likier 2 - 1000 przepisów (strona:8/67)

Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 180

śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. Mleko kokosowe ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią(...)mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki. Gotową śmietanką kokosową 22% wystarczy otworzyć, przełożyć do misy miksera. Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników. Nasączenie: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort można nasączyć czymś

Malinowe Pocałunki
KAWOWA PANNA COTA. 893

Moje pasje. / na 4 porcje, ze zmianami 2 łyżeczki żelatyny w proszku 300 ml kremówki 200 ml mleka 6 pełnych łyżek cukru 4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru orzechowego  galaretka: 2 łyżeczki żelatyny w proszku 200 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru 4 łyżeczki likieru orzechowego Najpierw galaretka: żelatynę namaczam(...)łyżeczkach zimnej wody, zostawiam na 5 minut, aby napęczniała. Kawę, cukier, likier oraz żelatynę mieszam z gorącą wodą, aby wszystko dobrze się rozpuściło. Kiedy przestygnie, wlewam na dno szklanek. Wstawiam do lodówki, aby stężała. Następnie panna cota: Żelatynę namaczam w 3-4 łyżeczkach zimnej wody, odstawiam na 5 minut. W rondelku podgrzewam kremówkę, mleko wraz  z kawą i cukrem

W kuchni Karmel-itki
Tort Tiramisu 160

Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto.  Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt  4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia  160 ml ostudzonej mocnej kawy(...)likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru 150 ml śmietanki kremówki 100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach. Przygotowanie: Biszkopt- oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo żółtka. Mąki wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką) Tortownice

Wypieki Uli
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe 128

Grzaniec wiśniowy Herbata aroniowa z miodem i wanilią Kawa latte z cynamonem Kawa mrożona z lodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Kompot z suszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa

Aga w kuchni
Biszkopt ala tiramisu 186

Składniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem(...)serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem

prawdziwe jedzenie
Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 178

temperaturze pokojowej) ·       ½ łyżeczki aromatu kokosowego ·       250 ml mleka kokosowego ·       Kieliszek likieru kokosowego np.Malibu     Krem kokosowy: ·       250 ml śmietany kremówki ·       150 g serka mascarpone(...)szklanki wiórków kokosowych ·       1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w około 20 ml wody ·       2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Polewa: ·       100 ml mleka kokosowego ·       100 g czekolady gorzkiej ·       1 łyżka kakao

Mania Gotowania
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 175

Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej 1 kieliszek likieru kokosowego 4 plastry ananasa z puszki ¾ kokosowej białej czekolady (można użyć zwykłej) Nadzienie: 1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (jeśli macie kokosowy wystarczy użyć kokosowego i pominąć dodawanie aromatów) mleko(...)trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu) 4 łyżki wiórków kokosowych 1 kieliszek likieru kokosowego aromat kokosowy Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej 3-4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek

Mania Gotowania
Kokosowy krem mascarpone na musie z mrożonych truskawek 161

zmiksowaniu mają fajną konsystencję, która niestety jest krótkotrwała (i nawet lodówka tu nie pomoże).Składniki (2 porcje): - pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam nasączonych wódką, które zostały z "produkcji" likieru)- 125 g serka mascarpone- likier kokosowy, malibu lub inny likier- cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do truskawek)- szklanka mrożonych truskawekPrzygotowanie(...)serka dodajemy wiórki i mieszając dolewamy powoli likier do uzyskania pożądanej konsystencji. Deser będzie jeszcze lepszy, jeśli wiórki nasączymy wcześniej dowolnym alkoholem. Dodajemy cukier puder do smaku.2. Zamrożone truskawki miksujemy blenderem. Dodajemy do smaku cukier puder.3. Do kieliszka nakładamy zmiksowane truskawki, a na nie warstwę kremu kokosowego. Podajemy od razu.4. Serduszko namalowałam końcówką łyżki - nałożyłam odrobinę lekko rozpuszczonej masy truskawkowej

Kraina Tysiąca Smaków
Cupcakes al tiramisu 193

ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj, a na babeczki tutaj.   Bardzo(...)jajka (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury

Mia Cucina Sofieta
Tiramisu 229

Klasyk wśród deserów. Ponadczasowy i idealny na każdą okazję.   Składniki: 150 ml zaparzonej mocnej kawy (najlepiej typu espresso) 1/4 szklanki likieru Amaretto( lb inny alkohol np.  brandy, rum, żubrówka,itp.) 2 łyżki likieru kawowego 4 żółtka ( w temp. pokojowej) 4 łyżki cukru 250g mascarpone (schłodzone) 100g podłużnych biszkoptów kakao do posypaniu lub kawa Zaparzamy mocną kawę np. podwójne(...)espresso. Kawę przelewamy do głębokiego talerza i mieszamy z likierami. Ostudzamy do temperatury pokojowej.Do miski wkładamy żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na dużych obrotach na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8minut. ( musi być dość sztywna- tworzymy kogel mogel)W drugiej misce ubijamy zimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec dodajemy

Pudełko rozmaitości
Likier truskawkowy 174

Likier co prawda nie jest jeszcze gotowy, bo musi swoje odstać, mimo to już teraz dzielę się przepisem, abyście mogli wykorzystać do jego przygotowania dojrzałe, słodkie truskawki, póki sezon w pełni. Likier poleca się na babskie wieczory, a także jako forma prezentu. Polecam! Składniki: 0,5 l wody 1 kg cukru 1,5 kg truskawek 1 l spirytusu nalewkowego(...)wymieszać z wystudzonym syropem cukrowym i przelać do dużego słoja (4 l). 4. Następnie dolać alkohol, wymieszać i odstawić na miesiąc. 5. Po tym czasie przefiltrować likier przez gazę i rozlać do butelek. Odstawić na kolejne 3 miesiące

Domowa Cookierenka Agi
Limoncello – likier cytrynowy 213

Limoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go zrobić. Jest bardzo prosty w wykonaniu i gotowy dość szybko, jak na produkt „nalewkowy”. Bardzo aromatyczny, słodkawy, ale z lekką kwaskową nutą na końcu, orzeźwiający, z ledwo wyczuwalną nutą alkoholu (ale tu uwaga(...)zwykłe) – porządnie wyszorować (chodzi o zdjęcie nie tylko chemii z oprysku, ale także warstwy wosku z cytryn „sklepowych”, która utrudnia wydzielanie aromatu i może sprawić, że likier będzie gorzkawy). Bardzo cienko obrać skórkę z cytryn (skórka musi być jak najcieńsza – biała część spod skórki sprawi, że limoncello będzie gorzkie!). Obrane skórki wrzucamy do dużego słoika

Pociąg Do Kuchni
Panna Cotta miętowo-limonkowa 118

wariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - 1 limonka - starta skórka z jednej limonki - 50ml likieru miętowego - opakowanie cukru waniliowego - kilkanaście listków świeżej mięty Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy na drobno listki mięty do których ścieramy skórkę z jednej limonki i z tej też(...)nasz biały płyn ;) Po zagotowaniu ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę jednocześnie cały czas mieszając. Gdy żelatyna połączy się z mlekiem dodajemy przecedzoną miętę z limonką i likier miętowy. Wszystko mieszamy, przelewamy i zostawiamy w lodówce do stężenia. Kiedy mleczny napój zamieni się w sztywną masę, bierzemy się za mus. Obieramy i kroimy na drobno kiwi (wycinając twarde końcówki), wrzucamy

Kuchenne Wariacje
Muffinki kokosowo miętowe 144

100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 15ml likieru miętowego - kilkanaście listków mięty - 1 opakowanie śmietan-fix Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Kiedy już się z tym uporamy dodajemy jajka i dalej miksujemy. Po zmieszaniu dodajemy jogurt, wodę(...)krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dorzucamy serek mascarpone razem z posiekanymi listkami mięty oraz śmietan-fixem. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy likier miętowy, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego jednocześnie dekorując nasze wystudzone babeczki Słodki i orzeźwiający smak muffinek niejednemu przypadnie do gustu tylko warto pamiętać, że nawet niewielka ilość likieru miętowego może

Kuchenne Wariacje
Muffinki banana blue 146

jeszcze dość naszych muffinek wzorowanych na alkoholach to zapraszamy na kolejne Tym razem mamy propozycję zawierającą likier curacao czyli Banana Blue Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1/3 szklanki jogurtu bananowego - 1/3 szklanki oleju - 1 banan - 1/2 szklanki wody mineralnej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody Prymat - 1/2 łyżeczki soli Masa: - 200g serka mascarpone(...)skórka starta z 1 pomarańczy - 50ml likieru curacao - 200g śmietanki 30% - kilka kandyzowanych wiśni Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy olej, jogurt, wodę mineralną i pokrojony w kostkę banan. Mieszamy i gotową masą wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 25minut. Krem: ubijamy śmietankę, dodajemy serek, likier i startą

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania