 Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 442
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 442pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 210 g podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić(...)przed podaniem, aby zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym
Domowa Cookierenka Agi Ciasto czekoladowe z kremem twarogowym 197
Ciasto czekoladowe z kremem twarogowym 197kakao) - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka wanilii - 1 łyżeczka kawy Składniki na krem twarogowy: - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kg sera białego - 1 łyżeczka likieru kawowego Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie(...)przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem. Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał. Smacznego
Kuchenne Wariacje Muffinki czekoladowo kawowe 204
Muffinki czekoladowo kawowe 204łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru kawowego Zaczynamy od zaparzenia w połowie szklanki kawy rozpuszczalnej – tak 3 łyżeczki. Kiedy kawa ostygnie ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt, kawę i dalej mieszamy. Potem wsypujemy mąkę(...)wysokości 3/4 i pieczemy przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy już się ubije dodajemy serek mascarpone oraz likier kawowy i wszystko razem miksujemy. Wkładamy do lodówki i kiedy muffinki wystygną nakładamy krem rękawem cukierniczym
Kuchenne Wariacje Metoda na głoda 192
Metoda na głoda 192Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się u nas naleśniki z owocami. Te zrobiłam na zakończenie wyjątkowo długiego w tym roku sezonu jagodowego. Migdałowe ciasto wypełnione jest jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (wersja tylko dla dorosłych) i świeżych jagód. Jeżeli będziemy je przyrządzać dla dzieci można likier zastąpić kilkoma kroplami aromatu migdałowego.” Przepis dodaję do akcji " Kuchnia 24/7 " Czytaj
Wiem co jem Kacze udka z figami 211
Kacze udka z figami 211podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego(...)Masa jest dość luźna więc należy ją nakładać łyżką. Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach umieścić kacze udko. Resztę miodu wymieszać z likierem pomarańczowym i wylać na talerz. Na nim ułożyć pieczone figi. Podawać z dodatkiem duszonej marchewki. Smacznego :) Aronia
Wiem co jem Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa 192
Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa 192udziałem. Dostępna jest w profesjonalnych sklepach cukierniczych na przykład tu . Sprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej możecie użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.” Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa (przepis własny) Składniki na 3 porcje: Warstwa czekoladowa 125ml mleka 125ml śmietanki kremowej 40g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Warstwa(...)która już powinna lekko stężeć. Wstawić ponownie do lodówki tym razem na całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :) Aronia *) można zastąpić białą czekoladą i dodać łyżeczkę likieru pomarańczowego
Wiem co jem Lody jogurtowo-porzeczkowe 200
Lody jogurtowo-porzeczkowe 200jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam. Składniki (na ok. 850-900 ml): 340 g jogurtu bałkańskiego 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie) 100 g cukru pudru 2 żółtka Przygotowanie: 1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia i zmiksować za pomocą blendera, następnie przetrzeć przez sito. 2. Żółtka(...)utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać jogurt, owoce i likier. Miksować do połączenia składników. 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z żółtkami. 4. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta). Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika
Domowa Cookierenka Agi Śliwkowy krem czekoladowy (czekodżem) 197
Śliwkowy krem czekoladowy (czekodżem) 197bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny 300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie) 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 80 ml likieru amaretto Przygotowanie : Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję, wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. Śliwki umyć(...)chwili zawrzenia gotować ok. 10 min. stale mieszając. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera ręcznego, dodać pokruszoną czekoladę, kakao i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Na koniec dodać likier amaretto. Gorący krem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem
Domowa Cookierenka Agi Pijany przekładaniec (Pijak) 290
Pijany przekładaniec (Pijak) 290Zapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić
Domowa Cookierenka Agi Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 229
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 229mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki (można pominąć) Przygotowanie: W misce wymieszać migdały, cukier, mąkę, kakao i przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać(...)ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min. Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie
Domowa Cookierenka Agi Piernikowy przekładaniec (gingerbread trifle) 235
Piernikowy przekładaniec (gingerbread trifle) 235pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowych pierniczków. Polecam serdecznie. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia. Składniki: ok. 300-400 g pierniczków 6-8 łyżek likieru Amaretto 1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka) ok. 1 szkl. cukru pudru 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam tą ) Przygotowanie: W misie miksera utrzeć ser z cukrem pudrem(...)części. Pierniki połamać i podzielić na 2 części. Na dnie szklanego naczynia o średnicy 17 cm (lub w kilku pucharkach) ułożyć pierwszą część pierników i skropić je likierem Amaretto. Następnie pokryć je masą serową. Powtórzyć czynność z drugą warstwą. Na wierzchu ułożyć kilka pierniczków
Domowa Cookierenka Agi Czekoladowy tort fasolowy 255
Czekoladowy tort fasolowy 255kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy) Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych(...)mnie przy tortownicy 24 cm 70 min.) . Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem
Domowa Cookierenka Agi Tiramisu 220
Tiramisu 220Moje Wypieki mówi, że: 750 g serka mascarpone 4 duże jajka 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 szklana świeżo zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto kakao do oprószenia Wszystkie składniki mają być schłodzone. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną kremową masę. Dodajemy mascarpone i likier Amaretto i delikatnie miksujemy (na najniższych obrotach) żeby
Marder&Marder Manufacture Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości 191
Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości 191barwnika do ciast KREM: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g sera ricotty 5 łyżeczek żelatyny spożywczej 100 g cukru pudru 1/2 kg truskawek sok z 1 cytryny 150 ml likieru miętowego DEKORACJA: 3 łyżki mielonych pistacji truskawki świeże listki mięty Sposób przygotowania ZIELONA ŁĄKA : jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia(...)cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną. Masę podzielić na pół. Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki. Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać. Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą
Wanilia i Kardamon Sernik miętowy na zimno z granatem 288
Sernik miętowy na zimno z granatem 288kakaowych 3 łyżki musli 10 dag masła Masa serowa: 40 dag twarogu trzykrotnie mielonego 15 dag cukru pudru 150 ml śmietanki kremowej 30% 3 łyżki żelatyny spożywczej 15 ml likieru miętowego 2 limonki odrobina zielonego barwnika w żelu Dodatkowo: 1 granat Sos owocowy: 15 dag malin 10 dag jagód lub jeżyn 1 łyżka cukru 100 ml wody Sposób przygotowania: Herbatniki(...)miksujemy z cukrem pudrem oraz ubitą wcześniej na sztywno śmietanką. Z limonki wyciskamy sok, podgrzewamy w rondelku i wsypujemy żelatynę mieszamy do momentu rozpuszczenia.Wlewamy do masy serowej, dodajemy likier miętowy oraz odrobinę zielonego barwnika, miksujemy na gładką masę, dodajemy obranego granata-połowę mieszamy wylewamy na ciasteczkowy spód. Resztą owocu posypujemy wierzch sernika. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą
Wanilia i Kardamon