kiszonych cytryn, oliwek, imbiru i szafranu to bardzo typowa dla Maroka kompozycja smaków stosowana w wielu daniach. Aby go przygotować, będziecie potrzebować kiszonych cytryn i trochę czasu . Jak łatwo zrobić własne kiszone cytryny już Wam pisałam. Możecie je oczywiście również kupić w sklepach typu kuchnie świata. Czytałam, że marokańskie gospodynie nastawiają tażin zaraz po śniadaniu. Ten tażin z kurczaka(...)tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom i oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz. P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów
Chilli Czosnek i Oliwawiem prawie nic, dlatego wydaje mi się bardzo tajemnicza. Od pewnego czasu myślałam o przedstawieniu na blogu przepisu reprezentującego tę kuchnię, więc gdy przeglądając jedną z moich ulubionych książek, Łatwą kuchnię śródziemnomorską Claudii Roden, natrafiłam na korzenną zupę z soczewicy , po prostu musiałam ją dla Was (i dla siebie) przygotować. Zupa z soczewicy to potrawa popularna w Egipcie. Claudia(...)wolicie wypić zupę prosto z miski ;) Taką zupę możecie zabrać również w podróż, na wycieczkę, czy do pracy - wystarczy przelać ją do termosu. Egipska zupa z soczewicy Łatwa kuchnia śródziemnomorska , Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
Chilli Czosnek i Oliważaroodpornej formy i upiec ją w piekarniku . A gdy będzie już gotowa (po ok. 35 minutach), pokrójcie ją w kwadraty i podajcie razem z wykałaczkami, które umożliwią gościom łatwe sięganie po smakowite kąski. Proste, prawda? I przy tym trochę zdrowsze , bo tortilla nie wchłania tłuszczu ze smażenia. A gdy tortilla się piecze, Wy możecie naszykować pozostałe jedzonko(...)ścięta w środku (tortilla nieco urośnie i zrumieni się na wierzchu). Gotową tortillę pokrój w kostkę i podawaj nabitą na wykałaczki (wraz z oliwkami dla ozdoby), aby gościom było łatwo po nią sięgać. Smacznego:) Uwagi: Muszę się przyznać, że przy okazji tego przepisu zaliczyłam małą kulinarną wpadkę. Zgodnie z zaleceniami z książki wyłożyłam formę do zapiekania folią aluminiową, którą wysmarowałam
Chilli Czosnek i Oliwamnie siostra - obiecaną ucztę przygotowałam dopiero w marcu. W dzisiejszym poście prezentuję Wam przepis na pyszny tażin, który przygotowałam dla mojej Siostry oraz całej rodziny - niezwykle smaczny i łatwy tażin z klopisikami w sosie pomidorowym i jajkami . Mam nadzieję, że odkupiłam nim swoje winy;) Tażin według dzisiejszego przepisu jest nietypowy - od tych, które dotąd gotowałam różni się wyjątkowo krótkim czasem(...)gotowanie) to dużo więcej niż czas, który przeciętnie poświęcacie na zrobienie obiadu, ale wierzcie mi, że w skali "tażinowej", to jak ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej. Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej
Chilli Czosnek i Oliwamineralnych, antyoksydantów i błonnika, a nawet energii (zboża), białka (rośliny strączkowe) oraz tłuszczu (oliwa). Mieszkańcy wiejskich obszarów Krety w latach 50. byli osobami ubogimi, dlatego to właśnie tanie i łatwo dostępne produkty roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia (pożywiali się nawet dziko rosnącą zieleniną w potrawie o nazwie horta). Okazało się zatem, że zwyczaje żywieniowe zrodzone z biedy zapewniły Grekom długie(...)placuszki z ciecierzycy z anyżem. 3. Produkty mleczne (jogurt, sery), jaja oraz drób spożywaj w umiarkowanych lub małych ilościach. Kreteńczycy nie spożywali zbyt dużo produktów mlecznych . Mleko łatwo się psuło, więc przerabiało się go na jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu
Chilli Czosnek i Oliwapopołudniowej sjesty gromadzili się przy ogniskach, na których gotowali ryż i to, co mieli pod ręką. Były to miejscowe warzywa, takie jak fasola, pomidory, papryka czy karczochy, a także łatwo dostępne w okolicznych sadach ślimaki , czy, od czasu do czasu, dzikie króliki . Od święta do paelli dodawano mięso kurczaka. Paellę przygotowywano nad ogniem z drewna pomarańczowego, dzięki czemu potrawa wchłaniała(...)kremowej konsystencji, lecz o ryż "al dente". Pod koniec gotowania paelli na dnie patelni powinna wytworzyć się pożądana skorupka z karmelizującego się ryżu nazywana socarrat . Nie jest jednak łatwo ją uzyskać - mi paella zaczęła się przypalać i musiałam zdjąć ją z ognia. Uzyskanie idealnej paelli wymaga bez wątpienia praktyki. Paella Valenciana - przepis na podstawie przepisu ze strony skladbananow.pl
