lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:119/588)

Horiatiki - sałatka grecka 158

świecie. Jada się je razem z dużymi ilościami warzyw, ale nie tylko. Więc jeśli już sałatka to koniecznie z warzywami i oliwkami polana oliwą. Sałatka pachnie i smakuje świeżością. Oliwki dodają lekkiej pikanterii, przełamane pomidorkami i ogórkiem, które dodatkowo wzbogaca także słona feta. Jak widzę taką sałatkę od razu myślę o maślanej bagietce:) którą dodatkowo maczam w powstałym

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka 351

podniebienie;) Bez majonezu…no oczywiście jeśli lubisz, możesz go dodać;) Sałatka idealnie nadaje się jako danie obiadowe z grzankami lub bez oraz jako pyszna i lekka kolacja. Jak zwykle u mnie, do sałatki poszło to, co było pod ręką lub trzeba było to zjeść, więc mamy tutaj multi-warzywną eksplozję smaków i kolorów. Nie miałam ochoty gotować brokuła

Mieszam w Garnku
Cytrusowa fit sałatka z quinoą 207

jeśli się odchudzamy, bo uczucie sytości po posiłku pozostanie na dłużej. Wiedzą o tym najlepiej osoby, które z powodu insulinooporności stosują dietę o niskim IG. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub podwieczorek. 2 porcje   garść szpinaku baby garść rukoli pół niedużej sałaty masłowej pół grejpfruta 3 mandarynki (w tym jedna do dressingu) 4 łyżki(...)pieprzu (do smaku)   Składniki dressingu dobrze mieszamy najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Rukolę, sałatę i szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na dnie naczynia, w którym podajemy sałatkę. Dodajemy mandarynki i grejpfruta podzielone na małe cząstki. Całość posypujemy ugotowaną komosą i polewamy dressingiem. Sałatka jest banalnie prosta w wykonaniu. Innymi słowy efekt wizualny i smak  są spektakularne

Simple Dish
Sałatka z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy 356

brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Składniki: 1 surowy brokuł 50g-100g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny suszonej 1 szalotka   Składniki dressingu: 200ml jogurtu naturalnego 1 łyżka octu cydrowego(użyłam(...)miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie potrzeba można dodać jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki). Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. do Wolno-pieczonej pieczeni z karkówki oraz Ziemniaczków z dymką i korniszonami (oba przepisy wkrótce na blogu). źródło: Zmodyfikowany przeze mnie

Moja Delicja
Sałatka z kurkami i warzywami 118

Bardzo smaczna, odrobinę jesienna już, sałatka z dodatkiem kurek i grzanek z chleba żytniego. Świeżości sałatce nadają rzodkiewki, ogórek oraz lekki cytrynowy dressing. Składniki (na 1 porcję): 3-4 liście sałaty rzymskiej 1/2 ogórka 4-5 rzodkiewek 4-5 kurek 1 kromka chleba żytniego szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju(...)chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sałatka z białej rzodkwi,jabłka i granatu 173

Sałatka z rzodkwi to doskonała lekka przekąska np  na podwieczorek lub kolację. O tej porze roku szczególnie polecana,bo dostarcza  naszemu organizmowi dużą dawkę witamin. Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin: C, PP oraz witaminy z grupy B, soli mineralnych: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden, białek, węglowodanów, błonnika, kwasu(...)pietruszki Rzodkiew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłko dokładnie umyć i wraz ze skórką również zetrzeć tak jak rzodkiew. Wymieszać jabłko z rzodkwią i sokiem z cytryny. Sałatkę posypać pestkami granatu i natką. Spożywać zaraz po przygotowaniu

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka zielona krowa 121

Gdzieś kiedyś napisałam, że tradycyjna sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Oj chyba będę musiała wycofać się z powyższego stwierdzenia. Moją nową królową sałatek została zielona krowa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.       200 g Mini rurki Lubella 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka oliwek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek wężowy 1 garść słonecznika  1 mała czerwona(...)oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor.   Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego

Jadło i czytadło
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 196

przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna baza do bruschetty. Nada się też na grzanki do sałatki Cezar. Albo sama, jeszcze lekko ciepła, podana z oliwą wymieszaną z ziołami, z kieliszkiem zimnego wina… Przepis jest od razu na dwie – zjecie jak chcecie. Podgrzewamy w garnuszku mleko – musi być ciepłe

Karo in the Kitchen
Sałatka z ziemniakami, szparagami, jajkami, sałatą i tuńczykiem 149

wpadłam na ten przepis. Mam więc do niej duży sentyment, dlatego i w tym roku nie mogło jej zabraknąć na moim stole. Sprawdziła się świetnie w roli sałatki kolacyjnej. Jest bardzo smaczna, lekko ostrawa za sprawą dressingu i bardzo wiosenna. 6-8 małych ziemniaków pęczek zielonych szparagów około 150 g tuńczyka w oliwie (polecam taki w słoiczku) 4 jajka sałata(...)strzępiasta Sos: 3-4 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno 2 łyżeczki wody sól, pieprz, cukier Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze części. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki (ja również je obieram). Tuż pod główkami obwiązujemy je sznurkiem i wkładamy do osolonego wrzątku

