likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:16/73)

Kawowo czekoladowy tort 50

Tort z dużą ilością kawy i czekolady. Kawa w w filiżance do schrupania.             biszkopt czekoladowy: 8 jajek rozmiar L  260 g drobnego cukru  8 łyżek oleju   190 g mąki pszennej  65 g ciemnego kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej krem kawowy: 750 g mascarpone(...)wody 2 łyżeczki żelatyny nasączenie: 1 łyżka kawy mielonej 200 ml wody 100 ml likieru kawowego Obręcz czekoladowa: 200 g czekolady deserowej 50 g czekolady białej Filiżanka czekoladowa : 100 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu sztucznego Dekoracje: kulki czekoladowe z herbatnikami Biszkopt czekoladowy: Białka oddzielam od żółtek. Jajka mają być w temperaturze pokojowej. Do żółtek dodaję olej i mieszam

wesoła kuchnia
Trufle kokosowe 41

trufle. Są one nie tylko niezwykle proste do przygotowania ale również obłędne w smaku. Trufle kokosowe robię na bazie biszkoptów, śmietanki, masła oraz białej czekolady. Do smaku dodaję odrobinę likieru koksowego, po czym masę obtaczam w drobnych wiórkach kokosowych. Masa, z której formuję trufle musi być w miarę sztywna, dlatego też po jej przygotowaniu wkładam ją na kilka godzin(...)dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz masło. Mieszać do momentu, w którym czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Chwilę wystudzić, a następnie do letniej masy czekoladowej dodać pokruszone biszkopty wraz z likierem kokosowym. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miseczki i przykryć. Miseczkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie masę wyjąć z lodówki, nabierać

MeCooks
Kawowy krem sułtański 170

kakao kilka małych bez kilka biszkopcików 100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego  czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada  Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję(...)oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką. Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym  kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż.  Janusza Kondratiuka  i krem sułtański :) kawowy krem sułtański

Bon Appetit Małgorzaty
Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą 182

wilgotny, bardzo aromatyczny, czekolada z cynamonem i pomarańczą świetnie się ze sobą łączą. Tort w przygotowaniu jest prosty, nie użyłam żelatyny. Wygląda ładnie i świątecznie udekorowany pierniczkami. Biszkopt i czekoladową śmietankę radzę przygotować dzień wcześniej. Polecam! Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Polecam również mój Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle(...)pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka cynamonu Wierzch i boki: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Domowe likiery - Malibu i Monte 201

bardziej wyrazisty. Z podanej ilości wychodzi ok. 0,8 l likieru. *Można dodać kilka kropel aromatu kokosowego, by wyostrzyć smak, ale i bez niego likier jest naprawdę wyśmienity. Likier orzechowo-czekoladowy - Monte: 3 tabliczki czekolady mlecznej (każda po 100g) 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 0,5 l wódki Soplica - orzech laskowy 1 litrowa butelka oraz mniejsza(...)czekolady. Gdy czekolada się rozpuści rondelek zestawiamy z ognia i czekamy aż wystygnie. Następnie dolewamy wódkę. Mieszamy i przelewamy do butelek. Z podanej ilości wychodzi ok. 1,2 l likieru. Likier naprawdę smakuje jak serek Monte, jest przepyszny! Nabiera mocy i smaku po odstaniu, ale tuż po przygotowaniu także jest wyborny

Cooking Monster
Ciasto czekoladowe z procentem 110

nasączone alkoholem są nadal zdatne do wykorzystania. Żal było je wyrzucać a opcja zjedzenia ich wszystkich groziła totalnym upojeniem alkoholowym. Tak narodził się pomysł lekkiego ciasta czekoladowego z procentem. Bez obaw, wiśnie z likieru można też śmiało zastąpić wiśniami z mrożonki (obecnie […] Post Ciasto czekoladowe z procentem pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta

Krzywa Prosta
Ekspresowy deser Baileys 115

możemy dodać inny likier, zamiast truskawek - inne owoce - zupełna dowolność. Składniki: (na dwie porcje) 4 kieliszki likieru 1 podpłomyk ( bez cukru ) 200 ml mleka śnieżka truskawki płatki czekoladowe Nalewamy po 2 kieliszki likieru, wkruszamy do niego podpłomyk (lub zamiast niego biszkopty). Ubijamy śnieżkę z mlekiem, nakładamy łyżką - ozdabiamy owocami oraz płatkami czekoladowymi. Smacznego

dlaSmaQ
Czekoladowe rożki z nadzieniem o smaku pina colady 379

Składniki: 100 g mlecznej czekolady pergamin do pieczenia cyrkiel  cienki pędzelek do malowania Nadzienie: 250 ml śmietanki 36% 1 czubata  łyżka serka mascarpone 50 ml likieru  Canari pina colada czekoladowe kuleczki świeża melisa Pierwszym etapem jest odrysowanie i  wycięcie z pergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztuk Każde kółeczko zawijamy(...)czekolada dobrze stężała. W tym czasie robimy nadzienie: Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu, wlewając  w trakcie ananasowy likier, tak przygotowany krem przekładamy do szprycy cukierniczej i napełniamy kremem zastygnięte czekoladowe rożki . Wierzch dekorujemy kuleczkami z czekolady i listkami świeżej melisy. Całość schłodzić w lodówce, lub podawać od razu. Smacznego życzy Wanilia i Kardamon Canari

