likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:20/73)

Podwójnie czekoladowy torcik z ptysiami 146

dodając cukier do smaku, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy mus zacznie tężeć wykładamy go na ciasto czekoladowe. Mus czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki kakao 1 łyżka likieru kawowego 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy.  Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy pokruszoną czekoladę(...)kakao, a następnie dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo delikatnie mieszając dodajemy je partiami do masy czekoladowej. Na koniec dodajemy żelatynę i likier kawowy. Tak przygotowaną masę wykładamy na mus truskawkowy. Ptysie: pół szklanki wody 40 g masła pół szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/5 łyżeczki soli

Cynamonowe szczęście
Torcik a'la tiramisu 77

pycha. TORCIK A'LA TRIAMISU Składniki: (forma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru  łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta(...)wierzch: kakao do dekoracji Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszankę wysypujemy do foremki, wyrównujemy, dociskamy do dna. Odstawiamy. masa czekoladowa: Czekoladę kruszymy drobno i rozpuszczamy w 300 ml ciepłej śmietanki. Dodajemy likier, studzimy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą czekoladową wyjętą z lodówki, a następnie

Bon appetit mon amie
Sernik Cappuccino 122

cappuccino: 750 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego  4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego ok, 10-12 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć) garść czekoladowych łezek ( u mnie  z gorzkiej czekolady)  Pianka bezowa: 4 białka  10 łyżek cukru drobnego  Dekoracja :  3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce(...)dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć z masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino. Całość miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek.  3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową. Piec

vaniliowoczekoladowa
Sernik Cappuccino 230

cappuccino: 750 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego  4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego ok, 10-12 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć) garść czekoladowych łezek ( u mnie  z gorzkiej czekolady)  Pianka bezowa: 4 białka  10 łyżek cukru drobnego  Dekoracja :  3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce(...)dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć z masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino. Całość miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek.  3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową. Piec

vaniliowoczekoladowa
Torcik orzechowo - czekoladowy 138

ksylitolu/cukru Skladniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki   3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 lyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1/2 domowego dżemu z ksylitolem połówki orzechów do ozdoby Wykonanie: odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo-migdałowym 176

cynamonu Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 100 g śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: likier amaretto do nasączenia ciasta Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej(...)ciasto i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż mus stężeje. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać wodę i śmietankę, wsypać cukier i kakao. Zagotować, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia i przelać przez sitko (jeżeli są grudki). Następnie do gorącej wsypać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać likier amaretto i ostudzić. Wstawić do lodówki, cały czas kontrolując

Oryginalny smak
TORT NALEŚNIKOWY PODWÓJNIE CZEKOLADOWY 56

jest to tort naleśnikowy dla osób dorosłych ponieważ jest w nich likier. Można go oczywiście ominąć i przygotować dla dzieci taki torcik. Składniki: NALEŚNIKI: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli likier słony karmel 2 łyżki kakao DODATKOWO: ganache czekoladowe śliwki posiekane orzechy włoskie czekoladki   Przygotowujemy naleśniki: Mąkę, mleko, wodę(...)gazowaną, jajko i szczyptę soli mieszamy na gładką masę. dzielimy masę na 2 części. do jednej dodajemy likier a do drugiej kakao.   Smażymy naleśniki. Po wystudzeniu przekładamy naleśniki ganache czekoladowym i orzechami tak aby postał torcik. Na wierzchu wykładamy ganache czekoladowe oraz śliwki, orzechy oraz czekoladki

Kuchnia w oparach
Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) 145

całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu. Polewa: 50g czekolady (deserowa, gorzka) 2 łyżki mleka do nasączenia: kilka łyżek likieru migdałowego (można zastąpić naparem herbaty z cytryną) do dekoracji: kulki czekoladowe, posypka czekoladowa, kandyzowane plasterki gruszki Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić. Kandyzowane plastry gruszki: gruszkę(...)ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni? Mam dla Was zniżkę

Obiad gotowy
Tarta pomarańczowo-czekoladowa z galaretką 142

Wymarzyłam sobie deser czekoladowo-pomarańczowy na wzór popularnych delicji... chwila namysłu i tak powstała błyskawiczna tarta , bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo, z nadzieniem z kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód(...)ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Brzegi mają ok. 2 cm. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W misce umieszczamy serek, likier, skórkę i sok. Mieszamy łyżką, a następnie miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Wykładamy na stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy

Chocolate Muffin Blog
Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami 172

kakaowych 110 g masła Masa śliwkowa: 350 g suszonych śliwek 1/3 szklanki likieru Amaretto Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 400 g śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki likieru Amaretto 4 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 g śmietany kremówki(...)roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki. Masa śliwkowa: Suszone śliwki zalać likierem Amaretto i odstawić na około 30 minut. Zmiksować. W razie potrzeby dolać odrobinę Amaretto więcej, ale starać się jak najmniej. Następnie przełożyć na spód z ciastek, równo rozprowadzić i wstawić

Oryginalny smak
Mrożona kawa z likierem Canari 170

dorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek lodu kawowego (z naparu kawy) 300 ml mleka 3,2 % 100 ml likieru kawowego  CANARI 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lody waniliowe posypka czekoladowa Sposób przygotowania mrożonej kawy : Zaparzoną kawę bez fusów mieszamy z cukrem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, zimną mieszamy z mlekiem,  wlewamy kawowy likier(...)wysokich szklanek wkładamy kawowe kostki lodu , wlewamy kawę, dodajemy po gałce lodów waniliowych, posypujemy posypką czekoladową do deserów.  Podajemy od razu po przyrządzeniu.                                                                     Życzę

Wanilia i Kardamon
Pasikonik (Grasshopper Pie) - Tarta bez pieczenia 449

lodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty. Masa wersja II: 213 g (słoik) kremu Marshmallow Fluff 100 g białej czekolady 30 ml mleka 3.2% 80 ml likieru cr è me de menthe (likieru miętowego)* kilka kropli zielonego barwnika (opcjonalnie) 400 g śmietany kremówki(...)spodzie. Wyrównać nożem lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty. Smacznego! :-) * W wersji dla dzieci likier można zastąpić syropem miętowym.   Nieco zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z "Kitchen, recipes from the heart of the home

maniapieczenia
Tarta czekoladowa z kremem tiramisu i malinami 71

Tarta czekoladowa wypełniona kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem likieru tiramisu, przełamana orzeźwiającym i lekko kwaskowatym smakiem malin. Czekoladowa rozkosz

Z Hrabiną w kuchni
Ciasto na walentynki 28

dwoje lub na inne, specjalne okazje. Ciasto walentynkowe – jakie zrobić? WALENTYNKOWE CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: – 120 g masła – 200 g czekolady deserowej (lub pół na pół: 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) – 1/2 szklanki mleka – 80 ml ulubionego likieru – 3 jajka – 225 g drobnego cukru – 225 g mąki(...)rondelka wkładamy: pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. 5. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, likier i mieszamy na gładką masę. 6. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. 7. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy

Marcepanowa kuchnia
Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni 91

mniejszego rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy mleko i śmietankę. Mniejszy rondelek umieszczamy nad tym wiekszym i czekamy, aż czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej. Masę czekoladową cały czas mieszamy, dodajemy likier i cynamon. Czekolada powinna być dość gęsta. Jeśli chcemy rzadszą masę, możemy użyć więcej mleka. Gorącą czekoladę przekładamy do filiżanek, dekorujemy wg upodobania. Delektujemy się, bo jest czym

Raj dla Podniebienia