omega-3 i omega-6 oraz wielu mikroelementów, wzbogaci niepowtarzalnie smak sałatki. Niepotrzebny jest żaden wymyślny dresing, sami się przekonacie! Zatem dla wszystkich spragnionych lekkiego dania i szukających nowych inspiracji polecam moją sałatkę, która doda Wam mnóstwa energii i z pewnością wpłynie pozytywnie na urodę! Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym, skropiona Olejem Rydzowym Normal
Sajkofanka smakucukier, wlać ocet i olej. Na sam koniec wsypać pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce (na kilka godzin lub całą noc). Przygotowaną sałatkę przełożyć do słoików lekko ubijając. Na sam koniec do słoików wlać "powstały" sok z warzyw. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut (słoiki przełożyć do garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości
UgotowaćZapraszam na smaczną sałatkę z roszponki z jajkami i kukurydzą z puszki. Taka sałatka będzie idealna na lekką kolację. Polecam Składniki: 100 g roszponki 1/4 czerwonej papryki pół pomidora 2 jajka ugotowane na twardo gałązka koperku 3 łyżki kukurydzy z puszki sos: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody 1 łyżka gotowej mieszanki ziół do sałatek
słodkie i nie tylko historie kulinarneinnych daniach na słodko, ale wkradają się też do wytrawnych obiadów i kolacji ;) Dziś jedna z propozycji na połączenie słodkiego smaku truskawek ze składnikami wytrawnymi. Sałatka, która sprawdza się idealnie upalne dni. Jest lekka, orzeźwiająca i przepyszna! A jeśli chcecie zrobić z niej bardziej sycące danie obiadowe, można dorzucić ugotowany makaron i zrobić z niej sałatkę makaronową. SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI(...)pokroić w niewielką kostkę Umytą rukolę wyłożyć na talerz, na niej wyłożyć truskawki, awokado i ser Z oleju, soku z cytryny oraz miodu przygotować lekki dressing, stopień kwaśności/słodkości dostosować do własnych upodobań Polać sałatkę przygotowanym dressingiem i posypać pestkami dyni
HealthyCreationsKolejny pomysł na wykorzystanie cukinii zamiast makaronu – idealne na stworzenie lekkiej, pysznej kolacji zamiast sałatki. Z owocami morza taki „makaron” komponuje się idealnie, dlatego też proponuję Wam dzisiaj bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią. Prosto, szybko, zdrowo, niskokalorycznie i pysznie! Pyszne, niskokaloryczne danie Read More Artykuł Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią pochodzi z serwisu
Flymetothespoonjeszcze ją tak nazwać, dlatego nazywam ją moim imieniem :). Znajdują się w niej wszystkie składniki jakie lubię, a przyznaję, jestem trochę wybredna. Tak więc, dzisiaj proponuję lekką wersję obiadu. Z sałatkami to jest tak, że każdy lubi składniki rozłożone w różnych proporcjach. Dlatego jedynie sugeruję jak mogłyby one wyglądać, gdyż zawsze robię to na oko i dodaję więcej
Be Fit Be StrongZ racji, że na jakiś czas pożegnałam się ze słodkościami... a raczej ograniczyłam ich spożycie - mój organizm bardzo, ale to bardzo łaknie czegoś słodkiego. Z potrzeby
kolorowotorcikowoLekka, zdrowa, pożywna i smaczna, sałatka na szpinaku. Przygotowuje się ją szybko, jest doskonała jako przekąska, kolacja lub śniadanie. Przygotowuje się ją szybciutko, mało składników, dużo smaku:) Polecam szczególnie tym którzy szpinaku nie lubią, gwarantuję że zmienią zdanie :) 2 garście szpinaku kawałek pora 2 pomidory rzymskie 4-5 plasterków chudej szynki( u mnie z piersi indyka) ocet
