która nieodmiennie kojarzy się ze świętami i Wigilijną potrawą. Dorada jednak to idealna alternatywa. Nie zawiera praktycznie ości i łatwiej podać ją w całości od dużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych łusek) i tak samo łatwo ją oczyścić. Znakomicie nadaje się do pieczenia w całości nafaszerowana ziołami czy cytryną. W sprzedaży bywa dużo mniejsza
Sztuka gotowania w/g SamiryCiasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach. Przepis – ciasto na pierogi Składniki
codojedzeniasoczyste w środku - często piekę chleb, to rozwiązanie idealne dla chleba, taki piecyk byłby w sam raz dla mnie - nawet podstawowe modele są wyposażone w funkcję łatwego czyszczenia Aqua Clean, a te z nieco wyższej półki, mają czyszczenie katalityczne lub system pyrolityczny - moje marzenie, piekarnik nagrzewa się aż do 500st C i wszelkie zanieczyszczenia zostają(...)przydatna gdy czas nas goni - a dla miłośników zdrowej żywności są piecyki w których możemy przygotować domowy jogurt. Jest jeszcze jedna niezwykle wygodna rzecz a mianowicie bardzo łatwo wyjąć możemy wewnętrzną szybę piekarnika i ją wyczyścić! Każdy znajdzie coś dla siebie - zwolennicy nowoczesności zachwycą się się prostymi kształtami linii Simplicity, a ci którzy lubią ciepłe wnętrza w dawnym
Stare Garysłodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto(...)samemu płatki migdałowe lub migdały bez skórek. Aby zdjąć skórki z migdałów należy je sparzyć wrzątkiem, zostawić je w nim na ok. 3 minuty, a następnie schłodzić. Skórka będzie łatwo schodziła. Zmiksowane migdały przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich cukier puder oraz miód. Miksujemy wlewając powoli amaretto. Żeby masa się scaliła, potrzebne będą 2-3 łyżki. Gdy masa będzie jednolita
Poezja smakublender ręczny Desire 3 w 1 Russell Hobbs Ten trzyfunkcyjny blender ręczny posiada 2 ustawienia prędkości. Idealnie nadaje się do mieszania, ubijania, siekania i innych kuchennych zadań. Łatwe w użyciu urządzenie sprawia, że przygotowanie smakowitych dipów i sosów staje się bezproblemowe. Stylowe czerwone wykończenie z czarnymi akcentami prezentuje się imponująco wśród innych sprzętów kuchennych. Kolor ma cudny, moc daje(...)radę ...a i nie wrzeszczy na mnie i na innych. Jest łatwy w czyszczeniu i nie zajmuje dużo miejsca ! Mam go właściwie zawsze pod ręką i służy mi do przygotowania zdrowych dressingów. Nie muszę uruchamiać wielofunkcyjnego robota, zakładać kilku końcówek na niewielkie ilości do zmiksowania, a potem myć i tak to wszystko. Do czego mi był dziś potrzebny, do czego
Z Kuchni Do KuchniPrzygotowaliśmy dzisiaj zestawienie 7 pomysłów na wegańskie pasty kanapkowe - każdy powinien znaleźć coś dobrego dla siebie. My zachęcamy do wypróbowania wszystkich - wszystkie są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to doskonała alternatywa dla sklepowych pasztetów sojowych i pochodnych. Warto urozmaicić sobie dzień zrobionym własnoręcznie smarowidłem :) 1. Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej Pierwszy przepis na pastę kanapkową, który(...)Pesto z buraków i orzechów Przepis na przepyszne pesto z buraka. Piękny intensywny kolor zdecydowanie zachęca, a orzechy nerkowca doskonale komponują się z tym zdrowym warzywem. Szybkie i łatwe - sprawdzi się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :) Przepis: Pesto z buraków
Bananowe Poleewentualnej dalszej dekoracji lukier pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia na około 12 godzin. SZYBKIE WYPEŁNIANIE CAŁOŚCI Lukrem 15-o sekundowym, o konsystencji między płynnym a konturowym można szybko i łatwo pomalować większe płaszczyzny. Przyda się do tego patyczek lub łopatka. Lukier nabieramy na patyczek i rozkładamy go w odpowiednich miejscach. Łatwo i szybko się poziomuje. DEKOROWANIE – TRANSFEROWE OZDOBY
Karo in the Kitchenjest kwaszeniem, mnie argumentacja przytoczona w programie Katarzyny Bosackiej przekonuje wystarczająco, by nigdy nie sięgać po kapustę kwaszoną. Jednak bez względu na nazwę produktu warto zwrócić uwagę na te łatwo rozpoznawalne elementy, które podpowiedzą nam, czy kupujemy dobry, zdrowy produkt – zapach, smak i wygląd :) Z doświadczenia wiem też, że w małych warzywniakach łatwiej dostać dobrą kapustę kiszoną (nawet w woreczkach(...)niż w dużych marketach. …Dawnym Łemkom może łatwo nie było, ale przynajmniej nie musieli się zastanawiać nad różnicą między kiszeniem a kwaszeniem… :) Bliżej świąt dodam przepis na kapustę z grzybami, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii, a póki co zapraszam również na placuszki z kiszoną kapustą, czyli Fuczki :) Fuczki Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerznałożeniu każdej warstwy, pojemnik(i) włożyć na kilka minut do zamrażarki. Po nałożeniu ostatniej warstwy, do każdego pojemnika wkładamy drewniane patyczki. I pozostawiamy w zamrażarce na kilka godzin. Aby łatwo wyjąć lody z pojemnika lub plastikowego kubka, wystarczy włożyć go na chwilę (do wysokości lodów) do ciepłej wody. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/09/lody-z-kajmakiem-i-prazonymi-migdaami-w.html#sthash.fgx9jPyL.dpuf składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego(...)nałożeniu każdej warstwy, pojemnik(i) włożyć na kilka minut do zamrażarki. Po nałożeniu ostatniej warstwy, do każdego pojemnika wkładamy drewniane patyczki. I pozostawiamy w zamrażarce na kilka godzin. Aby łatwo wyjąć lody z pojemnika lub plastikowego kubka, wystarczy włożyć go na chwilę (do wysokości lodów) do ciepłej wody. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/09/lody-z-kajmakiem-i-prazonymi-migdaami-w.html#sthash.fgx9jPyL.dpuf
bistro mamagorącą (!) paprykę przełóż bezpośrednio z pieca do dużej miski i przykryj szczelnie folią . Zostaw do ostygnięcia (gorąca papryka pod szczelnym przykryciem zaparuje się i dzięki temu skórka bardzo łatwo zsunie się z upieczonego warzywa). Resztę warzyw odstaw do ostygnięcia (ja pozostawiam na wyciągniętej blasze) . Gdy papryka ostygnie, obierz skórkę i wszystkie obrane papryki wrzuć do malaksera. Dodaj niebrane bakłażany(...)deskę, wyłożoną ściereczką kuchenną wieczkami do góry. Zostaw do ostygnięcia. Wszystkie wieczka powinny się zassać po ostudzeniu. (W tym celu najlepiej używać nakrętek typu”klik”, wtedy łatwo sprawdzić, które się zassały, a które nie.) The post Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPrawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne. Przy takiej pogodzie łatwo o omdlenia, zasłabnięcia czy udar słoneczny. Ale nie tylko - sama egzystencja w takich warunkach może stanowić ciężki kawałek chleba. Jak więc radzić sobie z takim ukropem w mieście? Osoby znajdujące się na wyjazdach(...)pomieszczeniach klimatyzowanych temperatura jest niższa od zewnętrznej nawet o 10-20 stopni. Po wyjściu z niej w upał, nasz organizm przeżywa nie lada szok termiczny, który łatwo zauważyć po natychmiastowym pragnieniu, nadmiernym poceniu, a czasem nawet chwilowym zasłabnięciu czy zamroczeniu. Takie duże amplitudy sprzyjają osłabieniu w danej chwili odporności, a tym samym złapaniu jakiegoś wirusa czy innego ustrojstwa
W kuchni Karmel-itkiDishonored ze względu na dość mroczny klimat Dunwall i panującej tam zarazy nie rozpieszcza jadłospisem. Mięso z wieloryba pakowane w puszki w dość niesterylnych warunkach, węgorze
Nerds Kitchenumieszczane jest subtelnie wyryte na dnie naczyń. Prostota w konstrukcji znacznie ułatwia utrzymanie naczyń w czystości. Powłoki non- stick sprawiają, że zarówno użytkowanie jak i mycie naczyń jest bajecznie łatwe. Ostatnio zafascynowałam się marynatą do mięs na bazie cukru i syropu z agawy, która mocno się karmelizuje i skarmelizowane resztki marynaty potem należy usunąć z patelni grillowej, a z Ballarini(...)jest to niezmiernie łatwe, żadnego szorowania, wystarczy tylko przetrzeć miękką stroną myjki z dodatkiem płynu do naczyń. Postanowiłam pokazać Wam patelnię w akcji z naleśnikami. Na zdjęciu wyżej widzicie naleśnik, który właśnie się smaży. Smaży się bez wcześniejszego posmarowania patelni tłuszczem, Tak dokładnie, smażyłam beztłuszczowo! Dodatkowo widać nasz Thermopoint jest czerwony, znaczy to, że patelnia jest mocno rozgrzana. Tu już
Blondynka Gotujepół tzn upiec jedno ciasto z połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto. Dlaczego tak? Bo potrzebujemy ciasta jeszcze ciepłego, aby łatwo go ułożyć w formie. Z czterech jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier (pół szklanki) Cały czas ubijając dodawać po jednym(...)minut do lodówki. Dekoracja: W tym czasie przygotować dekoracje Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, Miskę obrócić do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie. Całość obłożyć bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. ciasto rafaello wyłożenie miski ciastem rafaello
O kuchni z uczuciembanalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do zamrażalnika i - jak nazwa 'semifreddo' wskazuje - podajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam! Składniki: 150 g czekolady deserowej 500 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36% pół szklanki cukru(...)białą warstwę. Wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godzin (najlepiej na noc). Semifreddo wyjąć z zamrażalnika na ok. 10-15 min. przed podaniem, aby zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym
Domowa Cookierenka Agi