masła Na masę serową: 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru Amaretto 200ml śmietanki kremówki (36%) Wykonanie: Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem(...)lodówki. Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy
Pyry na Gazmasę serową: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego 200 g cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej 3 łyżki rumu lub likieru Sposób wykonania: Biszkopty, 2 łyżki kakao, masło lub margarynę zmiksować tak aby powstały drobne okruszki ( ja zmiksowałam blenderem) i wyłożyć gotową masą dno tortownicy najlepiej o średnicy 23 cm. Ser zmiksować(...)cukrem, cukrem waniliowym, dodać stopniowo po jednym jajku, rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę i rum lub likier. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę a następnie wylać na wyłożony w tortownicy spód. Gotową masę serową wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Po 40 minutach sprawdzić czy zbyt mocno się nie podpiekł i w razie czego
Na słodko lub wytrawnieBombardino z nutką rumu (do kupienia w Netto albo Kauflandzie) 1 mała śmietana 30 % 1 łyżka cukru pudru A jak to zrobić: Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Likier przelać do garnuszka i podgrzać go na małym ogniu do temp. około 70 stopni. Ciepły likier przelać do szklanki i na wierzch nałożyć ubitą śmietanę, najlepiej korzystając z rękawa cukierniczego
Kuchnia w opałachszybciutko musi sobie śrubkę podkręcić, a kawa po 3 godzinach od zalania, smakuje jak mrożona. No tak, witaj w realnym świecie. Po pracy w ramach relaksu.... SKŁADNIKI: 25 ml likieru miętowego 25 ml białego rumu sok z połowy limonki 25 ml syropu malinowego cukier trzcinowy do dekoracji A jak to zrobić: Likier, rum i sok z limonki wlać do shakera
Kuchnia w opałachpszennej 1 mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów (np. po 170 g) 200 g masła 300 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość(...)zgęstnieje. Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 250 g wiórek, wymieszać łyżką. Blachę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypać resztą wiórek. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce
Kuchnia w opałachmąki + 1 łyżka 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego 1/4 szklanki mleka 70 ml likieru pomarańczowego 100 g rodzynek 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g kandyzowanej mieszanki do keksa 100 g dowolnych bakalii A jak to zrobić: Wszystkie bakalie drobno pokroić(...)cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując masę, po każdym. Następnie dodać aromat i 1/3 mąki (przesianej z proszkiem i sodą) - wymieszać, mleko i 1/3 mąki - wymieszać, likier i resztę mąki - wymieszać. Na koniec dodać bakalie i wymieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 70 - 75 minut w temperaturze
Kuchnia w opałachTrochę inna odmiana typowego Włoskiego tiramisu, jest puszyste, delikatne no i oczywiście z likierem amaretto. Szybkie w wykonaniu i zaskakująco lekkie w swojej konstytencji, ale zdecydowane w swoim kawowym smaku. Takim deserem mozna zaskoczyć miłe znajomych i przyjaciół :) Składniki: Opakowanie biszkoptów okrągłych lub długich 500g serka mascarpone 4 jajka 120g cukru 1 szklanka mocnej kawy(...)szklanki likieru amaretto Opakowanie migdałów w płatkach Owoc granatu Kilka listków mięty do ozdobienia Przygotowanie: Żółtka oddzielić od bialek i utrzeć z połową cukru. Dodać serki mascarpone i 3-4 łyżki amatetto. Następnie białka ubić na puszysta masę i dodać resztę cukru ( miksować dalej aż cukier się rozpuści). Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
Zainspiruj się kuchniągorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 60 g masła 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 100 ml likieru do nasączenia (np. wiśniówki) W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Odstawiamy na kilka minut aż lekko się schłodzi. W misie ubijemy na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie powoli(...)przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy. Ostudzony biszkopt nasączamy 100 ml likieru i 50 ml otrzymanego syropu z gruszek, a następnie smarujemy powidłami. Na powidła nakładamy połowę musu z mlecznej czekolady. Na mus równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią
Food Squaredostawali je w paczkach od rodzin. Tiramisu – co region to przepis,rozmiar...i kształt! Ale niezmienny pozostaje fakt, że jest to deser włoski, składający się z biszkoptów, serka mascarpone, likieru, kakao, espresso. Ja przygotuję klasyczne Tiramisu. Składniki 400 g biszkoptów do tiramisu 2 opakowania serka mascarpone po 250 g każdy 3 jaja 120 g cukru mocna kawa z ekspresu(...)moka około szklanki Irish Whisky Skworcu kakao naturalne Skworcu - opcjonalnie -likier amaretto lub whisky jeśli lubisz, ja nie dałam- mój deser jedzą dzieci Najpierw zaparz porządne espresso. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel. Ubij białka na sztywno. Do białek dodaj kogel mogel, ubijaj delikatnie. Na koniec dodaj serki mascarpone, ubijaj delikatnie. Krem
Z Kuchni Do KuchniGlassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się w nim warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie i się na nie skusić:D) i najwyraźniejszy akcent w postaci
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można(...)nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyło ż yć krążkiem z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie
coolinarnastrefa.blogspot.comLikiery lubi prawie każdy, ale nie każdy ma cierpliwość aby je samemu przygotować i następnie czekać pięć miesięcy aż będą gotowe. Więc jeśli ogarnie Was ogromna chęć na likier waniliowy, a pobliski monopolowy będzie już zamknięty o to recepta na Wasz problem. Składniki: 2 szklanki wody garść goździków 10 kopiatych łyżek stołowych cukru (lepszy brązowy) kilkanaście kropel
Smaki Brazyliiwilgotne, lekko słodkie ciasto jest idealne na weekendowy podwieczorek. Bardzo ciężko jest oprzeć się temu wspaniałemu zapachowi wanilii rozchodzącemu się po domu. Skłdaniki: 500 g gruszek 1 łyżka likieru groszkowego (opcjonalnie) sok z 0.5 cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę(...)sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka ze szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz
Kulinarna rozmowazawierało procenty :) Pogłówkowałam i uczyniłam smakowity mariaż owoców z alkoholem . SKŁADNIKI 2 brzoskwinie 2 banany 2 jabłka SOS syrop z mięty - przepis --> TUTAJ amaretto (lub inny ulubiony likier) liście mięty sok z limonki lub cytryny WYKONANIE Owoce kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia i skrapiamy (ilością według uznania) syropem z mięty, likierem, sokiem z limonki lub cytryny i posypujemy
Zofianadeser kupowałam, aby mieć naczynia. składniki (5 naczynek po ok 100 ml) 1 laska wanilii 400 ml śmietanki 30% 4 żółtka 30 - 35 g cukru 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego (opcjonalnie) przygotowanie Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić 5 naczynek w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić. Ostrym małym nożem przeciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać ziarenka(...)podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się prawie zagotuje, często mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić przykryte na ok 15 - 20 minut. W misce ubić żółtka z cukrem i likierem - tak długo aż cukier się rozpuści a masa zbieleje. Wlać, mieszając, ciepłą śmietanę. Rozlać masę do przygotowanych foremek. Wlać do blaszki gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości
Stare Gary