Wami podzielić bo w końcu będzie tak, że zgubią się w gąszczu innych zdjęć. A np. ta sałatka jest zbyt dobra, abyście nie poznali przepisu :) Uwielbiam sałatki tego typu - szybkie, zdrowe, lekkie i smaczne. A najlepsze jest to, że za każdym razem możemy dodać do niej inne warzywa i nigdy nie będzie nudna :) Tym razem dodałam też i tofu, dzięki(...)Szparagi gotujemy, a następnie kroimy na kilka części. Marchewkę "ścieramy" za pomocą obieraczki. Ogórka i rzodkiewki siekamy. Wszystkie warzywa łaczymy. Tofu kroimy w kostkę, lekko posypujemy solą i podsmażamy na oleju z każdej strony. Do sałatki dodajemy olej lniany. Wykładamy sałatkę na talerze i na wierzchu układamy tofu. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarOsobiście należę do tego grona osób, które uważają, że na sałatkę nie jest potrzebny żaden przepis. Bo przecież bierzemy co mamy pod ręką, kroimy, mieszamy, ot cała filozofia. Ewentualnie łączymy ulubione składniki pokrojone w dowolny sposób i doprawiamy zgodnie, ze swoimi upodobaniami. Jednak idea prowadzenia bloga opiera się jednak na tym, że nawet jakbym wrzucił zdjęcie herbaty, to musiałbym zamieścić(...)robimy sos mieszając wszystko ze sobą. Na głęboki talerz wykładamy pokrojone w ćwiartki pomidory, ćwiartki jajka na twardo i posypujemy pieczarkami, boczkiem, pokrojonymi oliwkami oraz rozkruszonym twarogiem. Całość oblewamy lekko sosem i dekorujemy pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem. Smacznego
Jacob Tastessłychać tupot małych nóżek na schodach . Więcej pytań nie zadają , a sałatka znika w magiczny sposób , tak jak dzieciaki zaraz po posiłku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Fajne , proste danie o lekkim orzeźwiającym ogórkowym smaczku , coś w stylu tzatzyki ,tylko łagodniejsza , dobre na dni kiedy mamy ochotę(...)jogurt, majonez , musztardę , sos koperkowy ( taki w saszetkach w proszku , aj tam nie zawsze trzeba być Gordonem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Całość wlewamy do sałatki , doprawiamy pieprzem i mieszamy , odstawiamy na godzinkę do lodówki , po czym mieszamy ponownie i w razie potrzeby możemy dosolić wg.uznania . Orzeźwiająca sałatka jest gotowa , dobra na kolację lub śniadanie
Ogrodnik w podróżylekkiego. Ma on od niedawna jeszcze lepszy skład – używa się do niego jajek z chowu ściółkowego, czyli nie trafiają do niego tzw. “jajka trójki”. Lekki majonez będzie idealny, gdy sałatkę podajemy właśnie do grilla. Pamiętajcie, żeby użyć do niej prawdziwych, kiszonych ogórków (nie kwaszonych) – taka jest najlepsza. Grillowa sałatka ziemniaczana: 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych(...)odciskamy z nadmiaru wody. Koperek dokładnie siekamy. Przygotowujemy sos. Do szklanki dodajemy Majonez Kielecki lekki, musztardę ziarnistą, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone składniki: ziemniaki, jajka, cebulę, rzodkiewkę, ogórki oraz koperek. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sałatkę solidnie solą i pieprzem do smaku. Gdyby była mało kwaskowa (zależy od ogórków), dodajemy
Poezja smakupomysły na nowe sałatki, zupy, desery i ciasta. Tak było w przypadku chociażby tej sałatki. Myślałam o tabbouleh, ale jednocześnie chciałam zjeść coś ciepłego, a przy tym lekkiego. I tadaaam - wyszła sałatka z kaszą bulgur, zielonym groszkiem, pomidorami i ogórkami, pachnąca ziołami. Jest świetna jako samodzielne danie, ale można ją podać również jako dodatek np. do pieczonego kurczaka(...)pietruszki 2 gałązki mięty 1 dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku dressing: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz świeżo mielony Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Na ok 3 minuty przed końcem gotowania (kasza będzie już prawie miękka) dodać groszek. Po ugotowaniu kaszę z groszkiem odcedzić (jeśli została jeszcze woda), dodać cieciorkę i pozostawić