Chilli Czosnek i Oliwapaprykę wkładamy do papilotek z foli aluminiowych bądź do worków do piekarnika. (nigdy nie wkładamy do reklamówek czy zwykłych worków). Po paru minutach ściągamy z papryki skórkę, która bardzo łatwo odchodzi. Taką paprykę układamy na talerzu posypujemy pokruszoną fetą skrapiamy olejem z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie bardzo łatwe a smak naprawdę dobry - polecamy
cookplpatelni ma tendencję do przypalania oraz jak ją się czyści? Podczas grillowania mięso puściło tłuszcz, który dzięki rowkom zbierał się na dnie. Tłuszcz nie przypalił się i łatwo go można było usunąć. Hamburgery i kiełbaski dosłownie tańczyły na patelni. W żadnym razie nie musiałam odrywać mięsa od grilla, aby przewrócić go na drugą stronę. Podczas grillowania brzoskwiń, cukier zmienił(...)się w karmel, ale się nie palił. Aby przekonać się jak łatwo/trudno się go czyści, część skarmelizowanych kropelek wytarłam suchym ręcznikem papierowym, a następnie ręcznikiem nasączonym wodą. Po lekkim ostygnięciu, spłukałam patelnię letnią wodą i wytarłam do sucha. Efekty możecie sami ocenić na zdjęciach. Ja jestem zdumiona! Na tej samej patelni, po chwili uprażylam płatki migdałów. Jak patelnia
Mia Cucina Sofietatakże i mnie. Choć nie należy do lekkich, mogłabym się nim zajadać do utraty tchu, ale tylko wtedy, jeśli jest naprawdę dobrze przyrządzone. Pomimo, że tiramisu jest dość łatwe, równie łatwo można je zepsuć. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Tak więc odpowiednio nasączyłam podłużne biszkopty nalewką malinową i przełożyłam masę świeżymi owocami. Świetna sezonowa odmiana znanego
W kuchni Karmel-itkitakim podkładem miałam do czynienia. Miłym zaskoczeniem było pracowac z ładnie obklejonym kołem, które nie wyglądało jak wycięty karton :) Dlaczego lubię podkłady? Po pierwsze, tort ładniej się prezentuje, łatwo go przenieś na paterę docelową razem z dolnymi dekoracjami. Cena podkładu pod tort o średnicy 26 cm w sklepie KOKUO kosztuje 2,80 zł. Ja za zwykłe tekturowe, o których wspomniałam(...)taki zwykły! Posada dwie komory, dzięki temu możemy rozprowadza dwukolorowe wzorki! Fajnie, prawda? Do tortów fajny, ale nie tylko. Cupcakes, małe deserki z dwukolorową masą - dzieciaki już pewnie uśmiechnięte! Łatwy do czyszczenia, w zestawie 4 tylki plastikowe, ale podpowiem Wam, że metalowe też da się wkręci w coupler :) Cena rękawa to 15 zł. Strzykawka/mazak do dekoracji . Tłoczek plastikowy, reszta wykonana
Blondynka GotujeZnacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Kotlety z jajek to szybki i bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie danie. Bo kto powiedział, że smaczne kotlety muszą być tylko z mięsa? Te kotlety jajeczne to nasza kolejna propozycja na danie tego typu, podałam już przepis na kotlety ziemniaczane . Niedawno przygotowałam również krokiety(...)ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem . To są wszystko łatwe do wykonania dania, z którymi każdy sobie poradzi. A kotlety z jajek są moim wspomnieniem z dzieciństwa. To było jedno z moich ulubionych stołówkowych dań. Od poniedziałku do piątku biegałam z kluczem na szyi, a posiłki jadłam w Konsumach. Natomiast w weekendy obiad był
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielu z Was na pewno szuka przepisów na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta. Dlatego mam dziś dla Was coś szybkiego, łatwego i do tego niezwykle smacznego! Ucierane ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii oraz skórki z cytryny i wilgotnych, słodkich śliwek. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut;) Ostrzegam, że ciasto znika w równie błyskawicznym tempie! Składniki: 250g
Z miłości do słodkościsprawiało problemu. Piękne ciasta i torty zawszę budziły nasz zachwyt oraz chęć wykonania podobnie cudownych słodkich arcydzieł. Od teraz ludzie będą zachwycać się Twoimi dziełami. Jak? W bardzo łatwy sposób! Dzięki 3 sztukom niesamowitego dekoratora do ciast z pomocą, którego dekorowanie ich stanie się przyjemną zabawą. Dekorator do ciast sprawi, to jeden z akcesoriów do pieczenia który sprawi(...)dekoracji i wzbudzi w znajomych podziw oraz szacunek. Zalety dekoratora do ciast: - 3 sztuki pojemników z innymi końcówkami; - doskonałe i praktyczne rozmiary oraz kształt stożka; - pięknie wykonane dekoracje ciast; - łatwy w stosowaniu; - wymiary 5,5 x 12cm
Moje domowe kucharzenieBardzo łatwe i szybkie roladki, wykwintny obiad w kilka minut. Roladki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Ser kozi ostatnio stał się moim ulubionym dodatkiem do wszystkiego J Dlatego zapraszam na kilka słów, które, mam nadzieje zachęcą Was do sięgnięcia po ten przysmak. Sery kozie polecane są wszystkim dbającym o zdrową dietę, są bardzo zdrowe i łatwo
Mania Gotowania