Sernik pieczony z kaszą jaglaną, która jest praktycznie nie wyczuwalna i trudno się domyślić jej obecności. Sernik jest wilgotny, w miarę lekki, a dodatkowa słodycz pochodzi z daktyli. Jeżeli cukier zastąpimy ksylitolem sernik można przyporządkować do kategorii dietetycznych wypieków :) SPÓD KULECZKI: 100g daktyli suszonych 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka miodu 1 łyżka kakao MASA SERNIKOWA: 500g(...)się piekł przygotować polewę. Odsączyć daktyle z wody i zmiksować razem z jogurtem w rozdrabniaczu. Po 50minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później przenieść do lodówki bez formy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Serniki pieczone Tagged: daktyle , jogurt naturalny , kasza
https:KKuchniaMniamBardzo smaczne i efektowne ciasto. Słodycz sernika przełamana lekko kwaskowatą pianką malinową. Przepis na sernik znalazłam w Kuchni Mniam a pianka malinowa to już moja inwencja. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 5 łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy
Kolorowa kuchnia ElkiLekki, waniliowy sernik jogurtowy na zimno z borówkami na bezglutenowym spodzie. Idealnie kremowy i orzeźwiający. Idealny przy upałach, z dużą ilościach słodkich borówek. Przepyszne i delikatne ciasto. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Moje wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 75 g biszkoptów bezglutenowych - u mnie Savoiardi Nutri Free 50 g rozpuszczonego masła masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego
Kuchnia bezglutenowaNajlepiej zrobić to malakserem aby nie było grudek serka. Masę przelać na spód. Piec w 180 stopniach przez ok. 55 minut. Wierzch sernika powinien się zarumienić i może lekko popękać. Sernik studzić przez ok. 30 minut w zamkniętym piekarniku. Potem otworzyć drzwiczki piekarnika. polewa: 10 g oleju kokosowego 2 łyżeczki karobu 1 łyżeczka mąki kokosowej opcjonalnie: ekstrakt ze stewii
FitKotrównomiernie i nie pęka. Trzeba jednak dobrze zabezpieczyć formę, aby woda nie dostała się do sernika. Ja wstawiam na dno piekarnika naczynie z wrzącą wodą i uważam, że to wystarczy. Odpowiednie wystudzenie sernika przed podaniem jest równie ważne jak jego pieczenie. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylam drzwiczki i zostawiam w nim sernik aż wystygnie. Następnie wstawiam sernik(...)polewę przygotowaną z jogurtu wymieszanego z cukrem pudrem. Podnosimy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i dopiekamy sernik jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Sernik zostaje w piekarniku do wystygnięcia. Następnie sernik wkładamy na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy malinami
Smakowity Blog Kulinarnykawową masę serową oraz kokosową piankę.Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek, tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto kruche zmięknie i nie nastręczy problemów z krojeniem.Sernik kawowy powstał(...)powierzchnia nie była równa- sernik wstawić ponownie do piekarnika, piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia się pianki- po upływie wskazanego czasu piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić w nim przy lekko uchylonych drzwiczkach, wyjąć go stamtąd po mniej więcej godzinie, kontynuować studzenie na blacie kuchennym- ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez
Smakołyki Berenikipseudo – sernik jest bardzo zaskakujący, zarówno pod względem faktury, jak i smaku. Ma konsystencję aksamitnego, lekkiego klasycznego sernika. Jedyną różnicą jest użycie nie sera ale greckich, gęstych jogurtów. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Składniki: • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g • 3/4 szkl. cukru • 2 cukry waniliowe • 4 budynie śmietankowe • 6 jajek
To co kochamtutaj wielbiciele czekolady? 😊 Jeśli tak to przepis na sernik czekoladowy na zimno przypadnie Wam do smaku. Poniższy sernik jest lekko kremowy, mocno czekoladowy i nie za słodki. Idealny do krojenia. Do jego przygotowania nie potrzebujecie piekarnika ani miksera. Sernik przed podaniem możecie udekorować posypanym gorzkim kakao i cukrową posypką. Składniki na tortownicę o średnicy(...)cytrynowej 1 łyżeczka rumu Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Czekoladę jak i żelatynę lekko ostudzić. Do miski przełożyć ser. Dodać do niego cukier puder, gorzkie kakao, skórkę cytrynową, rum i przyprawę do sernika. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec wlać roztopioną czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wylać