Obiad gotowyzachwycić podniebienia osób o subtelnych i wyrafinowanych upodobaniach smakowych. Wyrazistość aromatu Interoleo Premium przywołuje na myśl zapachy wprost ze słonecznych gajów oliwnych. Kompozycja ta jest szczególnie polecana do lekkich dań i sałatek, których smak chcielibyśmy uwydatnić. Interoleo Premium jest gwarancją dobrego wyboru dla osób poszukujących oliwy o wyjątkowej i niepowtarzalnej jakości. Oliwa Interoleo Premium została odznaczona przez Radę Oliwy
Z Majeczką w kuchniDziś zapraszam Was na pyszną, lekką i bardzo kolorową sałatkę z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granata. Akurat mamy sezon na piękne czerwone pomarańcze, więc grzech ich nie wykorzystać. Cudownie się komponują z lekko anyżkowym koprem włoskim, nazywanym też fenkułem. Do tego lekko kwaskowy granat i na talerze, nie dość, że jest pięknie, to i bardzo zdrowo. Na blogu znajdziecie
Kulinarne przygody GatityCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą By Piotr 21 maja 2018 Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka, ale także dodatek do obiadu. Pycha! Składniki: Pieczone buraki: buraki - 2-3 większe oliwa - 4-6 łyżek sól, pieprz Dodatkowo: rukola - 2-3 duże(...)talerzu, dodajemy pokrojone buraczki i ogórka, posypujemy pokruszoną fetą. W miseczce energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka, ale także dodatek do obiadu. Pycha! Buraki to fantastyczne polskie warzywa, o właściwościach których wspominałem Wam już w ostatnim przepisie
Pogotujmy.plłyżce oleju, natkę siekamy Mięsko obieramy od kości, siekamy. Całość mieszamy z mixem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidorki myjemy, odcinamy górę, drążymy środek (można wykorzystać do sałatki ze śmietaną). Lekko solimy i pieprzymy wnętrze. Fetę kroimy w kosteczkę i dzielimy na dwie części. Jedna pójdzie do pomidora, druga na wierzch Do każdego pomidora nakładamy mieszankę – do połowy
LatosiowydomLubicie arbuza w wersji wytrawnej? Mam dla Was przepis na lekką i pyszną sałatkę z arbuzem i serem feta. Przygotujecie ją w niecałe 15 minut . Idealnie sprawdzi się latem, gdy nie mamy ochoty na ciężkie i tłuste potrawy. Polecam ją również na spotkania w plenerze oraz na grilla . Sałatka z arbuzem i fetą 400 g arbuza 1/4 opakowania sera feta
Przepisy na widelcuOstatnio polecałam Wam sałatkę z ciecierzycą i kurczakiem a dziś polecam sałatkę z pieczonych bakłażanów również z ciecierzycą. Bardzo pożywna, sycąca, ale zarazem lekka i dość pikantna sałatka, która pięknie się prezentuję na imprezowym stole, a także z pewnością zaspokoi głód w pracy. Jeśli lubicie pieczone bakłażany, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam Składniki: – 2 bakłażany – 250g ugotowanej
Smaki Arminesałat oraz pomidorkami koktajlowymi. Dla mnie bomba, na pewno jeszcze nie raz zobaczycie podobne połączenia na blogu. Składniki Stek Bavette (około 300 g) Mix sałat (w moim przypadku Sałatka florencka z lekko orzechową nutą) Pomidorki koktajlowe Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Stek Bavette solimy i pieprzymy, wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Wrzucamy
Programista w kuchniPostanowiliśmy lekko podrasować tradycję. Wyszło bardzo smacznie i co ważniejsze, szybko. Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 2 jajka 1 puszka
R'n'G Kitchenmasłem”. Tak tym razem z masłem, bo nie samym olejem kokosowym człowiek żyje W każdym razie musicie tego spróbować. Fanów bardziej wytrawnych połączeń zapraszam po przepis na lekką i świeżą sałatkę z pomarańczą oraz pyszną rybę w pomarańczach. Składniki (forma o średnicy 22 cm): Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową! 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/4 szklanki
