kakaowych 110 g masła Masa śliwkowa: 350 g suszonych śliwek 1/3 szklanki likieru Amaretto Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 400 g śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki likieru Amaretto 4 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 g śmietany kremówki(...)roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki. Masa śliwkowa: Suszone śliwki zalać likierem Amaretto i odstawić na około 30 minut. Zmiksować. W razie potrzeby dolać odrobinę Amaretto więcej, ale starać się jak najmniej. Następnie przełożyć na spód z ciastek, równo rozprowadzić i wstawić
Oryginalny smakdorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek lodu kawowego (z naparu kawy) 300 ml mleka 3,2 % 100 ml likieru kawowego CANARI 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lody waniliowe posypka czekoladowa Sposób przygotowania mrożonej kawy : Zaparzoną kawę bez fusów mieszamy z cukrem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, zimną mieszamy z mlekiem, wlewamy kawowy likier(...)wysokich szklanek wkładamy kawowe kostki lodu , wlewamy kawę, dodajemy po gałce lodów waniliowych, posypujemy posypką czekoladową do deserów. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Życzę
Wanilia i Kardamonlodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty. Masa wersja II: 213 g (słoik) kremu Marshmallow Fluff 100 g białej czekolady 30 ml mleka 3.2% 80 ml likieru cr è me de menthe (likieru miętowego)* kilka kropli zielonego barwnika (opcjonalnie) 400 g śmietany kremówki(...)spodzie. Wyrównać nożem lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty. Smacznego! :-) * W wersji dla dzieci likier można zastąpić syropem miętowym. Nieco zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z "Kitchen, recipes from the heart of the home
maniapieczeniaTarta czekoladowa wypełniona kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem likieru tiramisu, przełamana orzeźwiającym i lekko kwaskowatym smakiem malin. Czekoladowa rozkosz
Z Hrabiną w kuchnidwoje lub na inne, specjalne okazje. Ciasto walentynkowe – jakie zrobić? WALENTYNKOWE CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: – 120 g masła – 200 g czekolady deserowej (lub pół na pół: 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) – 1/2 szklanki mleka – 80 ml ulubionego likieru – 3 jajka – 225 g drobnego cukru – 225 g mąki(...)rondelka wkładamy: pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. 5. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, likier i mieszamy na gładką masę. 6. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. 7. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
Marcepanowa kuchniamniejszego rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy mleko i śmietankę. Mniejszy rondelek umieszczamy nad tym wiekszym i czekamy, aż czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej. Masę czekoladową cały czas mieszamy, dodajemy likier i cynamon. Czekolada powinna być dość gęsta. Jeśli chcemy rzadszą masę, możemy użyć więcej mleka. Gorącą czekoladę przekładamy do filiżanek, dekorujemy wg upodobania. Delektujemy się, bo jest czym
Raj dla PodniebieniaCzekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie nam dużo czasu. Składniki na około 12-15 sztuk: 2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady , 450 ml śmietany 30 lub 36% , 2 śmietan fixy (lub inne stabilizatory do śmietany), 50 ml likieru amaretto , 1 łyżka cukru(...)nałożyć małą łyżeczką) bitą śmietanę. Górę ozdobić tym samym dodatkiem, jaki jest nałożony na spód. Śmietanę dla dorosłych ubić ze śmietan fixem. Do ubitej dodać likier amaretto i wymieszać. Nakładać do czekoladowych foremek za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Ozdobić dowolnie, ja użyłam malin i kolorowych groszków :) Czekoladowe foremki można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Śmietana ubita ze stabilizatorem spokojnie
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki żelatyny 2 średnie jajka 1 łyżka kakao 75 g cukru 50 ml likieru kawowego Składniki na mus z białej czekolady 100 g białej czekolady 100 g masła 2 średnie jajka 2 łyżeczki żelatyny skórka otarta z jednej pomarańczy 50 ml likieru Cointreau lub likieru cytrynowego Limoncello 75 g cukru Do nasączenia 1/2 soku z cytryny 1/4 szklanki wody(...)wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodawać cukier, miksować aż masa stanie się bardzo gęsta. Żelatynę rozgrzać w mikrofalówce lub rondelku dodać do niej likier Cointreau lub Limoncello. Ubite białka połączyć z masą czekoladową i żelatyną, najlepiej łyżką, bardzo delikatnie. Przygotowaną masę wylać na masę z ciemnej czekolady i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
