samej wody dolać soku z brzoskwiń). Kiwi obrać i pokroić w cienkie plasterki, brzoskwinie dobrze odsączyć z soku i również pokroić w plasterki, truskawki przekroić na pół. Ostudzony sernik posmarować lekko tężejącą już galaretką, wyłożyć na nim owoce i polać je galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Jeżeli korzystacie z mrożonych owoców np. jagód, to ich nie odmrażajcie
Passions hobbies lifedokładnie pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciastkami aby przypominały mokry piasek. Spód tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka, wyrównać powierzchnię i uklepać. Wstawić do lodówki. Sernik: Jajka lekko ubić, dodać cukier i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po łyżce mascarpone i zmielony twaróg. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 2 nierówne części
Smakołyki Asidelikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Słodycz złamana sokiem z cytryny i orzeźwiającym smakiem owoców. Całość zdecydowanie letnia, odrobinę wręcz egzotyczna - na upały w sam raz! Może taki lekko optymistyczny sernik odczaruje w końcu zimę...?Sernik cytrynowy z papają (na zimno) Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam coś dla wielbicieli serników i owoców leśnych. Pyszny, puszysty sernik o bajecznym kolorze jagód i malin. Mama się nim zachwyciła, bo to pierwszy smakosz serników u nas w domu, ale trzeba przyznać, żciasto warte jest zachwytów...polecam przepis. Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru, 2 żółtka Składniki na masę(...)ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną i polać nią sernik. Na lekko przestygniętej czekoladowej warstwie ułożyć owoce i listki melisy. Smacznego
Gosia gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem ze strony: MniamMniam.pl (Kasi). Trochę go zmodyfikowałam a spód z precelków zamieniłam na ciasteczkowy. Sernik jest przepyszny, lekki, kremowy i rozpływający się w ustach. Idealne połączenie czekolady i lekko solonego masła orzechowego - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód(...)papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera. Sernik udekorować wg uznania. Przed podaniem lekko schłodzić
Di gotujeminut. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły smarować polewą (będzie się lekko topić). Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny
Kuchcik gotujeodstępach naszykowane wcześniej morele. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym góra-dół na 180⁰C, na środkowej półce przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160-170⁰C i pieczemy sernik kolejne 70-90 minut aż wierzch przyjemnie się zrumieni, a włożony w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy. Ciasto studzimy w piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce. Minimum(...)zrobionym z wody, cukru i soku z cytryny lub pomarańczy. Bardzo smaczne i zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie ochota na ten prosty sernik, zróbcie go z jabłkami obtoczonymi mielonym anyżem gwiaździstym i cynamonem. Proporcje w przepisie łatwo możecie podzielić na pół i upiec sernik
Karo in the Kitchenszklanki cukru pudru 1 budyn u mnie pudding waniliowy z Lidla 5-6 jaj dowolne bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa kilka ciastek krakersów na spód sernika tutaj forma 20x20 Wykonanie Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Cały czas miksując,dodawać cukier puder i po jednym żółtku. Następnie dodać proszek budyniowy i stopniowo twaróg(...)gotową masę przelać do formy wyłożonej krakersami pokruszonymi i wstawić do gorącego (175-180°C) piekarnika i piec około 30-35 minut .Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić. Sernik wyjąć z piekarnika ,kiedy przestygnie . Smacznego
w mojej kuchniwiem oczywiście najwięcej, gdyż od następnego tygodnia rozpoczynam zbór. Ale dopóki nie mam ich w nadmiarze korzystam z tego co jest dostępne. Tym razem padło na brzoskwinie i lekki, kremowy sernik. Kto się poczęstuje kawałkiem? Składniki na sernik z frużeliną brzoskwiniową : 4 żółtka 110 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią 60 g masła 3 płaskie łyżki mąki
Słodkie Przyjemnościdwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha!Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę(...)masę, sok spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli chcecie mieć żółciutki biszkopt, poczekajcie z wylaniem masy, aż zacznie lekko tężeć.Sernik cytrynowy z rabarbarem na biszkopcie (na zimno)Składniki:(na formę 20x20 cm)biszkopt:2 jajka70 g cukru45 g mąki pszennej15 g mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynymasa rabarbarowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut. Maliny zagotowujemy i gotujemy, aż się nie "rozpadną". Następnie przecieramy przez sito lub nie i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły(...)spód. Wierzch posypujemy całymi malinami i lekko je wgniatamy w ser. Pieczemy w 150 st. C przez 50 minut. Do czystego naczynia wkładamy maliny i gotujemy 15 min/100 st. C/obr. 3. Następnie przecieramy przez sito lub nie i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy
MamaOskarkapełni. A ciasta z malinami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania(...)zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki. Na lekko stężałym serniku ułożyć maliny. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch sernika. Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc. Smacznego
kolorowotorcikowoChodziło mi po głowie zrobienie czegoś, co zachwyci moje wybredne podniebienie. Coś co nie smakuje jak sernik na zimno. Czyli coś zimnego, lekkiego, nie słodkiego, ale nie sernik na zimno.Nie wiem ale mam ostatnio lekką awersję do tego typu deserów. I tak po kilku minutach zrodził się w mojej głowie pomysł połączenia kokosa i ananasa. Uwierzcie
Malinowe PocałunkiDzień Ojca, ale na każdy inny świąteczny i powszedni dzień. Pracy z nim niewiele (poza wycinaniem kruchych ciasteczek, ale ten etap można pominąć), a smak jest rewelacyjny. Sernik wyszedł lekki, delikatny, bardzo owocowy. Po prostu niebo w buzi.Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2013 i od dawna miałam na niego ochotę. Ten śliczny, różowiutki kolorek, intensywna barwa(...)bardzo.Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo, Martynosia i Justinka. Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały.Malinowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej100 g cukru1/4 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkododatkowo:1 jajko2 łyżki mleka10 g cukrumasa serowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik jest bardzo smaczny, na kruchym spodzie, najeżony sporą ilością bakalii, czyli właśnie tak jak lubimy. Polecam, jest idealny do kawy. Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej Młynomag 150 g mąki krupczatki Młynomag 125 g cukru pudru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 125 g zimnej margaryny jajko Masa serowa: 1 kg twarogu 3x zmielonego(...)cytryny odrobina wody kolorowa posypka Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić. Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę
Smakołyki Asi