likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:5/73)

Torcik delicja jabłkowa 230

czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 średnie jajka Poncz do jasnego biszkopta: 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytryną cukier do smaku Poncz do kakaowego biszkopta: ½ szklanki likieru czekoladowego ½ szklanki gorącej przegotowanej wody cukier do smaku Dodatkowo: 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej) (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny) Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić(...)nasączyć go ponczem z wystudzonej herbaty (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na niego wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Nasączyć go wystudzonym ponczem z likieru czekoladowego (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8) , przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną

Świat Ciasta
Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) 144

Święta Wielkanocne dopiero co za nami a ja wspominam święta Bożego Narodzenia.... W poszukiwaniu przepisów na potrawy świąteczne natknęłam się na likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki mleka, 200 ml wódki(...)gotujemy na małym gazie. Do ciepłego mleka wrzucamy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady. Do mleka czekoladowego dodajemy cukier puder oraz przyprawę do piernika i całość dokładnie mieszamy. Do ostudzonego mleka wlewamy wódkę i gotowy likier wkładamy do lodówki. Jeżeli likier wyda Wam się za mocny dolejcie więcej mleka. Smacznego

paapilotkaa
Biały Rosjanin vel. Big Lebowski Faceta w Kuchni 67

czasie niektóre z tych koktajli są popularne do dziś, Martini, Margarita, Caipirinha i Manhattan, to kilka z nich. Biały Rosjanin to koktajl zrobiony z wódki, likieru kawowego i śmietany podawany z lodem, chociaż często składnik śmietanki zastępuje mleko. Napój powstał w 1949 roku, kiedy belgijski barman Gustave Tops stworzył koktajl, wraz z jego siostrzanym koktajlem, czarnym Rosjaninem, Białym Rosjaninem(...)Kanadyjczyk, który zamiast śmietany jest z mleka kozim, Biały Meksykanin, który zamiast śmietany używa horchaty, Biały Kubańczyk, który jest z rumem zamiast wódki, Biały Belg, który jest wytwarzany z likieru czekoladowego zamiast likieru kawowego i Brudny Rosjanin, który jest wytwarzany z mlekiem czekoladowym zamiast śmietanki. Faceta w Kuchni zaprasza na klasycznego Białego Rosjanina. 🥤 – kilka szklanek ⏰ – kilka sekund

RafalCook
Mus czekoladowy z likierem i kryształkami soli 84

Bardzo się polubiły, potem zaprzyjaźniły. Jak to się mówi: swój swego wszędzie wyczuje. Obie mają ciekawe, momentami trudne, zwariowane życiorysy. Los tak chciał, że obecnie […] Artykuł Mus czekoladowy z likierem i kryształkami soli pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 794

myśl cieknie ślinka! Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10! Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?! I tak samo smakuje! Ciasto jest świetnym dodatkiem(...)masło – 100 g * duże żółtko – 1 szt * cukier puder – 2 łyżki * mleko w proszku – 1 szkl * żelatyna – 2 łyżeczki * domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki * płatki migdałów – 50 g DO DEKORACJI : * płatki migdałów – 50 g * czekolada deserowa – 50 g * ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Orzechowiec na kawowym spodzie 200

łyżki wrzącej wody  10 g kakao ciemnego holenderskiego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Na poncz:  6 łyżek powideł śliwkowych  2 łyżki wody  2 łyżki likieru czekoladowego  Na masę orzechową z migdałami :  100 g migdałów  100  g mleka w proszku  50 g masła  2 łyżki ekstraktu migdałowego (można pominąć) 1 łyżka(...)proszku  50 g masła  1 łyżka miodu akacjowego  1 łyżka ekstraktu  waniliowego  Ponadto :  50 g pistacji  1 łyżka ciemnego kakao  kamyczki czekoladowe  cukrowe płatki śniegu Wykonanie :  1. Orzechy prażymy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 St.  C . Wyjmujemy i zawijamy w ściereczkę  pocierając by pozbyć się

vaniliowoczekoladowa
Pudding czekoladowy z likierem, chia i bitą śmietaną 189

Pyszny i bardzo sycący deser - budyń czekoladowy z dodatkiem likieru, mlecznej warstwy z nasionami chia oraz(...)bitą śmietaną. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze bardzo atrakcyjnie wygląda. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) Warstwa I: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski   Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa III: 1/2 szkl śmietanki 20 lub 36 % 1 cukierek trufla do ozdoby 1. Nasiona chia zalewamy mlekiem

