, zrobię jeszcze likier czekoladowy. Wpis więc też jakoś niebawem się pojawi. A reszta nalewek, takich owocowych, sam nie wiem kiedy. Może

Marder&Marder Manufacture
Likier kawowo-krówkowy 434

Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :)  Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l: 400 g krówek 200-250 ml wódki 100 ml śmietanki 36% 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek) 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa) Przygotowanie

Ze smakiem i z pasją
Tiramisu z malinami 283

się podczas pracy w jednej z krakowskich restauracji. Uważam, że jest mistrzowski i wart podzielenia się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Na deser dla 5 - 6 osób. 3 jajka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 1 podwójne espresso 40 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) 12 podłużnych biszkoptów 500 g świeżych malin gorzkie kakao do dekoracji listki mięty do dekoracji SPOSÓB

W kuchni Katie
Cointreau bubbles 108

Kolejna nasza propozycja na karnawał. Składniki 40 ml cointreau 5 ml soku z limonki tonic lód Przygotowanie Do szklanki wlewamy 5 ml soku z limonki. Dolewamy likier cointerau. Wrzucamy kilka kostek lodu. Uzupełniamy tonicem

R'n'G Kitchen
Miętowy sernik z sosem malinowym 180

cukrem na jednolitą masę, potem dodajemy stopniowo ser i miksujemy, następnie śmietanę z miętą, a potem dodajemy resztę składników. Masło dodajemy rozpuszczone. Na końcu ubijamy na sztywno białka i dodajemy stopniowo do masy delikatnie mieszając. Do sernika można dodać likieru miętowego lub barwnika zielonego dla podkreślenia koloru. Masę serową wylewamy na spód biszkoptowy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 266

spotkać różne przepisy na piersi z kurczaka Nell Gwyn, przy czym zawsze zawierają jakąś formę pomarańczy – miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich

Kulinarna Pokusa
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 152

dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól

Wanilia i Kardamon
Tort bezowy z kremem czekoladowym 123

bezowy. Przepis ten możecie śmiało wykorzystać na zbliżające się Walentynki. Przepis jest zlepkiem z tego co znalazłam w internecie. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 ml śmietany 36 % likier czekoladowy czekolada mleczna ulubione owoce ( u mnie truskawki,borówki i smoczy owoc) Sokiem z cytryny natrzyj miskę i wlej

Wielki apetyt
Kruche ciasteczka marcepanowe 76

mąki pszennej, 80 g marcepanu, 50 g cukru pudru, 200 g zimnego masła. Wszystkie składniki włożyć do miksera i szybko zmiksować. Przełożyć na blat, szybko zagnieść, uformować walec średnicy około 5 cm. Można dodać łyżeczkę likieru migdałowego dla aromatu. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć pociąć na plastry grubości około

królestwo garów
Liryczne babeczki 212

zrobienia. Nazwałam je "Liryczne babeczki", bo dodałam do nich cukierki Liryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie.Składniki: (na 12 babeczek)pół kostki masłapół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekaok. 6 sztuk cukierków Liryków2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę

Moje pyszne gotowanie
Jaglarnik 132

użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń sposób, okazują się dla nas najkorzystniejsze.  Składniki (tortownica o średnicy 20 cm): Spód: 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki

Roślinna - blog wegański
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 128

jest za gorąco... zamiast kolejnej latte, zrób sorbet kawa z mlekiem z dodatkiem pomarańczowego orzeźwienia...wersja dla dzieci może być zrobiona z kawy bezkofeinowej bądź z kakao :)  Zaczynamy : Składniki: (na 2-3 małe porcje) Sorbet kawa z mlekiem 250 ml świeżo zaparzonej kawy- może być również kawa rozpuszczalna, bądź dla dzieci: inka lub kawa żołędziowa- substytuty nie zawierające kofeiny(...)Przygotowanie: Sorbet kawa z mlekiem: 1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej 2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie 2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić

KreatywnePiny
Koktajl jogurtowo porzeczkowy 125

Taka nasza wariacja na temat orzeźwiającego napoju, wyskokowego ;)    Składniki 100 ml Bols natural yoghurt liqueur 250 g czerwonej porzeczki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do miksera wlewamy likier. Porzeczki oczyszczamy, dodajemy do likieru. Razem miksujemy na gładko. Przelewamy do szklanek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Deser brzoskwiniowo-Sheridanowy 121

puszce ,dwie połówki brzoskwini ,śmietankę i figi z syropu (większość zjadłem ot tak ,więc dałem jako dekoracja :D ) Składniki brzoskwinie w puszce (2 połówki i syrop) 4 łyżki sera z wiaderka 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30% 30 ml likieru Sheridan (kawowy) figi w syropie Przygotowanie   Syrop wraz z serem podgrzewamy (nie zagotowujemy) ,cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę

R'n'G Kitchen
Czeko bajaderka w czeko papilotce 115

Składniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki czekoladowe Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.Dno i boki foremek sylikonowych smarujemy rozpuszczoną czekoladą(ja używam do tego celu pędzelka).Wstawiamy foremki na ok.20 minut do zamrażalnika. Do pozostałej czekolady dodajemy Kasię

Wielki apetyt