Fitsweet.meMacie ochotę na coś lekkiego, chrupiącego, owocowego? Sałatka, która rozpieści kubki smakowe swą owocową różnorodnością, a do tego wszystko polane zostało malinowo-musztardowym sosem zamiast klasycznego dressingu. Całość uzupełnia gorzka rukola, aromatyczna, kremowa i słona gorgonzola oraz chrupiące, słodkawe orzeszki piniowe po to, żeby każdy kubek smakowy odczuł to, co powinien odczuć : ) Jeszcze tylko pytanie – czy jesteście fanami sosu
Eat me! Fit me!pieczarki, cebulę, paprykę i resztę składników. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku, dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę wykładamy na środek talerza, ładnie ją wyrównując. Po bokach rozkładamy pringlesy lekko je wciskając w sałatkę. Wierzch posypujemy słonecznikiem i tartym żółtkiem. Podajemy od razu lub chłodzimy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliLunch box'ów. I wcale nie dlatego, że jestem na diecie :) Lunch box'y idealnie nadają się na piknik, do szkoły czy do pracy. Mój kolejny pomysł - na lekką przekąskę - to sałatka z paluszkami Surimi, które bardzo lubię. Oto, czego potrzebujemy: mała sałata rzymska (kupuję w Biedronce pakowane po 2 szt.), 1/2 czerwonej papryki, 6 paluszków Surimi, garść rukoli
Przepis na Dzień Dobrywarzyw. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników i chłodzimy w lodówce. Często po nocy, gdy warzywa wchłoną majonez, sałatka może być lekko sucha. Należy dołożyć wtedy 2-3 łyżki majonezu i wymieszać. Smacznego! By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchninigdy za wiele i po drugie są tanie :) Przepis zrobiony pod moją żonę, kazała abym rozpisał jej dietę i program treningowy - na początek wprowadzamy zmiany w diecie i lekkie kolacje, a sałatki są chyba najlepszym rozwiązaniem. Szybkie do przygotowania bogate w białko i tłuszcze przy minimalnej ilości węgli - kolacja idealna. Zachęcam Was do przetestowania przepisu bo wyszło naprawdę mega pyszne
Smacznie Pysznie KalorycznieZapraszam na lekką i sycącą sałatkę, która może zastąpić obiad lub być zdrową i smaczną kolacją. Polecam Składniki: 100 g mixu sałat 1/2 pomidora 5 cm ogórka zielonego ogórka 2 spore rzodkiewki 1 jajko ugotowane na twardo kawałeczek czerwonej cebuli sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich szczypta chili Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę
słodkie i nie tylko historie kulinarnesiebie pasują. Sałatka z arbuza i fety jest idealnym tego przykładem. Słodki smak arbuza, słona feta, aromatyczny koperek i czarny pieprz to idealne połączenie na upalne dni, Sałatka jest orzeźwiająca, lekka i świetnie smakuje. Na lato w sam raz! Składniki: ćwiartka niewielkiego arbuza pół opakowania sera feta łyżka posiekanego koperku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Arbuza kroimy w kostkę
Życie ze smakiemCześć :D Czasami fajnie odmienić sobie domowe menu na coś fit. Taka właśnie jest sałatka z tuńczykiem. Lekka, pożywna i przede wszystkim kolorowa i smaczna. Głównymi jej zaletami są: prostota i pyszny tuńczyk Princes. Córka bardzo się ucieszyła, że w końcu wymyśliłam coś lżejszego, mi w sumie też brakowało tak kolorowego posiłku. Do zrobienia sałaty z tuńczykiem potrzebowałam: * gotowy
Pieprzyć z FantazjąLekka i smaczna sałatka z jajeczkami przepiórczymi i tuńczykiem - doskonała zarówno na obiad jak i śniadanie. Polecam, wyszła pyszna. Składniki : 10 jajek przepiórczych kilka pomidorków koktajlowych spora garść mieszanki sałat puszka tuńczyka w sosie własnym kilka oliwek zielonych bądź czarnych Sos winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie olej roślinny) 1 łyżka octu winnego
