Dziś na blogu gości klasyczna sałatka jarzynowa, tym razem jednak zrobiłam ją w wersji nieco lżejszej, bo za oknem straszny upał, więc ciężki majonez wydał mi
Kulinarne przygody Gatitysałatka z zupek chińskich znalazła wielu zwolenników,postanowiłam spróbować tego pysznego makaronu z innymi dodatkami, bardziej w wersji fit. W gorące letnie dni uciekamy w lekkie jedzenie, myślę że ta sałatka będzie w sam raz. SKŁADNIKI: 2 zupki np. rosół 1-2 ogórki świeże kawałek papryki żółtej lub czerwonej 2-3 plastry sera żółtego
Kuchnia Beatypyszna, letnia makaronowa sałatka. Ponieważ kokardki to jeden z moich ulubionych makaronów, jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny. Ta sałatka to połączenie jajek z lekko kwaśnym smakiem suszonych pomidorów z ostrością oliwek z papryką oraz chilli z młynka, do tego lekka goryczka świeżej bazylii: fioletowej i zielonej, a wszystko to przełamane słonym smakiem sera. Ta kolorowa mieszanka smaków(...)składników to wg mnie udane połączenie! Sałatka jest zgodna z zasadami diety 3D, za sprawą chili i listków bazylii. Wersja tak przygotowanej sałatki z farfalle to przepis jaki dopasowałam do wymagań lekkostrawnej diety, na którą mam zamiar przejść. Polecam. Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami (light) Składniki na 1 porcję: garść makaronu farfalle/ kokardki Kupiec po kilka listków bazylii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka wiosenna, którą uwielbiam. Tym razem lekko wzbogacona innymi warzywami oraz z sosem delikatnie czosnkowym. Składniki: (wybierając duże warzywa wyjdzie bardzo duży półmisek sałatki) 3 marchwie, 1 pietruszka, 8 jaj, kalafior, sałata, świeży ogórek, 3 pomidory, pęczek szczypioru, liść pora, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 4 łyżki majonezu, 280ml śmietany 18% słodkiej. Przygotowanie: Marchew(...)ugotować z liściem pora. Dodać również liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Jaja ugotować w osolonej wodzie, na twardo. Kolejno układać warstwy: Umyta, osuszona i porwana sałata. Lekko posolić i wymieszać. Ugotowany i ostudzony kalafior, podzielony na różyczki. Marchew pokrojona w kostkę. Pietruszka pokrojona w małą kosteczkę. Jaja pokrojone w kostkę. Posolić i popieprzyć. Pomidory pokrojone w kostkę
W kuchni u Monikinajpierw lekko przypiec i rozetrzeć w moździerzu. Do gotowania i pieczenia mak można użyć w całości lub roztarty/zmielony. Gdy mak stosujemy jako dodatek do surowego pożywienia np. sałatek dobrze jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie
Ciastka - domowe słodkościSzybka w przygotowaniu sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami to moja propozycja na lunch lub lekką kolację. Świeże zioła użyte do sałatki to bazylia, oregano i tymianek. Polecam. The post Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i ziołami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjacebula czerwona - 1 sałata lodowa - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju - 1 sos sałatkowy grecki firmy Prymat - sól i pieprz do smaku Przygotowanie sałatki zaczynam od mycia sałaty, jej lekkim osuszeniu a następnie rwaniu na kawałki. Sałatę osuszam ponieważ mokra powoduje że w sałatce robi się niepotrzebna woda. Do tej sałatki dodaję głównie sałatę lodową bo jest
Kuchenne Wariacjesałatka, charakterystyczna dla kuchni libańskiej i bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Bardzo ją lubię, szczególnie teraz, gdy mamy dostęp do świeżych i aromatycznych warzyw. Idealna na lekki posiłek, także do pracy. Bazą sałatki tabbouleh jest kasza bulgur, która właśnie na Bliskim Wschodzie, obok ryżu, jest podstawą diety. Tabbouleh u mnie najczęściej występuje w postaci kolacji. Pojawia się często w przepisach(...)kuchni wegetariańskiej, ale może być traktowana także jako dodatek do obiadu. Jest bardzo lekka i orzeźwiająca, więc sprawdzi się na nadchodzące cieplejsze dni. Składniki 100 g kaszy bulgur 2 ogórki zielone papryka czerwona 4-5 rzodkiewek 2 pomidory mała papryczka chilli cebula czerwona lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek pęczek szczypiorku spora garść natki pietruszki garść posiekanej
