lekki sernik - 2000 przepisów (strona:5/134)

Wiosenny sernik z mascarpone 304

Dodałam do masy słodzone mleko skondensowane, które w czasie pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce(...)świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można dać więcej, ja nie miałam) zanurzonych w galaretce - dzięki temu ładnie się błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd.Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować.Sernik z mascarpone i owocami w kruchym cieścieSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik krówkowy 370

Pyszny, słodziutki, mięciutki i rozpływający się w ustach sernik krówkowy. Mniam <3 Sernik zainspirowany jest przepisem ze strony  Domowe Wypieki . Zapraszam do przygotowań! Spód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 400g krówek 200 ml mleka 700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości(...)delikatnie mieszamy. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę przelewamy na schłodzony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Schłodzony sernik dekorujemy kakao. Smacznego

My Culinary Art
Delikatny, piankowy sernik z brzoskwiniami 193

Sernik to mój najulubieńszy deser, lubię je lekkie na zimno czy ciężkie, pieczone z dużą ilością sera. A jakie są Wasze ulubione serniki? Ten lekki, piankowy i szybki w przygotowaniu sernik zaproponował Grzegorz z MniamMniam i ja z tej propozycji skorzystałam. Sernik jest idealny, leciutki, piankowy i bardzo wilgotny. Możecie sobie oczywiście zmieniać owoce jak będą

Moje Małe Czarowanie
Sernik wiedeński bezglutenowy 292

Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia. Wystudzony oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Jest to propozycja sernika wiedeńskiego w wersji bezglutenowej. Sernik jest delikatny, lekko wilgotny, nie kruszy się. Można go wzbogacić dodatkiem bakalii, ale – niekoniecznie. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą czekoladową. Najlepszy smak, moim zdaniem, sernik uzyskuje w połączeniu(...)wrabiamy do masy serowej szpatułką lub łyżką (nie używamy robota i nie ubijamy piany z białek) - pieczemy bez użycia funkcji termoobiegu (tylko grzanie góra i dół) - upieczony sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia - wystudzony sernik wyjmujemy z formy Sernik wiedeński bezglutenowy, sernik zebra , sernik na zimno , sernik malinowy , sernik tęczowy , sernik

mojewypiekiinietylko
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych 212

czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy sernik 10 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 10 minut. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem i wykładamy na lekko przestudzony sernik. Wstawiamy do ponownie nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kolejne 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika studzimy lekko uchylając drzwiczki piekarnika. Sernik schładzamy w lodówce najlepiej całą noc szczelnie

Pyza i Surówka
KOKOSOWY SERNIK KRÓLEWSKI 9019

Pyszny, lekko kokosowy sernik. Polecam:) Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)grubych oczkach na dno wyłożonej papierem formy, na to wylać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 160℃. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Przed podaniem można oprószyć wiórkami kokosowymi lub polać polewą czekoladową. Pychotka!:) Źródło przepisu:  Moje wypieki

In my kitchen
Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą 193

zagotować .  Rozpuszczon ą czekoladę zdejmujemy z ognia , c hwilę czekamy aż masa lekko ostygnie i polewamy nią sernik. * gdyby okazało się, że ciasto jest nierówne lub lekko opadło, sernik można odwrócić, tak aby spód stał się górą wypieku   Moje posty

Słodka Strona
Bardzo wilgotny, łatwy i lekki sernik | bezglutenowy 404

Lekki, zdrowy, MEGA wilgotny sernik. Bez zbędnego ciasta, cukru i niepotrzebnych dodatków. Sama zjadłam dwa kawałki na drugie śniadanie i wszystko idealnie wkomponowało się w moje makro-składniki :) Resztą podzieliłam się nim z moimi przyjaciółkami, które wkręciły się(...)healthy lifestyle :) jestem mega zadowolona i szczęśliwa, że coraz więcej osób wkręca się w taki styl życia :) Kilka kawałków zjedli również moi rodzice :) Jeśli lubicie bardzo wilgotne serniki, z lekko kwaskowatym smakiem - ten powinien Wam posmakować :) Składniki: 1kg twarogu mielonego (polecam ten z Biedronki, ma 113kcal/100g i sporo białka) 25 tabletek słodzika 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Aromat

Czarnawisienka
Sernik pistacjowy z nutą imbiru (pistachio & lime cheesecake) 185

pistacjowy w wersji "bez pieczenia" będzie jeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak  zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy.    SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU (pistachio & lime cheesecake) Składniki: spód: 100 g herbatników  4 łyżki wiórków kokosowych sok z 1/2 limonki 1 łyżka miodu(...)minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. polewa: 250 g sera miksujemy z cukrem pudrem i  pastą pistacjową.  Smarujemy nią wierzch zimnego sernika, dekorujemy pistacjami

Bon appetit mon amie
Sernik Wiedeński 181

masa lekko ostygnie i polewamy nią sernik. * jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie masa może się ściąć** gdyby okazało się, że ciasto jest nierówne lub lekko opadło, sernik można odwrócić, tak aby spód stał się górą wypiekuSernik zainspirowany przepisem ze strony mojewypieki.comMoje posty

Słodka Strona
Sernik Tahini (Tahini cheesecake) 138

lubi chałwowego posmaku).  Niestety przy okazji dowiedziałam się, że chyba jestem lekko uczulona (objawiło się swędzeniem buzi) na większą ilości Tahini. Zjadłam trochę samej pasty podczas przygotowania sernika, trochę próbowałam polewy, trochę masy serowej no i na końcu zjadłam solidną porcję upieczonego już sernika.  Za dużo...??? ;)   Trochę mnie to zaskoczyło, bo nie mam reakcji alergicznych(...)ciastek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 -20 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do piekarnika, w którym pieczemy sernik dobrze jest wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby sernik nie pękał. polewa:   Pastę sezamowa łączymy

Bon appetit mon amie
Sernik jagodowy pod bezową chmurką 209

budyniowy umieścić w misie malaksera, zmiksować na gładką masę, dodać ser zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na ciasteczkowy spód. Jagody umyć, osuszyć, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wstrząsnąć miseczką. Jagody wysypać na sernik, ale bardzo delikatnie, tak żeby pływały po powierzchni sernika. Na prawie najniższej półce w piekarniku umieścić szczelne naczynie, w naczyniu umieścić tortownicę, nalać wrzącej wody(...)środek sernika będzie ścięty,ale cały sernik będzie lekko galaretowaty. Jeżeli nie macie możliwości pieczenia w ten sposób, można naczynie w wrzątkiem umieścić na dolnej półce w piekarniku, a formę z sernikiem, już bez owijania w folię aluminiową, umieścić wyżej na kratce. Efekt nie będzie identyczny, ale sernik nie popęka i nie będzie przesuszony. Po upieczeniu, sernik

moj przepis na
Sernik na zimno z truskawkami na bezglutenowym spodzie 91

Lekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np.  Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru(...)gorącej wody i lekko przestudź. W dużej misce umieść truskawki, serek, cukier i śmietankę. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. (kremówki nie ubijamy!). W razie konieczności dosłodź – ja miałam słodkie truskawki i ta ilość w zupełności wystarczyła. Wlej letnią żelatynę, wymieszaj i wlej na ciasteczkowy spód. Wsadź do lodówki do stężenia na kilka godzin. Gdy sernik stężeje ubij

Kuchnia bezglutenowa
Sernik chałwowy bez pieczenia 3117

niektórych sernikach, takich jak sernik łaciaty lub sernik cynamonowy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników. Sernik chałwowy bez pieczeniaSkładniki:masa serowa 10 okrągłych biszkoptów0,5 szklanki śmietanki 30%0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego250g chałwy waniliowej4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny0(...)się rozpuściła, po zdjęciu z ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera- polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając- ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik

Smakołyki Bereniki
Półwytrawny sernik w słoiku, z figami i tymiankiem 163

płatkami owsianymi, wlewamy miód i olej kokosowy – miksujemy. Ciastka powinny mocno się pokruszyć, płatki porozdrabniać a całość przez olej i miód zacznie się lekko ze sobą zlepiać. Rozkładamy po 2 łyżki mieszanki do naczyń, lekko dociskamy. Po schłodzeniu masa znacząco stężeje. W sporej misce mieszamy twaróg z kozim serem i jogurtem greckim – im gęstszy tym lepszy, nie kupujcie(...)agawy lub miodem. Masę rozkładamy pomiędzy naczynia i wkładamy do lodówki. Nie ma dodatków w postaci żelatyny czy agar-agar , więc nie stężeje na kamień – sernik będzie miękki i delikatny, nie zesztywnieje, ale lekko powinien osiąść. Deser chłodzimy minimum 4-5 godzin. Ozdabiamy wierzch świeżymi figami lub gruszkami – jeśli nie ma fig, idealnie komponują się z kozim serem. Posypujemy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania