Okres letni to czas, w którym większość dań na naszych talerzach jest lekkich, zielonych, kolorowych, świeżych, soczystych (grill!), po prostu letnich pachnących wiosną, latem, bzem, konwaliami.... O grillu, ogórkach małosolnych, ogródku tulipanów, szparagach, truskawkach i malinach nawet nie wspomnę! To czas, w którym więcej się ruszamy, czerpiemy ze słońca to co najlepsze, a długie dni spędzamy aktywnie, na spacerach(...)winegret. Mieszam wszystkie składniki, doprawiam do smaku. Opcjonalnie możecie dodać musztardę lub rozgnieciony ząbek czosnku. Papryka i jabłko są już upieczone. Po tym czasie czekam aż lekko przestygną i dodaję do sałatki. Mieszam i gotowe! Podaję ze świeżą bagietką lub samą. Smacznego
Zasmakuj Kuchniprzygotowywałam pyszną, letnią sałatkę zwaną tabbouleh . Dostałam wtedy od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o przygotowanie jej na bloga – i oto jest! Specjalnie dla Was! Lekka, pyszna, dietetyczna, a zarazem sycąca sałatka Tabbouleh. Kuskus połączony z warzywami takimi jak cukinia, kolorowe papryki i świeże zioła jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo piknikowe danie. Płatki migdałów raz orzechy włoskie
Ostra na SłodkoZieloną sałatę obiadową urozmaiciłam owocami kiwi i winogronem, zyskała więc nową jakość i smak. Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych i puree ziemniaczanego. Składniki: • sałata lodowa • kiść zielonych winogron bezpestkowych • 4 sztuki kiwi Sos • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku(...)łyżeczka cukru Wykonanie: • Sałatę lodową pokroić na małe kawałki. • Winogrona umyć i posypać nimi sałatę. • Kiwi obrać, pokroić na półplasterki i posypać sałatę. • Lekko przemieszać wszystkie składniki sałatki. • Śmietanę wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny. Polać śmietaną sałatkę przed podaniem
To co kochampieprzem, dokładnie mieszamy. W wysokiej misce umieszczamy połowę sałatki, następnie połowę jajka, przykrywamy je drugą połową sałatki, a na górze układamy resztę jajek. Całość możemy oprószyć lekko solą i pieprzem. Smacznego Artykuł Sałatka z tortellini pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSkładniki /1 porcja: – garść świeżego szpinaku – 7 orzechów nerkowca – 4 pomidorki koktajlowe – 50g sera pleśniowego np. Lazur – kilka piórek czerwonej cebuli sos – 1 łyżka oliwy
I LOVE LIFEWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną i zdrową sałatkę z awokado i pomidorków koktajlowych. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać samą jako lekki posiłek, idealnie również pasuje do wędliny oraz na grilla. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 2 awokado 1 papryka czerwona 500 g pomidorków koktajlowych 1 puszka 400 g kukurydzy 1 cebula czerwona 1 pęczek natki
Uwaga Babcia Gotujerazem chciałam zaprezentować wyrazistą w smaku, lekką, a przy tym sycącą sałatkę. Łączy ona wiele różnych składników; m.in kurczaka w curry, brązowy ryż, marynowane warzywa, orzechy i słodką pomarańczę. Najlepiej przygotować ja wcześniej, przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły". Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację. składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego
6nieboSałatka idealna dla osób, które lubią lekkie danie. Makaron świderki, brokuł i tuńczyk - bardzo smaczne połączenie. Sałatka szybka do przygotowania, a zarazem idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 400 g brokuła 150 g makaronu świderki, np. trójkolorowego (waga przed gotowaniem) sól, pieprz Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą. Brokuł
UgotowaćDzisiaj proponuję Wam przepis na sałatkę, który świetnie sprawdzi się na imprezę, ale też jako lekki lunch do pracy. Nie każda sałatka musi zawierać ciężki majonezowy sos, i taka jest moja wersja. Składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka ¾ opakowania mixu sałat (u mnie z sałatą rzymską) Puszka fasoli czerwonej Puszka kukurydzy 1 mała czerwona papryka 250 g makaronu