Analiza Smakubrazylijskiej piłki nie ogranicza się do słonych paluszków czy chipsów o smaku zielonej cebulki. On ma coś lepszego. Carne do sol które zagryzać będzie z sałatką (trochę zdrowia) i popijać przepysznym lekkim i schłodzonym piwem z kolegami w barze. Jak przygotować? Po pierwsze musimy mieć trochę cierpliwości... (parę dni ale popłaca) Po drugie wygospodarować trochę miejsca koło okna(...)Carne do sol to jedzenie bardzo popularne na północy Brazylii. Chętnie je się jak już wspominaliśmy powyżej jako przekąskę na ciepło z sałatką i piwem. Doskonałe jest również z ziemniaczanym purre lub tez z ryżem, farofą i lekką sałątką. Świetne również z białym winem. Ostrzeżenie! Wskutek natarcia go solą jest słone w samo sobie stąd póżniej nie dodajemy soli
Smaki BrazyliiSałatka idealnie nadaje się na lekką kolację. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym garść czarnych oliwek (lub zielonych) 100 g pomidorków koktajlowych mały jogurt naturalny + sos do sałatek (ogrodowy, lub jogurtowo-czosnkowy) 1/2 czerwonej cebuli Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki. Oliwki i pomidorki kroimy na pół, zaś cebulę w cienkie piórka. Układamy warstwowo: sałatę, cebulę
IMPRESJA SMAKUpięknym, prawdziwie wiosennym dniu zapraszam na pyszną, lekką, zdrową, wysokobiałkową i kolorową sałatkę:) Do przygotowania potrzebować będziesz: 1 filet z kurczaka 1 sałata lodowa 2 jajka oliwki czarne 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz na sos: 1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki musztardy Mięso pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem, usmaż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałailości. I wymyśliły panzanellę, rewelacyjny sposób na zużycie czerstwego chleba także i dziś. W tradycyjnym przepisie czerstwy chleb jest lekko namaczany w wodzie i następnie odciskany. Dzięki temu staje się delikatny i miękki, ale nie rozmięknięty. W mojej sałatce nie namaczamy chleba, lecz najpierw pieczemy go w piekarniku, a następnie dokładnie mieszamy rękoma upieczone grzanki z pozostałymi składnikami, miażdżąc chleb(...)oliwą (na oko). Do miski z sałatką wrzuciłam gotowe grzanki oraz pozostałe 2 pieczone papryki, porwane w rękach na duże kawałki. Wszystko wymieszałam dokładnie rękami, lekko zgniatając pomidory i grzanki. Na końcu posypałam sałatkę listkami bazylii i startym parmezanem. Źródła: Wikipedia www.davidlebovitz.com O toskańskich chlebie: www.charmingitaly.com
Chilli Czosnek i OliwaZdrowa 5 minutowa sałatka z tuńczykiem Lubicie tuńczyka i sałatki? Ja uwielbiam. Sałatkę z tuńczykiem najczęściej jadam na pierwsze lub drugie śniadanie. Jest też idealna by
Słodkie okruszkiKolorowa i bardzo syta zdrowa sałatka. Sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet lekki obiad. Warzywa przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do przygotowania sałatki użyłam słynnego sera korycińskiego swojskiego z Wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec. Ser jest pyszny i powiem szczerze im starszy tym lepszy! Wypróbowałam go na pizzy, w sałatkach, na kanapkach. Wykonany z wyczuciem smaku
VioletoweKucharzenieSycąca sałatka to świetna opcja na lekką kolację, dlatego też ostatnio na blogu pojawia się sporo tego typu dań. Szybkie i proste w przygotowaniu potrawy to jest to co lubię najbardziej. Taka właśnie jest sałatka z halloumi, buraczka i awokado - pyszna i sycąca. Bardzo podoba mi się także taka forma podania - sałatki układam na większym talerzu lub półmisku
Codzienne Gotowanie