Niespełnione zdolności kulinarneLekka i zdrowa sałatka z jajem i sumem wędzonym. Sałatkę podaję z sosem jogurtowym i mamy pyszne połączenie. Suma dostałam od rodziny, ale można zastąpić go inną rybą wędzoną. Sum jest delikatny, maślany i rozpływa się w ustach. sałatka: 1/2 opakowania roszponki 2 jajka 5 pomidorków koktajlowych 5 pomidorów suszonych papryczka chili żółta 1 cebula czerwona 25 dkg suma
wesoła kuchniaLekka i kolorowa sałatka z roszponki, czerwonej papryki, kukurydzy i mozzarelli. Na dodatek sałatka jest bardzo pyszna, zdrowa i szybka do zrobienia. Składniki: 100 g roszponki 120 g mozzarelli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki 3 ogórki kiszone 1/2 cebuli oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Paprykę pokroić w paseczki. Ogórki i rzodkiewkę pokroić
magiczna kuchnia Kasiczyli na bogato. Mozzarella, grillowany łosoś i jajko w koszulce. Wsszystko to co uwielbiam najbardziej. Dodatkowo moim ostatnim okryciem są prześliczne kiełki jarmużu, które wyglądają i smakują przepysznie. Sałatkę podałam z lekkim, cytrynowym dressingiem, który dodatkowo wzbogaca smak potrawy. Składniki (na 2 porcje): 100 gram łososia, zamarynowanego w soli, pieprzu i soku z cytryny 50 gram sera mozzarella
Mango Papajatakie dni jak dzisiaj kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u mnie lekka i orzeźwiająca sałatka z soczystym arbuzem, szpinakiem oraz serem feta. Lubię, gdy w sałatce coś chrupie, więc dodałam również ziarna słonecznika. Całości pazura dodaje sos z dodatkiem musztardy meksykańskiej. Taką sałatkę je się
Kuchnia MagdaLenyząbki czosnku, jajka pokrojone na ćwiartki 4 łyżki majonezu, 1 szklanka maślanki, sos sałatkowy włoski przyprawa - wszystko dobrze wymieszać i wlać do makaronu dodać można do dekoracji pomidory - sałatka jest pyszna, lekka ale i też sycąca......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędosmacz solą i pieprzem. Teraz wmieszaj we wszystko majonez, u mnie zawsze na oko. Majonez zmiksowałam z łyżką musztardy i koperku. Odstaw do przegryzienia najlepiej na noc. Pyszna sałatka śledziowa o lekko wędzonym smaku. Podaję ze świeżym majerankiem
Z Kuchni Do Kuchnisałat oraz pomidorkami koktajlowymi. Dla mnie bomba, na pewno jeszcze nie raz zobaczycie podobne połączenia na blogu. Składniki Stek Bavette (około 300 g) Mix sałat (w moim przypadku Sałatka florencka z lekko orzechową nutą) Pomidorki koktajlowe Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Stek Bavette solimy i pieprzymy, wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Wrzucamy
Programista w kuchniSmaczna, lekka i delikatna sałatka na bazie komosy ryżowej, szparag zielonych, suszonych pomidorów, żółtej papryki i garści ziół. Pełen zdrowia posiłek świetnie nadający się na wynos do pracy. Składniki (4 średnie porcje): 1 szklanka komosy ryżowej 1 żółta papryka 10 suszonych pomidorów pęczek zielonych szparag 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej
Mango PapajaLekka i smaczna sałatka,idealna na kolację. 100 g makaronu w kształcie ryżu 200 g wędzonego filetu z kurczaka 2 świeże ogórki 5 rzodkiewek mała puszka kukurydzy kilka gałązek świeżego koperku 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Makaron ugotować,odcedzić i wystudzić. Ogórki obrać,pokroić w kosteczkę. Rzodkiewki również.pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy
Kolorowa kuchnia ElkiLekka i smaczna sałatka z jajkami i awokado, ogórkiem i rukolą, można się nią porządnie najeść. Letnią porą zamiast tradycyjnego obiadu wolę takie sałatki z różnymi dodatkami. Uwielbiam sałatki z dodatkiem awokado, są bardzo pożywne. Składniki: 50 gram rukoli Pół awokado 1 ogórek zielony 2 jajka ugotowane na twardo Mała cebula Pieprz kolorowy Sól himalajska 2 łyżki oleju lnianego Sposób
Bajeczna Kuchniaimbirem, sosem sojowym i sosem hoisin. Tak przygotowane szaszłyki są niezwykle smaczne i aromatyczne. Szaszłyki hoisin z pewnością zasmakują wszystkim gościom podczas grillowania. Idealnie będzie do nich pasowała lekka, kwaskowa, wiosenna sałatka. Przygotowanie orientalnych szaszłyków jest niezwykle proste i stosunkowo szybkie, podczas przygotowania dań z grilla należy jednak wziąć pod uwagę czas marynowania. Dlatego grillowanie trzeba dobrze przemyśleć
Codzienne GotowaniePyszna, lekka i kolorowa sałatka z rewelacyjnym greckim serem Halloumi. Dla wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tego sera to gorąco polecam, ale koniecznie w wersji grillowanej, wtedy jego smak jest naprawdę cudowny. Grillowany ser doskonale się łączy z różnego rodzaju warzywami, także do sałatki możemy użyć swoje własne ulubione składniki. Ser najlepiej spożywać na ciepło, ponieważ późnej niestety
kulinarne odsłony patiBardzo fajna lekka i świeża sałatka. Składniki: 2 szklanki suchego ryżu, 1 pierś wędzona, 1 papryka, 1 ogórek świeży, kilka ogórków konserwowych (ja dałam ok 10 małych korniszonków), majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: ryż ugotować, zostawić do ostudzenia. Kurczaka, paprykę, ogórka świeżego i ogórki konserwowe pokroić. Dodać ostudzony ryż. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem
Państwo Wojtczuk gotująCebula pozytywnie wpływa na układ trawienny i zawiera wiele cennych składników mineralnych, a szczypior pobudza apetyt. Kiedy połączy się te wszystkie składniki, doda jogurt naturalny i przyprawy, powstanie lekka i pyszna sałatka śledziowa, która swoim smakiem podbije świąteczny stół. Składniki 200 g śledzi w oleju 2 duże ziemniaki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 pęczek dymki 1 rozgniecione ziele angielskie
My Chcemy Jeśćsiekamy zieloną pietruszkę. Z przestudzoną mieszaną kasz i ryżu (Multigrano) mieszamy pozostałe składniki. Całość skrapiamy olejem, dodajemy soku z cytryny do smaku i przyprawy, próbujemy. Podajemy. Jeśli taką sałatkę podamy jeszcze lekko ciepłą może stanowić pełnowartościowy, zdrowy obiad. Multigrano z warzywami można również (bez dodawania oleju i przypraw) podać np. polane sosem pieczeniowym jasnym – smakuje wybornie w formie obiadu
Słodkie okruszkiLekka i smaczna sałatka z łososiem firmy Graal, jest ekspresowa w wykonaniu, smaczna i ładnie wygląda na talerzu. Polecam ją do pracy, na lunch lub kolację. SKŁADNIKI
Kulinarne Fantazje MarioliPrzygotowałam lekką i pyszną sałatkę z pomarańczą ,awokado i granatem, całość polałam moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym wyszło pysznie. Ta sałatka to idealny poczęstunek dla gości można ją wzbogacić o orzechy włoskie, czy kawałki koziego sera. Dzięki współpracy z firmą Glasmark chciałam pokazać Wam produkt, który podbił moje serce. Jako osoba uwielbiająca sałatki pokusiłam
KukuleczkiDzisiaj polecam przepis na lekką i dietetyczną sałatkę owocowo- warzywną z kurczakiem i pestkami dyni. Sałatkę polecam szczególnie osobom dbającym o sylwetkę. W zaledwie kilka chwil można przygotować tę pełną witamin przekąskę. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty masłowej, 1 kiść ciemnych winogron, 1 kiść jasnych winogron, 1 pomidor malinowy, 1 ogórek, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 łyżki pestek
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka jest bardzo lekka,pachnie i smakuje cudownie olejem sezamowym a w dali ,lekko wyczuwamy nutę przyprawy 5 smaków.Musze przyznać bajeczny smak.Można ją podawać nawet na przyjęciach. Po 2-lub 3 papryki czerwonej,żółtej i zielonej 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków sól cukier do smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOstatnio miałam ochotę na taką lekką i smaczną sałatkę z oscypkiem, przygotowałam ją do grilla. Wyszła bardzo smaczna, moi goście się nią zajadali. Składniki: 1 główka sałaty rzymskiej 0,5 dużego oscypka 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 1 duży pomidor malinowy Pół pęczka szczypiorku Majonez sałatkowy Fanex Sposób przygotowania: Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, układamy