Fabryka pomysłówPyszna, smaczna, sycąca sałatka z kuskusem, suszonymi pomidorami i lekko podsmażoną cukinią. Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu sałatki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Szklanka ugotowanego kuskusu 8 suszonych na słońcu pomidorów w oleju 100 g cukinii 40 g cebuli Średni pomidor Łyżka przyprawy do grilla 2 łyżki oliwy z oliwek Sól,pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Dobrze umytą
Kuchnia Łukaszatakże świetnie się sprawdził. Placuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A do podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego(...)cebula 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać wodą (ja użyłam
Kuchnia Elliesmacznie wkomponował się w całość. Prym wiedzie rzodkiewka! Ciekawie komponuje się z całością niewielka ilość posiekanej mięty. Smakuje bardzo, bardzo letnio! Czego potrzebujesz do sałatki? Wykorzystaj: pęczek rzodkiewki 3 jajka 1 szklankę ugotowanego w lekko osolonej wodzie bobu 2 łyżki śmietany 12% 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie) kilka listków posiekanej mięty (możesz pominąć, jeśli nie jesteś przekonana) sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie Bób ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygnie, pozbaw go osłonek. Rzodkiewkę umyj, odetnij ogonki, posiekaj w drobną kostkę, podobnie zrób z jajkami. Wszystkie składniki umieść w salaterce, dopraw śmietaną, solą, pieprzem i ewentualnie miętą. Koniecznie schłodź sałatkę przed podaniem. Smacznego! Sałatka wybornie smakuje ze świeżo upieczonym chlebem! Oprócz przepisu zapraszam po kilka letnich migawek z mojej
Raj dla Podniebieniatych ostatnich słodkościach dziś kolej na przepis na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad - kotleciki "wszystko w jednym" ;) Kotleciki można robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami, u mnie było to mięso mielone, cebula, pieczarki i kasza owsiana. Kotleciki po upieczeiu wyszły chrupiące, co pewnie było zasługą kaszy owsianej, która jest dość twardawa. Początkowo wydawało mi się(...)zdecyduję, bo takie kotleciki świetnie sprawdzają się na szybki obiad, ale też można je ze sobą zabrać do pudełeczka i zjeść np. w pracy. Do tego szybka sałatka lub surówka i obiad albo kolacja gotowe. Ja podałam kotleciki z pyszną i chrupiącą surówką zrobioną ze świeżej cukinii, marchewki i szyczpiorku. Składniki (ok. 8 kotlecików): ok. 350 g mielonego mięsa
Healthy food explorerpołogu – wakame pełne są kwasu foliowego, wapnia, żelaza, manganu, magnezu i witamin z grupy B. Wodorosty u nas najlepiej znane są w postaci sałatki-czekadełka, podawanego do sushi – słodko-kwaśnej i porządnie zaostrzającej apetyt. Lekko słone – słonością wody morskiej – i jednocześnie lekko słodkie (w smaku bardzo przypominają ostrygi), delikatnie chrupiące… Naprawdę przyjemnie się je przeżuwa! Na pierwszy rzut(...)salaterki. Mieszamy ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dodajemy szczyptę soli i miód lub syrop z agawy. Wlewamy sos do wodorostów i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową sałatkę na 30 minut na kuchenny blat. Przed podaniem posypujemy ją prażonym sezamem i drobniutko posiekaną białą częścią pora. Nie musicie jeść jej tylko przy okazji domowego sushi – jest prosta, pyszna
Karo in the Kitchensamodzielnym daniem, ich rola jest nie do przecenienia – to dodatek niezwykle cenny i decydujący o atrakcyjności danej potrawy. Ten sos świetnie sprawdzi się do wszystkich sałatek we włoskim stylu – lekkich, opartych na mieszankach sałat, do jarzyn na zimno, do ryb i do jasnych mięs. Podstawą tego sosu jest sos winegret –zimny francuski sos kręcony z octu i oliwy w odpowiednich(...)kilka sposobów, za każdym razem skończycie finalnie z innym efektem – raz lepszym, raz gorszym. Najlepszy i najefektywniejszy sposób na prawdziwy, gęsty winegret – bo taki powinien być: gęsty, lekki i puszysty – to ubijanie, podobne do tego jak szykujemy majonez. Zanim zabierzecie się za przepis, wszystkie składniki sosu powinny być w jednakowej temperaturze. Szykujemy sobie blender ręczny z końcówką tnącą
Karo in the Kitchen