dodając pozostałą mąkę. P.S. Można je rozwałkować i posmarować dżemem, albo dosypać rodzynki jeśli lubicie. Piec do uzyskania złotego koloru- w moim piekarniku około 20 minut. Jest to przepis łatwy i zawsze wychodzi
Luźna Kuchniaserduszek (ok. 50 szt.): 2 białka, prosto z lodówki szczypta soli pół szklanki cukru barwnik różowy lub czerwony 1-2 krople aromatu waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zimne białka umieszczamy w misce (najlepiej też zimnej :)) i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie już ubita, zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas
My Culinary Artposiekane 50 ml oleju do smażenia trochę wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę
My Culinary Artćwiartki i wszystko mieszamy.Całość posypujemy ziarnami słonecznika, pestkami z dyni i suszonymi wiśniami (przecież musi być coś słodkiego! :))Sałatkę polewamy lekko sokiem z cytryny i dekorujemy bazylia. Łatwa, pyszna przekąska.Smacznego!Na koniec się jeszcze pochwalę. Od wczoraj możecie mnie spotkać nie tylko na blogu Słodkich Przyjemności i FB, możecie również wpaść na mnie
Słodkie Przyjemnościostatnio zrobiłam sobie coś lepszego (na pewno pożywniejszego niż tabliczka czekolady). Bruschetta z pomidorami i serem idealnie nadaje się na śniadanie, przekąskę, czy kolacje (albo wieczorne spotkanie ze znajomymi). Łatwa w przygotowaniu i tak przyjemnie chrupiąca. Najlepsza ze świeżymi pomidorami, ale zimą również niczego sobie. Zapraszam :) "Składniki na dużą porcję:3 kajzerki3 pomidoryoliwa z oliweksól, pieprzmieszanka ostrych przyprawlistki świeżego oreganożółty
Słodkie Przyjemnościwyciskamy małe gniazdka na wycięte kawałeczki papieru do pieczenia. Następnie na rozgrzany olej (około 175`C) wkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy na papierowym ręczniku.Ostudzone polewamy lukrem ( szklanka cukru pudru i łyżeczka
Słodkie Przyjemnościpapierem na blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni, piec przez 12-16 minut do zrumienienia się krakersów - po upieczeniu krakersy delikatnie oddzielić od siebie, powinny łatwo odchodzić - identycznie postąpić z kolejnymi porcjami ciasta - ostudzone krakersy przechowywać w zamkniętym pojemniku Sezam jest źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, m.in. wapnia, magnezu oraz wielu witamin
Smakołyki Berenikiodrobinę kremu i delikatnie mocujemy do brzegu tortu. Ciastka możecie przyklejać jedno przy drugim lub w odstępach. Później puste przestrzenie między ciastkami wypełniamy kremem. Kakao Chcecie szybko i łatwo stworzyć ciekawy wzór, detal, kształt na torcie ? Tu z pomocą przychodzi KAKAO. Wystarczy szablon domowej roboty ! W tym celu na kartonie odrysowujemy wybrany kształt, czy to serduszko, kwiat, a nawet
kolorowotorcikowoMini serniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie
Smakołyki Berenikijest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć z soku. Jeśli natomiast kapusta jest kwaśna to zalać ją letnia wodą a następnie odcisnąć. Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę. Następnie gotować pod przykryciem przez
Ola la LCHFokazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować wcześniej
To co kochamgromko „moja mama robi lepsze!” Chętnie poczytam w komentarzach jak przygotowuje się Wasze makówki :) Podane składniki wystarczyły mi do przygotowania 5 małych miseczek – w ten sposób łatwo można zabrać ze sobą porcję w odwiedziny, możecie jednak zrobić je także w dużej misce. Makówki na mleku mogą stać w lodówce ok. 2-3 dni, jeśli zrobicie
Ciastkozercyzagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało) i wałkujemy na cienki placek (nie powinno być potrzeby podsypywania mąką do wałkowania). Literatką lub inną okrągłą foremką wykrawamy kółeczka, nakładamy trochę farszu, sklejamy
Kolorowy PrzepisownikSchłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość/ głębokość foremek. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (drewniane foremki, które miały skomplikowane wzory delikatnie smarowałam olejem, dzięki czemu pierniczki łatwo wyskakiwały z foremek). Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 7-15 minut w zależnosci od grubości i wielkości pierniczków. Pierniczki dekorowałam jadalnymi pyłkami i sprayem. Dają rewelacyjny efekt! Pierniczki
DefinicjaSmakuCiasto na bogato! Tyle w nim różności. Tyle w nim smaku... Ale robi się je wbrew pozorom bardzo łatwo i raczej szybko. Dużo więcej czasu i cierpliwości wymaga proces dojrzewania. Czy jest on niezbędny? Przyznam się, że wycięliśmy sobie mały trójkącik na drugi dzień i ciasto okazało się pyszne. Smak skojarzył mi się z bajaderką (z tych nieczekoladowych). Ten rodzaj
zadanie-gotowanie