Bajeczna KuchniaLekka i smaczna sałatka do obiadu z rukolą, buraczkami, jabłkiem i ogórkami małosolnymi. Doskonale pasuje do dań mięsnych lub grilla. Składniki: 3 garście rukoli 4 ugotowane młode buraczki 3 ogórki małosolne 1 jabłko Olej z pestek dyni Sól morska o`Sole Pieprz kolorowy Prażone ziarna Sposób przygotowania: Ugotowane buraczki i jabłko obieramy, razem z ogórkami małosolnymi kroimy w kostkę, przekładamy
Bajeczna KuchniaBardzo zdrowa, lekka i sycąca sałatka z komosy ryżowej (quinoa). Komosę naprawdę warto właczyć do diety, ponieważ jest przede wszystkim żródłem wysokiej jakości białka roślinnego i zawiera komplet aminokwasów, które powinny być dostarczane organizmowi. Quinoa jest bardzo uniwersalna, ponieważ może być używana zarówno do dań głównych, jak i do deserów. Gorąco polecam! Składniki: 3/4 szklanka suchej komosy ryżowej (quinoa
kuchnia doskiPyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka, która idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach lub rodzinnych spotkaniach np. w czasie świąt. Soczysty melon, miękka mozzarella i suszona, pełna aromatu szynka parmeńska, to składniki, które idealnie do siebie pasują. Bazyliowe pesto i domowy krem balsamico nadają sałatce charakteru i bardzo dobrze ją uzupełniają. W sytuacji gdy nie mamy czasu na przygotowanie
cool and mintyPyszna, lekka i zdrowa sałatka. Pomarańcz i granat nadają jej słodkiego smaku, do tego orzechy i sos winegret, pycha. Składniki : Opakowanie
Kulinarne Fantazje MarioliSzybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje. 1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety 1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym
Szefowa kuchniprzygotowane ziemniaczki smakują jak frytki domowej roboty. Są idealnym dodatkiem do mięs z grilla. W szczególności do skrzydełek lub pałek z kurczaka . Jeśli zadbamy o podanie lekkiej, wiosenno - letniej sałatki, zwykły grill zamieni się w grillową ucztę. Składniki: młode, małe ziemniaki - 6 sztuk to porcja dla 1 osoby olej rzepakowy sól folia aluminiowa Wykonanie: Ziemniaki pieczemy zawinięte w folię
Smak mojego domuprzepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy. Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji
Fabryka pomysłówśniadania, a także przy innych posiłkach w celu rozbudzenia kubków smakowych. Włoskie dania wbrew pozorom nie są bardzo kaloryczne. Jeśli nie chcemy spożywać pizzy, możemy wybrać jedną z lekkich propozycji np. sałatka z tortellini to świetny pomysł na danie lunchowe lub obiad. Post Z wizytą we Włoszech – włoskie smaki w pigułce pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara
CodogaraDobrym pomysłem na smaczną i lekką kolacje jest sałatka z makreli. Składa się z wielu warzyw dzięki czemu jest zdrowa i dietetyczna, a do tego bardzo smaczna. Dzięki zawartości makreli sałatka dostarczy nam wartościowych dla naszego organizmu kwasów omega 3 i 6. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut, około 5 porcji. Produkty 1 x wędzona makrela, 1 x pomidor
Fit&Fast KitchenLekka, zdrowa, fit sałatka kolorowa. Dressing na bazie oleju rzepakowego, świeżego czosnku niedźwiedziego został przygotowany i do sałatki podany. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego, należy go używać do przygotowywania dressingów, dzięki temu sałatki będą zdrowsze i smaczniejsze". Składniki: na 3 -4 porcje ½ główki sałaty lodowej, ½ świeżej papryki czerwonej, 1 łodyga selera
