blogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie
KreatywnePinySałatka idealna na lekka kolację Czytaj więcej
Pasja tworzeniaBardzo lekka i smaczna sałatka , która świetnie nadaje się jako samodzielna przekąska , idealnie komponuje się z daniami głównymi jako dodatek do dań głównych . Dodatek cytryny i oliwy z oliwek nadaje jej wyrazisty smak . składniki na 4 porcje 1 mała główka sałaty pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 cebula sok z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól
Smakowite DaniaBardzo lekka i pożywna sałatka - dzisiaj w wersji jarskiej z czerwoną fasolą i kukurydzą oraz moim ulubionym serem mozzarella .Zastąpiła mój obiad w pracy i na kilka godzin zaspokoiła głód , ponieważ świąteczny szał jedzenia dodał mi kilka kilogramów to myślę że ta sałatka była najbardziej wskazana . Polecam wszystkim . składniki na 4 porcje 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli
Smakowite Daniamożna go zredukować gotując chwilę. Po 15 minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje
Moja DelicjaWitam, wiosna zapasem polecam lekką i pyszną sałatkę z roszponką !! Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Zapraszam do przepisu. Sałatka z roszponką Składniki: 2 opakowania świeżej roszponki pomidorki koktajlowe 250 gram ogórek zielony oliwki zielone ( ilość wedle uznania) suszone pomidory ( ilość wedle uznania) oscypek lub ser żółty wędzony sól
Sprawdzone przepisy kulinarneznów będzie sałatkowo. Ostatnio jestem tak zabiegana, że nie mam kiedy gotować, a coś jeść trzeba:) Tym razem lekka, szybka, orzeźwiająca sałatka, która wspaniale zaspokaja apetyt na coś słodkiego i jednocześnie syci. SKŁADNIKI (Porcja dla 2-3 osób) 2 garście mixu sałat 1 pomarańcza czerwone winogrona 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Dressing pomarańczowy: 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju
Kto ugości moich gości?przeszkadza mi ziąb, sypiący czy skrzypiący pod stopami śnieg. Z drugiej zaś strony, lubię przyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie
W kuchni Karmel-itkikoniec dodać obrane orzechy, majonez, jogurt, musztardę i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby jeszcze doprawić (u mnie nie było to już konieczne, bo sałatka ma już lekko ostry smak dzięki zalewie octowej). Przechowywać w lodówce. Dodatkowe informacje: Jeżeli nie macie za dużo czasu, to można kupić gotowe śledzie w zalewie octowej. Jeżeli też Wasze płaty rybne
Passions hobbies lifeLekka, niedzielna, kolacyjna sałatka ... Z szynką parmeńską, awokado i mozzarellą. A wszystko skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Do tego chrupiące pieczywo... mniam Polecam każdemu. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: ok. 11,50 zł SKŁADNIKI: 3 plastry szynki parmeńskiej 1 kulka mozzarelli 1/2 awokado 5 pomidorków koktajlowych rukola parmezan oliwa
kulinarnyJaWiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość nie przygotowywałem dresingu, gdyż przy tej kompozycji smaków wystarczyła wyłącznie aromatyczna oliwa truflowa. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 9,50 zł SKŁADNIKI: 1/2 świeżej gruszki 2 plastry szynki
kulinarnyJaFajny dodatek do obiadu, a nawet na lekką kolację. Polecam - sałatka jest szybka i pyszna! Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 ogórki gruntowe siekany świeży koperek siekana zielona cebulka ulubiony dressing do sałaty (np. taki własnej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Sałatę porwać na mniejsze kawałeczki. 2. Ogórki obrać, pokroić w półplasterki. 3. Dodać koperek i zieloną cebulkę. 4. Sałatkę polać
Kuchnia domowa AniSMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną. Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak. Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaPora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna. Składniki: około 70 g rukoli 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków „Prosciutto Crudo” 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek „extra virgin” 1 łyżka octu
Oryginalny smakoknem nie widać więc i na talerzu postanowiłam, że jej nie będzie. Jest jasno, kolorowo i wiosennie. Wykorzystałam to co było w lodówce do przygotowania w miarę szybkiej sałatki na kolacje. Lekkiej, smacznej z nutą egzotyki. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik