Pomysły na lekkie kolacje lub lunch do pracy zawsze były jednymi z moich ulubionych. Oglądając IG Kingi Paruzel zainspirowałam się do sałatki z sałaty rzymskiej z kurczakiem. Lekkie i pożywne, chociaż zdecydowanie lżejsze byłoby bez sera, ale co tam, raz się żyje. Składniki: 2 główki sałaty rzymskiej garść pomidorów koktajlowych polędwiczki z kurczaka w ulubionych przyprawach sos po łyżce
Gotowanie z pasjąpasta pieczarkowa , jednak lubię też wypróbowywać nowe smaki i wprowadzać na stół wszelkiego rodzaju nowości. Sałatka z selera naciowego jest ciekawym i orzeźwiającym urozmaiceniem. Sałatka jest niezwykle smaczna, chrupiąca i lekko słodka dzięki dodatkowi rodzynek. Myślę, że będzie świetnym dodatkiem na świątecznym stole, ale także na każdej innej imprezie. Sałatkę z selera naciowego znam już od dość dawna, jednak
Codzienne Gotowaniezgłosić na konkurs i w końcu padło na sałatkę. W końcu za oknami ciągle mamy lato 😊. Do jej przygotowania użyłam fasolki szparagowej i kolorowych marchewek. Nie dość, że pięknie się prezentują na talerzu - tak, tak, przecież jemy oczami - to idealnie się komponują z pierniczkami. Pierniczki wykorzystałam do przygotowania dressingu i do lekko pikantnej posypki. W dressingu czosnek, miód i pierniczki(...)posypce dodała daniu nieco pikantnego akcentu. Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką może być nie tylko przekąska, ale także lekkim letnim obiadem. Podajmy ja wtedy na ciepło, będzie pysznie ! 😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g zielonej fasolki szparagowej 50 g podsuszanej szerokiej
Kulinarne przygody GatityKolorowa sałatka z mozzarellą, oliwkami i pysznym sosem Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka, po którą chętnie sięgają osoby dbające o linie. Poza tym jest ona prawdziwą ozdobą każdego stołu. Podana z grzankami idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Wspaniale pasuje także jako dodatek do mięs, ryb i dań z grilla. Polecam! Składniki: 100g mieszanki ulubionych sałat 1 zielony ogórek(...)umyte i wysuszone sałaty *** *** Paprykę myjemy, kroimy w średnią kostkę i wykładamy na sałacie *** *** Ogórka i pomidora obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę średniej wielkości. Wykładamy na sałatkę *** *** Ser mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch sałatki *** *** Następnie przygotowujemy sos. Miksujemy ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny, listki bazylii oraz czosnek. Całość
Blog z Apetytemgotowe danie, żeby nie straciło smaku. Danie będzie się kisić w pojemniku przez kilka godzin, a potem będzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy(...)lata, w każdy dzień roboczy, przynosił do biura własnoręcznie zrobioną sałatkę. Kolejnym krokiem był projekt śniadanie. David pochodzi z kraju, gdzie na śniadanie je się kawę i słodką bułkę, ale jego przepisy są inne. Jego celem było, żeby każdego dnia zjeść coś, co będzie zdrowe, pochodzące z nieprzetworzonych składników, lekkie, kolorowe, na tyle proste i szybkie, żeby można było przyrządzić
Ugotowane pozamiataneZainspirowana kampania Tesco postanowiłam przygotować coś zdrowego, lekkiego i pysznie sycacego. Czas na sałatkę! Potrzebujemy kurczaka na parze, do przygotowania jednej porcji sałatki wystarczy 1 udko przygotowane chwilę wcześniej. Doprawione solą, pieprzem ziarnistym Tesco i czosnkiem. Warto także nieco wcześniej przygotować sos do sałatki na bazie jogurtu doprawionego solą, pieprzem ziarnistym Tesco i ziołami prowansalskimi. Do przygotowania porcji sałatki
MamaOskarkamacie pomysłu co podać do drugiego dania to proponujemy buraczki z papryką z lekką nutą ostrości. Oczywiście taka sałatka będzie też dobrym
Kuchenne WariacjeGrillowany łosoś z lekkim sosem jogurtowo-cytrynowym podany z sałatką na słodko. Ale jak to z arbuzem i truskawkami? Zapytają niektórzy ;) Spróbujcie a przekonacie się jak do łososia pasują słodkie owoce. Zresztą zajrzyjcie do kategorii „ryby” a znajdziecie tam mnóstwo przepisów na takie ciekawe połączenia smaków :) 2 filety z łososia (po ok. 150 g) marynata: łyżka oliwy łyżka
Mienta blogDzisiaj sałatka z pierożkami z nadzieniem serowym. Lekko słodka z dodatkiem orzeźwiającego i chrupiącego ogórka zielonego. Bardzo prosta i szybka, wystarczy tylko ugotować pierożki i wymieszać składniki. Sałatka najlepiej smakuje mocno schłodzona. Przepisem podzieliła się ze mną przyjaciółka Beti :) Polecam! Sałatka z tortellini Składniki: 150g tortellini z serem 1 ogórek szklarniowy 200g szynki konserwowej
Smak mojej kuchniBardzo prosta sałatka o ciekawym połączeniu smaków. Truskawki - lekko kwaśne i słodkie dobrze komponują się z wędzonym tofu (które w odróżnieniu od tradycyjnego ma swój smak). Orzechy dodają sałatce chrupkości - tak samo jak świeża sałata. Uzupełnieniem całości jest słodko-ostry sos musztardowy. Pamiętajcie, że sos warto wlać do sałatki tuż przed podaniem, inaczej sałata namoknie i przestanie być chrupiąca
Milion SmakówDzisiaj więcej barw! Magiczna sałatka z niebanalnym, cytrusowym sosem vinegrette. Zachwyca bogactwem smaków. Jest słodka, a zarazem wytrawna, pachnie pomarańczą i mango. Doskonała z lekkim sezamem. Poprawia nastrój :) Składniki na sałatkę: 1 duża, zielona sałata 1 mango 1 awokado 1 czerwona papryka kukurydza sezam Składniki na sos: sok z 1/2 grejpfruta sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy
Kuchnia Pani Wiosnyprzygotowałam dla was przepis na letnią sałatkę z kuskusem - cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie! Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki " Łatwa kuchnia Śródziemnomorska " Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory
Chilli Czosnek i Oliwamożecie tego dnia skorzystać. Oczywiście sałatka z paluszków krabowych i awokado sprawdzi się równie dobrze przy innych okazjach i z pewnością zasmakuje waszym domownikom i gościom. Sałatka jest przepyszna, kremowa i lekko kwaskowa. Można przygotować ją w wersji fit wykorzystując jedynie jogurt naturalny, ja jednak przygotowałam ją pół na pół z majonezem i wbrew pozorom wcale nie jest ciężka(...)jedzeniu mieć ochotę na miłosne igraszki nie można zjeść za dużo i zbyt ciężko, dlatego odradzam wszelkich potrawy mącznych i ziemniaczanych, a także tłustych i krwistych mięs. Sałatka z paluszków krabowych z awokado Składniki: opakowanie paluszków krabowych (surimi) 2 dojrzałe awokado 3 jajka ugotowane na twardo czubata łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego nieduży pęczek koperku
Codzienne Gotowaniemiłośników szpinaku polecam ekspresową sałatkę z tym oto składnikiem. Lekka ale jednocześnie syta, fajna jako przystawka do obiadu, lub mała kolacja ;) Składniki: 1 paczka świeżego młodego szpinaku pomidorki koktajlowe czarne oliwki 1 ser camebert oliwa z oliwek sok z cytryny Sposób przygotowania: Szpinak wykładamy na talerz, rzucamy czarne oliwki bez pestek, pomidorki koktajlowe(...)przekrawamy na pół, ser camembert kroimy na mniejsze kawałki, robimy dresing z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatkę polewamy dresingiem tuz przed podaniem aby szpinak nam nie zwiądł. kolorowo i smacznie polecam
W kuchennej krainiełuszczycy - do stosowania w trakcie ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów - do pielęgnacji suchych i łamliwych włosów - do redukcji cellulitu Na zdrowie! A u nas na blogu coś bardzo lekkiego, a zarazem pożywnego.Wcinajcie! :) Sałatka z komosą ryżową, rzodkiewką i awokado Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) 6-7 rzodkiewek 1 awokado 2 średnie pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej(...)oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera feta sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kosmosę wypłukać, zalać 1 i 1/2 szklanki wody, lekko posolić, zagotować i gotować przez około 14 minut bez przykrycia. Odstawić z ognia, przykryć i trzymać przez 10 minut pod przykryciem. Zostawić do wystudzenia. Cebulę, rzodkiewki, awokado pokroić w drobną kostkę
Moja Mama Gotuje