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowy z wiśniami 46

Tradycyjnie, jak co roku, upiekłam sobie tort na urodziny :). Oto on - czekoladowy tort z wiśniami. Biszkopt kakaowy, najprostszy z możliwych krem na bazie śmietany kremówki ( połowa kremu z dodatkiem kakao ) i frużelina wiśniowa. Udekorowany czekoladowym dripem i polewą czekoladową, rozetkami z bitej śmietany oraz wisienkami koktajlowymi. Dość minimalistycznie, prosto, ale obłędnie pysznie :D. A do tego lekko i bez przesłodzenia(...)cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 g kakao opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan-fixu" Nasączenie : 90 ml kompotu wiśniowego ( można część kompotu zastąpić likierem wiśniowym ) Drip/polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo : 150 - 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, do wykonania rozetek, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru

Opowieści z piekarnika
Tort tiramisu na moje urodziny :) 378

łyżeczki żelatyny 50 dag sera mascarpone 3 łyzki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego  10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem(...)małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę.  Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru.  Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem

Bon Appetit Małgorzaty
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 142

opakowanie galaretki wiśniowej,    200 g masła,    3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie)              4.   Napar kawowy:       3 łyżeczki kawy mielonej,     150 ml wody     5.   Polewa czekoladowa:       200 g czekolady,     100 g masła,     3 łyżeczki(...)Napar kawowy:   kawę mieloną zaparzyć w 1/2 szklanki wody, przestudzoną przelać przez siteczko (aby pozbyć się fusów). Do naparu można dodać 2-3 łyżki likieru wiśniowego.     5.   Polewa czekoladowa:  Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w miseczce razem z masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wody z łyżeczką cukru. Czekoladę zalać gorącą kawą i odczekać

Kulinarna (nie)codzienność
Chocolate fondants - dla czekoholików 117

Często występuje pod nazwą czekoladowa lawa.  Babeczka której środek  jest płynny, czekoladowy i wypływa niczym lawa.....  Można zrobić wcześniej i wstawić  ( w kokilkach ) do lodówki nawet na kilkanaście godzin, albo zamrozić. Nie zrażajcie się jak za pierwszym razem wam się nie uda i zamiast wyciekającej czekolady, będzie pyszna babeczka ....  Pracując w Brighton widziałam(...)mieszając od czasu do czasu. Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować. Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki. Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. ( piekłam 13 i pół

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kremowe ciasto z adwokatem, malinami i kawą 32

wśród tegorocznych ciast na naszym wielkanocnym stole :). Pyszne warstwowe ciasto, łączące idealnie pasujące do siebie smaki, takie jak: likier adwokat, maliny oraz kawa. Krem budyniowo-maślany z dodatkiem adwokatu jest tak pyszny, że nie sposób nie wyjadać go z miski podczas przygotowywania :D. Ciasto wieńczy warstwa bitej śmietany, do której dodałam trochę żelatyny, aby była stabilniejsza i trwalsza, ale jeśli(...)cytryny 5 łyżek cukru, lub więcej - do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 3 łyżki zimnej wody Poncz : 300 ml mocnej kawy pół szklanki likieru kawowego lub czekoladowego Ponadto : opakowanie podłużnych biszkoptów kilka bez lub wiórki białej czekolady, do dekoracji Warstwa śmietankowa : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1-2 łyżki cukru pudru

Opowieści z piekarnika
Tort wiśniówka 183

Mocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy.   Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady.  Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada  i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga  Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)biszkopt.  Dopiero jak jest porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części. Będzie potrzebować jeszcze:  1 (około) szklanki  wiśniówki (mocny likier wiśniowy) Polewa czekoladowa: 400 g czekolady (użyłam 200 g czekolady delikatesowej i 200 g gorzkiej 73%)  70 g masła 3 łyżki wiśniówki 1 galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin wcześniej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik czekoladowy i galaretka z procentami 66

Sernik czekoladowy sobie zrobiłem w związku z moim urodzinami i galaretkę z procentami. Sernik czekoladowy to bezsprzecznie moje ulubione ciasto, w związku z tym, nie mogło go zabraknąć w moje 48 urodziny. Ponieważ sernik jest bardzo czekoladowy, dla lekkiego kontrastu lekko kwaśna galaretka z mandarynek i likieru pomarańczowego. Ponieważ mieszkam na zielonej wyspie, nie mogło też zabraknąć Irish Whiskey(...)płatków migdałowych Cukier według uznania Galaretka z procentami 5-7 obranych mandarynek 200-250 ml wody Cukier według uznania 12 g żelatyny 350 ml likieru Triple Sec Jak zrobić sernik czekoladowy Ciastka włóż do robota kuchennego wraz z płatkami migdałowymi i zrób z nich proszek, po prostu je zmiksuj. Dodaj masło, wymieszaj i przełóż do formy z odpinanymi bokami, dobrze

RafalCook

Proponowane wyszukiwania