likier 2 - 1000 przepisów (strona:27/67)

Crème brûlée 158

deser kupowałam,  aby mieć naczynia.  składniki (5 naczynek po ok 100 ml) 1 laska wanilii 400 ml śmietanki 30% 4 żółtka 30 - 35 g cukru 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego (opcjonalnie) przygotowanie Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić 5 naczynek  w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić. Ostrym małym nożem przeciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać ziarenka(...)podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się prawie zagotuje, często mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić przykryte na ok 15 - 20 minut. W misce ubić żółtka z cukrem i likierem - tak długo aż cukier się rozpuści a masa zbieleje. Wlać, mieszając, ciepłą śmietanę. Rozlać  masę do przygotowanych foremek. Wlać do blaszki gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości

Stare Gary
Likier kajmakowy 144

Karnawałowy likier kajmakowy na małe i większe imprezy. Szybko znika i mimo złudnego słodkiego i delikatnego smaku jest bardzo mocny.  Składniki: 500-700 ml czystej wódki Kajmak: Składniki:  12 dag cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy małymi porcjami słodką śmietankę. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie(...)Patelnie odstawiamy na bok aby kajmak ostygł.  3. Wystudzony kajmakiem miksujemy z wódką, następnie przelewamy do butelki lub karafki. Przed każdym nalewanie ma do kieliszków likier należy wstrząsnąć

Apetyczna babeczka
Seromakowiec 2296

Składniki:Masa makowa :2 szklanki gotowej masy makowej albo z tego przepisu klik1 szklanka zmielonych na miał migdałów50 g ciemnej czekolady2 płaskie łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki likieru AmarettoMasa serowa:500 g śmietanowego sera twarogowego zmielonego 3 razy ( użyła ser z wiaderka Włoszczowa )ziarna z 1 laski wanilii100 g miałkiego cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka Sposób przygotowania

Słodkości i nie tylko
Pleśniak II 202

waniliowego4 żółtkałyżka mleka250 g masłałyżeczka proszku do pieczeniaCiasto ciemne:1.5 szklanki krupczatki2 łyżki kakao2 żółtka125 g masłałyżka mlekaPianka:6 białek3 łyżki pudrułyżka soku z cytrynyDżem:słoik dżemu wiśniowego3 łyżki likieru migdałowegoWykonanie:Ciasto jasne:Krupczatkę przesiać, dać do niej cukier, proszek, i pokrojone masło. Posiekać z mąką, dać żółtka i mleko. Dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie jedna mniejsza, a druga większa(...)Następnie dodać żółtka i mleko zagnieść. Wstawić do zamrażalki.Pianka:Białka ubić na sztywno, potem dodać powoli przesiany puder i sok. Delikatne wymieszać.Dżem:Słoik dżemu do rondelka dać likier i podgrzać. Delikatne przestudzić.Na spód rozsmarować dżem, następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto

Moje pyszne gotowanie
Likier adwokat / Liqueur lawyer 279

butelek po 500 ml Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodajemy mleko, dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy spirytus. Dobrze wszystko mieszamy łyżką. Gotowy likier przelewamy do butelek i wkładamy je na dobę do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjmujemy likier z lodówki i podajemy w temperaturze pokojowej. ***** We mix the egg yolks with the sugar

Projekty ze smakiem
Kopiec adwokatowy 151

dociętymi kawałkami biszkoptu.Przygotować masę adwokatową.Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Wymieszać rozpuszczoną żelatynę z 3 łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę przelać do miski wyłożonej biszkoptem i wyrównać.Przykryć biszkoptem

Mix smaku
Tort Garfield 132

zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier(...)wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można

Mix smaku
Adwokatowiec z truskawkami 696

składniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka truskawkowa lub leśnaSposób wykonaniaŻelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Przygotować kwadratową tortownicę.Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta i układać

Mix smaku
Pijak adwokatowy 248

przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Wymieszać rozpuszczoną żelatynę z 3 łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe.Kawę rozpuszczalną rozpuścić

Mix smaku
Shot kawowy z bitą śmietaną 808

Shot kawowy również jest z niewielką ilością alkoholu. Jednak przyciąga wzrok ze względu na warstwy no i jest pyszny. Ilości podane są na wielkość kieliszka. Składniki:1/4 syropu czekoladowego1/3 likieru o smaku kawybita śmietanacukier trzcinowy Przygotowanie:Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka  najpierw wlać syrop czekoladowy. Następnie wlewać likier kawowy wolnym strumieniem po ściance kieliszka wtedy utworzy się druga

Ala piecze i gotuje
Martini - drink 124

Sylwestrową noc i nie tylko proponuję drink, który na pewno zaspokoi gust  smakoszy MartiniSKŁADNIKIkostki lodupół filiżanki soku z mandarynki1 łyżeczka likieru pomarańczowego1 kieliszek wódki typu wyborowaMartini do uzupełnieniaWYKONANIEw  shakerze umieszczamy lód, wlewamy sok z mandarynek, wódkę, likier pomarańczowy, uzupełniamy Martini. Energicznie wstrząsnąć. Drink  wlać do szklanek odpowiednio udekorować.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 205

Składniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g  margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5 łyżki mannykieliszek likieru kokosowegoPolewa300 g michałkówszklanka kremówkigarść śliwek suszonychWykonanie:SpódSkładniki na spoód zagnieść razem i rozłożyć na tortownicy (średniej).Masa serowaMasło utrzeć z cukrem.Żółtka oddzielić od białek.Do masła dodawać po jednym żółtku

Moje pyszne gotowanie
Tiramisu czyli poWeekendowe Łakocie odc.24 207

głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia.Tiramisu3 żółtka100 g cukru300 g mascarpone50 ml likieru kawowegoszklanka mocnej kawy250 g biszkoptów typu języczkikakao do posypaniaŻółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śliwka w trufli z białej czekolady opatulona wiórkami kokosowymi 236

Więc dzisiaj znów przed wami maleńkie pyszności., którymi raczyłam rodzinkę w święta. I które bardzo szybko znikły.Składniki:100 g białej czekolady25 g czekolady deserowejgrudka masła17 śliwek suszonych2 łyżki likieru kokosowegołyżka kremówki100 g ciasteczek kruchych z żurawinąDodatkowo:1/2 szklanki wirek kokosowychWykonanie:Ciasteczka do blendera i zmielić na mąkę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Po zdjęciu z palnika(...)dać likier . Dać do ciasteczek. Dodać łyżeczkę kremówki z zagnieść. Brać śliwkę i obtaczać w czekoladowej mieszance. Następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
"Żurawinki" - domowe cukiereczki 154

Składniki:125 g czekolady deserowejgrudka masła100 g herbatnikówspora garść żurawinyłyżka kremówki2 łyżki likieru kokosowegoPolewa:(wykonać jak tą mleczna polewa: Polewa mleczna100 g mlecznej6 łyżek kremówki17 żurawinek do dekoracjiWykonanie:Herbatniki zemleć w blenderze na pył.Żurawinę pokroić na mniejsze kawałkiCzekoladę deserową rozpuścić z masłem na parze, zdjąć dać likier.Żurawinę wymieszać z herbatnikami. Dać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść i formować cukiereczki.Cukierki

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania