likier 2 - 1000 przepisów (strona:15/67)

Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 191

żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej)- 2 łyżki kwaśnej śmietany- sól*Krem:- po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady- szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżeczki brązowego cukru*Polewa:- czekolada mleczna- czekolada deserowa- 4 łyżki kremówkiPoza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tartaPrzygotowanie(...)temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch

W poszukiwaniu inspiracji
Zguba i przedwyjazdowy torcik 163

miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca(...)żurawinąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)biszkopt:3 jajka120 g cukru70 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanej15 g ciemnego kakao1 łyżeczka kawy sypanejnasączenie:50 ml mocnej kawy25 ml likieru kawowegokrem:250 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki cukru pudrudodatkowo:125 g żurawiny ze słoikadekoracja:ziarenka kawowe z czekoladyBiałka ubić na sztywną pianę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe niebo - mus 284

Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce(...)Cóż, może następnym razem.Kawowy mus czekoladowySkładniki:(na 4 porcje)125 g ciemnej czekolady (60%)50 ml mleka1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka miodu2 łyżki likieru kawowegoMleko zagotować, dodać kawę, wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno, dodać miód i likier, dokładnie połączyć. Dodawać śmietanę partiami do całkowicie ostudzonej czekolady, delikatnie mieszając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy Whesley z granatem 144

Dyniowa, aksamitna niespodzianka z dodatkiem likieru Whesley, z gorzką czekoladą i lekko kwaskowatymi granatami.Prosty deser na wyjątkowe okazje.Czas przygotowania:60 minut Porcje: 6   Składniki:150 g serka śmietankowego Almette,330 ml śmietany 30%,4 łyżki cukru,4 łyżki likieru Whesley, 2 łyżki melasy z granatem,1 granat,2 łyżeczki żelatyny,Esencja waniliowa,150 g gorzkiej(...)czekolady,2 szklanki puree z dyni.Przygotowanie:Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki.Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić.Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette.Przełożyć warstwami do szklanki lub kieliszka

SzczyptaSmaQ
Tort czekoladowy z bananami 239

Czekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”).  Porcelana(...)kolekcji Bisou .  Składniki:Biszkopt:4 jajka130g cukru140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g ciemnego kakao bez cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki olejuDo nasączenia:około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą,  herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami:500g śmietanki kremówki 30% lub 36%40g ciemnego kakao bez cukru60g cukru4

Mała Cukierenka
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 564

jest naprawdę bardzo smaczne. Biszkopt białkowo-kakaowy po upieczeniu wychodzi wysoki a białe fragmenty są naprawdę śnieżno białe. Do tego krem z cappuccino i biszkopciki nasączone kawą i likierem kawowym w połączeniu tworzą niezwykłe kawowe doznanie. Przepis znaleziony w gazetce "Prześlij przepis". Wprowadziłam kilka zmian, min. mniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się(...)mleka50 g mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej4 łyżki cukru3-4 łyżki cappuccino1 jajko200 g masłaPolewa100 g masła3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka mleka3-4 łyżki cukruPonadto5 łyżek likieru kawowego150 ml naparu z kawy1 opakowanie okrągłych biszkoptów2 dowolne galaretkiCiasto jasne - Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej oraz ocet. Następnie dodać mąkę przesianą

Złote przepisy
Sernik z truflą 191

Sernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!Składniki:CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA(...)śmietanki (30% lub 36%) 400 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Baileys kakao do oprószenia Wykonanie:Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy.Robimy truflę:Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę

Anioły w kuchni
Kokosanki 190

Kokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe.  Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki  1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny  3/4 szkl. cukru szklanka wody(...)wiórek kokosowych  Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy  wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni.Ostygnięte ciasto pokroić na niewielkie kwadraty, które obtaczamy w lekko ostygniętej polewie i wiórkach

Wypieki Uli
Babka marmurkowa z makiem i limonką 200

Świeże pyszne limonki, mak i odrobina likieru pomarańczowego sprawia, że babka kusi smakiem :). Firma Guardini posiada w swojej ofercie piękne foremki na baby i babki,  zajrzyjcie na ich stronę homemert.pl Składniki: 25 dag miękkiego masła 15 dag cukru  szczypta soli 4 jaja 40 dag mąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany(...)skórka starta z dwóch limonek 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu Polewa: 1 limonka 12 dag cukru pudru  Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej

Apetyczna babeczka
Deser kawowo - czekoladowy 137

oknem jesień, aczkolwiek na razie dość pogodna;) Jednak dla jeszcze lepszego humoru polecam szybki i smaczny deser czekoladowy dla dorosłych z nutką kawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności???  Składniki: 250 g serka mascarpone,  250g serka kremowego śmietankowego,  100g kremu czekoladowego np. nutella(...)łyżka cappuccino w proszku,  75 ml likieru kawowego,  50g cukru,  100g herbatników w polewie czekoladowej.  Wykonanie Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą

Z miłości do słodkości
Truskawki z musem amaretto 209

Truskawki z musem z białek i śmietanki z dodatkiem likieru amaretto, posypane siekanymi migdałami. Składniki na 6 porcji: truskawek 300 g śmietany 30% 2 białka 3 łyżki cukru pudru łyżeczka likieru amaretto garść migdałów Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części, migdały posiekać. Białka ubić ze szczyptą soli. W innej misce ubić śmietankę z cukrem. Dodać do niej ubite białka(...)likier, delikatnie wymieszać. W małych szklankach ułożyć porcje truskawek, na wierzch nałożyć kilka łyżek musu i posypać migdałami. Wstawić do lodówki na około 30 minut i podawać

wyzwania kuchenne
Trifle z truskawkami po włosku 218

jeszcze kawałek pysznej babki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki:300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%,2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej czekolady.     Przygotowanie     Truskawki umyć, odszypułkować(...)Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą

Z miłości do słodkości
Konfitura wiśniowo-malinowa 143

Kolejna konfitura z wiśni. Miałam jeszcze troszkę malin, więc postanowiłam je dorzucić. Dodałam jeszcze odrobinę migdałowego likieru amaretto. Okazało się to doskonałym połączeniem:) Dzięki malinom konfitura jest niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor... Składniki:2 kg wiśni, 1 kg malin, 1 i 1/2 kg cukru, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Wiśnie umyć, wypestkować, połączyć z malinami, zasypać cukrem. Gotować godzinę(...)małym ogniu. Następnego dnia gotować kolejną godzinę. Na koniec dodać likier, wymieszać, nałożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić, pasteryzować 3 minuty

Z miłości do słodkości
Konfitura z czerwonej porzeczki 180

Przetworów ciąg dalszy...Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki:1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego.       Przygotowanie       Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)godziny. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin, często mieszając. Na koniec dodać likier kokosowy, wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować 5 minut. Prawda, że proste

Z miłości do słodkości
Miętowo- truskawkowe ptasie mleczko 190

osłodę przed grudniowym szaleństwem zakupowym mam pyszne ptasie mleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę  o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego  4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy aż lekko zacznie tężeć wtedy możemy przystąpić(...)ubijania gdy będziemy widzieć, że śmietana gęstnieje dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Gdy śmietana jest już całkowicie sztywna dzielimy ją na dwie części. Do pierwszej wlewamy (bardzo delikatnie) likier miętowy, można również dodać trochę aromatu miętowego i rozpuszczoną z niewielkiej ilości wody żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby nasza śmietana uzyskała zielony kolor. Można dodać trochę więcej likieru jeżeli

ciastkarnia na kruchym spodzie