likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:24/73)

Śląskie Smaki 2017 i jabłko pieczone z marcepanem i wiśniami. 140

ogonkiem, wydrążamy środek i napełniamy masą marcepanową (najlepiej własnej roboty) Nakrywamy jabłka czapeczką i zapiekamy. Przed podaniem pod czapeczkę wkładamy wiśnie lub inne owoce w likierze, posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z sosem czekoladowym. Niestety mimo wykwintnych dań nie zmiesciliśmy się w pierwszej trójce, ale przyjemność gotowania na dziedzińcu zameczku w Koszęcinie pod estradą na której śpiewali soliści zespołu Śląsk była

Gotuj Sam!
Tort z musem czekoladowym 335

paru dni myślałam jaki? Odpowiedź jak to w życiu przyszła szybko- musi być z musem czekoladowym, a najlepiej z mocno czekoladowym :) Jeżeli nie przepadacie za musami mocno czekoladowymi , można użyć czekolady mlecznej lub białej. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej- by było prościej I szybciej :) Co mogę powiedziec? Tort rozplywa się w ustach , delikatność musu I biszkopta rewelacyjnie współgra ze sobą(...)gorzkiej czekolady 50 gr masła 150 śmietany 36% 1,5  łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody 50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego 200 ml śmietany kremówki Czekoladowe pałeczki plus owoce Wykonanie: Odzielamy żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy do miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy od czasu do czasu

Smaki Edyty
Czekoladowe malibu 142

Uwielbiam domowe likiery, moim ulubionym jest likier kawowy , zaraz po nim malibu ... a dzisiaj Was zapraszam na malibu, ale czekoladowe... :) godne polecenia i wypróbowania :) Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie:       Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie

Aga w kuchni
Tort czekoladowy z bananami i masłem orzechowym 128

Połączenie smaków, które daje przepyszne doznania :) Masa idealna dla wielbicieli masła orzechowego! Bardzo efektownie się prezentuje. Genialny, lekko słonawy krem orzechowy przełamany kwaśną porzeczką i słodkimi bananami, treściwe ciasto czekoladowe, pycha! Polecam! PS lezaki ogrodowe  na każdą kieszeń, idealne na letni czas, teraz w promocyjnych ofertach ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie(...)dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu. Dodatkowo: 2/3 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 2 banany orzeszki ziemne do dekoracji 1/2 szklanki ponczu - likier kawowy wymieszany z wodą pokruszone czekoladowe ciasto Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, później częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym czekoladowym ciastem, nasączyć go połową

Domowa cukiernia Ewy
Delicja 182

biszkopt. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, cząstki obieramy z najmniejszych błonek. Lekko zastygłą galaretkę wykładamy na biszkopt i wrzucamy w nią pomarańcze. Składniki na mus czekoladowy: - 200 gramów gorzkiej czekolady - 1 łyżka likieru pomarańczowego (można pominąć) - 3 łyżki soku z pomarańczy - 30 gramów masła, w temperaturze pokojowej - 3 jajka, osobno białka i żółtka - 50 gramów drobnego cukru do wypieków

Życie zamknięte w smaku
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 204

zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym(...)gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. 9. Obieranie i siekanie migdałów Jeśli mamy migdały ze skórką łatwo ją zdejmiemy jeśli zalejemy je wrzątkiem

Ciastka - domowe słodkości
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 107

zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym(...)gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet

Ciastka - domowe słodkości
Makowo-wiśniowa fantazja 50

Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 36% 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej   Krem czekoladowy: 25 dag sera mascarpone 20 dag kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella   Nasączenie ciasta: 50 ml likieru pomarańczowego cointreau 50 ml przegotowanej wody   Dodatkowo: 12 dag okrągłych biszkoptów 2/3 szklanki mocnego i lekko osłodzonego naparu z kawy(...)Masa czekoladowa: Wszystkie składniki do przygotowania kremu muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Serek mascarpone należy wyjąć z lodówki   parę godzin przed robieniem kremu, (gdy połączymy zimny serek z miękką nutellą krem nam się zwarzy) Serek mascarpone mieszamy w misce razem z nutellą za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji . Nasączenie: W jednej szklance mieszamy likier z wodą

Wanilia i Kardamon
Ciasto Cassis 85

Dziś mam dla was kolejne bardzo ciekawe ciasto o nazwie Cassis, które składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy dżemu porzeczkowego z dodatkiem likieru Cassis, puszystego kremu śmietankowego oraz chrupiącej czekoladowej bezy. Całość prezentuje się naprawdę smakowicie i tak też smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Cassis nie jest skomplikowany, jednak wymaga trochę uwagi i pracy, dlatego świetnie sprawdzi się(...)mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa śmietankowa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo 3/4 słoika dżemu porzeczkowego + 2 łyżki likieru porzeczkowego Creme de Cassis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa

Przepiski.pl
Najlepsze w 2018 roku 129

podsumowanie ostatnich miesięcy. Wybrałam TOP 5 najchętniej odwiedzaych przez Was przepisów oraz wybrałam mój ulubiony ;) 1. MALINOWA GÓRA LODOWA 2. WIELKANOCNA SAŁATKA WARSTWOWA 3. NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁAKMI I GRUSZKAMI 4. LIKIER KUKUŁKOWY 5. GRUSZKOWIEC Z BUDYNIEM Moim ulubionym przepisem (zaraz po malinowej górze lodowej) jest  DESER MASCARPONE Z RUMEM I CZEKOLADĄ. A w Nowym Roku życzę

Lena Gotuje
Malinowa delicja 345

Świetne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki

Szalona Kuchnia Eweliny
Lody miętowe z płatkami czekolady 113

serka mascarpone • 100 ml śmietany kremówki 30-36% • 4 jajka • szczypta soli • 4 łyżki cukru • ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno posiekanych • 3 łyżki likieru barmańskiego miętowego • 3 łyżki płatków czekoladowych z gorzkiej czekolady Serek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20 min. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka

KUCHNIA POLSKA
Leśna Inka 164

doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy inkę mieszamy, przykrywamy rondelek, zostawiamy na 10 minut aby kawa przeszła aromatem przypraw, przecedzamy przez sitko, rozlewamy do szklanek, dosadzamy miodem, wlewamy likier i mieszamy. Dekorujemy bitą śmietaną , czekoladowymi choineczkami i śniegowymi płatkami z opłatka.  Natychmiast podajemy. Smacznego! Przepis dodaję do konkursu organizowanego przez Inkę   na Durszlaku  Trzymajcie kciuki

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania