racji z dzisiejszej Nocy Sylwestrowej przygotowałam pyszny poncz. Składniki: 1 puszka ananasów 6 cytryn 3 pomarańcze 1 ½ cukru 1 butelka białego wina 1 butelka szampana ¼ litra likieru maraskino lub podobny ½ litra rumu Wykonanie: Zagotować syrop z cukru i wody 1:1 ze skórkami z pomarańczy i cytryn. Ostudzić, wyjąć skórki i przecedzić. Dolać wszystkie alkohole, włożyć pokrojone ananasy
Tradycyjna KuchniaPyszne, aksamitne, idealne dla miłośników czekolady. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 100 masła 50 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka likieru Amaretto kilka łyżek kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekolady razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Dodać kremówkę i mieszać do uzyskania
Oryginalny smakkremówki , białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloguMASA:* mascarpone – 600 g* śmietana 36% – 300 ml* cukier puder – 4 łyżki* likier malibu – ok.80 ml* biała czekolada – 150 g* olejek waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO:* likier Baileys – do nasączenia
Ostra na Słodkomascarpone użyłam zwykłego sera półtłustego oraz sporej ilości truskawek;) Deser wyszedł tak smaczny, że chłopcy już pytają kiedy następna porcja:) Składniki:200g podłużnych biszkoptów, 300g świeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki likieru migdałowego, 100ml świeżo zaparzonej kawy, 10g mlecznej czekolady.PrzygotowanieTruskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem
Z miłości do słodkościprzede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny
Słodkości i nie tylkozdążył wylądować na wierzchu ciasta. Położyłam więc obok. Wygląda jak chleb ponieważ piekłam go w mojej formie do chleba ( nie posiadam jeszcze takiej "babkowej " wysokiej formy) A oto składniki, których użyłam: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju arachidowego(...)dodawać stopniowo aby nie przesłodzić ) Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Nałożyć na ostudzone ciasto. Ser wędzony dodaje tutaj bardzo ciekawego przełamania smaku :) Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, marchewkę
Jemy Pijemysoku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels lub innego laska kory cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo- czereśnie do dekoracji Przygotowanie: Spód: Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z roztopionym masłem. Wsypujemy na dno okrągłej formy do pieczenia. Ugniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin. Sos czereśniowy: Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem
Smakowity Blog KulinarnyDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada(...)łyżeczkę kawy w 70 ml wrzątku i odmierzam 2 łyżki) odrobina masła do wysmarowania formy Składniki nadzienia: 1,5 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, najlepiej takiego 2 łyżeczki likieru amaretto Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (dodatkowo 1 rządek czekolady mlecznej – można pominąć
Moja Delicjamnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam… Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego
Mała Cukierenkamnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam… Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego
Mała Cukierenkabudyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki(...)odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać likier, zagotować na wolnym ogniu. Ciągle mieszając wlać rozpuszczony budyń. Nie przestając mieszać gotować jeszcze przez około 2 minuty, tak żeby budyń dobrze zgęstniał. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojone na kawałki masło i wymieszać do rozpuszczenia i całkowitego połączenia składników. Przestudzić kilka minut, aby masa nie była bardzo gorąca
Świat Ciastapieczonych batatów , 2 pomarańcze, 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny), dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksować kilka sekund. Masło powinno
SzczyptaSmaQprzepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany
Zakątek rozkoszy kulinarnychespresso. Likier kawowy (np. Kahlua czy Baileys) i Amaretto są już same w sobie słodkie. Jeśli chcecie, można śmiało w tym wypadku zrezygnować z sypania cukru do kawy, sam likier wystarczy. Jeśli tak jak ja użyjecie rumu, płaska stołowa łyżka cukru to ilość w zupełności zadowalająca do delikatnego osłodzenia płynu. Napar z alkoholem całkowicie studzimy, przelewamy do płaskiego naczynia(...)serka mascarpone 250ml śmietany kremówki, 30-36% biszkopty długie, tzw. ‘ladyfingers’ – 2 opakowania po 200g niesłodzone kakao do posypania SKŁADNIKI ponczu kawowego do biszkoptów 300ml gorącej wody 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej 1 łyżka stołowa cukru 50ml ciemnego rumu, likieru kawowego albo Amaretto
Karo in the Kitchenuwielbiam! W połączeniu ze zbożową kawą smakuje fenomenalnie – spróbujcie i Wy! Ps. wielbiciele Rafaello będą zachwyceni! SKŁADNIKI: * kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 2 łyżeczki http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 100 ml * mleko kokosowe – 100 ml * likier kokosowy – 1 łyżeczka * śmietana 36% – 125 ml * biała czekolada – 50 g * wiórki kokosowe – 2 łyżki * masło
Ostra na Słodko