Moniki SmakołykiPonieważ za oknem pogoda straszy deszczem, gradem i lodowatym wiatrem, zamiast wiosennych lekkich obiadków i sałatek rządzą u nas znów zupy. Bo nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy, jak miseczka gorącej, aromatycznej zupy. Zwłaszcza, gdy po drodze z przedszkola dziecko skacze z kałuży do kałuży nonszalancko zalewając Wam spodnie aż po kolana ;) Zupa… Continue reading Kremowa zupa porowo
brunetkawkuchniOstatnio przygotowałam sobie zupy na bazie ryb i ich części.Jednak szkoda było mi wyrzucić do kosza dość sporo obranych kawałków z ryby.Zrobiłam więc sobie lekką i smaczną sałatkę na kolację ,pełną witamin ,omega 3 i selenu.Polecam:). Danie ma 150 kcal. 5 dag gotowanej ryby dorsza lub karpia 5 dag.pory pokrojonej w plasterki 0.5 papryki czerwonej małej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj na blogu propozycja pełna witamin. Lekka i smaczna sałatka warstwowa. W salaterce układamy: - odcedzoną kukurydzę - pokrojonego i sparzonego dużego pora - sos czosnkowy - odcedzone z soku wiórki buraczków (średni słoik) - ugotowane, obrane i starte na grubych oczkach jajka (5 sztuk) - keczup - kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę i odciśniętych z nadmiaru płynu - odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę - sos czosnkowy
Czerwień i błękitminut. Po ugotowaniu zostawiamy ją pod przykryciem. W międzyczasie awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Z granatu wyjmujemy pestki. Gdy komosa przestygnie (chociaż ja wolę sałatkę, gdy jest lekko ciepła) doprawiamy ją delikatnie solą, szczyptą pieprzu i mieszamy z olejem lnianym, posiekanymi listkami mięty i odrobiną soku z cytryny. Składniki możemy wymieszać
Simple DishKolorowa, chrupiąca, lekka i smaczna sałatka z ogórka zielonego, rzodkiewek i groszku, to świetny pomysł na błyskawiczny dodatek do obiadu lub smaczną przekąskę na kolację. Warzywa świetnie się ze sobą komponują a sos chrzanowy nadaje sałatce delikatnej ostrości. Polecam wszystkim smakoszom sałatek, szczególnie jaroszom. składniki na 2 porcje ogórek zielony 200 g groszku z puszki pęczek rzodkiewek
Smakowite Daniakoli idealnie pasuje jako dodatek do dania głównego , jednakże gdy doda my d o niej pieczoną pierś kurczaka staje się wówczas świetną pro pozycją obiadową! Sałatka j est lekka, aromatyczna i ciekawost ka dla tych którzy nie lubią rukoli (tak jak ja) - nie czuć w ogóle goryczki ! Taką wersję rukoli mogę je ś ć :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldkoli idealnie pasuje jako dodatek do dania głównego , jednakże gdy doda my d o niej pieczoną pierś kurczaka staje się wówczas świetną pro pozycją obiadową! Sałatka j est lekka, aromatyczna i ciekawost ka dla tych którzy nie lubią rukoli (tak jak ja) - nie czuć w ogóle goryczki ! Taką wersję rukoli mogę je ś ć :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldZapraszam na lekką i zdrową sałatkę warzywną z kaszą kuskus. To doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 liście sałaty lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1/3 szklanki kaszy kuskus, 1/3 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki sosu do mięs i sałat miodowo- musztardowego Roleski, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję
Tradycyjna kuchnia KasiLekka i smaczna sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami, polana sosem miodowo-musztardowym. Jest szybka do przyrządzenia, polecam na drugie śniadanie do pracy lub na kolację. Do sałatki użyłam sosu musztardowo-miodowego od firmy Fanex , mieso doprawiałam przyprawą Rafex . Składniki: 1 pierś z kurczaka Przyprawa Chicken Masala Rafex 1 łyżka oleju 1 opakowanie mix sałat 1 duża pomarańcza Garść orzechów
Bajeczna Kuchniamamy ochotę na coś lekkiego można zrobić sałatkę, ja zrobiłam ryżową z tego co było w domu, szybka i bardzo dobra. Pyszna sałatka ryżowa z tuńczykiem Składniki: - 2 torebki ryżu - puszka tuńczyka w sosie własnym - puszka kukurydzy - cebulka ze szczypiorkiem - 4 jajka - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - 2 łyżki musztardy - łyżeczka soku z cytryny - sól - pieprz
Kulinarne życiePodzielę się dziś z Wami pyszną,lekką i orzeźwiającą sałatką ze szpinakiem i mandarynkami z dodatkiem soku z pomarańczy. Młode liście szpinaku umyłam,osuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam mandarynki z puszki. Podsmażyłam cienkie kawałki wędzonego boczku i dodałam do sałatki. Następnie przygotowałam sos. Rozmieszałam poniższe składniki w miseczce: oliwę z oliwek balsamiczny ocet winny, łyżkę miodu
potrawyregionalneLekka i kolorowa sałatka doskonała jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla. A co najważniejsze- pyszna i pełna witamin. Składniki: opakowanie "mix sałat z roszponką" kostka sera feta 2 łyżki czarnych oliwek kiść drobnych zielonych winogron 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki musztardy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamojej rodzinie jest bardzo lubiana. Z reguły jadamy ją na ciepło z sosem ale dziś dla odmiany podałam ją jako składnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia. Składniki: 2 garście mieszanki sałat z rukolą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Lekkie i letnie sałatki i warzywa, a do tego bardzo smaczne. Polecam! Dziś polecam: Śniadanie - sałatka krabowa i kilka plasterków pikantnego salami Lunch - makaron z sosem włoskim a la puttanesca Smacznego
Codzienne Gotowaniedzisiaj coś lekkiego i zdrowego , sałatka z rukoli , roszponki , awokado i innych pyszności :) Do dressingu użyłam Ostropestu i oleju kokosowego z Olejowego Raju Zapraszam :) Składniki : 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej kawałek selera naciowego 2 łyżki
Sama słodycz i szczypta chiliDziś już weekend, szykuję się Wam spotkanie towarzyskie? Chcecie zaimponować swoim gościom? Lekka i szybka sałatka to idealne rozwiązanie. Nie będzie osoby, której nie przypadnie ona do gustu. Składniki: Opakowanie makaronu ,,Baronia’’ 1 sałata lodowa 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 mały filet z kurczaka 2 ogórki świeże lub konserwowe łyżka jogurtu naturalnego przyprawa curry do sporządzenia sałatki można wykorzystać
Podróż w kulinariadwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak. Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki
Bon Appetit Małgorzatytheme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Sałatka- pyszna, smaczna, lekka i bardzo sycąca! Ktoś zamawiał? Proszę się częstować! Polecam ją nawet na obiad- jeśli nie boicie się cukrów prostych spożywać poza śniadankiem! Jednak, jeśli jesteście na diecie
fitolarun.blogspot.comLekka, rześka i winna sałatka ze szpinakiem, granatem i pomarańczą. Polana dressingiem z musztardą. Składniki: duża garść szpinaku 1 granat 1 pomarańcza 1/2 cebulki dymka Dressing: 3 łyżki oliwy 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) sól, pieprz listki z łodygi rozmarynu 1. Szpinak umyć, osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2. Pomarańczę obrać
Moja Galeria SmakuLekka i orzeźwiająca sałatka w sam raz na ciepłe dni Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 duża pomarańcza 2 cebulki dymki 1 łyżka oliwy 1,5 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżki miodu sól, pieprz garść mięty Rzodkiewki i ogórka pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Dymkę posiekać. W miseczce wymieszać składniki na dressing: oliwę, ocet
Moja Galeria Smaku