SprawdzonaKuchnia.plOstatnio na niedziele upiekłam taki sernik. Trochę pokombinowałam, na ciasto wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe. Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :) Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam. Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje, żeby nie było za nudno. Jednak(...)sera w wiaderku 6 jajek 1 szklanka cukru 100 g. masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: 2 puszki wiśni w syropie (miałam puszki po 400 g.) Polewa czekoladowa: 100 g. czekolady gorzkiej 5 łyżek śmietanki 30 % 1 łyżka oleju Wykonanie: Mąkę, kakao i cukier wysypać na stolnice i wymieszać. Dodać margarynę
Agusiowe smakołykiciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową polewą, smakuje rewelacyjnie. Składniki: Biszkopt : 8 jaj 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanka cukru 2 płaska łyżeczki proszku(...)czekoladą. Na końcu wlać spirytus i dokładnie wymieszać. 4. Poncz: Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto i spirytusem. 5. Biszkopt grubszy przełożyć do formy, nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Następnie na masę ułożyć wkładką orzechową, posmarować masą krówkową i ułożyć jeden z cieńszych blatów. Nasączyć biszkopt ponczem, posmarować resztą
Szalona Kuchnia Ewelinybardzo aromatyczne, wilgotne, mięsiste ciasto wzbogacone o suszone śliwki, wcześniej namoczone w rumie. Pycha! Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu i na pewno Wam się uda, a oblany polewą czekoladową nie ma sobie równych :). Gorąco polecam! :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki ) 120 g masła 3 jajka, białka i żółtka osobno 165 g cukru trzcinowego ( 3/4 szklanki(...)powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g suszonych śliwek + 100 ml ciemnego rumu ( ewentualnie likieru Amaretto lub wódki ) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Wieczór wcześniej suszone śliwki pokroić na mniejsze części, umieścić w miseczce i zalać rumem, odstawić na całą
Opowieści z piekarnikasporo osób nie lubi jej używać. Tort ozdobiłam makiem i gniazdkami czekoladowymi, wygląda więc ładnie i świątecznie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Makowy z Wiśniami i Likierem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 190g cukru(...)500g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3-5 łyżek konfitury wiśniowej 150ml likieru jajecznego advocaat Dodatkowo: mak do posypania czekoladowe gwiazdki Ciasto: 1. Do rondelka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień
Mała Cukierenkapestek) Masa śmietanowa: 700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej) 2 opakowania fixu do ubijania śmietany 3- 4 łyżki cukru pudru ok. 50 ml likieru wiśniowego wisienki koktajlowe do dekoracji wiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie) Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek(...)dolnym biszkopcie. Przykrywamy środkowym biszkoptem masą wiśniową ku górze i smarujemy kolejną 1/3 częścią śmietany. Górne ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (od spodu) i przykrywamy nim tort. Pozostałą częścią masy śmietanowej pokrywamy całe ciasto. Dekorujemy wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi. Moje posty
Słodka Stronatrufli: 200 g białej czekolady 150 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych do masy 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia 1 łyżka likieru kokosowego (można pominąć) Thermomix przepisy. Trufle kokosowo_czekoladowe. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix czas 4 min/temp. 80 stopni/obr.2. Roztopioną czekoladę pozostawiamy do wystudzenia. Pilnujmy aby czekolada była płynna. Do czekolady(...)dodajemy serek mascapone i jeśli dajemy to likier kokosowy. Mieszamy całość czas 20s/obr.4. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ponownie czas 30s/obr.2. Masę (będzie lepka) przekładamy do miski i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. W tym czasie masa powinna lekko stwardnieć. Schłodzoną masę wyciągamy z lodówki i formujemy kulki. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych. Trufle wstawiamy
Themo przepisybakłażanem tutaj. Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 50 g masła 400 ml śmietany min 30% – schłodzonej kieliszek wody różanej lub rosolisu różanego (likieru) konfitura różana – u mnie płatki róży w cukrze Przepis na mrożony mus czekoladowy z konfiturą z róży Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę różaną lub likier, wymieszać łyżką na gładką masę i lekko
Ugotowane pozamiatane