lekki sernik - 2000 przepisów (strona:18/134)

Sernik puszysty II 144

Druga wersja mojego ulubionego sernika, równie kremowa, lekka i puszysta. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej śmietankowe i wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju święta i uroczystości, gdyż z pewnością zachwycisz nim swoich gości

Milion Smaków
Czekoladowy Cukiernia i pralinki 153

trafieniem, a następnym razem nogi same będą nas tam niosły. W Czekoladowym nie ma pączków, ciężkich, tłustych ciast...  Są natomiast różnego rodzaje wariacje na temat tart, serników... a wszystko lekkie, smaczne...i z najlepszych produktów. Mus malinowy, przecier porzeczkowy, powidła śliwkowe... wszystko robione na miejscu.   A ciastka naprawdę pyszne, ja na ogół nie jadam kupnych ciast

królestwo garów
Wytrawny sernik z łososiem. 254

Następnie doprawiamy delikatnie śmietanę solą i sokiem z cytryny i rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne 10 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy, kiedy lekko przestygnie podajemy ciepły z ulubioną sałatką

Malinowe Pocałunki
Sernik z jogurtu greckiego 2671

połączenia się składników- gotową masę wylać na podpieczony spód ( u mnie masa zajęła prawie całą wysokość tortownicy), lekko wyrównać- na dół piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, para wodna ułatwi sernikowi równe wyrastanie oraz zapobiegnie pęknięciom - wstawić sernik i piec przez 60-80 minut w 160-170 stopniach, nie otwierając piekarnika przez pierwszą godzinę pieczenia- po pierwszej godzinie(...)pozostawić do wystygnięcia- stygnącą polewę najlepiej wstawić na jakiś czas do lodówki, monitorując stopień jej stężenia, gdy zacznie robić się lekko ciągnąca, wyłożyć ją na wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra

Smakołyki Bereniki
Sernik kokosowy 862

zwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości. Sernik kokosowySkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej30g wiórków kokosowych30g cukru pudru50g masłaszczypta soli masa serowa350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka2 jajka50g cukru100g wiórków kokosowych80g śmietanki 30%2 łyżki soku(...)równemu wyrastaniu sernika i zapobiega jego pękaniu)- sernik wstawić do piekarnika i piec przez 55-65 minut w 160 stopniach- po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku- ostygnięty sernik wyjąć z formy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie

Smakołyki Bereniki
Sernik z rabarbarem 179

łyżki masła Składniki na dekorację: 2 długie łodygi rabarbaru 50 g masła 1 szklanka wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Jeżeli postanowicie zrobić sernik bez rabarbarowego curdu w środku, pomińcie ten krok :)  Rabarbar na curd wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia(...)Miksujemy jedynie do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. Wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 75-90 minut, aż boki będą lekko zarumienione, a środek sprężysty. 4. Sernik studzimy przez godzinę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej

My Culinary Art
Sernik mój ulubiony 366

wielokrotnie, i jeśli kolejne ciasta różniły się miedzy sobą smakowo, to było to uzależnione od użytego sera. Sernik nie jest przesłodzony, dość delikatny w smaku, lekko opadnięty, jak chyba każdy sernik... Jest smaczny. Aż się dziwię, czemu ten przepis na tak długo został przeze mnie odłożony do lamusa? Na fotce wygląda na troszkę poszarpany, ale to chyba dlatego

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasta na Komunię Świętą 716

pieczenia! 3 bit to ciasto składające się z warstw herbatników przekładanych m.in. kajmakiem - nikt się nie zorientuje, że to tylko herbatniki! Torcik twarogowy z białą czekoladą Lekki torcik - a tak naprawdę sernik na zimno z mascarpone i owocami. Fajna alternatywa dla tradycyjnych tortów z ciężkimi, tłustymi masami. Rurki z kremem mascarpone Hit ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Kultowe rurki(...)podniebieniami nie tylko domowników! Sernik kawowy na orzechowym spodzie Sernik w wersji kawowej  z polewą kajmakową - dla wszystkich amatorów niestandardowych wypieków. Sam sernik nie jest przesadnie słodki, dominuje w nim lekka nuta kawowa, słodyczy oddaje polewa z kajmaku. Słodkości, które mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa. Wypełnione masą śmietankowo-czekoladową - słodką

Moje Qulinaria
Sernik dyniowy z karmelem 220

cukru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki kremówki 30% Wykonanie:Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.Płatki owsiane mielimy w blenderze najdrobniej jak możemy. Dodajemy do nich masło, cynamon, kardamon i cukier waniliowy.Masę owsiana przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki.Ser umieszczamy w misce, stopniowo dodajemy cukier(...)śmietankę i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy karmel, aż utworzy się z niego gęsty sos. Pamiętajmy jednak, że po wystudzeniu karmel jeszcze zgęstnieje.Gdy karmel lekko przestygnie polewamy nim sernik

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy 181

Truskawki, wanilia i sernik. Niewiele wysiłku i czasu trzeba by stworzyć wyśmienite połączenie. Szczególnie łatwe jest to wtedy, gdy pod ręką mamy świeże, soczyste i

Karo in the Kitchen
Sernik na zimno z bananami 616

serniku stężała już możemy przystąpić do kolejnych kroków. Pozostałą masę serową miksujemy z cukrem pudrem i dalej miksując dodajemy powoli żelatynę. Masę serową wykładamy do tortownicy, wyrównujemy i ponownie do lodówki. Czekamy, aż masa serowa stężeje na serniku, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Pozostałe banany obieramy kroimy na małe plastry, układamy na serniku jeden koło drugiego lekko dociskając

zjem to blog kulinarny
Sernik z masłem orzechowym i czekoladą (pieczony) 227

uwielbiam je w wypiekach i innych deserach. Sernik jest naprawdę przepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica  średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków   Masa serowa:   500g mielonego twarogu 150g(...)wierzch.  Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i lekko podgrzewać - do roztopienia i połączenia się składników (cały czas mieszać).  Gotową polewę od razu zdjąć z ognia i delikatnie rozsmarować na upieczonym serniku. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.   Po tym czasie sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej

Di gotuje
Sernik z rabarbarem 228

się zetnie na górze, a w środku pozostanie puszysty). Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym lekko piekarniku do ostygnięcia.  Sernika tego nie warto sprawdzać patyczkiem gdyż on cały czas jest bardzo wilgotny w środku i cały czas patyczek będzie mokry. Dopiero po ostygnięciu sernik nam się ściągnie. KĄPIEL WODNA : W dużą blachę (a na pewno większą niż nasza tortownica

Jedzeniomania
Sernik wyśmienity babci Basi 363

pieczenia . Nakładamy masę serową i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 st. C Sernik pieczemy ok. godziny ( zależne od piekarnika ). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik możemy polać lukrem . Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka

Pysznosci Babci Basi
Sernik bez spodu 870

24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Sernik wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150st. pieczemy przez 1,5 godziny. Studzimy zostawiając sernik w wyłączonym piekarniku, lub przy lekko uchylonych drzwiczkach. Polecam również przepis na sernik , na herbatnikach, który również można przygotować bez spodu , a zawiera mniej składników i przygotowuje się go błyskawicznie Przepis

NiePieprz.pl