kostki lodu. Można przyrządzać go w 2-ch wersjach: na bazie czystej wódki lub whisky. Przedstawiam wersję na bazie wódki. Spróbujcie, a będziecie zaskoczeni. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier czekoladowy (nie krem!) - najlepiej Kahlua - 20 ml Lód - dużo! Wykonanie: Niską szklankę do drinków typu "tumbler" wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy alkohole i mieszamy łyżeczką. Gotowe! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewycukrem na puch, dodajemy wrzącą kawę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż składniki się połączą. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy bitą śmietana i ewentualnie wiórkami czekolady lub likierem czekoladowym i podajemy. Pychota
Rozpustne gotowaniewystygnie. Wtedy wlewamy resztę składników, mieszamy dokładnie i butelkujemy. I właściwie już następnego dnia nadaje się do picia. Prawda, że tempo ekspresowe? Niedługo, tak na szybko, zrobię jeszcze likier czekoladowy. Wpis więc też jakoś niebawem się pojawi. A reszta nalewek, takich owocowych, sam nie wiem kiedy. Może za pół roku... Jedna z blogerek, Kasia, napisała mi kiedyś, że robienie chleba
Marder&Marder Manufacturepostaram się to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego. Zaczynamy
Pudełko rozmaitościturystów, którzy mogą się czegoś dowiedzieć o winiarskiej tradycji regionu. W kilku miejscach w mieście widzieliśmy takie ławki- świetny pomysł! Od razu wiadomo, że Zielona Góra winem stoi. Przepyszny likier czekoladowy, przed wykupieniem całego stoiska powstrzymała mnie jedynie obietnica konQbka, że sami spróbujemy taki trunek przyrządzić. Najbardziej szalone rzeczy można było kupić na targu staroci- jeśli ktoś marzy o naturalnych
les mirabelleskrótki przepis na domowe latte z pianką. Składniki: 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki kawy (u mnie słaba) 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku opcjonalnie ulubione dodatki np. likier czekoladowy, amaretto Przygotowanie: Wersja I: Przygotowujemy naszą ulubioną kawę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier kryształ (ewentualnie inne dodatki smakowe). Podgrzewamy mleko w garnku na gazie lub szybko w mikrofali. Uwaga
Słodkie okruszkiHandmadePictures - Fotolia.com Poniżej znajdziesz przepis na likier czekoladowy. Życzę zdrowia
Przepisy i porady kulinarnestężałą galaretkę. Kolejną warstwę w moim przypadku stanowi pokrojona w drobną kostkę gruszka. Na samej górze odrobina mięty i całe maliny do dekoracji. Wersję dla dorosłych polałam odrobiną likieru czekoladowego
Kuchnia w opałachkremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego! Przepis znaleziony w "Pani domu", delikatnie zmodyfikowany. W oryginalnej wersji dodajemy orzechy i likier czekoladowy
W poszukiwaniu inspiracjiżeby każdy miał taki własny "kociołek", ale jeden na 2-3 osoby też się sprawdził:) * 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady * śmietanka lub mleko * 2 łyżki likieru czekoladowego lub Amaretto lub czegoś podobnego Mała rzecz, a cieszy;) Komentarze cynamonwkuchni 2010/01/25 18:52:38 A gdzie można takie cudo nabyć? :D sowa_nie_sowa 2010/01/25
Zdrowa Kuchnia Sowyśrednie czy nawet torty bezowe zawsze smakują wyjątkowo. I nie ważne czy same, z owocami, bitą śmietaną czy kremem. A ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam z Likieru Chocotella Dalkovski . Mówię(...)likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe. Składniki: Bezy: 150 ml białek(zimnych) szczypta soli 220 g cukru 1 łyżeczka octu Galaretka czekoladowa: 150 ml likieru Chocotella Dalkovski 30 ml ciepłej wody 2 łyżeczki żelatyny 100 g orzechów laskowych 2-3 kostki czekolady gorzkiej Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać
Ala piecze i gotujeczasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić. Czekoladę deserową i wiórki białe czekoladowe, otrzymałam od http://www.cukieteria.pl/ . Czekoladki z likierem Składniki na czekoladki z likierem(...)białej czekolady, u mnie wiórki białe czekoladowe 40 g ciemnej czekolady 70 % 1 kieliszek likieru jajecznego Przygotowanie : Do miski wsypać białą czekoladę, u mnie wiórki białe czekoladowe, dodać likier. Miskę postawić na rondelku z gotującą się wodą i w kąpieli wodnej , mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia z likierem. Następnie łyżeczką nalewać czekoladę do foremki, odstawić do zastygnięcia
Kuchnia Danusidobrze nie wpływa na podniesienie poziomu endorfin jak spora dawka czekolady oraz odrobina babskiego wsparcia. Wypiek prosto z serca na codzienne smutki dla mojej siostry. SERNIK CZEKOLADOWY z LIKIEREM KAWOWYM Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera 3 jajka 1 budyń czekoladowy Delecta 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 cukier(...)waniliowy Delecta 1/2 szklanki likieru kawowego wierzch: posypka czekoladowa Delecta Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. masa serowa: Wszys tkie składniki na masę serową przekładamy do misy
Bon appetit mon amieCzekoladowe ciasto z musem porzeczkowym i bezową pianką. Deser jest trochę pracochłonny i trzeba troche czekac zanim się go skosztuje. Niemniej jest wart każdej poświeconej mu chwili. Intensywnie czekoladowy, wilgotny spód, nasączony likierem. Do tego czekoladowa, kremowa warstwa a na to kwaskowy, delikatny mus porzeczkowy. Całość wykończona puszystą, bezową pianką. Deser zebrał pochwały od najbardziej wybrednej osoby jak znam(...)ilośc zeby zmieścily sie wszystkie warstwy) Na czekoladowy spód 260 gr mąki pszennej 200 gr cukru 85 gr kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 180 ml mleka 240 ml oleju 120 ml Baileys Irish Cream 180 ml gorącej wody Nasączenie czekoladowego ciasta 120 ml Baileys Irish Cream Krem czekoladowy 900 ml zimniej śmietany kremówki
Spice things upShot kawowy również jest z niewielką ilością alkoholu. Jednak przyciąga wzrok ze względu na warstwy no i jest pyszny. Ilości podane są na wielkość kieliszka. Składniki: 1/4 syropu czekoladowego 1/3 likieru o smaku kawy bita śmietana cukier trzcinowy Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka najpierw wlać syrop czekoladowy. Następnie wlewać likier kawowy wolnym strumieniem po ściance kieliszka wtedy
Ala piecze i gotuje