Przygotowaliśmy dzisiaj zestawienie 7 pomysłów na wegańskie pasty kanapkowe - każdy powinien znaleźć coś dobrego dla siebie. My zachęcamy do wypróbowania wszystkich - wszystkie są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to doskonała alternatywa dla sklepowych pasztetów sojowych i pochodnych. Warto urozmaicić sobie dzień zrobionym własnoręcznie smarowidłem :) 1. Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej Pierwszy przepis na pastę kanapkową, który(...)Pesto z buraków i orzechów Przepis na przepyszne pesto z buraka. Piękny intensywny kolor zdecydowanie zachęca, a orzechy nerkowca doskonale komponują się z tym zdrowym warzywem. Szybkie i łatwe - sprawdzi się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :) Przepis: Pesto z buraków
Bananowe Poleewentualnej dalszej dekoracji lukier pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia na około 12 godzin. SZYBKIE WYPEŁNIANIE CAŁOŚCI Lukrem 15-o sekundowym, o konsystencji między płynnym a konturowym można szybko i łatwo pomalować większe płaszczyzny. Przyda się do tego patyczek lub łopatka. Lukier nabieramy na patyczek i rozkładamy go w odpowiednich miejscach. Łatwo i szybko się poziomuje. DEKOROWANIE – TRANSFEROWE OZDOBY
Karo in the Kitchenjest kwaszeniem, mnie argumentacja przytoczona w programie Katarzyny Bosackiej przekonuje wystarczająco, by nigdy nie sięgać po kapustę kwaszoną. Jednak bez względu na nazwę produktu warto zwrócić uwagę na te łatwo rozpoznawalne elementy, które podpowiedzą nam, czy kupujemy dobry, zdrowy produkt – zapach, smak i wygląd :) Z doświadczenia wiem też, że w małych warzywniakach łatwiej dostać dobrą kapustę kiszoną (nawet w woreczkach(...)niż w dużych marketach. …Dawnym Łemkom może łatwo nie było, ale przynajmniej nie musieli się zastanawiać nad różnicą między kiszeniem a kwaszeniem… :) Bliżej świąt dodam przepis na kapustę z grzybami, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii, a póki co zapraszam również na placuszki z kiszoną kapustą, czyli Fuczki :) Fuczki Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerznałożeniu każdej warstwy, pojemnik(i) włożyć na kilka minut do zamrażarki. Po nałożeniu ostatniej warstwy, do każdego pojemnika wkładamy drewniane patyczki. I pozostawiamy w zamrażarce na kilka godzin. Aby łatwo wyjąć lody z pojemnika lub plastikowego kubka, wystarczy włożyć go na chwilę (do wysokości lodów) do ciepłej wody. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/09/lody-z-kajmakiem-i-prazonymi-migdaami-w.html#sthash.fgx9jPyL.dpuf składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego(...)nałożeniu każdej warstwy, pojemnik(i) włożyć na kilka minut do zamrażarki. Po nałożeniu ostatniej warstwy, do każdego pojemnika wkładamy drewniane patyczki. I pozostawiamy w zamrażarce na kilka godzin. Aby łatwo wyjąć lody z pojemnika lub plastikowego kubka, wystarczy włożyć go na chwilę (do wysokości lodów) do ciepłej wody. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/09/lody-z-kajmakiem-i-prazonymi-migdaami-w.html#sthash.fgx9jPyL.dpuf
bistro mamagorącą (!) paprykę przełóż bezpośrednio z pieca do dużej miski i przykryj szczelnie folią . Zostaw do ostygnięcia (gorąca papryka pod szczelnym przykryciem zaparuje się i dzięki temu skórka bardzo łatwo zsunie się z upieczonego warzywa). Resztę warzyw odstaw do ostygnięcia (ja pozostawiam na wyciągniętej blasze) . Gdy papryka ostygnie, obierz skórkę i wszystkie obrane papryki wrzuć do malaksera. Dodaj niebrane bakłażany(...)deskę, wyłożoną ściereczką kuchenną wieczkami do góry. Zostaw do ostygnięcia. Wszystkie wieczka powinny się zassać po ostudzeniu. (W tym celu najlepiej używać nakrętek typu”klik”, wtedy łatwo sprawdzić, które się zassały, a które nie.) The post Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPrawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne. Przy takiej pogodzie łatwo o omdlenia, zasłabnięcia czy udar słoneczny. Ale nie tylko - sama egzystencja w takich warunkach może stanowić ciężki kawałek chleba. Jak więc radzić sobie z takim ukropem w mieście? Osoby znajdujące się na wyjazdach(...)pomieszczeniach klimatyzowanych temperatura jest niższa od zewnętrznej nawet o 10-20 stopni. Po wyjściu z niej w upał, nasz organizm przeżywa nie lada szok termiczny, który łatwo zauważyć po natychmiastowym pragnieniu, nadmiernym poceniu, a czasem nawet chwilowym zasłabnięciu czy zamroczeniu. Takie duże amplitudy sprzyjają osłabieniu w danej chwili odporności, a tym samym złapaniu jakiegoś wirusa czy innego ustrojstwa
