sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie W moim domu do kakaowego ciasta dodawało się też wiórki kokosowe, które dają sernikowi delikatny posmak kokosa. W tym roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik, który zawsze wychodzi. Sernik, który każdemu smakuje. Sernik delikatny, kremowy z bardzo lekką nutką mięty, który świetnie smakuje zarówno sam, jak i z dodatkiem świeżych owoców. Na koniec napiszę, że to sernik, który nie poleży w lodówce dłużej niż 24 h, bo znika w oczach, taki jest pyszny :) Piekłam już go kilka razy(...)miesiącu, tym razem pokusiłam się o małe zmiany, mięta i czekolada, która idealnie opadła na dno. Nie miałam wystarczająco sera białego, więc dodałam mascarpone wyszło świetnie. Mięta jest lekko wyczuwalna, nadaje całości świeżości, jeśli chcecie bardziej miętowy dodatkowo możecie dodać ekstrakt miętowy. Składniki na tortownicę 23 cm: SPÓD: 250 g ciastek pełnoziarnistych 4-5 łyżek rozpuszczonego oleju
Blondynka Gotujeuśmiech i oczy, to sernik będzie wyglądał bardzo fajnie na stole Halloween`owym. Sam sernik z tego przepisu wychodzi bardzo fajny! Miękki, puszysty, lekki, smaczny, taki jaki powinien być sernik, a nutka dyni czyni z nim cuda. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 400 g puree z dyni 4 jaja
Kuchnia Łukaszajuż sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka Asia – pozostawia ostry smaczek na języku. Sernik bardzo świąteczny, pachnący przyprawami, miodem i owocami. Jabłka
To co kochamznalazłam u Cukrowej Wróżki . Batoniki Kinder Bueno kojarzą mi się z dzieciństwem. Bardzo je lubiłam i zawsze zastanawiałam się, dlaczego w opakowaniu są tylko dwie sztuki?! Sernik jest aksamitny z lekkim, orzechowym posmakiem. W środku ma mini Kinderki Bueno, które dostępne są w sklepach. Można je zastąpić normalnymi batonikami Kinder Bueno, ale wtedy, przed(...)st.C przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. Więcej przeczytasz tutaj- klik . Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia (nie dłużej!). Na przestudzony spód umieścić kilkanaście mini Kinder Bueno. Zalać je masę serową. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C
Nastoletnie Wypiekaniemasło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca! Jak przestygnie, lekko ciepłym sosem polać sernik. Można również podać z ubitą śmietaną, orzechami….lub inną polewą. Smacznego Źródło: http://www.kingarthurflour.com/recipes/pumpkin-cheesecake-with-gingersnap-crust-recipePost Sernik dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pllekkiego zgęstnienia masy- masę przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się skórki pomarańczowej i uzyskać całkowicie gładką konsystencję - do gorącej masy dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia się w masie- żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej- ciepłą żelatynę wlać do ciepłej masy pomarańczowej, wymieszać, pozostawić do lekkiego przestygnięcia(...)letnią masę pomarańczową wylać na zastygniętą masę serową, całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą nocSernik pomarańczowy bez pieczenia jest w smaku delikatnie pomarańczowy, a lekko czekoladowy spód dobrze harmonizuje z mocno pomarańczową polewą. Sernik bardzo ładnie się kroi, polewa dzięki dodatkowi żelatyny nie rozpływa się.Wielbicielom bardziej słodkich serników na zimno polecam sernik chałwowy bez pieczenia, który
Smakołyki Berenikikuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, lekko ostudzić, dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całość wlać do reszty masy, zmiksować - na spód z biszkoptów wyłożyć nieco masy serowej, aby przykryła go cienką warstwą - na masie ułożyć nieregularnie i w pewnych odstępach połowę z plasterków gruszki - UWAGA! najlepiej odsączyć je lekko na ręczniku papierowym, żeby masa serowa nie była(...)gruszki wyłożyć większą część masy serowej, ułożyć drugą część odsączonych gruszek, na nich rozsmarować resztę masy, a na wierzchu ułożyć obie (również odsączone) połówki gruszek (można je lekko wcisnąć w masę) - sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, przechowywać również w lodówce
Smakołyki BerenikiWypiekach , zaraz po tym był przetestowany, zaakceptowany przez domowników i... zapomniany. Kiedy jednak zamarzyło mi się coś lekkiego i równocześnie słodkiego, a z tęsknoty za słońcem- coś słonecznego, to przypomniałam sobie o owym 'bananowcu'! :) I tak powstał lekki i kremowy desernik- zamiast sernika- gdyż zamiast sera wykorzystałam mascarpone, ze zmiksowanymi bananami, otulony cytrynową galaretką i plasterkami bananów. Słodki
Kraina Miodem Płynącaminut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć nie otwierając go i zostawić sernik na ponowne 15 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i nie wyciągać z niego sernika przez kolejne 30 minut. Dopiero po tym czasie wyciągnąć sernik z piekarnika i zostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej (serniki nie lubią nagłych zmian temperatury). Polewa: Białe czekolady roztopić
Passions hobbies lifedokładnie kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło i kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę herbatnikową, lekko ją dociskamy do dna i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajka, dodajemy po łyżce twarogu cały czas(...)wypełnionego wodą, tak aby sięgała ona do 3/4 wysokości tortownicy) i wsuwamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni pieczemy przez 90 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie chłodzimy przez 5 godzin w lodówce. Ciastka przeznaczone na wierzch mielimy i mieszamy z kakao, posypujemy
Kulinarne przygody Gatitycukrem wrzucamy do rondelka i lekko przesmażamy aż się maliny rozlecą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami. Gdy galaretka przestygnie i zacznie lekko tężeć rozprowadzamy ją po serniku. Następnie wkładamy sernik do lodówki aby galaretka całkowicie stężała i możemy się brać za pałaszowanie Uwaga: - tak jeszcze na koniec to po pierwsze sernik po upieczeniu powinien
Kuchenne Wariacjebyć kremowy, delikatny, mocno serowy, odpowiednio słodki i... powinien mieć piękny kształt :) Kocham serniki całym sercem i przyznaję, że bardzo często goszczą w naszym domu. Ale ten, który Wam dzisiaj przedstawiam przeszedł moje wszelkie oczekiwania - jest dokładni taki, jak sobie wymarzyłam, a do tego jest lekki i puszysty - niczym sernikowa chmurka! Obłędny! Polecam każdemu spróbować - na pewno zakochacie się(...)przyznaję, że jestem zachwycona! Użyłam twarogu sernikowego firmy Piątnica - zawiera jedynie twaróg i śmietankę, a jego konsystencja jest gęsta, kremowa, nienasiąknięta wodą i puszysta, a powstały sernik jest nieziemsko kremowy i lekki! Na pewno użyję go jeszcze nie raz :) Składniki na spód ciasteczkowy: 120 g herbatników 60 g masła Herbatniki kruszymy, najlepiej w malakserze na bardzo drobne okruszki. Masło
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!znalazłam czasu by się nim z Wami podzielić. Sernik jest kremowy, delikatny nie za słodki. Spód z herbatników dodaje ciekawej faktury. Zwieńczeniem całości jest lekki i mocno truskawkowy mus. Delicja wśród serników, Zapraszam do degustacji. Składniki : Na spód: ok. 200 g ciasteczek typu herbatnik Ok. 100 g roztopionego i przestudzonego masła Na masę serową(...)tortownicy wykładamy zmiksowanymi ciastkami z masłem. ( masa ma mieć konsystencję mokrego piasku) lekko dociskając. 2. Wszystkie składniki na masę serową / umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy
vaniliowoczekoladowabakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów bałkańskich :) Wychodzi bardzo lekki i delikatny w smaku. Puszysty i sprężysty. Mniej kaloryczna wersja typowego sernika. Składniki na blachę o wymiarach 35x25 cm: 3 duże jogurty bałkańskie - kupuję firmy(...)biszkopty. Na to wylać masę sernikową i lekko wyrównać łopatką. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C około 50-60 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach na około 1 godzinę
Grunt to przepis!