lemoniada - 1219 przepisów (strona:51/82)

Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z lilaka 220

warty zachowania na przyszły sezon :) Pamiętajcie tylko, żeby zbierać kwiaty z dala od ruchliwych ulic...bo cóż nam po pięknym syropie, jeżeli będzie trącał spalinami... Fantastycznie sprawdza się w lemoniadach lub jako dodatek smakowy do wody, a im ciemniejsze kwiaty, tym ciemniejszy kolor syropu. Piękny i pyszny :) Syrop z kwiatów lilaka Na ok. 750ml Potrzebujesz: 5-6 kwiatostanów bzu lilaka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Napój kokosowo-miętowy. 167

wersji pominęłam słodzik, ale jeżeli lubicie bardziej dosmaczony wariant to proponuję dodać syrop klonowy. Zachęcam też do podróży w czasie ;) i zajrzenia do postu Maćka z przepisem na kolumbijską lemoniadę kokosową . Okoliczności pogodowe były wówczas nieco inne, ale dobrze mieć w zanadrzu recepturę na pyszny, chłodzący napój. Składniki: 150 ml mleczka kokosowego 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml wody gazowanej

zadanie-gotowanie
Lemoniada werbenowo-lawendowa. 176

poleciła mi werbenę cytrynową, jako roślinę doskonałą do letnich napojów. Pomyślałem - ok! wykorzystam ten pomysł, ale zwyczajna herbatka to za mało na blogowy przepis. ;) Idea rozwinęła się do postaci lemoniady, w której parą dla werbeny została aromatyczna lawenda. Dzięki użyciu miodu napój stał się jeszcze smaczniejszy i zdrowszy (i na pewno bardziej żółty). Jest naprawdę pyszny, co zostało potwierdzone przez

zadanie-gotowanie
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 175

Było już ciacho, wkrótce na blogu pojawi się lemoniada rabarbarowo-truskawkowa. Przyszła pora na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wszak sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko. Przyznam, że takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często

Mieszam w Garnku
Chia fresca. Meksykańska lemoniada. 187

zmieniają ich konsystencję, przede wszystkim wzbogacają je o cenne składniki odżywcze. W tych małych ziarenkach zamknięte są kwasy omega, błonnik, białko, przeciwutleniacze. Nierozsądnym byłoby z tego nie skorzystać ;) Lemoniada jest bardzo smaczna. Można do niej dodać świeże owoce, takie jak borówki, maliny, porzeczki czy truskawki. Wiele przepisów bazuje na wodzie kokosowej. Taką nie dysponowałam, dlatego też użyłam zwykłej, przegotowanej

zadanie-gotowanie
W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festwialu Kawy 161

tutaj swój kawałek podłogi lub trawki [źródło: altcafe ] .  Można się tu zjawić zarówno na śniadanie , jak i na lunch . Dostępne odrębne menu przyjazne dla maluchów . Do popicia domowa lemoniada lub świeży sok , choć piwko oraz wino też się znajdzie. Oczywiście królują tu aromatyczna kawa i apetyczne desery . Miejscówa na rogu okazałego kompleksu usługowo-mieszkalnego Altus , w pobliżu SKM Redłowo

Grunt to przepis!
Meat&Go 175

wchodzicie, zamawiacie i dostajecie coś, co demoluje wam wszystkie smaki, które pamiętacie. Karta jest krótka, kilka pozycji – wołowina, wieprzowina i gęś. Do tego kilka win, piwo, woda i lemoniady. Powiem wam, że to jest całkiem prosty i genialny koncept. Róbmy mało, ale dobrze. Nie będę się rozpisywać o poszczególnych kanapkach, bo nie będę co chwile piać z radości, podpowiem

ladykitchen
Kiszone Cytryny 411

słone i kwaśne i dobrze ukiszone są przepyszne. Dodaję je do gulaszy, sosów, sałatek, do sosów jogurtowych, pieczonych ryb, marynat na grila, do winegretów. Idealnie podkręcają orzeźwiające lemoniady na bazie cytrusów. Musicie tylko pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością, bo są naprawdę mega intensywne w smaku. Szukajcie swoich idealnych połączeń. Spróbujcie! Przepis podam wam na dwie cytryny. To idealna ilość

ladykitchen
„Mamo, tato, jest mi z wami tak dobrze!”…czyli piękna niedziela w Lanckoronie – post mniej kulinarny 166

miejsca na obiad. Cafe Arka przyciąga nas jak magnes. Wybieramy to miejsce i nie żałujemy. Wydaje się, że tu czas płynie inaczej. Ludzie siedzą, zamawiają kawy, imbryki z herbatą, lemoniady, koktajle, coś słodkiego. Para obok wesoło ze sobą rozmawia, nieopodal jakaś rodzina z małym pieskiem próbuje pomieścić wszystkie rzeczy na za małym dla nich stoliku. Ale fakt ten nie stanowi

Raj dla Podniebienia
Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną i jabłkiem z masłem szałwiowym i migawki z miejsca dzieciństwa 159

chwilę oczy i chłonę klimat tego miejsca. Przez chwilę wydaje mi się, że znowu mam 10 lat, że są wakacje, a ja siedzę przy zacienionej krośnieńskiej studni z lemoniadą w ręku. Już nie ma Dziadka, który usiadłby obok, już jestem trzy razy starsza niż wtedy, gdy siedziałam tu kiedyś z Nim… Wiatr przegania ciemne chmury. Wychodzi słońce i człowiekowi

Raj dla Podniebienia
Rabarbar curd 228

kulinariach jest dodawany głównie do słodkich potraw...ale nie tylko. W zeszłym roku z ostatnich łodyg pozostałych w lodówce zrobiłam przepyszny syrop , który wspaniale sprawdzał się w wiosennych lemoniadach. Tym razem przybywam z czymś równie słodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem. Rabarbarowy curd! Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rabarbar, smaku czar 115

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie. Proporcje 500 g łodyg rabarbaru 200 g cukru

R'n'G Kitchen
Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką 189

przez cały rok. O czym nie można zapomnieć wybierając się na piknik? Z pewnością o koszu, do którego spakujemy przygotowane wcześniej przekąski. Pomysłów na piknikowe menu jest sporo, od lemoniad, koktajli po jedzenie typu finger food. Moim tegorocznym hitem w menu są dania orientalne, które możemy jeść pałeczkami. Kuchnia azjatycka znana mi jest od wielu lat. Historia sięga mojego pierwszego

Moja smaczna kuchnia
Kiszone rzodkiewki 159

kiszonek! Po ukiszeniu tracą swój piękny czerwony kolorek, odbarwiają się niemal całkowicie. Za to środek rzodkiewki przybiera różową barwę i woda zabarwia się na różowo, a smakuje jak najlepsza lemoniada. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1/2 l wody 1/2 łyżki soli niejodowanej gałązki koperku 1 ząbek czosnku Wykonanie: zagotować wodę z solą. Odstawić do przestudzenia. Wyparzyć słoik rzodkiewki umyć, obciąć ogonki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z szynki i "Siostry" 216

odnaleźć nieznanego ojca Tosi. Z czasem zadomawia się w domu matki "Willi Julii" i prowadzi z Danielą i Moniką (młodą matką z sąsiedztwa) sklepik z gazetami, książkami, herbatą i lemoniadą. Ku zdziwieniu kolegów z pracy Agata dostaje długi urlop bezpłatny w korporacji, bo okazuje się, że na załatwienie różnych spraw potrzebuje znacznie więcej czasu. Cóż, twórczość p. Krawczyk mnie

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania