SKŁADNIKI Spód ciasteczkowy: 150 g herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky , 70 g masła Krem czekoladowy: 200 ml śmietanki 30%, 100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka żelatyny, 50 ml likieru czekoladowego Dalkowski Dodatkowo: kilkanaście wiśni drylowanych Dagoma , wiórki czekoladowe do posypania od Cukieterii WYKONANIE Spód ciasteczkowy: Foremki na tartaletki o śr. 10 cm wykładamy folią spożywczą. Masło rozpuszczamy,studzimy(...)przygotowaną masą napełniamy foremki dociskając spód i boki. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy całość najlepiej całą noc. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy likier, następnie żelatynę. Na dnie tartaletek układamy kilka wiśni, smarujemy kremem, wierzch posypujemy czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce
słodki bratekmoje drugie podejście do czekoladek domowej roboty. Uważam, że udane :) Pyszna dwukolorowa czekoladka, a w środku delikatny krem z likierem czekoladowo-pomarańczowym. Trzeba poświęcić trochę czasu, wykazać się odrobiną cierpliwości i można się rozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo(...)Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić
Kuchnia w opałachzmywania ani precyzyjnego odmierzania składników wagą jubilerską. Likier bożonarodzeniowy będzie świetną alternatywą dla różnego rodzaju nalewek, których przygotowanie wymaga znacznie więcej cierpliwości i czasu. Za zrobienie takiego likieru możecie się zabrać niemal w ostatniej chwili, a efekt i tak będzie doskonały. Z jakim wyprzedzeniem zrobić likier bożonarodzeniowy? Jeśli planujesz przygotować likier z tego przepisu, nie musisz myśleć(...)head.appendChild(script); Jak przechowywać likier bożonarodzeniowy? Na szczęście tego tupu likiery nie wymagają przechowywania w szczególnych warunkach. Szczelnie zakręcona butelka w zupełności wystarczy. Ze względu na zawartość śmietanki, wolę przechowywać likier bożonarodzeniowy w lodówce. Tak na wszelki wypadek. Dodatkowo, likier najlepiej smakuje schłodzony, więc nie będziecie musieli zawracać sobie dodatkowo tym głowy. Jak podawać likier bożonarodzeniowy? Aby podkreślić świąteczny charakter
okolicepalnika.plLikier czekoladowy jest pyszny, odpowiednio gęsty, a co najważniejsze nadaje się do spożycia już następnego dnia. Więc jeżeli macie ochotę na domowy likier, to polecam ten przepis, bo jego przygotowanie jest bajecznie proste. SKŁADNIKI 300 ml mleka 3,2% 100 g gorzkiej czekolady 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego 5 żółtek (w temperaturze pokojowej) 1 opakowanie cukru waniliowego(...)dodać cukier waniliowy i miksować do uzyskania puszystej pianki. Następnie stopniowo wlewać gorące mleko czekoladowe nadal miksując. Tak przygotowaną masę zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy wlać wódkę, ponownie zmiksować i przelać do szczelnych butelek. Włożyć do lodówki na całą noc. Na następny dzień likier jest już gotowy do picia. Przechowywać go w lodówce i spożyć do maksymalnie tygodnia czasu
Passions hobbies lifeprzygotowaniu. Przelany do ładnych buteleczek, może być pięknym upominkiem świątecznym. Świąteczny likier mandarynkowy Przepis tutaj (KLIK) Pachnie obłędnie i wygląda fenomenalnie. A jak smakuje..? Tego dowiecie się dopiero po około czterech tygodniach od przygotowania tego boskiego likieru, gdyż właśnie tyle czasu musi on dojrzewać. Likier kokosowy z białą czekoladą a’la Malibu Przepis tutaj (KLIK) Pyszny i bardzo(...)tutaj (KLIK) Pyszna i meeega rozgrzewająca nalewka miodowa, to świetny dodatek do zimowej herbatki. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w wykonaniu, a efekt z pewnością Was zaskoczy. Likier czekoladowy Przepis tutaj (KLIK) Szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu domowy likier na bazie mleka zagęszczonego, czekolady i wódki. Pysznyyyy… Nalewka świąteczna Przepis tutaj (KLIK) Jest to aromatyczna
Blog z ApetytemCzekoladowy sernik bez sera z nutą kawy Składniki 1l śmietany 18% 4 białka ¾ szklanki cukru 2 budynie czekoladowe(z cukrem) 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka likieru czekoladowego Małe opakowanie herbatników(do wyłożenia tortownicy) Sposób wykonania: Śmietany wymieszać z budyniami,kakao oraz kawą.Białka ubić na sztywno z cukrem. Powoli dodawać do śmietan. Tortownice wyłożyć herbatnikami.Wla
Smaki Nataliiprzykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić. Mus czekoladowy: 3 jajka, 50g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej czekolady, 100g masła, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem, przestudzić. Żółtka dokładnie utrzeć z kakao, dodać do zimnej czekolady. Białka ubić na sztywno
Z miłości do słodkościszybko... przepis na 4 porcje: Składniki: -250 g serka mascarpone -350 g śmietanki 30% -2 opakowania biszkoptów podłużnych -2 łyżeczki cukru pudru -likier Amaretto (z powodu braku zamieniłam na likier czekoladowy) -pół filiżanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej -kakao do posypania Wykonanie: Kawę łączymy z likierem. Proporcje są dowolne, ja dodałam do kawy pół filiżanki likieru aby uzyskać mocniejszy aromat. Schłodzoną śmietankę
KasiekGotujeCiasto czekoladowo-wiśniowe to niesamowity deser, który smakuje fenomenalnie. Połączenie czekoladowego kremu z galaretką z dodatkiem wiśni oraz czekoladowego biszkopta do prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto czekoladowo-wiśniowe z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom wiśni i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowo-wiśniowe wygląda bardzo efektownie, przez co pięknie prezentuje się na stole. Wzbudza zachwyt nie tylko swoim wyglądem(...)proszku do pieczenia szczypta soli MASA CZEKOLADOWA 500 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki nalewki czekoladowej (opcjonalnie) GALARETKA 2 galaretki wiśniowe 600 ml kompotu z wiśni (kompot + woda) 360 g wiśni z kompotu (waga po odsączeniu) DODATKOWO posypka czekoladowa lub czekolada do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plPowiało chłodem i sypnęło śniegiem, zapachniało zbliżającymi się coraz większymi krokami Świętami, dlatego dzisiaj przepis na zimową, popołudniową lub wieczorną rozgrzewkę. Domowy aksamitny likier czekoladowo-truflowy. Kto chce z nim zdążyć jeszcze na Święta trzeba się pośpieszyć, bo to już ostatnia chwila, żeby go zrobić. LIKIER CZEKOLADOWO-TRUFLOWY Składnik: 120 g cukierków trufli w czekoladzie 250 ml wódki
Bon appetit mon amiechłodnym miejscu np. garażu, piwnicy, spiżarni – ewentualnie w lodówce. Gdyby był zbyt gęsty – wystarczy go ogrzać do temperatury pokojowej. Ajerkoniak jest także podstawą innych likierów. Możemy otrzymać likier czekoladowy, dodając do ajerkoniaku tabliczkę rozpuszczonej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady (w przypadki słodkich czekolad można zmniejszyć ilość cukru). Likier kawowy otrzymamy dodając kawę w proszku lub mocne, podwójne espresso
Poezja smakumasła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych Nasączenie: 1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru amaretto ( pasować też będzie likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki(...)dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy nam się ładnie z serkiem mascarpone. Złożenie ciasta: Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie wyłożyć cały śliwkowy krem i wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem i nasączyć drugą połową ponczu. Wierzch polać polewą i posypać płatkami migdałów. Wstawić na kilka godzin
Opowieści z piekarnikazeszłym roku delektowałam się smakiem przepysznego likieru czekoladowego , a w tym roku miałam 'zachciewajkę' na kokosowe a la Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym się Nowym Roku. Likier przygotowany jest na wiórkach kokosowych- nasączonych rumem, a później zmiksowanych i wyciśniętych, dzięki czemu likier jest jeszcze bardziej aromatyczny i kokosowy- z mlekiem niesłodzonym z dodatkiem cukru i rumem
Kraina Miodem PłynącaLubisz czekoladę i jabłka, to koniecznie musisz spróbować przepisu na sufleciki czekoladowe z jabłkiem. To doskonałe połączenie słodkiej czekolady i lekko kwaśnego smaku jabłka sprawia, że te desery są niezwykle smaczne i aromatyczne.To pyszny i zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom(...)dorosłym Składniki 50 g masła 1 łyżeczka masła do foremek 1 łyżka mielonych migdałów 100 g ciemnej czekolady 1 żółtko 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru czekoladowego 1 jabłko cynamon chili Piekarnik rozgrzać na 220 stopni. Foremki wysmarować masłem i obsypać migdałami. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i wyłożyć na dno foremek
gotuj ze mną