lekki sernik - 2000 przepisów (strona:17/134)

Torcik serowy z winogronami 223

Masę  wyłożyć na  herbatnikowy spód. -Na warstwie serowej ułożyć  owoce , wciskając delikatnie do środka. -Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. -Odstawić do przestudzenia. -Lekko tężejącą  zalać sernik. -Sernik wstawić  na 2-3 godziny  do lodówki

Zakamarki mojej kuchni
Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie 183

Zostawiam Wam dziś kawałeczek sernika truskawkowego z lekko kwaśnym musem i słodkim spodem na bazie czekoladowych cukierków, a sama uciekam z domku, bo zbyt gorąco by w nim siedzieć :) Miłej niedzieli Kochani! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Spód: 1 paczka herbatników maślanych (250g) 10 dkg fistaszków niesolonych 35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków(...)mniejsze części. Pozostałe dokładnie blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostudzenia. Po ok godzinie wylewamy na wierzch naszego sernika, wbijając odłożone wcześniej pokrojone kawałki truskawek. Odkładamy do lodówki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną ubitą z mlekiem.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 174

Sernik na powrót po dłuższej przerwie spowodowanej lekkimi życiowymi zmianami i ograniczonym dostępem to internetu. Powoli zaczynam układać klocki na nowo, chociaż póki co kolejne wpisy będą odrobinę rzadsze - obiecuję jednak, że wciąż przepyszne i skłaniające do rzucenia każdej diety! :) Spód: 220 g herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny w 175 stopniach. Nie zapomnijcie o dorzuceniu

sama złodycz
Sernik dyniowy z błyszczącą polewą czekoladową 182

Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątku, następnie dodajemy do gorącej masy i dokładnie mieszamy (masy już nie gotujemy). Następnie lekko przestudzić i polać sernik. Masa jest wspaniała bo pięknie się błyszczy! Ciasteczka miksujemy w blenderze na pył, Lub wkładamy do woreczka foliowego i uderzamy wałkiem następnie dodajemy roztopione masło - mieszamy. Przekładamy(...)zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 80 minut. Po tym czasie uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy sernik będzie już zimny ściągamy obręcz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy i rozsmarowujemy lekko przestudzoną polewą, dodatkowo posypujemy brzegi posiekanymi orzechami laskowymi

Delicious Titbits
Torcik truskawkowy 197

tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki.  Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić. Śmietanę 30 % ubić na sztywno i ozdobić nią wierzch torcika, na kleksikach ze śmietany układamy .winogron

Camilla w kuchni
Śnieżny puch bez chemii 758

mojprzepisna.pl | Śnieżny puch bez chemii Bardzo popularny deser, krążący po internecie, szybki, bezproblemowy. Delikatny sernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy tylko kilka składników. W oryginalnej wersji są wykorzystane Śnieżki w proszku, ja zrezygnowałam z nich na rzecz śmietany kremówki, można również użyć jogurtu greckiego lub naturalnego plus żelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne

moj przepis na
Styropian - czyli sernik bez sera. 180

było ale wracam do Was z pysznym ciastem które zapewne dobrze znacie :) Styropian jak go nazywamy to taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z brzoskwiniami 130

lodówki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić

Camilla w kuchni
SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ 184

minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną, lekko tężejącą galaretką – odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami 186

później będzie się łatwiej dekorowało ciasto. Polewę odstawiam do stężenia – najlepiej dekoruje się, gdy osiągnie gęstość tężejącej galaretki. Na paterze układamy sernik kawowy a na nim sernik dyniowy i lekko dociskamy. Całość dekorujemy gęstą polewą czekoladową i jedną świeżą figą pociętą w ósemki. Na zdjęciach: talerzyk deserowy szary retro II - Dekoria /lub/ Home&You patera vintage - Birkmann

Gotowanie i blogowanie
Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną 164

Przed świętami lekki i delikatny sernik na zimno, nam bardzo zasmakował i zdecydowałam, że teraz serniki na zimno będę robiła z serkiem mascarpone. Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną Składniki: - 250 g serka mascarpone - 330 ml śmietanki  30% - 2 łyżki cukru pudru - 1 op. żetaltyny-fix deserowej - 150 g herbatników kakaowych - 150 g żurawiny suszonej

Kulinarne życie
Sernik śmietankowo - kajmakowy. 173

tortownicy. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową a na nią masę kajmakową. Wyrównać powierzchnie  i piec w temp. 170C około godziny ( do 75 min). Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym wyłączonym piekarniku. Najlepiej kroić następnego dnia po całkowitym wystudzeniu ciasta i zastygnięciu. Przed podaniem udekorować pralinkami.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Śmietanowiec 224

Ciasto jest przepyszne, to jakby połączyć sernik z ptasią pianką, pierwszego dnia po upieczeniu smakuje jak serowe ptasie mleczko, z kolejnym dniem zaczyna smakować bardziej jak sernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam z blogu Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pszennej tortowej

moj przepis na
Sernik na zimno z melonem (210 kcal) 272

Lekki, wręcz dietetyczny sernik za zimno z melonem. Jeśli użyjemy twarogu i jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu, a ciasto podzielimy na 9 porcji, to jedna będzie miała 210 kcal. Składniki: opakowanie biszkoptów melon 4 łyżki żelatyny 250 g zmielonego twarogu 330 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru 250 ml mleka skondensowanego (light) galaretka cytrynowa Przygotowanie Na blaszce (moja

e-PrzepisyKulinarne