Kto ugości moich gości?
Waniliowy milkshake z malinami ( dla dorosłych ) 127

wykorzystałam nowość od  Dalkowski - likier waniliowy. Na pewno znacie adwokat tejże marki. Od niedawna możemy posmakować także innych likierów - wspomniany już waniliowy oraz czekoladowy i truskawkowy. Z likierem czekoladowym zrobiłam ciasto , z truskawkowym planuję coś na jutro ( przepis w poniedziałek ). Klasyczny adwokat raczej skonsumuję solo ;) Składniki:  400 ml lodów waniliowych  200 ml zimnego mleka

kolorowotorcikowo
White Russian 77

znajdziemy takie drinki, jak: White Canadian (przygotowywany na bazie mleka koziego), White Mexican (w którym zamiast śmietanki, dodajemy orzeźwiającą horchatę), White Cuban (z rumem zamiast wódki), White Belgian (z likierem czekoladowym w miejsce likieru kawowego), a także Dirty Russian (zastępujący śmietankę mlekiem czekoladowym). Przepis na drink White Russian: Sposób podania: Short drink, serwowany w niskiej szklance z grubym dnem. Zwykle

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Puszysty serniczek czekoladowy 169

śmietaną i owocami. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Następnie połączyć zawartość obu misek i zmiksować wszystko(...)dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą czekoladę i zmiksować aż składniki się połączą, odstawić. Do drugiej części dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły. Do foremki nakładać na przemian po łyżcze masy ciemnej i jasnej. Na wierzchu ładnie wyrównać. Foremkę przykryć

Monia miesza i gotuje
Sernik z Likierem Czekoladowym i Kawałkami Czekolady 130

Eksperyment, a jaki dobry. Ba! Pyszny! Zniknął w jeden dzień. Smak czekoladowy, mimo, że czekolady do niego nie poszło dużo. Alkohol? Nie zdominował smaku, a wręcz zachwycił. Likier ma 15%, więc mój nastolatek pochłonął połowę i nic mu nie było :) Kochani warto upiec, na imprezie albo spotkaniu rodzinnym rozkochacie kubki smakowe Waszych gości, poważnie! Tym razem pokazałam Wam krok(...)robiąc wysokie boki. Tortownicę wstawiłam do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego (ja użyłam twarogu 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 250 ml likieru czekoladowego (ja użyłam likier Chocotella Dalkowski )  3 łyżki mąki pszennej 110 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam

Blondynka Gotuje
Mus czekoladowy z bananem 112

uproszczenia zrobiłam z dodatkiem śmietanki. Całość połączyłam z bananem i kolorową posypką. Składniki: - 330ml śmietanki 30% - 100g czekolady gorzkiej - 100g czekolady mlecznej - śmietan żel - 2 łyżki likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Chocotella dodatki: - banan - posypka: kuleczki zbożowe(...)czekoladzie Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę wraz z dodatkiem śmietan-żelu. Odkładam dwie łyżki bitej śmietany do innej miseczki. Dodaję do całości ostudzoną czekoladę oraz likier czekoladowy. Dokładnie miksuję. Banana kroję na trzy części. Do szklanek przekładam po 1/3 musu czekoladowego, dokładam do tego kawałek banana. Ozdabiam łyżeczką bitej śmietany i posypuję delikatnie posypką. Przekładam do lodówki

Kuchnia co dnia