owoców, chrupiacą sałatę i cukinię oraz szczyptę ostrości i ocet balsamiczny, który doskonale wydobywa i podkreśla smak. Jeśli nie lubicie octu balsamicznego, kolejna czansa na jego pokochanie! Arbuzowe przepisy: Lemoniada arbuzowa, arbuzada Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Składniki: (dla 1 osoby) 2 liście sałaty lodowej
Moja smaczna kuchniaPropozycja na słoneczne, upalne dni. Orzeźwia, schładza i smakuje wybornie. Wystarczy w sezonie zamrozić maliny i mamy lemoniadę na całe lato. Zapraszam do spróbowania. Składniki: 200g malin mrożonych 60g cukru sok z 2 cytryn pęczek pietruszki 600g wody Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy
Apetyt na ZieloneIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Wykonanie; Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchnilemoniada w gorący letni dzień. U mnie w domu króluje taka z truskawkami, bez cukrowa lub z odrobiną miodu. Doskonałym pomysłem na podkręcenie jej smaku jest dodanie kostek lodu z miętą ogrodową. Potrzebne nam: - pół kilograma truskawek - 3 cytryny - 1,5 litra zimnej wody - 1-2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Cytryny przez kilka minut rolować dłonią po blacie, dzięki czemu puszczą
W poszukiwaniu inspiracjigalaretkę, a w zasadzie piankę z arbuza. Jedna porcja deseru to tylko 132 kcal, dlatego świetnie sprawdza się latem, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, kaloryczne przekąski. Podobnie jak lemoniada arbuzowa (link) , przyniesie nam orzeźwienie w upalne dni, których ostatnio nie brakuje. Składniki (4 porcje): 1 kg arbuza (z takiej ilości wyszło mi 500 ml płynu) 100 g schłodzonego
Powiedz dietom nieSmacznego! Lodówkę mam zapełnioną owocami, i to nimi głównie się teraz żywię. Pycha! W upały sprawdzają się idealnie, są też sprzymierzeńcami letniej sylwetki. Zaczynam nawet rozważać możliwość zrobienia własnej lemoniady. Mam nadzieję, że upały się nie skończą, zanim znajdę na to przedsięwzięcie czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzedanie, przy którym nie będziecie się musieli za dużo napracować, ani spędzać dużo czasu w kuchni ;) A zaoszczędzony czas proponuję spędzić w cieniu z dobrą książką i szklanką zimnej lemoniady ;) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 litr maślanki naturalnej duży jogurt naturalny pęczek koperku pół pęczka szczypiorku sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego koncentrat do barszczu * jajka
Czerwona PorzeczkaRzutem na taśmę załapałam się na kwiaty czarnego bzu. To był już ostatni moment. Zachęciła mnie do tego wspólna biesiada z blogerami kuchennymi i pyszna lemoniada z syropem z czarnego bzu. Podpytałam więc Izę, która prowadzi bloga Smaczna pyza , jak zrobić syrop i poszłam w pole. I żałuję, że tak późno, bo syrop jest boski. W przyszłym roku na pewno
Kulinarne przygody Gatityzłością z nim rozmawialiśmy, gdy oświadczył o 15:00, że czeka pod domem, gdy byliśmy daleko poza nim. Koniec końców przedsmak kaukaskiej przebieżki do nas dotarł i zawierał lemoniadę gruszkową popularnej gruzińskiej marki Zedazeni, adżabsandal, czyli bakłażany smażone z cebulą, papryką oraz pomidorami, przyprawione ziołami oraz czosnkiem, czurczkhelę, czyli tradycyjny przysmak gruziński, zrobiony z orzechów i soku z winogron (tylko
GRUBY WAŁEKorzeźwiających napojów. Najlepiej oczywiście stawiać na wodę, która powinna stanowić 2/3 wypijanych przez nas płynów (ile wody pić? - link) . Pozostałą część, czyli ok. 30%, możecie wypełnić chociażby taką arbuzową lemoniadą bez cukru. Zróbcie lepiej od razu większą ilość, bo znika ekspresowo. Składniki: 1 kg arbuza (waga ze skórką i pestkami) 0,5-1 szklanki zimnej wody 2 cm obranego
Powiedz dietom nieManufaktura / Powolna Pogoń Za Smakiem 28. Cafe Bar Poczekalnia / Więckowskiego 16 / Sabat Ptysiowy 29. Cukiernia Sowa / Tuwima 15 / Sielankowy Duet 30. Foto Cafe 102 / Piotrkowska 102 / Marchewkowe Pole i Lemoniada z Rokitnika 31. Jaffa – hummus & the other stories / Piotrkowska 67 / Sezamie – Otwórz Się! 32. Kawiarnia podróżnicza DalekoBlisko / OFF Piotrkowska / Niezwykła Podróż 33. La Vende Bistro / Piotrkowska 76 / Wehikuł Czasu
Moja pasja smakuChciałam zrobić syrop miętowy, którego mogłabym używać do wypieków, koktajli i lemoniady. Niestety, poszukiwania w sieci i książkach nie przyniosły zadowalającego rezultatu i byłam bardzo zawiedziona, bo syrop nie wyszedł tak miętowy, jakbym sobie życzyła. Prezydent podpowiedział mi wtedy, że olejki eteryczne zawarte w mięcie nie rozpuszczą sią ani w odzie, ani w cukrze, dlatego samo gotowanie mięty w wodzie
Kuchnia Prezydentowejmacie swój sprawdzony sposób na letnie orzeźwienie. Zdaniem mojego męża najlepsza jest lemoniada z marakui. Uważa, że nic tak nie ugasi pragnienia jak właśnie napój na bazie tego owocu. Ja zazwyczaj popijam zimną herbatę miętową, a nasz syn wodę z limonką i miodem. A co by było gdyby tak wlać to wszystko do jednego dzbana. Dodać garść świeżej mięty
Wiem co jemjeszcze truskawki :). Ciekawa jestem, która wersja tego słynnego drinka bardziej Wam przypadnie do gustu. Składniki (na ok. 1,5 l): 500 g truskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple sec (u mnie Toorank Triple Sec Dream ) lód Przygotowanie: Truskawki/ maliny zmiksować na mus za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować
Domowa Cookierenka Agijuż najwyższy czas żeby zrobić zapasy tego syropu na zimę. Chociaż ja często sięgam po niego również latem. Używam do robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu
Ala piecze i gotuje