konfitury to typowe smaki Polski, które doskonale łączą tradycję przetworów naszej babci z nowoczesnym wyglądem i dbałością o najwyższą jakość. Przetwory owocowe polecają w szczególności do herbaty, napojów orzeźwiających – lemoniad, ale także do sporządzania drinków. Mogą służyć jako dodatek do potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki
Sama słodycz i szczypta chilidodatkiem dobrej oliwy. Uważajmy na to, czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą ich słodzone napoje, soki i alkohole. Warto więc zastąpić je domową lemoniadą, czyli wodą z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy, kawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol
Szybko Tanio Smacznieprzelewamy zakwas do czystych butelek. Trzymamy około 2-3 tygodnie w ciemnym i przewiewnym miejscu. Gdy kisimy bez chleba, zakwas będzie gotowy po około 8 dniach. Spróbujcie koniecznie lemoniady z zakwasu buraczanego, soku z ananasa i wody mineralnej. Zakochacie się! Post Zakwas buraczany pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenrukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany
Moja smaczna kuchniaprzygotowywane na grillu. Np. Grejpfrut podczas grillowania traci swoją cierpkość a zyskują wyjątkową słodycz (w szczególności z odrobiną cukru lub miodu). Z grillowanych cytryn możemy przygotować przepyszną lemoniadę. Ich charakterystycznego smaku nie jesteśmy w stanie wydobyć w żaden innych sposób niż grillowanie. Warzywa: Możemy grillować nawet ogórki i będą one pełne smaku jeśli tylko prawidłowo je przyprawimy. Możemy spróbować natrzeć
naRuszcieChia Fresca, co to? Coś jakby meksykańska lemoniada. Dzięki nasionom Chia mocno nawadnia, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm, odżywia iiii taaaak daaallleeej. O Chia to raczej już dużo wiecie,a jak nie wiecie, to zerknąć możecie na ten post, który napisałam jakiś odległy czas temu "Co kryje się w nasionach Chia?" Tymczasem wracamy do Chia Fresca. Więc oryginalna
Blondynka Gotujeminut w nagrzanym piecu, Dorsze bałtyckie posypujemy solą morską, nacieramy delikatnie masłem, nadziewamy bazylią, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez 10 minut w temp 210 stopni C. Podałam z lemoniadą z dodatkiem arbuza. Warzywa możecie posypać ulubionymi ziołami. Podajemy od razu wyjęte z pieca! Smacznego
SMYKWKUCHNIKolejny dzień upałów daje nieźle popalić, więc przygotowałam dla Was coś orzeźwiającego :) Zapraszam na syrop miętowy, który wykorzystacie nie tylko do lemoniad i drinków, ale także do stworzenia deserów. Składniki: Na ok 1,7l syropu: 30 gałązek mięty (każda ok 20cm) 800g cukru kryształu 200g cukru trzcinowego sok z 2 limonek 1 litr wody Sposób przygotowania: Gałązki mięty przepłukać
Kuchnia w czekoladziezawartości surowych warzyw pełen witamin. Czosnek zaś wytłucze wszystkie potencjalne drobnoustroje, które dostaną się do Waszego organizmu wraz z klimatyzowanym powietrzem. A może zanim zaczniesz gotować ochłodzisz się bazyliową lemoniadą? → klik Składniki: kilogram dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) pęczek świeżej bazylii 3 – 4 ząbki czosnku 100 g tartego parmezanu (może też być grana padano) oliwa z oliwek
PatchworkŚwietny dodatek do szampana. Kilka kropli do herbaty Earl Grey też nie zaszkodzi. Idealnie podbija smak kieliszka martini. Lodów waniliowych z tym syropem nie odmówię. Do lemoniady doda odrobinę tajemnicy. Będzie jak znalazł do wódki i ginu. Jest wszechstronny, aromatyczny i kwiatowy. I można go zrobić przez cały rok. Poza tym, że lawenda pięknie pachnie i doskonale wygląda w doniczkach
Karo in the Kitchencoś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady. Nie raz i nie dwa zdarzyła mi się sytuacja następująca – lodówka z przewagą światła, ewentualnie warzyw i dodatków. Brak mięsa – wędlin kupujemy tylko tyle, żeby zjeść je w dwa dni. Żar
Karo in the KitchenHappy Little Truck ze swoją genialną włoską pizzą, Bud-K , w której można było dostać najlepsze naleśniki pod słońcem, czy Taho Cafe ze swoją świetną kawą i niemniej dobrą lemoniadą. Już na wstępie czułem się komfortowo, bo wiedziałem, że jeśli nic mnie nie zainteresuje, to zawsze mogę wrócić do poznanych już wcześniej wozów. Największą moją uwagę przykuli jednak Prywaciarze
Food SquarePyszna, orzeźwiająca alternatywa dla zwykłej lemoniady. Dla kogo: dla tych, którzy szukają pomysłu co zrobić z wielkim arbuzem dla szukających orzeźwienia dla lubiących innowacje w kuchni Składniki: ćwiartka dużego arbuza sok z połowy cytryny połowa cytryny pokrojonej na plasterki 2 łyżki syropu limonkowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) woda mineralna do rozcieńczenia (ok. 2 szklanki) listki mięty (garść
Mania WypiekaniaZawsze marzyłam o pięknym, stylowym i uroczym przyjęciu w ogrodzie… Oczami wyobraźni widzę te małe i pyszne przekąski, lemoniady, kolorowe dekoracje i krąg uśmiechniętych znajomych. Niestety chociaż teren mam piękny, ale czasu na organizację przyjęcia w rodzinnym ogrodzie niestety brak. Zainteresowanego towarzystwa również. Poniżej kilka inspirujących zdjęć – tak naprawdę wystarczy trochę pracy i przyjęcie, którym z pewnością zaskoczysz
Pasja Smakuamerykańskiej, śródziemnomorskiej, tajskiej, meksykańskiej, tybetańskiej czy indyjskiej. Tradycyjnie poleje się zimne piwo rzemieślnicze. Różnorodność serwowanych potraw zapewni kulinarną satysfakcję weganom, wegetarianom oraz mięsożercom. Nie zabraknie sycących burgerów, orzeźwiających lemoniad, chrupiącej, treściwej chimichangi, prywaciarskiej kaszanki z przydziału, kompotu spod lady i nowości, wartej nieumiarkowanego picia czyli Bubble Tea. Dzięki kreatywnej kuchni, skosztować będzie można odważnych i niebanalnych połączeń opartych
Food Square