lekki sernik - 2000 przepisów (strona:13/134)

Sernik wiejski 343

, uznałam, że będzie to świetna okazja na przygotowanie kolejnego. Wszystkie przepisy które przeszukiwałam w sieci mi nie pasowały, nie lubię serników - deserów, tylko serniki-ciasta, takie sklepowe, gdzie można go poczuć. Te lekkie jak pianka mi po prostu nie smakują. Postanowiłam zrobić swój własny, a nóż widelec się uda? I wiecie co? Udało się! Tak długo chodził(...)Masę wylewamy na upieczony kruchy blat i pieczemy 60 minut w 200`CJa po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Po ostudzeniu wierzch dekorujemy  karmelem, następnie ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Idealny smak uzyskamy po paru godzinach trzymania sernika

Słodkie Przyjemności
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 323

misie malaksera umieścić ser z cukrem zmielić na gładziutką masę, dodać sok z cytryny, skórkę, mąkę ziemniaczaną, zmielić, spróbować, w razie konieczności dodać więcej soku z cytryny, sernik ma być lekko kwaśny. Dodać jajka, zmielić. Piekarnik nagrzać do 160 st. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej: Szczelną formę dokładnie owinąć z zewnątrz dużym arkuszem folii aluminiowej

moj przepis na
Sernik migdałowy 86

Kolejne ciasto, które piekę zawsze na Boże Narodzenie to sernik. Zmienia się tylko jego rodzaj. Tym razem jest to lekki, wilgotny, delikatny sernik z wyczuwalnym migdałowym posmakiem

Milion Smaków
Sernik z masłem orzechowym 98

jest bez spodu. Jeśli lubicie masło orzechowe, to powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica(...)piekarnika,  rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową i włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut. • Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić przez noc w lodówce. Sarnik udekorować orzechami, u mnie są to orzechy pecan

To co kocham
Jogurtowy sernik z wiśniami 1739

Lekki, jogurtowy, pieczony (tak tak!) sernik na kruchym razowym spodzie z mnóstwem wiśni. Przepis powstał dość spontanicznie - z tęsknoty za latem i obfitością owoców. Do wykonania ciasta nie jest potrzebny nawet mikser a kompot z wiśni znajdziecie w większości sklepów (pamiętajcie tylko by były bez pestek..) Najważniejszym elementem przepisu jest odcedzenie jogurtu, dzięki temu pracuje się(...)fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Konfiturę z wiśni przełożyć do rondelka i lekko podgrzać by zrobiła się bardziej płynna. Wyłożyć ją na wierzch sernika i dokładnie, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin. Smacznego

maniapieczenia
Sernik czekoladowy z malinami 1056

herbatników. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub blaszkę z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 70 minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu sernik studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony wkładamy na całą noc do lodówki. Schłodzony sernik dekorujemy malinami

Smakowity Blog Kulinarny
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 121

Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam je więc w jeden, i wyszło prawdziwe cudo.Na twarogu, więc jest polski akcent, ale konsystencję(...)mogłam znaleźć świeżych, ale z mrożonymi też był pyszny. Poza Mamą C. wszyscy konsumujący zgodnie stwierdzili, że jest pycha. Mi smakował bardziej od tortu, ale ja na punkcie serników mam jednak lekkiego hopla... Tak czy inaczej - polecam serdecznie. Naprawdę warto spróbować.Cytrynowy sernik z malinamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g miękkiego masłamasa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Toffi 456

święta postanowiłam zrobić coś nowego,przeszukałam internet,spisałam kilka ciekawych przepisowi ułożyłam swój ;) sernik wyszedł przepyszny , lekki , nie za słodki a co mnie najbardziej zaskoczyło nie opadł .  Kocham serniki i toffi a połączenie obu składników to niebo w gębie :) polecam ,łatwy ,szybki i pyszny... Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto na spód :  - 250 g maki pszennej

Wypieki Rene
Sernik królewski 2456

Jeżeli przepadacie za lekkimi i wilgotnymi sernikami a w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na blogu u siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;)Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto

Ze smakiem i z pasją
Sernik z lemon curd 226

stół. Wyjmujemy formę z lodówki, masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciastek. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin.  Składniki na lemon curd: - 45 gramów masła - pół szklanki drobnego cukru do wypieków(...)rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Masę umieszczamy w szklanej miseczce, którą ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Na wystudzony sernik wykładamy lemon curd, równo rozprowadzamy. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Sernik z 3 składników (sernik japoński) 8568

ricotta) Składniki na dekorację (opcjonalnie): cukier puder świeże owoce sezonowe CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN+chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka, ubijamy, następnie dodajemy serek i ponownie ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Białka łączymy z kremową masą i delikatnie mieszamy(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Na najniższej półce umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą (parująca woda pozwoli na równomierne upieczenie sernika). Na środkowej półce umieszczamy sernik i pieczemy 15 minut - po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 30 minut. Piekarnik wyłączamy, a drzwiczki uchylamy dosłownie na szerokość drewnianej łyżki

My Culinary Art
Sernik z suszonymi śliwkami 1105

Sernik z suszonymi śliwkami to pyszny wypiek bazujący na produktach kojarzących się ze świętami. Korzenny, lekko miodowy spód, waniliowa masa serowa oraz suszone śliwki i duża ilość polewy czekoladowej - z tych elementów powstał pyszny sernik, który w pełni zasłużył na miano sernika świątecznego.Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne(...)rozpuszczonej czekolady, wymieszać- polewę od razu wykładać na wierzch śliwek, pokrywając je i cały wierzch sernika- sernik po ostygnięciu polewy ponownie schłodzić w lodówce- sernik należy kroić ostrym nożem, uważając na lekko ciągnące się śliwki z wierzchniej warstwy sernikaSernik z suszonymi śliwkami należy przechowywać w lodówce. Spód z ciasteczek korzennych tuż po upieczeniu może się wydawać nieco twardy

Smakołyki Bereniki
Sernik w łatki ( szachownica ). 270

łatki, tak go nazwałam, miał być szachownica ale wyszły łatki :) ja za sernikami zbytnio nie przepadam ale ten zrobiłam z sera z wiaderka i wyszedł bardzo lekki i puszysty .  Sernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki na ser : 2 kg sera z wiaderka ja dałam President  2 cukry waniliowe  1,5 szklanki cukru

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z kaszą manną 471

dnie papierem do pieczenia. Wylać masę serową i piec w 170 stopniach około 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić. Po 30 minutach lekko uchylić piekarnik i zostawić sernik na kolejne 30 minut. Sernik wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi listkami. Przepis  Z cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Sernik z Reese's 143

czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wierzch ostudzonego sernika dekorujemy według uznania

Bon appetit mon amie