takie słoneczne dni jak dzisiaj zawsze nachodzi mnie ochota na coś lekkiego a zarazem pożywnego. Sałatki wpisują się tutaj rewelacyjnie :) Składniki: - 1 główka sałaty masłowej - 2 ogórki gruntowe - 2 pomidory - 2 papryki czerwone - 2 małe czerwone cebule - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 1 opakowanie sera feta - 2 suszone pomidory - 1 mały słoiczek czarnych oliwek sos: - 8 łyżek oliwy
Zainspirowana w kuchniBardzo smaczna, lekka, pełna witamin owocowa sałatka z pysznym miodowo- cytrynowym sosem, wspaniale orzeźwia w upalne dni, a także dodaje energii. Mix owoców sezonowych nadaje sałatce wyjątkowego i ciekawego słodko- kwaśnego smaku. składniki na 2 porcje szklanka czerwonych porzeczek 1/2 szklanki czarnych porzeczek 2 nektarynki 200 g malin około 30 dag arbuza 2 łyżki miodu sok z 1 cytryny
Smakowite DaniaLekka, zdrowa i szybka sałatka z chrupiącą marchewką na słodko, doda energii aż do samego obiadu. 100 g twarożku półtłustego 1 jabłko 1/3 szklanki pestek dyni 10 g plasterków marchwi typu chipsy 2 łyżki płynnego miodu Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Serek rozdrobnić na większe kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i polać miodem
Jadło i czytadłoDziś Tłusty Czwartek. Zapewne objadacie się pączkami i faworkami -Basta. Na obiad warto zjeść coś lekkiego. Dlatego pora na sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym vinaigrette. Smacznego. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 plastry szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola
kulinarnyJabrokuła 10 pomidorków koktajlowych 1 niewielki brokuł (ok. 250g) pół małej cebuli czerwonej garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przegotowania. Sałatka Brokuła gotujemy aż lekko zmięknie w osolonej wodzie. Odcedzamy. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystko łączymy. Solimy i pieprzymy. Dresing przygotowujemy miksując razem bazylię, czosnek i oliwę. Można
W kuchni wieczoremprawie miękkie, przykryć je pesto i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, do czasu aż pesto zacznie się rumienić i być chrupiące. Podawać posypane pokruszoną fetą, lekko skropione oliwą, z sałatką z pomidorów. Smacznego
Stare GaryKimizu sauce with jerusalem artichoke. Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki. Składniki. Sos kimizu. 3 żółtka szczypta soli duża 1 łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki wasabi Towarzystwo. 8 cm ogórka 1 topinambur 4 krewetki
Kulinarny karnet ChristopheraEwentualnie zetrzeć na małej szatkownicy. Następnie warzywa połączyć dodać olej, cukier,ocet, sól pieprz- wymieszać. Pozostawić ,aż wyraźnie puszczą sok. Nie trwa to zbyt długo. Sałatkę nakładamy do słoików lekko dociskamy. Pasteryzujemy
W kuchennym oknie EwyUff jak gorąco. Na dworze ledwo da się wytrzymać, ale jakkolwiek by było mamy wreszcie lato. Już pierwszego dnia powitało nas gorącym, parnym, odrobinę burzowym powietrzem
Ratunku obiadwystępują w nich Truskawki : Koktajl truskawkowo-poziomkowy Konfitura truskawkowa Tort truskawkowy Koktajl truskawkowo-bananowy Pyszny deser lub śniadanie z domową granolą Truskawki na patyku Sałatka ze szpinakiem i lekkim sosem truskawkowym Sezonu jeszcze nie zamykamy, bo mamy w zanadrzu przynajmniej jeszcze dwie propozycje, które pojawią się wkrótce, dlatego odwiedzajcie nas, by niczego nie przegapić
Delicious TitbitsSałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie. Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wypierać produktu(...)Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier i ocet jabłkowy. Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Rzodkiewki pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę
Codziennik Kuchennyużyłam sporej ilości zwykłych, gotowanych buraków. Sałatka jest równie smaczna, a fakt, że została przygotowana z dressingiem na bazie oliwy, a nie z majonezem sprawia, że jest lekka i delikatna. Zdecydowanie polecam! Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa Składniki : kilka ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki* kilka ugotowanych buraków (użyłam gotowych) pokrojonych w niedużą kostkę por pokrojony w cienkie półplasterki natka pietruszki
Codzienne GotowanieDziś miałam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego, zrobiłam więc świeżą sałatkę z soczystym ogórkiem i selerem naciowym, który uwielbiam, a domownik nazywa go "tą trucizną" ;) Dodałam quinoę żeby była bardziej sycąca, posypałam suszoną lawendą, świeżą miętą i polałam lekkim dressingiem. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty lodowej 3 ogórki grunktowe 2-3 łodygi selera
Quinoa Raz!różnica w zapachu, aromacie! Ziarno kolendry białej całej i gorczycy całej. Zużyłam ponad pół torebki z każdej.Gotować razem z cukrem, aż nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę od czasu do czasu rękami. Zostawić na 8 godzin. Im dłużej, tym lepiej. Wciskać do słoików od serca, sałatka ma się „nie ruszać(...)ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało to być pożywne, dobre i kaloryczne a zarazem lekkie i chrupiące. I w sam raz na tropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze ma siłę robić te swoje sałatki. Jadłam wiele razy podobne, ale nigdy nie były takie same jak jej sałatka, ona podobno miała jakiś sekret. Nigdy
Z Kuchni Do Kuchniwiele wersji sałatki ziemniaczanej. Taka sałatka króluje u mnie od lat, skąd miałam źródło już nie pamiętam. W każdym razie, to jest nasza ulubiona wersja. Konkretny i lekko pikantny smak. W mojej sałatce oprócz ziemniaków królują ogórki kiszone, gotowane jajka, szczypior z cebulą i pyszny sos jogurtowo-czosnkowy "podkręcony" musztardą Dijon. Ja najczęściej przygotowuję sałatkę z ziemniaków gotowanych w mundurkach
Smaczne Zdrowe