Smaki Na Talerzu
Sałatka z łososiem z puszki 150

Dzisiaj sałatka z rodzaju imprezowych :). Wszyscy zajadają się sałatkami z tuńczykiem, a nam ostatnio zasmakował łosoś z puszki. Sałatka jest kolorowa, smaczna i lekka - łosoś z wody, majonez light. Sprawdzi się doskonale na imprezach i jako popołudniowa przekąska :) Składniki: 200 g ryżu (2 woreczki), 1 puszka łososia z wody, 1 niepełny słoiczek marynowanej papryki, 3 średniej wielkości korniszony, 1 puszka(...)zalewy i w razie potrzeby rozdrobnić widelcem. Do miski z ryżem przełożyć pokrojone warzywa, łososia, odcedzoną z zalewy kukurydzę. Dodać majonez, sól i pieprz.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki. W razie potrzeby doprawić jeszcze przed podaniem solą i pieprzem. Zamiast koperku można dodać innej zieleniny, ale moim zdaniem to on idealnie tu pasuje. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Lekka sałatka z tuńczykiem i jajkiem 143

wyobrażam sobie w taką pogodę stać przy kuchence i gotować ciężkie potrawy. Sałatka na obiad będzie w sam raz. Jest pożywna, a przy tym lekka, pełna smaków i kolorów. Niektórzy nazwaliby ją sałatką nicejską, ale wtedy musiałaby mieć jeszcze kapary, anchois, fasolkę i paprykę. Kiedyś i taką zrobię, a na razie zadowalam się prostszą wersją, która smakuje pysznie:) Składniki

Obiad gotowy
Sałatka z białej kapusty do słoików. Kapusta z papryką na zimę 163

Jedna z moich ulubionych sałatek "zimowych". Łagodna w smaku, lekko słodkawa, nie kwaśna. Idealna do obiadu:) Z tych proporcji wychodzi około 13 słoików o objętości średnio 500ml.   Składniki: 3 kg białej kapusty 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg cebuli duży pęczek natki pietruszki 1 szklanka oleju 4 łyżki soli kilka ziaren ziela angielskiego(...)puści sporo soku. Dodać resztę warzyw, natkę pietruszki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać olej i wymieszać. Wodę zagotować z octem i cukrem. Ostudzić. Wlać do sałatki i dobrze wszystko połączyć. Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. (Polecam spróbować smaku sałatki i ewentualnie przed zagotowaniem doprawić jeszcze po swojemu). Następnie wszystko doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając

Maślane ciasteczko
Sałatka pieczarkowo-kurczakowa 391

dobrze się stało, że nic mi się robić nie chciało, bo do miski wrzucałam to i owo tak sobie... I wyszła pyszna sałatka:) Zaraz po przygotowaniu sałatka jest dosyć ostra i lekko kwaśna, ale po przetrzymaniu w lodówce następnego dnia łagodnieje i bardzo przyjemnie smakuje:) Składniki: 420 g marynowanych pieczarek; 1 średniej wielkości cebula; 1 podwójna pierś z kurczaka(...)Majonez z jogurtem wymieszać w proporcji 1:1, dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać.  Sos majonezowy dodać do pokrojonych składników sałatki, wymieszać. Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, by nabrała smaku

In my kitchen
Sałatka z jarmużem i indykiem 164

Sałatkę możemy spokojnie podać na lekki obiad lub obiadokolację, jest lekka a zarazem bardzo smaczna. Ja przygotowałam sobie ją na obiad do pracy, jest bardzo sycąca. Składniki: 100 gram jarmużu 200 gram piersi z indyka 100 gram pomidorków koktajlowych Pół słoika suszonych pomidorów Pół papryki żółtej 1/3 puszki soczewicy Bonduelle Przyprawa do grosa Słodka papryka Olej do smażenia(...)części, myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu. Układamy usmażonego kurczaka, pomidorki, paprykę oraz suszone pomidory. Wierzch posypujemy odsączoną z zalewy soczewica. Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę, najlepiej przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z krewetkami w tempurze 225

Bardzo lubię krewetki pod każdą postacią. W tej wersji to nawet ktoś kto nie przepada za krewetkami będzie mógł zjeść i myślę że powie … dobre Zaczynamy od przygotowania sałatki, świeżego ogórka obrać i pokroić w półplasterki, pomidory koktajlowe na pół, sałatę umyć i osuszyć. Wszystko wymieszać doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Przygotowanie krewetek – krewetki umyć(...)wrzucać ostrożnie krewetki. Smażyć chwilkę, aż nabiorą złotego koloru. Krewetki wyjąć z oleju łyżką cedzakową i rozłożyć na ręczniku papierowym., drugim przykryć, przydusić, lekko osuszyć. Następnie położyć na sałatce i natychmiast serwować. Na ciepło i na zimno są super, ale ja wolę jak krewetki są ciepłe. To było pycha

Kuchnia Pokoleń