likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:27/73)

Tort orzechowo - kawowy 238

mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml alkoholu: wódki lub likieru kawowego, może być też ciemny rum Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu z czarnej

Opowieści z piekarnika
Mazurek z mincemeat 222

świeżej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki goździków mielonych 100 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30 Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając

https:KKuchniaMniam
Ciasto z kukułkami bez pieczenia 118

coś jeszcze. Dosyć słodkie. Z tego też powodu proponuję nie pomijać wiśni, które idealnie równoważą smak całości. 1 litr mleka 300g cukierków kukułek 4 budynie czekoladowe 200g miękkiego masła 2 łyżki kakao 100ml likieru śmietankowego (u mnie „chlust” rumu) 350g herbatników typu petit beurre słoiczek 200ml wiśni z kompotu lub zalewy Do większego rondelka wlewamy pół litra mleka

Smaki Na Talerzu
Galaretka fofii na spodzie z Lusette 133

wszystkim apetyczna.         Na 2 sztuki   Galaretka toffi: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny   Spód: 2 wafelki czekoladowe Lusette 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek likieru ajerkoniak 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 80 g masła   http://lusette.pl/           Przygotowujemy galaretkę: Cukier wsypujemy na teflonową patelnie i mocno

Jadło i czytadło
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 263

śmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki  soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju z łyżką masła

Gosia gotuje
Wiśnia z makiem wg Aleex 187

łyżki kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: • 500 g serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: • 250 g serka mascarpone • 200 g kremu typu nutella Poncz: • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób(...)masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. 16. Wiśnie odsączyć z kompotu (lub likieru) i powciskać w masę. 17. Wierzch masy ponownie wygładzić. 18. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. 19. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę z nutellą. 20. Wierzch ozdobić wiórkami czekoladowymi. 21. Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny. 22. Przechowywać

W mojej kuchni
Czekoladowe ciasto ze śliwkami 97

koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze śliwkami… Ciasto jest bardzo czekoladowe ze śliwkami i pikantnym imbirem. Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne z mocno wyczuwalną nutą imbiru, a delikatnie kwaśne śliwki dopełniają całości, bajka! Mimo że ciasto jest wilgotne, postanowiłam zrobić eksperyment z polaniem ciasta mieszanką likieru Amaretto i miodu, kawałek ciasta przed podaniem delikatnie(...)drewniany patyczek, jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe:) Proponuję spróbować ciasta skropionego likierem Amaretto z miodem. Ciasto przed podaniem należy polać mieszanką likieru Amaretto i miodu, pyszności! Bardzo ważna sprawa przy ciastach ucieranych! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!! Artykuł Czekoladowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Trufle 119

Małe, czekoladowe kuleczki obtoczone w gorzkim kakao – idealne kiedy mamy ochotę na małe, słodkie „co nieco”. Można do nich użyć dowolnego (byle mocnego) alkoholu. Ja użyłam likieru pomarańczowego, bo jak wiadomo czekolada i pomarańcza to doskonały duet :) Jeśli chcecie podzielić się Tymi pysznościami z dziećmi lepiej pominąć alkohol, a trufle obtoczyć w mieszance ciemnego i rozpuszczalnego kakao do picia(...)przepisu uzyskacie ok. 30 czekoladowych kulek. Składniki: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 100 g masła 3 łyżki śmietanki 30% lub 36% 1-2 łyżki koniaku, rumu, likieru (lub innego mocnego alkoholu) ciemne kakao do obtaczania trufli Wykonanie: Czekoladę należy połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą stawiamy na garnku z niewielką ilością gotującej

MyCookBook.pl
mini babeczki kokosowe 237

łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
mini babeczki kokosowe 191

łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 134

Wszystko delikatnie mieszamy silikonową łopatka i pieczemu ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem(...)inne bakalie według uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa

Gotujemy i jemy
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 398

Wszystko delikatnie mieszamy silikonową łopatka i pieczemu ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem(...)inne bakalie według uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa

Korniszonki
Naleśniki Tiramisu 226

Pozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce. Sos czekoladowy: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek) 2-3 łyżki cukru pudru

Blondynka Gotuje
Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą 222

śmietankowy 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Śniegowa czapa waniliowa: 300 ml śmietany kremowej 30% 150 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 ml likieru waniliowego  Dalkowski 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Biała polewa czekoladowa  dr.Oetker Śnieżynki cukrowe  dr.Oetker Sposób wykonania: Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło(...)pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier waniliowy, całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony sernik, łyżką porobić nierówności, polać polewą z białej czekolady i udekorować śnieżynkami. Schłodzić w lodówce. http://www.henkell-polska.pl/109/produkt_dalkowski.html http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

Wanilia i Kardamon
Serowo - kawowy torcik z malinami 211

pudru, np. Cukier puder Królewski , lub więcej/mniej, w zależności od upodobań 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej + 100 ml gorącej, przegotowanej wody 2 łyżki likieru kawowego 26 g żelatyny ( 6,5 łyżeczki ) 250 g malin Dekoracja: wiórki czekoladowe maliny cukier puder, np. Cukier puder Królewski Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 - 22 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią(...)dokładnego rozpuszczenia ( można również rozpuścić w kuchence mikrofalowej ). Nie dopuścić do zagotowania żelatyny, straci ona wówczas swoje właściwości żelujące. Przestudzić. Do większego naczynia wlać wystudzony napar kawowy, wymieszać z likierem. Dodać przestudzoną, płynną żelatynę i wymieszać. Dodać serek homogenizowany oraz cukier puder i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Dodać ubitą śmietankę w 3 turach, mieszając rózgą kuchenną. Należy robić

Opowieści z piekarnika
Sernik Tiramisu 271

masła,  jajko,  40g mąki pszennej,  65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,  2 łyżki likieru Amaretto,  2 łyżeczki

Z miłości do słodkości
Na Dzień Kobiet. I na urodziny. A może na Wielkanoc...? 200

smak, moi kochani... Zbija z nóg. Miękki biszkopt mocno nasączony likierem, na nim delikatny mus o smaku kawy, warstwa słodkich bezików i mus z ciemnej czekolady, niemal wytrawny w smaku. Wszystko przykryte cienką warstwą galaretki kawowej, której intensywny smak wspaniale wieńczy całość. Całość jest kawowo-czekoladowa; ciężko powiedzieć, który smak dominuje. Oba się ze sobą wspaniale komponują; po prostu(...)mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao nasączenie: 1 łyżka likieru kawowego mus kawowy: 65 ml mocnej kawy 80 g cukru 2 żółtka 1 listek żelatyny 60 g miękkiego masła 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 30 g bezików mus czekoladowy: 90 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 ml gorącej,  mocnej kawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze