likier z 3 składników - 500 przepisów (strona:13/34)

Mandarynkowe ciasto świąteczne 203

wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej )   Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau)   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć(...)proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser ricotta, 5 żółtek, startą skórkę oraz sok wyciśnięty z mandarynek. Zmiksować tylko do połączenia składników. W czystej i suchej misce ubić białka pochodzące z 3 jajek. Do miski z serem dodać 1/3 część mąki oraz 1/3 część ubitych białek. Delikatnie wmieszać łyżką. Dodać kolejną część mąki

Moja Delicja
Molekularna lasagne 268

zarys tego czekoladowego cuda.  Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru.  Lasagne czekoladowa z  mlekiem. Składniki: 85 ml wody 1 g agaru 45 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 10  ml likieru orzechowego Wykonanie: Zimną wodę mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia

Malinowe Pocałunki
Deser brzoskwiniowy 87

razem padło na brzoskwinie. To jedne z moich ulubionych owoców, więc nie mogłam nie wsadzić ich do słoika :) Składniki: brzoskwinie (ewentualnie z puszki) 1 galaretka brzoskwiniowe ( Winiary) 400 ml śmietany 30% opcjonalnie łyżeczka likieru brzoskwiniowego  domowe lody(przepis tu ) Sposób przygotowania: Jeśli mamy świeże owoce kroimy je i karmelizujemy z cukrze. Jeśli z puszki po prostu je kroimy

Wielki apetyt
Likier kawowy 233

Likier kawowy potrzebowałam do nasączenia tortu. Ponieważ nie jest on trudny do wykonania postanowiłam go sama zrobić. Likier jest słodki i mocno kawowy. Jeśli ktoś lubi można dodać do niego więcej alkoholu. Składniki: 500 ml mocnej kawy (zaparzyłam ją z 6 kopiastych łyżeczek kawy) 120 g brązowego cukru 80 ml spirytusu Wykonanie: Kawę zaparzyć, wymieszać i zlać od fusów

Mama Gotuje
TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI 196

czekolada – trio ideale, które połączone razem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Idealne na prezent np. dla ukochanej osoby. Polecam! SKŁADNIKI: ( 10 szt. ) * czekolada ( dobrej jakości, np. Lindt 70% kakao ) – 90 g * masło – 20 g * likier Amaretto – 1 łyżka * cukier puder – 2 łyżki * mielone migdały – 30 g * kakao – do obtoczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy

Ostra na Słodko
Tort makowy z masą budyniową 134

orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja

Gosia gotuje
Tort czekoladowy z bananami 239

gazetki „Gotuj krok po kroku”).  Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .  Składniki:Biszkopt:4 jajka130g cukru140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g ciemnego kakao bez cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki olejuDo nasączenia:około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą,  herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa(...)wyjęciu z piernika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Biszkopt wyjąć z tortownicy i wyrównać nożem jego wierzch. Włożyć go z powrotem do tortownicy, zamknąć obręcz i nasączyć go likierem. Następnie posmarować dżemem.Masa z bananami:6. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem, zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie dodać jeszcze 1 łyżkę

Mała Cukierenka
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 180

świąteczną dekoracją. Zatem zapraszam:) Składniki :  Na spód:  180 g ciastek typu Oreo 50 g masła roztopionego Na masę serową jasną :  500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g  drobnego cukru do wypieków skórka starta z połowy pomarańczy 1 łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku(...)gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji :  posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu  starta czekolada deserowa  200 g serka mascarpone  Wykonanie :  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1.Ciastka i masło wrzucamy do malaksera

vaniliowoczekoladowa
Panna Cotta miętowo-limonkowa 121

niniejszym konkursie również ją zrobię albo raczej jej wariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - 1 limonka - starta skórka z jednej limonki - 50ml likieru miętowego - opakowanie cukru waniliowego - kilkanaście listków świeżej mięty Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy na drobno listki mięty do których ścieramy

Kuchenne Wariacje
Ciasto"Pijany kokos" 1860

marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego  Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru pudru Poncz: 150 ml przegotowanej

Wanilia i Kardamon
Szybki deser z jagodami i czekoladą 228

truskawkami , teraz wykorzystałam troszkę skarbów z zamrażalnika. Wyszło bardzoooo smacznie! Z pewnością będzie u nas gościł częściej!  Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę

Plate of Joy
Pani Walewska 246

małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu na krem szybko traci świeżość. Polecam przede wszystkim  na specjalne okazje.       PANI WALEWSKA    Składniki: Kruche ciasto: ·         2 szklanki mąki pszennej ·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka likieru amaretto ·         pół łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: ·         ½  słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki ·         100 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Suche składniki ciasta wymieszać. Wysypać na blat, dodać masło i posiekać je na małe

Mania Gotowania
Lody TIRAMISU (bez jajek) 413

nucie. Najlepsze! Tak, wiem, że skromnością nie grzeszę, ale są naprawdę pyszne. A pisze to ta, która za kawą nie przepada :) Składniki (na 1 litr) : 200 ml mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego 500 g serka mascarpone 120 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) Przygotowanie: Połowę mleka zagotować

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka Whoopie Pie 146

wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku   No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru - 80g kakao - 250ml mleka - 100g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli

Kuchenne Wariacje
Likier kokosowy 221

się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego. Zaczynamy od przygotowania większego słoika, do którego wsypujemy wiórki

Pudełko rozmaitości