W kuchni Karmel-itkiDishonored ze względu na dość mroczny klimat Dunwall i panującej tam zarazy nie rozpieszcza jadłospisem. Mięso z wieloryba pakowane w puszki w dość niesterylnych warunkach, węgorze
Nerds Kitchenumieszczane jest subtelnie wyryte na dnie naczyń. Prostota w konstrukcji znacznie ułatwia utrzymanie naczyń w czystości. Powłoki non- stick sprawiają, że zarówno użytkowanie jak i mycie naczyń jest bajecznie łatwe. Ostatnio zafascynowałam się marynatą do mięs na bazie cukru i syropu z agawy, która mocno się karmelizuje i skarmelizowane resztki marynaty potem należy usunąć z patelni grillowej, a z Ballarini(...)jest to niezmiernie łatwe, żadnego szorowania, wystarczy tylko przetrzeć miękką stroną myjki z dodatkiem płynu do naczyń. Postanowiłam pokazać Wam patelnię w akcji z naleśnikami. Na zdjęciu wyżej widzicie naleśnik, który właśnie się smaży. Smaży się bez wcześniejszego posmarowania patelni tłuszczem, Tak dokładnie, smażyłam beztłuszczowo! Dodatkowo widać nasz Thermopoint jest czerwony, znaczy to, że patelnia jest mocno rozgrzana. Tu już
Blondynka Gotujepół tzn upiec jedno ciasto z połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto. Dlaczego tak? Bo potrzebujemy ciasta jeszcze ciepłego, aby łatwo go ułożyć w formie. Z czterech jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier (pół szklanki) Cały czas ubijając dodawać po jednym(...)minut do lodówki. Dekoracja: W tym czasie przygotować dekoracje Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, Miskę obrócić do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie. Całość obłożyć bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. ciasto rafaello wyłożenie miski ciastem rafaello
O kuchni z uczuciembanalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do zamrażalnika i - jak nazwa 'semifreddo' wskazuje - podajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam! Składniki: 150 g czekolady deserowej 500 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36% pół szklanki cukru(...)białą warstwę. Wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godzin (najlepiej na noc). Semifreddo wyjąć z zamrażalnika na ok. 10-15 min. przed podaniem, aby zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym
Domowa Cookierenka AgiKolejny przepis z Fallouta – SAŁATKA PUSTYNNA (desert salad) – tym razem sami nie wymyślaliśmy receptury, a jedynie zmodyfikowaliśmy nieco tą, którą znaleźć można w… instrukcji do
Nerds KitchenIdealnie aromatyczny, soczysty i chrupiący kurczaczek z tego przepisu podbije twoje serce. Szybko się robi, wybornie smakuje i zawsze wychodzi. Polecam szczególnie, gdy masz już dość
Wielki apetytgranulek – białka są należycie ubite. Użycie cukru pudru zaburza ten proces, bo taki cukier rozpuszcza się natychmiast i w efekcie nie wiemy na jakim etapie ubicia jest nasza beza. Łatwo wtedy o pomyłkę a niedostatecznie ubite białka po prostu opadną i beza nie wyjdzie. Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite(...)już po 1,5 godzinie w piekarniku mogą być gotowe. Większe bezy lub pieczenie kilku grubszych blatów bezowych na jeden raz wymaga dłuższego czasu suszenia. Stopień wysuszenia łatwo sprawdzić. Wystarczy uchylić piekarnik i wbić patyczek w środek bezy - tam beza piecze się najdłużej – jeśli patyczek jest suchy – beza jest gotowa. Można też popukać w bezę – głuchy odgłos daje pewność
maniapieczeniaDziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down
karmelowykurczakiem po hiszpańsku (dla 4-ech osób): 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też łatwo dostępny ryż do risotto) 3 pomidory (bez skórki) 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona (z tych grubych) 1 papryka czerwona (z tych grubych) 2 świeże liście laurowe(...)cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć z nich skórę. Pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i posypujemy solą i pieprzem. Na bardzo dużej i wysokiej patelni (lub w szerokim garnku) rozgrzewamy
Poezja smaku