lekki sernik - 2000 przepisów (strona:8/134)

Sernik limonkowy z zieloną herbatą 102

aromatycznym naparem to już czas rozszerzyć jej kulinarne zastosowanie. Pomysł z dodaniem jej do sernika może początkowo wydawać się dziwny ale myślę, że się do niego przekonacie. Lekki, kremowy sernik z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem limonki nie sprawi trudności w przygotowaniu a bardzo umili podwieczorek

Milion Smaków
Sernik czekoladowy 253

tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie zdążyłam dodać w okresie poświątecznym. Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest(...)żaroodporne), pomoże to sernikowi upiec się równo i nie popękać- sernik piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 1,5 godziny- po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 30-60minut, powinno to zminimalizować opadanie Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym większe szanse, że nasz sernik wyrośnie równo

Smakołyki Bereniki
Sernik tradycyjny z polewą czekoladową 176

wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – tradycyjny, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa się w ustach. Jest to mój pierwszy sernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości. Przepis na tradycyjny sernik z polewą czekoladową znalazłam na blogu Moje Wypieki . Składniki na spód 200g herbatników

Pink Envelope
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 157

dokładnie mieszamy, delikatnie podgrzewamy a z masa zrobi się szklista.Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest jeszcze zimny smarujemy polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca.Sernik smakuje rewelacyjnie. Nie do końca przypomina ser (ani w smaku, ani w konsystencji). Główną rolę grają tu pierniki i korzenne aromaty. Warstwa serowa przypomina więc piernikową piankę. Delikatną(...)rozpływającą się w ustach, pachnącą nieziemsko i jeszcze lepiej smakującą.Czekoladowo-orzechowy mus rozłożony na serniku to dla nas coś niesamowitego. Z racji tego, że w domu wszyscy bez wyjątków są czekoladoholikami, to moglibyśmy go jeść łyżkami i nie zatrzymywać się ani na chwilkę. Warstwa jest jednak bardzo cieniutka, ponieważ smaki w niej królujące są tak intensywne, że nasza koncepcja

Wypisz Wymaluj
Sernik na zimno z czekoladą i migdałami 377

międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, z dodatkiem 3 łyżek mleka, 1 łyżki masła i 1 łyżki cukru pudru. Rozpuszczoną czekoladę wylewany do tortownicy z sernikiem. Gdy lekko stężeje posypujemy obficie płatkami migdałów. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.  A Ty jaki sernik lubisz najbardziej?   Czekam na odpowiedzi w komentarzach

Mój Smak na Życie
Dietetyczny sernik waniliowy 4627

włożeniu zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Olej kokosowy lekko podgrzewamy rozpuszczając i wsypujemy kakao, dokładnie łącząc ze sobą składniki. Przygotowaną polewą polewamy wystudzony sernik i odstawiamy do stężenia. Kaloryczność: Cały sernik ma 2820 kalorii, a kawałek 175 kalorii

Moja Micha
Sernik gotowany na cieście miodowym 758

wanilii skórka otarta z jednej pomarańczy Wykonanie: CIASTO - masło, miód i cukier podgrzać w rondelku, ostudzić do lekko ciepłego, dodać jajko i ekstrakt z wanilii, wymieszać - mąkę przesiać z sodą, dodać powyższą mieszankę oraz śmietanę, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić(...)gorącej masy serowej, wyrównać - na masę serową położyć drugi blat miodowy, lekko docisnąć, na ciasto wyłożyć pozostałą masę serową, wyrównać - na wierzchu ułożyć blat z warstwą orzechową, lekko docisnąć - sernik można czymś delikatnie docisnąć i obciążyć, żeby miał równą powierzchnię, a poszczególne warstwy połączyły się ze sobą, należy jednak uważać, żeby zbyt wiele masy nie wyciekło na boki - sernik

Smakołyki Bereniki
Sernik konkursowy E. Wedel 169

Ptasie Mleczko ®  . Poniżej zaś zamieszczam mój przekład przepisu z dodatkowymi informacjami, takimi jak średnica wykorzystanej przeze mnie formy tortowej itp. Jeszcze taka uwaga, bo na moim zdjęciu sernik jest lekko zabrudzony czekoladą, ale to tylko i jedynie przez to, że był jeszcze w środku letni. Gdy kroiłam go dla gości i rodziny, to był idealnie biały. Należy więc(...)Wedel (dodałam więcej) 1 opakowanie pianek Ptasie Mleczko E. Wedel WYKONANIE Masło rozpuścić w garnuszku, przelać do miski, lekko ostudzić i dodać rozdrobnione ciasteczka Amerykanki. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia w całości lub posmarować boki lekko masłem (u mnie na spodzie był papier do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem). Na spód formy wyłożyć równomiernie masę

Passions hobbies life
TArteletki Serowo- Krówkowe 182

Składniki: na 5- 6 sztuk  babeczek spód: 1 op herbatników maślanych 4 łyżki masła nadzienie: 1 op serka ricotta 1 op twarożku naturalnego 1 jajko

Luźna Kuchnia
Sernik z białą czekoladą i marakują 334

święta chcieliśmy mieć tylko sernik. Miał być delikatny, kremowy, słodki, ale koniecznie z owocami. Lekki i wiosenny. Tak właśnie powstał pomysł na ten sernik, jest bardzo lekki, dosłownie rozpływa się w ustach. Wilgotny i słodki, ale delikatnie (dzięki wykończeniu z owoców) z lekko kwaskową nutą. Cudnie wiosenny i znikał w oka mgnieniu ;)  Składniki: 500 g twarogu(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 75 minut. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kilka godzin, najlepiej na całą noc do wystudzenia - nie otwierać wcześniej drzwiczek piekarnika! Wystudzony sernik umieścić w lodówce na min. 1-2 godziny. pół szklanki pulpy

Plate of Joy
Sernik brzoskwiniowo-lawendowy na spodzie oreo 177

owoce, subtelny aromat lawendy, lekka konsystencja sernika i chrupiący, mocno kakaowy spód oreo. Bardzo udane połączenie, znakomite na upalne dni oraz żeby uczcić ponad 4000 fanów na facebooku :) Dziękujemy Wam Kochani :) Porcja: forma 22 cm Składniki: Spód 150 g ciastek oreo (bez kremu), 80 g oleju kokosowego, Masa 500 g sera mielonego na sernik, 430 g brzoskwiń(...)sezonowe (np. brzoskwinie, borówki, truskawki, winogrona). Zastawa  Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie Spód: Olej kokosowy zostawić w temperaturze pokojowej. Jeśli temperatura otoczenia jest poniżej 23 stopni lekko podgrzać do uzyskania ciekłej konsystencji. Herbatniki pozbawione kremu zmiksować na pył, dodać olej i ponownie zmiksować do połączenia składników.  Masę rozsmarować na dnie tortownicy, wygładzić dnem szklanki. Wstawić

SzczyptaSmaQ
Kremowy sernik z jabłkami 341

moment uchylając, aby sprawdzić stan upieczenia - ja robię to patyczkiem do szaszłyków, trzymając go poziomo do wierzchu sernika, delikatnie dotykam - jeśli sernik podczas pieczenia nieco urósł, należy pozostawić go w wyłączonym i zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku w celu zminimalizowania efektu opadania - jeśli ze względu na niską temperaturę pieczenia sernik nie urósł (jest to prawidłowe i wręcz wskazane(...)smarowaliśmy niczym boków formy, odciąć sernik delikatnie cienkim nożem), sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, dopiero po tym czasie osiągnie on odpowiednią konsystencję Sernik na kremową, lekko mazistą konsystencję, ale dzięki dodatkowi mąki jest zwarty i bardzo dobrze się kroi. Przed podaniem można go oprószyć cukrem pudrem, podniesie to nieco jego słodkość

Smakołyki Bereniki
Sernik nowojorski 299

formę z sernikiem ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku  na ok. 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obkrawamy nożem wokół brzegów formy, posypujemy płatkami czekoladowymi, które mają się delikatnie rozpuścić na powierzchni sernika i odstawiamy sernik, aby ostygł. Wstawiamy formę z sernikiem do lodówki najlepiej całą noc. Przed podaniem zdejmujemy brzegi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekkie kokosowe 164

Bardzo lekkie ciasto (sernik?) kokosowy na biszkoptowym spodzie. Na masę kokosową wykorzystałam przepis na  kokosową chmurkę od ManiWypiekania , a spód to klasyczny biszkopt. Całość smakuje mocno kokosowo i bardzo lekko. Z tej ilości wychodzi ciasto o średnicy 30 cm. Jakby coś było zbyt wielkim skrótem w przepisie, to szczegóły można znaleźć w Słowniku   :) 2 jajka

Czerwony Gupik
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 132

studzimy go ok.10min, zostawiając w chłodnym miejscu. Następnie szybko, ale ostrożnie wydostajemy z foremek i kładziemy prosto na talerz. Ricottę polewamy miodem, musem oraz posypujemy migdałami! Smacznego! Deser lekko przypomina sernik, jednak jest dużo delikatniejszy i lżejszy zarówno w smaku jak i w konsystencji . W połączeniu z miodem, wyraziście imbirowym musem i migdałami nastaje harmonia między lekkim serowym smakiem

Symfonia Smaków