likier 2 - 1000 przepisów (strona:19/67)

Tarta z musem kawowym 218

pudełka jogurtu naturalnego typu greckiego (2×400 ml) 150 ml bardzo mocnej kawy posłodzonej 2 łyżeczkami brązowego cukru dwie łyżki miodu ziarenka z jednej laski wanilii kieliszek likieru kawowego (20 cl) 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny owoce do dekoracji Jogurt ubijamy z kawą, miodem, likierem i wanilią. Próbujemy. Jeśli za mało kawowe lub słodkie, dodajemy kawę lub miód, lub cukier

ladykitchen
Tort czekoladowo-malinowy 163

dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia np. do lodówki na kilka godzin. Serek miksujemy z frużeliną na gładki mus. Odstawiamy do lodówki. Dzielimy na trzy części.   Dodatkowo: świeże maliny likier kawowy Z wystudzonego ciasta odkroić powstałą górkę i pokruszyć na osobny talerzyk. Pozostałe ciasto przekroić na trzy równe blaty. Na paterze położyć jeden blat, można nasączyć 3 łyżkami likieru kawowego

Chocolate Muffin Blog
Tiramisu z Bezami, czyli Blondynkowe Tiramisu Premium :) 180

Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g serka mascarpone 1 duże jajko podłużne biszkopty 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia bezy domowe Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko od białka. W jednej misce(...)miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem mascarpone i wszystko delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Biszkopty moczyłam w wystudzonej kawie

Blondynka Gotuje
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 383

pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 210 g podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić(...)przed podaniem, aby zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto czekoladowe z kremem twarogowym 155

kakao) - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka wanilii - 1 łyżeczka kawy   Składniki na krem twarogowy: - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kg sera białego - 1 łyżeczka likieru kawowego   Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie(...)przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem. Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Muffinki czekoladowo kawowe 155

łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru kawowego Zaczynamy od zaparzenia w połowie szklanki kawy rozpuszczalnej – tak 3 łyżeczki. Kiedy kawa ostygnie ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt, kawę i dalej mieszamy. Potem wsypujemy mąkę(...)wysokości 3/4 i pieczemy przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy już się ubije dodajemy serek mascarpone oraz likier kawowy i wszystko razem miksujemy. Wkładamy do lodówki i kiedy muffinki wystygną nakładamy krem rękawem cukierniczym

Kuchenne Wariacje
Metoda na głoda 141

Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się u nas naleśniki z owocami. Te zrobiłam na zakończenie wyjątkowo długiego w tym roku sezonu jagodowego. Migdałowe ciasto wypełnione jest jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (wersja tylko dla dorosłych) i świeżych jagód. Jeżeli będziemy je przyrządzać dla dzieci można likier zastąpić kilkoma kroplami aromatu migdałowego.” Przepis dodaję do akcji " Kuchnia 24/7 " Czytaj

Wiem co jem
Kacze udka z figami 163

podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami  (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego(...)Masa jest dość luźna więc należy ją nakładać łyżką.   Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach umieścić kacze udko. Resztę  miodu wymieszać z likierem pomarańczowym i wylać na talerz. Na nim ułożyć pieczone figi.  Podawać z dodatkiem duszonej marchewki. Smacznego :) Aronia

Wiem co jem
Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa 150

udziałem. Dostępna jest w profesjonalnych sklepach cukierniczych na przykład tu . Sprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej możecie użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.” Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa (przepis własny) Składniki na 3 porcje: Warstwa czekoladowa 125ml mleka 125ml śmietanki kremowej 40g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Warstwa(...)która już powinna lekko stężeć. Wstawić ponownie do lodówki tym razem na całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :) Aronia *) można zastąpić białą czekoladą  i dodać łyżeczkę likieru pomarańczowego

Wiem co jem
Lody jogurtowo-porzeczkowe 160

jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam. Składniki (na ok. 850-900 ml): 340 g jogurtu bałkańskiego 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie) 100 g cukru pudru 2 żółtka Przygotowanie: 1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia i zmiksować za pomocą blendera, następnie przetrzeć przez sito. 2. Żółtka(...)utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać jogurt, owoce i likier. Miksować do połączenia składników. 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z żółtkami. 4. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta).  Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika

Domowa Cookierenka Agi
Śliwkowy krem czekoladowy (czekodżem) 149

bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny 300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie) 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 80 ml likieru amaretto Przygotowanie : Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję, wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. Śliwki umyć(...)chwili zawrzenia gotować ok. 10 min. stale mieszając. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera ręcznego, dodać pokruszoną czekoladę, kakao i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Na koniec dodać likier amaretto. Gorący krem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem

Domowa Cookierenka Agi
Pijany przekładaniec (Pijak) 243

Zapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić

Domowa Cookierenka Agi
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 180

mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki (można pominąć) Przygotowanie: W misce wymieszać migdały, cukier, mąkę, kakao i przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać(...)ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min. Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie

Domowa Cookierenka Agi
Piernikowy przekładaniec (gingerbread trifle) 190

pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowych pierniczków. Polecam serdecznie. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia. Składniki:  ok. 300-400 g pierniczków 6-8 łyżek likieru Amaretto 1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka) ok. 1 szkl. cukru pudru 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam tą ) Przygotowanie: W misie miksera utrzeć ser z cukrem pudrem(...)części. Pierniki połamać i podzielić na 2 części. Na dnie szklanego naczynia o średnicy 17 cm (lub w kilku pucharkach) ułożyć pierwszą część pierników i skropić je likierem Amaretto. Następnie pokryć je masą serową. Powtórzyć czynność z drugą warstwą. Na wierzchu ułożyć kilka pierniczków

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowy tort fasolowy 211

kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy)  Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych(...)mnie przy tortownicy 24 cm 70 min.) . Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem  wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania