Popularny, włoski likier o intensywnym, cytrynowym zapachu i orzeźwiającym smaku. Bardzo prosty do przygotowania, jednak wymaga cierpliwości, bo jest gotowy do spożycia po ok. 1,5 miesiąca. Warto poczekać, polecam :) Składniki (na 2 litry): 8 cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 750 ml spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 l wody 2 szklanki (400 g) cukru Przygotowanie: 1. Cytryny dokładnie(...)spirytus z ostudzonym syropem z wody i cukru, przelać przez gazę do wyparzonych butelek, zakręcić i ponownie odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok. miesiąc. Po otwarciu likier przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Źródło/ Inspiracja: R. Costantino "Southern Italian Desserts
Domowa Cookierenka Agiżółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * mleko – 700 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * banan – 1 szt * likier bananowy – 4-5 łyżek * kokos – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy(...)Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy. CAŁOŚĆ: Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem
Ostra na Słodkoskładniki: 40 ml likieru kawowego 80 ml wódki kostki lodu wykonanie: Szklaneczkę wypełniamy do połowy kostkami lodu. Wlewamy likier kawowy oraz wódkę starając się zachować warstwy
Domowy Smak JedzeniaLIKIER KAWOWY NA SPIRYTUSIE Do kawy, deserów ten domowy likier będzie wyśmienity. SKŁADNIKI: 2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego (2x411g) 1 cukier waniliowy 16g 1 1/2 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 200 ml spirytusu WYKONANIE: W 1/2 szklance mleka rozpuścić kawę, resztę mleka przelać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować (gotować w garnku
Kuchnia Beatysobą.Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).Odstawiamy do ostudzenia.Każdą babeczki polewamy ok. łyżką likieru kawowego.Smacznego
Mienta blogLikier typowo "babski". Królował na naszym stole w święta. Dobry na każdą okazję.Składniki;700 ml wódki,3 łyżeczki przyprawy do piernika,5 łyżek kremu "krówka",3 łyżki cukru pudru,300 ml śmietany 30%Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Wódkę mieszamy z przyprawą, krówką i cukrem pudrem.Dodajemy 200 ml śmietany. Gotujemy na wolnym ogniu. Pozostałą śmietanę ubijamy na półsztywno(...)dodajemy do jeszcze ciepłego płynu. Likier przechowujemy w lodówce około 2 tygodni po otwarciu butelki. /źródło; magazyn Sielskie Życie
Anioły w kuchniwlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i ponczujemy likierem pomarańczowym (lub mlekiem). Następnie każdy krążek (od wewnętrznej strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej.Masa Makowa:Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę
Słodka StronaIdealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier stale ubijając. Następnie(...)samo dno) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 stopni przez ok 40 min, do tzw suchego patyczka.Zimny biszkopt kroimy na 3 części.Do wody dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Tort nasączamy przygotowanym fiołkowym ponczem
Malinowe Pocałunkitorcik, z wyśmienitym aksamitnym w smaku kremem z ziarenkami wanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście(...)temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go połową ponczu. Następnie spód smarujemy ok. 3-4 łyżkami
MyCookBook.plpszynny 1 łeżka kartofylmyjlu 7 2 łeżki kakao 5 łeżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczynia Beza: 6 bi ōłek 1,5 szklōnki cukru 3 łeżki kartofylmyjlu 2 łeżki likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki(...)łodpocznie. 21 Beza. Ubijcie sie bi ōłka na beza (wciepcie tam trocha soli). Potyn dejcie tam cuker i ubijejcie, aż sie rozmiyszoł. Na sōm kōniec wmiyszejcie kartofylmyjl i wlyjcie likier abo kōniak. Przigotujcie sie 2 blachy, wyłōżcie na nie papiōr do pieczynioł i odrysujcie na nim 2 kōłka wielkości dna tortownicy. Tera na kołżde kōłko wyłōżcie po pó 22 ubityj
Chop w kuchniLimoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento, ale wiadomo, że nikt nie będzie specjalnie latał i szukał takich cytryn. Inne też się nadadzą. Ten likier serwuje się bardzo mocno schłodzony na koniec posiłku, albo po prostu jako drink w upalne
Marder&Marder Manufacturemiejscach. Piec około 15 minut do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 140 g mielonych migdałów 100 g masła 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu Dekoracja: 5 - 6 niedużych mocno czerwonych jabłek (np. champion, gloster) sok z 1 cytryny 200 g masy marcepanowej oraz: 120 g konfitury morelowej (pół słoiczka(...)ułożyć jabłka, zwinąć w ciasne ruloniki. Wykonanie nadzienia: Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka, rozpuścić na małym ogniu. Jajka roztrzepać z cukrem, wsypać mielone migdały, wlać likier lub rum wymieszać. Wlać stopione masło, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół
maniapieczeniaorzeźwiającego napoju, wyskokowego ;) Składniki 100 ml Bols natural yoghurt liqueur 250 g czerwonej porzeczki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do miksera wlewamy likier. Porzeczki oczyszczamy, dodajemy do likieru. Razem miksujemy na gładko. Przelewamy do szklanek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenskładniki: 330 g mąki 125 ml likieru adwokat 200 g cukru 5 jajek 250 g masła 125 ml oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny dodatkowo: 4-5 połówek brzoskwiń z syropu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło, wodę, cukier, olej oraz likier zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy
Domowy Smak Jedzeniamiękkiego masła - 0,75 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę(...)Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując około 1 minuty na średnich obrotach. Dodać likier i barwnik i miksować do połączenia składników. Ilość barwnika bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy
W poszukiwaniu inspiracji