czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 średnie jajka Poncz do jasnego biszkopta: 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytryną cukier do smaku Poncz do kakaowego biszkopta: ½ szklanki likieru czekoladowego ½ szklanki gorącej przegotowanej wody cukier do smaku Dodatkowo: 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej) (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny) Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić(...)nasączyć go ponczem z wystudzonej herbaty (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na niego wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Nasączyć go wystudzonym ponczem z likieru czekoladowego (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8) , przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną
Świat CiastaŚwięta Wielkanocne dopiero co za nami a ja wspominam święta Bożego Narodzenia.... W poszukiwaniu przepisów na potrawy świąteczne natknęłam się na likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki mleka, 200 ml wódki(...)gotujemy na małym gazie. Do ciepłego mleka wrzucamy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady. Do mleka czekoladowego dodajemy cukier puder oraz przyprawę do piernika i całość dokładnie mieszamy. Do ostudzonego mleka wlewamy wódkę i gotowy likier wkładamy do lodówki. Jeżeli likier wyda Wam się za mocny dolejcie więcej mleka. Smacznego
paapilotkaaczasie niektóre z tych koktajli są popularne do dziś, Martini, Margarita, Caipirinha i Manhattan, to kilka z nich. Biały Rosjanin to koktajl zrobiony z wódki, likieru kawowego i śmietany podawany z lodem, chociaż często składnik śmietanki zastępuje mleko. Napój powstał w 1949 roku, kiedy belgijski barman Gustave Tops stworzył koktajl, wraz z jego siostrzanym koktajlem, czarnym Rosjaninem, Białym Rosjaninem(...)Kanadyjczyk, który zamiast śmietany jest z mleka kozim, Biały Meksykanin, który zamiast śmietany używa horchaty, Biały Kubańczyk, który jest z rumem zamiast wódki, Biały Belg, który jest wytwarzany z likieru czekoladowego zamiast likieru kawowego i Brudny Rosjanin, który jest wytwarzany z mlekiem czekoladowym zamiast śmietanki. Faceta w Kuchni zaprasza na klasycznego Białego Rosjanina. 🥤 – kilka szklanek ⏰ – kilka sekund
RafalCookBardzo się polubiły, potem zaprzyjaźniły. Jak to się mówi: swój swego wszędzie wyczuje. Obie mają ciekawe, momentami trudne, zwariowane życiorysy. Los tak chciał, że obecnie […] Artykuł Mus czekoladowy z likierem i kryształkami soli pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkamyśl cieknie ślinka! Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10! Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?! I tak samo smakuje! Ciasto jest świetnym dodatkiem(...)masło – 100 g * duże żółtko – 1 szt * cukier puder – 2 łyżki * mleko w proszku – 1 szkl * żelatyna – 2 łyżeczki * domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki * płatki migdałów – 50 g DO DEKORACJI : * płatki migdałów – 50 g * czekolada deserowa – 50 g * ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkołyżki wrzącej wody 10 g kakao ciemnego holenderskiego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Na poncz: 6 łyżek powideł śliwkowych 2 łyżki wody 2 łyżki likieru czekoladowego Na masę orzechową z migdałami : 100 g migdałów 100 g mleka w proszku 50 g masła 2 łyżki ekstraktu migdałowego (można pominąć) 1 łyżka(...)proszku 50 g masła 1 łyżka miodu akacjowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ponadto : 50 g pistacji 1 łyżka ciemnego kakao kamyczki czekoladowe cukrowe płatki śniegu Wykonanie : 1. Orzechy prażymy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 St. C . Wyjmujemy i zawijamy w ściereczkę pocierając by pozbyć się
vaniliowoczekoladowaPyszny i bardzo sycący deser - budyń czekoladowy z dodatkiem likieru, mlecznej warstwy z nasionami chia oraz(...)bitą śmietaną. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze bardzo atrakcyjnie wygląda. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) Warstwa I: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa III: 1/2 szkl śmietanki 20 lub 36 % 1 cukierek trufla do ozdoby 1. Nasiona chia zalewamy mlekiem
Kto ugości moich gości?wykorzystałam nowość od Dalkowski - likier waniliowy. Na pewno znacie adwokat tejże marki. Od niedawna możemy posmakować także innych likierów - wspomniany już waniliowy oraz czekoladowy i truskawkowy. Z likierem czekoladowym zrobiłam ciasto , z truskawkowym planuję coś na jutro ( przepis w poniedziałek ). Klasyczny adwokat raczej skonsumuję solo ;) Składniki: 400 ml lodów waniliowych 200 ml zimnego mleka
kolorowotorcikowoznajdziemy takie drinki, jak: White Canadian (przygotowywany na bazie mleka koziego), White Mexican (w którym zamiast śmietanki, dodajemy orzeźwiającą horchatę), White Cuban (z rumem zamiast wódki), White Belgian (z likierem czekoladowym w miejsce likieru kawowego), a także Dirty Russian (zastępujący śmietankę mlekiem czekoladowym). Przepis na drink White Russian: Sposób podania: Short drink, serwowany w niskiej szklance z grubym dnem. Zwykle
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneśmietaną i owocami. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Następnie połączyć zawartość obu misek i zmiksować wszystko(...)dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą czekoladę i zmiksować aż składniki się połączą, odstawić. Do drugiej części dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły. Do foremki nakładać na przemian po łyżcze masy ciemnej i jasnej. Na wierzchu ładnie wyrównać. Foremkę przykryć
Monia miesza i gotujeEksperyment, a jaki dobry. Ba! Pyszny! Zniknął w jeden dzień. Smak czekoladowy, mimo, że czekolady do niego nie poszło dużo. Alkohol? Nie zdominował smaku, a wręcz zachwycił. Likier ma 15%, więc mój nastolatek pochłonął połowę i nic mu nie było :) Kochani warto upiec, na imprezie albo spotkaniu rodzinnym rozkochacie kubki smakowe Waszych gości, poważnie! Tym razem pokazałam Wam krok(...)robiąc wysokie boki. Tortownicę wstawiłam do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego (ja użyłam twarogu 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 250 ml likieru czekoladowego (ja użyłam likier Chocotella Dalkowski ) 3 łyżki mąki pszennej 110 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam
Blondynka Gotujeuproszczenia zrobiłam z dodatkiem śmietanki. Całość połączyłam z bananem i kolorową posypką. Składniki: - 330ml śmietanki 30% - 100g czekolady gorzkiej - 100g czekolady mlecznej - śmietan żel - 2 łyżki likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Chocotella dodatki: - banan - posypka: kuleczki zbożowe(...)czekoladzie Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę wraz z dodatkiem śmietan-żelu. Odkładam dwie łyżki bitej śmietany do innej miseczki. Dodaję do całości ostudzoną czekoladę oraz likier czekoladowy. Dokładnie miksuję. Banana kroję na trzy części. Do szklanek przekładam po 1/3 musu czekoladowego, dokładam do tego kawałek banana. Ozdabiam łyżeczką bitej śmietany i posypuję delikatnie posypką. Przekładam do lodówki
Kuchnia co dnia