likier 2 - 1000 przepisów (strona:21/67)

Ciasto kawowe 208

rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki. WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek(...)budyniowa. Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki. Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę

W kuchennym oknie Ewy
Likier kawowy - domowy 180

Domowe - najlepsze :) taki likier piłam kiedyś na babskim wieczorze. Poprosiłam koleżankę o przepis i zrobiłam dla siebie, ale za mało :) krótko mówiąc - trzeba dorobić :D Składniki: 120 ml spirytusu 1 puszka masy krówkowej 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml śmietany 30% (kremówki) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (około 3 łyżki(...)blendera wlewamy śmietankę, ekstrakt z kawy i ekstrakt z wanilii, dodajemy masę krówkową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze raz miksujemy, aż składniki się połączą. Likier przelewamy do karafki/butelki i przechowujemy w lodówce. Do spożycia gotowy jest od razu, ale najlepiej poczekać kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Rady: Zamiast masy krówkowej można użyć słodzonego mleka skondensowanego

Kolorowy Przepisownik
Ciasto z advokatem i krówkami 163

Jakiś czas temu dostałam advokat..czyli likier jajeczny o cudownym  zapachu wanilii...pyszny..idealny na babskie spotkania...advokat także można dodawać do ciast itp..ja upiekłam ciasto z jego dodatkiem...ciasto wyszło pyszne...mimo, tego ,że krówki opadły na samo dno ciasta..Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj .Moje ciasto z braku czasu posypane jest tylko cukrem pudrem(...)jajka proszę również wsypać 1 łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka z punktu 1.) Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki i wymieszać łyżką.[ ja nie mieszałam krówek z ciastem ].  Ciasto przełożyć do formy [ u mnie część ciasta, krówki

Moje domowe kucharzenie
Likier mandarynkowy 95

Blueberry Corner by "jagodzianka" Żeby przyrządzić sos pomarańczowy do naleśników Suzette potrzebny jest gorzki likier pomarańczowy. Niestety jest on dość drogi (ok. 60 zł … Przeczytaj cały artykuł Post Likier mandarynkowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Molekularna lasagne 267

tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru.  Lasagne czekoladowa z  mlekiem. Składniki: 85 ml wody 1 g agaru 45 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 10  ml likieru orzechowego Wykonanie: Zimną wodę mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie wylewamy całość w płaskie naczynie

Malinowe Pocałunki
Pseudo tiramisu z truskawkami 164

truskawkami - drugie podejście do truskawek w tym roku poszczęściło się - są smaczne :). Szybki, pyszny i orzeźwiający deser. Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, cukier puder, biszkopty, truskawki, likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Truskawki umyć i pokroić w plasterki.  Biszkopty, o ile deser(...)przygotowujemy w szklance, przekroić na pół, każdą część nasączyć likierem Baileys. Następnie tworzymy warstwy z kremu, truskawek, nasączonych biszkoptów, postępując tak do końca szklanki kończąc na kleksie z mascarpone i śmietanki, dekorując przepołowionymi truskawkami. Smacznego

Plate of Joy
Ciasto czekoladowe z likierem Bayley's 100

Ciasto czekoladowe z likierem Bayley's Gdy moja córka pojechała na weekend do dziadków mogłam pozwolić sobie na ciasto dla dorosłych.Oto efekt moich eksperymentów. Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki prosku do pieczenia 1 szklanka mocnej kawy rozpuszcalnej 100 g mascarpone 200 ml śmietanki 4 łyki cukru(...)pudru 20 ml likieru Bayley's Sposób przygotowania: Szklankę kawy,cukier,kakao i Kasię rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając. Studzimy.Dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i jajka miksujemy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy kremem. Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem stopniowo dodając mascarpone.Na koniec dodajemy likier.Dekorujemy ciasto.  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Czeko bajaderka w czeko papilotce 115

Składniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki czekoladowe Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.Dno i boki foremek sylikonowych smarujemy rozpuszczoną czekoladą(ja używam do tego celu pędzelka).Wstawiamy foremki na ok.20 minut do zamrażalnika. Do pozostałej czekolady dodajemy Kasię(...)okruchy,likier i formujemy kule.Dekorujemy je krokantem i płatkami czekolady.Podajemy w czekoladowych papilotkach. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tort bezowy z kremem czekoladowym 123

jest zlepkiem z tego co znalazłam w internecie. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 ml śmietany 36 % likier czekoladowy czekolada mleczna ulubione owoce ( u mnie truskawki,borówki i smoczy owoc) Sokiem z cytryny natrzyj miskę i wlej do niej białka. Ubij je na sztywna piane, stopniowo dodając cukier(...)stopni piekarniku ok.30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 10 minut. Zostaw blaty do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj likier czekoladowy. Połącz z roztopiona, przestudzona czekolada. Przełóż bezowe blaty. Torcik udekorój ulubionymi owocami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Deser brzoskwiniowy 87

jedne z moich ulubionych owoców, więc nie mogłam nie wsadzić ich do słoika :) Składniki: brzoskwinie (ewentualnie z puszki) 1 galaretka brzoskwiniowe ( Winiary) 400 ml śmietany 30% opcjonalnie łyżeczka likieru brzoskwiniowego  domowe lody(przepis tu ) Sposób przygotowania: Jeśli mamy świeże owoce kroimy je i karmelizujemy z cukrze. Jeśli z puszki po prostu je kroimy i przekładamy do słoiczków . Galaretkę rozpuszczamy(...)wrzątku i czekamy aż delikatnie stężeje. ubijamy ją na piankę dodając śmietanę. jeśli chcemy dodać likier brzoskwiniowy dodajemy 200 ml wrzątku do galaretki. Za pomocą rękawa cukierniczego przekładamy piankę do słoiczków.Pomiędzy warstwy naszej pianki ukrywamy gałkę lodów. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Likier świąteczny 107

likier pachnący Bożym Narodzeniem. Aromatyczny, lekko słodki z nutą mandarynek. Dla wielu będzie to nieoceniony prezent, tym bardziej, że przygotowany właśnie przez Ciebie! Składniki: 200ml rumu 3 mandarynki  1 pomarańcza 4 goździki laska kory cynamonowej 3 gwiazdki anyżu 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki miodu Sposób przygotowania: Owoce umyj, osusz i pokrój na plasterki. Dodaj przyprawy, miód i całość(...)zalej rumem. Odstaw w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Następnie przecedź przez gazę i przelej do szczelnej buteleczki. Jeśli przygotowujesz likier na prezent warto ozdobić butelkę suszoną pomarańczą, nabierze dodatkowego świątecznego klimatu. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tiramisu na biszkopcie 162

łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Do nasączenia: 1 szklanka mocnej kawy 2-3 łyżki likieru amaretto Do posypania: kakao Wykonanie: Białka ubija na sztywno dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Make przesiewam i dodaję do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na drugi(...)waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna. Blaty nasączam kawą z likierem i przekładam masą serową.  Wierzch również smaruję masą serową i oprószam kakao. Całość schładzam w lodówce przez

Ciasteczkowy Potwór
Pożegnanie... 149

bańka prysła...  Może kiedyś znów odnajdę radość w robieniu tego co lubię, a może utwierdzę się w przekonaniu, że to nie było dla mnie... Na zakończenie mocny akcent... Likier pomarańczowo - kawowy 3 duże pomarańcze 12 dag kawy w ziarnach 50 dag cukru 0,75l wody 1,5l alkoholu 95% 1 malutka kora cynamonu Pomarańcze szorujemy, parzymy i wycieramy(...)miesiące. Bardzo ważne, aby alkohol całkowicie zakrył owoce. Od czasu do czasu otwieramy słój i delikatnie mieszamy nalew. Po wymaganym czasie zlewamy nalewkę, niezbyt mocno odciskając pomarańcze przez gazę. Likier filtrujemy i odstawiamy w butelkach do piwnicy. Powinien jeszcze dojrzewać minimum 3 miesiące. Na zdrowie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Crostata (włoska tarta) 148

tarty podpiec przez ok. 6 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 600 g niskosłodzonej konfitury z moreli z dużymi kawałkami owoców 90 g mielonych migdałów 3 łyżki likieru Amaretto Konfiturę wymieszać z likierem. Na podpieczone ciasto równomiernie wysypać mielone migdały. Następnie delikatnie rozsmarować konfiturę. Pozostałe surowe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm. Paseczki ułożyć

maniapieczenia
Trufle czekoladowe 241

odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 100 masła 50 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka likieru Amaretto kilka łyżek kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekolady razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Dodać kremówkę i mieszać do uzyskania aksamitnej konsystencji. Przestudzić, wlać likier Amaretto i dokładnie wymieszać. Wstawić

Oryginalny smak