Takie tam pichceniemyśl przyszedł mi sos kaparowy Ugrillowałam pstrąga łososiowego, podałam go na sałatce z rukoli z dodatkiem w/w sosu. Całość wyszła pyyszna. Lekko ostry, wyrazisty sos idealnie pasował do ryby, a sałatka była idealnym dodatkiem. Polecam wypróbować przepis, dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało Post Pstrąg łososiowy na rukoli z sosem kaparowym pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeOstatnio w swoim menu lekkiego jedzenia wprowadziłam od dwóch miesięcy jedno danie sałatkowe.Jem sałatkę na kolację albo obiad i wiecie co, straciłam w biodrach 4 cm.Dlatego teraz jem lekko i pysznie ,nie katuję się dietami i czuję się lepiej.Czego i Wam życzę.Nie wrócę do starych nawyków ,tak jak to zrobiłam w tamtym roku po diecie ,że zakładałam się(...)zielony sól pieprz Olej bazyliowy lub inny ************************************* Sałatę umyć , osuszyć,porwać na kawałki ułożyć w misce.Rzodkiewki opłukać , pokroić w plasterki , posypać sałatę.Ogórek pokroić w cienkie plasterki , posypać sałatkę.Cebulę w pokroić w piórka i też dołożyć,posolić, popieprzyć,polać olejem,posypać pokruszonym twarogiem i posiekaną drobno rzeżuchą. Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipozostałe warzywa czyli rzodkiewka i świeży ogórek tylko dla zaostrzenia charakteru sałatki. Wyszło wiosennie, w ciemny i zimny listopadowy dzień. Polecam serdecznie zwłaszcza do ciężkich dań, bo sałatka jest naprawdę delikatna, lekka, a przede wszystkim zdrowa. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duży pęczek świeżej zielonej pietruszki pół świeżego ogórka mały pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula sól świeżo zmielony pieprz
na moim stole...Dzisiejsza sałatka to pyszne połączenie bardzo różnych smaków. Kwaśnego dresingu, słonego sera, orzeszków i świeżego ogórka. Wszystko to idealnie się komponuje w danie, które za równo sprawdzi się jako dodatek do mięs, oraz jako samodzielna potrawa. Przepis Składniki: 400 g makaronu (dużego idealnie pasują kokardki, albo rurki 100 g suszonych pomidorów 50 g orzeszków pinii (można zastąpić innymi niewielkimi orzeszkami(...)sól pieprz Najlepiej aby żółty ser posiadał intensywny zapach i lekko gorzkawo orzechowy smak. My użyliśmy sera górskiego. Zwykła gołda, czy edamer nie nadadzą intensywnego smaku całej sałatce. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Musi być „al dente”, czyli nie rozgotowany, odcedzamy przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Orzeszki pinii prażymy na patelni na rozgrzanej patelni
KasiaiKrzysiu.plOkres letni to czas, w którym większość dań na naszych talerzach jest lekkich, zielonych, kolorowych, świeżych, soczystych (grill!), po prostu letnich pachnących wiosną, latem, bzem, konwaliami.... O grillu, ogórkach małosolnych, ogródku tulipanów, szparagach, truskawkach i malinach nawet nie wspomnę! To czas, w którym więcej się ruszamy, czerpiemy ze słońca to co najlepsze, a długie dni spędzamy aktywnie, na spacerach(...)winegret. Mieszam wszystkie składniki, doprawiam do smaku. Opcjonalnie możecie dodać musztardę lub rozgnieciony ząbek czosnku. Papryka i jabłko są już upieczone. Po tym czasie czekam aż lekko przestygną i dodaję do sałatki. Mieszam i gotowe! Podaję ze świeżą bagietką lub samą. Smacznego
Zasmakuj Kuchniprzygotowywałam pyszną, letnią sałatkę zwaną tabbouleh . Dostałam wtedy od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o przygotowanie jej na bloga – i oto jest! Specjalnie dla Was! Lekka, pyszna, dietetyczna, a zarazem sycąca sałatka Tabbouleh. Kuskus połączony z warzywami takimi jak cukinia, kolorowe papryki i świeże zioła jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo piknikowe danie. Płatki migdałów raz orzechy włoskie
Ostra na SłodkoZieloną sałatę obiadową urozmaiciłam owocami kiwi i winogronem, zyskała więc nową jakość i smak. Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych i puree ziemniaczanego. Składniki: • sałata lodowa • kiść zielonych winogron bezpestkowych • 4 sztuki kiwi Sos • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku(...)łyżeczka cukru Wykonanie: • Sałatę lodową pokroić na małe kawałki. • Winogrona umyć i posypać nimi sałatę. • Kiwi obrać, pokroić na półplasterki i posypać sałatę. • Lekko przemieszać wszystkie składniki sałatki. • Śmietanę wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny. Polać śmietaną sałatkę przed podaniem
To co kocham