jest ono również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce.Kalerosse przedstawiane jest jako łatwe w przygotowaniu, delikatne warzywo o słodko- orzechowym smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować
Moje domowe kucharzenieKolejny mój debiut z mąką bezglutenową. Dopiero poznaję kuchnię bez mąki pszennej. Nie zawsze jest łatwo. Tym razem zaufałam mące firmy Schar. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Czekają już w zamkniętym pojemniku na święta. Składniki: - 450g mąki bezglutenowej - 100g płynnego miodu - 1 łyżka przyprawy do pierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła
Pan i Pani Smith w kuchnizupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością maku i bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii
Wypieki i RumieńcePyszna i aromatyczna rolada z kurczaka, soczysta i łatwa w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu możemy ją pokroić w grube plastry i podać jako pieczeń obiadową lub schłodzić i pokroić cieniutko jako wędlinę. Idealna na Święta! Składniki: kurczak ok. 1,5kg 3 łyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon
Gotowanie i blogowaniePrzepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach . Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że: " Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić
Proste Potrawymakiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki
wesoła kuchniamakiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki
wesoła kuchniasklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany z pewnością będzie dużo zdrowszy! Zresztą zrobienie sosu tatarskiego zajmuję chwilkę i łatwo można go też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu
Eat me! Fit me!wodę z wanny i odłożyłem pokrzywę do odcedzenia na wielkie sito od suszenia grzybów. Pokrzywa była gotowa do wyciskania. W porównaniu z jabłkiem, marchewką czy kapustą wcale nie była łatwa, ani przyjemna we współpracy. Po półgodzinnym wyciskaniu miałem ok. 1,5 l soku ze świeżo zebranej majowej pokrzywy. W smaku przypomina z pewnością coś zielonego, zresztą głęboki zielony kolor sugeruje
Pij soki wyciskanemożna przygotować z dziurką na sznurek - do powieszenia na choinkę lub przygotowania słodkich winietek! Jeśli wytniemy je w kształcie gwiazdek lub kwiatuszków (potrzeba kilka rozmiarów foremek) możemy w łatwy sposób lukrem skleić je w piernikową choinkę (jak na zdjęciu przy piernikowej chatce). Piernikowe szyszki na choinkę Na choinkę, ale też (jak w przypadku poprzednich) możemy za ich pomocą przygotować słodkie
Kolorowy PrzepisownikDziś przedstawiam Wam łatwy przepis na pasztet domowy. Podane proporcje wystarczą na jedną średnią keksówkę. Jeżeli nie będziecie w stanie „przejeść” takiej porcji pasztetu, możecie kawałek śmiało zamrozić na później. Pasztety bardzo lubię. Szczególnie podane na pieczywie z chrzanem czy musztardą. Jednak te w wersji na słodko są również całkiem niezłe – czy z konfiturą z figi
Kuchnia BazyliiPralinki, a może trufelki - nie wiem jak je nazwać - są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo smakują rewelacyjnie. W moim domu okazały się wielkim hitem i częstą, słodką przekąską. Zmieniam tylko dodatki! Wersja z wiórkami i pomarańczą to moja ulubiona - spróbujcie sami! (około 30-35 sztuk) 150g gorzkiej czekolady 80g czekoladowych płatków śniadaniowych (u mnie Mlekołaki - Choco Muszelki
Di gotujektórzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam! Składniki na duża blachę 40 x 30 cm: 400 - 450 g czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki
Jeść, by żyć w zdrowiubardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik, ziemniaki gratin, mizeria z miętą czy gazpacho. Jestem też fanką bloga Elizy, więc z chęcią
Ugotowane pozamiatane