łatwe - 3300 przepisów (strona:32/220)

Ciasto drożdżowe 155

dodając pozostałą mąkę. P.S. Można je rozwałkować i posmarować dżemem, albo dosypać rodzynki jeśli lubicie. Piec do uzyskania złotego koloru- w moim piekarniku około 20 minut. Jest to przepis łatwy i zawsze wychodzi

Luźna Kuchnia
Bezowe różowe serduszka 159

serduszek (ok. 50 szt.): 2 białka, prosto z lodówki szczypta soli pół szklanki cukru barwnik różowy lub czerwony 1-2 krople aromatu waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zimne białka umieszczamy w misce (najlepiej też zimnej :)) i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie już ubita, zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas

My Culinary Art
Wołowina adobo 153

posiekane 50 ml oleju do smażenia trochę wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę

My Culinary Art
Sałatka w 5 minut / Ambasadorka Activii 292

ćwiartki i wszystko mieszamy.Całość posypujemy ziarnami słonecznika, pestkami z dyni i suszonymi wiśniami (przecież musi być coś słodkiego! :))Sałatkę polewamy lekko sokiem z cytryny i dekorujemy bazylia. Łatwa, pyszna przekąska.Smacznego!Na koniec się jeszcze pochwalę. Od wczoraj możecie mnie spotkać nie tylko na blogu Słodkich Przyjemności i FB, możecie również wpaść na mnie

Słodkie Przyjemności
Bruchetta ze świeżym oregano 105

ostatnio zrobiłam sobie coś lepszego (na pewno pożywniejszego niż tabliczka czekolady). Bruschetta z pomidorami i serem idealnie nadaje się na śniadanie, przekąskę, czy kolacje (albo wieczorne spotkanie ze znajomymi). Łatwa w przygotowaniu i tak przyjemnie chrupiąca. Najlepsza ze świeżymi pomidorami, ale zimą również niczego sobie. Zapraszam :) "Składniki na dużą porcję:3 kajzerki3 pomidoryoliwa z oliweksól, pieprzmieszanka ostrych przyprawlistki świeżego oreganożółty

Słodkie Przyjemności
Pączki z ciasta parzonego 153

wyciskamy małe gniazdka na wycięte kawałeczki papieru do pieczenia. Następnie na rozgrzany olej (około 175`C) wkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy na papierowym ręczniku.Ostudzone polewamy lukrem ( szklanka cukru pudru i łyżeczka

Słodkie Przyjemności
Krakersy z sezamem 506

papierem na blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni, piec przez 12-16 minut do zrumienienia się krakersów - po upieczeniu krakersy delikatnie oddzielić od siebie, powinny łatwo odchodzić - identycznie postąpić z kolejnymi porcjami ciasta - ostudzone krakersy przechowywać w zamkniętym pojemniku Sezam jest źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, m.in. wapnia, magnezu oraz wielu witamin

Smakołyki Bereniki
Torcikowa szkoła: dekoracje z kakao i ciastek 214

odrobinę kremu i delikatnie mocujemy do brzegu tortu. Ciastka możecie przyklejać jedno przy drugim lub w  odstępach. Później puste przestrzenie między ciastkami wypełniamy kremem. Kakao Chcecie szybko i łatwo stworzyć ciekawy wzór, detal, kształt na torcie ? Tu z pomocą przychodzi KAKAO. Wystarczy szablon domowej roboty ! W tym celu na kartonie odrysowujemy wybrany kształt, czy to serduszko, kwiat, a nawet

kolorowotorcikowo
Mini serniczki z kremem truskawkowym 517

Mini serniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie

Smakołyki Bereniki
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 284

jest zbyt kwaśna delikatnie odcisnąć z soku. Jeśli natomiast kapusta jest kwaśna to zalać ją letnia wodą a następnie odcisnąć. Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę. Następnie gotować pod przykryciem przez

Ola la LCHF
Makaron z brzoskwiniami w sosie makowo-waniliowym 144

okazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować wcześniej

To co kocham
Makówki 255

gromko „moja mama robi lepsze!” Chętnie poczytam w komentarzach jak przygotowuje się Wasze makówki :) Podane składniki wystarczyły mi do przygotowania 5 małych miseczek – w ten sposób łatwo można zabrać ze sobą porcję w odwiedziny, możecie jednak zrobić je także w dużej misce. Makówki na mleku mogą stać w lodówce ok. 2-3 dni, jeśli zrobicie

Ciastkozercy
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 161

zagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało) i wałkujemy na cienki placek (nie powinno być potrzeby podsypywania mąką do wałkowania). Literatką lub inną okrągłą foremką wykrawamy kółeczka, nakładamy trochę farszu, sklejamy

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 185

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość/ głębokość foremek. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia (drewniane foremki, które miały skomplikowane wzory delikatnie smarowałam olejem, dzięki czemu pierniczki łatwo wyskakiwały z foremek). Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 7-15 minut w zależnosci od grubości i wielkości pierniczków.  Pierniczki dekorowałam jadalnymi pyłkami i sprayem. Dają rewelacyjny efekt! Pierniczki

DefinicjaSmaku
Świąteczne ciasto dojrzewające. 169

Ciasto na bogato! Tyle w nim różności. Tyle w nim smaku... Ale robi się je wbrew pozorom bardzo łatwo i raczej szybko. Dużo więcej czasu i cierpliwości wymaga proces dojrzewania. Czy jest on niezbędny? Przyznam się, że wycięliśmy sobie mały trójkącik na drugi dzień i ciasto okazało się pyszne. Smak skojarzył mi się z bajaderką (z tych nieczekoladowych). Ten rodzaj

zadanie-gotowanie