Ugotowaćzastygnięcia obu warstw, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc- schłodzony, zastygnięty sernik wyjąć z tortownicy- oczyszczone truskawki pokroić w dość cienkie plasterki, ułożyć je na wierzchu sernika tak, by lekko nachodziły na siebie, zaczynając od brzegów sernika, a kończąc w jego środku- czekoladę(...)mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, jeżeli czekolada jest zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę mleka - konsystencja powinna być lekko lejąca- ostygniętą czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub papierowego rożka), dekorować wierzch sernika tworząc szlaczki- udekorowany sernik schłodzić około 30 minut, przechowywać w lodówce Sernik truskawkowo-czekoladowy ma delikatną konsystencję, nie przeszkadza to jednak w jego porcjowaniu
Smakołyki Berenikiwyrównać i ponownie schłodzić- gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietankę, pod koniec dodając cukier puder- żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, chwilę ostudzić- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, wlać do bitej śmietany, krótko zmiksować- bitą śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która(...)Warstwa biszkoptów na spodzie ma nieco gorzki, kawowy smak, biała masa serowa jest lekko słodka z aromatem waniliowym, a warstwa ciemna - mocno kawowa. Całość uzupełnia delikatna bita śmietana. Sernik ma lekką, kremową konsystencję, dobrze się porcjuje, zachowując w przekroju warstwy charakterystyczne dla napoju latte macchiato
Smakołyki BerenikiDziś sernik z tych nie co innych smakowo dla tych co lubią rzeczy kawowe ja akurat do nich należę. Czytam kawowe więc zaraz to robię. Sernik o smaku lekko mazisty, mokry idealnie pasuje do tego spód ciemny jak i wierzch czekoladowy, wg mnie wszystko się zgadza. Zapraszam... Przepis "Moje wypieki" Skala smaku 8/10 stopień trudności prosty(...)kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Polewa czekoladowa 4 łyżki śmietanki kremówki 100g. mlecznej czekolady Śmietanę zagotować, gaz wyłączyć wrzucić czekoladę i poczekać aż się
Kubki smakuponownie do 120°, po 10 minutach do 90°C, po kolejnych 10 minutach wyłączyć piekarnik. Ciasto wyjąć po następnych 10 minutach. Sernik nie powinien pęknąć, może lekko opaść. 5. Zanim sernik wystygnie przygotowujemy mus pigwowy: kostki pigwy i jabłka zasypać cukrem, dodać 1/2 szklanki wody i gotować na średnim ogniu, ok. 20-30 minut, aż pigwa zmięknie(...)kilku łyżeczkach wody. W trakcie gotowania musu należy sprawdzać i ewentualnie uzupełniać wodę. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny; pigwa powinna być miękka, jabłko lekko rozpadające się, a na dnie powinien wytworzyć się lekki syrop. Zestawić z ognia, zmiksować na gładko. Dodać rum z rodzynek i ewentualnie sok z cytryny i cukier. Do gorącego musu dodać żelatynę, dokładnie
Kuchnia Prezydentowejktórych możemy korzystać. Nie są to co prawda polskie gatunki, ale zawsze dobre coś na początek sezonu. Zastanawiając się co najbardziej przypadnie do gustu mojej rodzinie, zrobiłam ostatnio sernik. Kremowy, lekki, na kruchym spodzie z niesamowicie owocowym akcentem. Dzięki pominięciu żółtek, sernik wyszedł biały, dzięki czemu dodatkowo zyskuje na uroku. A smak. Oj smak jest idealny! Polecam(...)mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm), lekko nakłuwamy i pieczemy w rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościsernik orzechowo – pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Wspaniale się komponują chrupiące orzechy w karmelu z masą serową i cytrusami. Wierzch sernika polałam pomarańczową galaretką. Całość lekka, bardzo smaczna i zniknęła u mnie błyskawicznie:). W przygotowaniu tego pysznego sernika pomógł mi nowy blender marki Sencor. Dostałam go do przetestowania i jestem zadowolona z rezultatów(...)gotowy spód w tortownicy wyłożyć masę serową z orzechami, wyrównać. Następnie wyłożyć masę z pomarańczami i znów wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty (ja je trochę przycięłam) i lekko je docisnąć. Sernik wstawić do lodówki.8. Obie galaretki rozpuścić w 800ml wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimną galaretkę wylać na wierzch sernika i deser z powrotem odstawić w chłodne
Mała CukierenkaWczoraj nie miałam już możliwości zrobić zdjęć see ok był gorący. Jak tylko dotrę na miejsce to zaraz dodam zdjęcia. Sernik jest naprawdę pyszny. Ugotować oskrobane i drobno pokrojone ziemniaki. Jak już będą miękkie odcedzić, lekko przestudzić i zmielić przez maszynkę razem z serem. Ser powinien być trzykrotnie zmielony, musi być gładki. Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym utrzeć(...)piec godzinę i 15 minut. Sernik musi lekko nabrać rumieńców, lekko popękać z góry i lekko odstawać od boków. Wszystko lekko Po upieczeniu zostawić blaszkę na 10 minut jeszcze w piekarniku, ale drzwiczki już muszą być otwarte, a piekarnik wyłączony. Potem zostawić sernik w blaszce, aż całkowicie ostygnie. Sernik jest bardzo delikatny i pyszny. Sernik obsypać
Kuchnia Pokoleń