Zauważyłam ostatnio, że panuje moda na picie lemoniad ze słoików :) Stary patent podchwycony przez producentów robi furorę ! Niestety ceny takich słoików są mega zawyżone. Po co przepłacać, skoro można zrobić podobny samemu, z elementów które zapewne każdy ma w domu! Co potrzebujesz: Kawałek materiału w kratkę (ja użyłam ścierkę) Rurka Gumna recepturka Słoik + ewentualnie wstążka Wykonanie: Wytnij kwadrat z materiału
Tradycyjna Kuchniadań, dodając im aromatu lub jako dekoracja. Nadaje się do ciast, deserów, herbaty, drinków. Proponuję przygotowanie syropu z kwiatów lawendy. Pachnący syrop to świetna baza do przygotowania pachnącej lemoniady na upalne dni. Składniki: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwiatów lawendy 1/2 l wody Wykonanie: w słoneczny dzień zebrać kwiatki lawendy z własnego ogrodu lub zaprzyjaźnionych znajomych. Lawenda musi być ekologiczna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :) mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem.... i mogłabym tak wymieniać
Cooking Monsternaprawdę solidne, 1-2 ciacha na pewno zaspokoją Waszą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a nie spowodują nadmiernych wyrzutów sumienia. Są miękkie i lekko wilgotne - idealne do lemoniady lub mrożonej herbaty z dodatkiem cytryny, która dodatkowo uwydatni ich aromat. Smacznego
Cooking MonsterOstatni weekend był prawdziwie tropikalny. W tygodniu kokosowym Maciek przygotował orzeźwiającą kolumbijską lemoniadę kokosową , której smak porównał do odkrycia Eldorado w głębi amazońskiej dżungli. Obok takiej obietnicy nie mogłam przejść obojętnie. Do podstawowego przepisu dodałam mrożone truskawki, zastępując nimi lód. Z powodów obiektywnych (chwilowy brak zapasu w spiżarni ;)) limonkę wymieniłam na cytrynę. Powstał pyszny koktajl truskawkowy o egzotycznej kokosowej nucie
zadanie-gotowanieBardzo lubię miętowy posmak zarówno napojach i deserach. Dlatego w tym roku postanowiłam sama przygotować taki syrop :) Na upały idealnie sprawdza się w chłodnej lemoniadzie ! W zimie natomiast jako słodzik do herbaty. Składniki: ½ kg cukru 2 szklanki wody 1 pęczek świeżej mięty (5 dag) Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem i do gęstego syropu dodać posiekaną miętę. Zagotować, przykryć, odstawić
Tradycyjna KuchniaLato w pełni. Co prawda dziś temperatura jest już znacznie niższa, ale wielkie upały jeszcze przed nami. Na takie okazje idealna jest orzeźwiająca lemoniada, a z dodatkiem pysznego syropu różanego - mmm, pycha! Składniki: butelka wody gazowanej (schłodzonej) 2 cytryny 3 truskawki słoiczek syropu różanego (przepis TU ) lub kilka łyżek wody różanej garść płatków pachnących róż Przygotowanie: Zimną wodę wlać
Cakes By Kejtnajlepszy czas na deserowe szaleństwo. Bogactwo kolorowych i soczystych owoców sprawia, że często przygotowujemy słodkie pyszności w kolorach tęczy. Spontaniczne desery smakują zawsze najlepiej. Poza koktajlami owocowymi i warzywnymi, lemoniadami czy sorbetami, w upalne dni można w kilka chwil przygotować w domu pyszny deser, bez pieczenia, za to z owocami, lodami i chrupiącymi dodatkami. To świetna propozycja, gdy odwiedzą
Moja smaczna kuchniaZANIM złożyłem zamówienie, tyle razy dostawałem sztućce do jedzenia dopiero wtedy, gdy zjadłem rękami i prosiłem o rachunek, tyle razy tłumaczyłem, że jeśli proszę o deser do kawy to lemoniada nie jest najlepszą z rekomendacji, jaką można usłyszeć i tyle razy mi nie smakowało, że nie chodzę, nie poznaję i nie zamierzam tego zmieniać. No chyba, że ktoś mnie gdzieś
GRUBY WAŁEKpogodne. Warto zaopatrzyć się w świeżą miętę, która świetnie sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do napojów. Moja mięta mojito pięknie rośnie na balkonowym parapecie, a w koktajlach i lemoniadach smakuje wyśmienicie! Koktajl truskawkowy tym razem połączyłam z suszonymi listkami mięty i jagodami goji oraz marchewką. Zapraszam do wspólnego miksowania! Koktajl truskawkowo - miętowy z jagodami goji i marchewką Składniki
Moja smaczna kuchniatygodniu z napojami Maciek przygotował zielony koktajl na soku brzozowym . Postanowiłam pójść jego tropem i przygotować lemoniadę cytrusową, także na bazie soku brzozowego. Nie dosładzałam jej niczym, ponieważ chciałam, aby miała zdecydowany, kwaskowy smak. Najlepiej podawać mocno schłodzoną z kostkami lodu. Idealnie sprawdzi się w upalny letni dzień. Możecie dodać nieco miodu lub syropu trzcinowego, aby złagodzić kwasowość napoju. Proste
zadanie-gotowanieśluzówkę jamy ustnej i gardła, usprawniają działanie przewodu pokarmowego , likwidując wzdęcia. Wystarczy cz ubatą łyżeczkę suszonych kwiatów lawendy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 12-15 minut. 7. LAWENDOWA LEMONIADA I w końcu coś co świetnie ugasi pragnienie i orzeźwi podczas letnich upałów. Aromatyczna lawendowa lemonia da z dodatkiem soku z e słodkiej pomarańczy lub limonki i cytryny wygląda
WYSPA SZCZĘSLIWACzęsto przygotowuję taką lemoniadę w upalne dnia, jest bardzo orzeźwiająca i zdrowa. Można ugasić szybko pragnienie. Składniki: 1 jabłko 15 listków świeżej mięty 3 małe ogórki gruntowe 1,5 wody niegazowanej kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka z wodą wrzuć obrane i pokrojone w plastry jabłko i ogórki. Dodaj listki mięty oraz kostki lodu. Całość wymieszaj
Kukuleczkiaromatyczne i tak samo pięknie będzie pachniała moja nalewka, którą właśnie na tych kwiatach zrobiłam. Zimą przypomni wiosenne dni i rozgrzeje. Zbierając zerwijcie więcej - przydadzą się też na bzową lemoniadę . Ja wiem, że kwitnienie krzewów bzu już się kończy, ale widzę, że jeszcze gdzieniegdzie są na nich białe baldachy więc przy odrobinie chęci można nastawić nalewkę. Przynajmniej kilka baldachów możecie
Smaczna Pyzakwiatów czarnego bzu? Syrop jest idealnym „słodzidłem” do deserów, napojów i drinków. Można nim polać lody lub owoce, dodać do herbaty, czy stworzyć na jego bazie lemoniadę, której nada słodki, kwiatowy smak. Syrop jest genialny do drinków. Możemy aromatyzować nim ciasta i dżemy. Ja lubię dodać odrobinę do lodowatej wody z cytryną – zyskuje niepowtarzalny smak. Post Syrop
Poezja smaku