naprawdę nic nadzwyczajnego, jednak ich spora ilość sprawia, że jest zdrowo i „bogato”, a specyficzna kombinacja daje oryginalny smak. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, w dodatku łatwa i szybka w przyrządzeniu. Co prawda nie spełnia naszych kryteriów „ przepisu na szybki obiad ”, ale nie rozmija się z nimi zbyt mocno i czas zdecydowanie nie powinien być tu dla nikogo(...)Kolorowa, lekka, zdrowa i oryginalna w smaku zupa z dużej porcji rozmaitych warzyw z dodatkiem chudego i bogatego w białko mięsa z kurczaka. Łatwa i szybka do przygotowania z popularnych, ale nietypowo skomponowanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry) 1 średni filet z kurczaka (250g), 1 mała marchewka (ok. 120g) kawałek korzenia selera (ok. 100g) 1 puszka
Kulinarna Pokusapewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego sera wydaje się jakoś mało meksykański(...)kogoś nie jest problemem fasola). Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 2015-05-12 11:52:09 Tradycyjna meksykańska tortilla wypełniona kolorowym, choć nie całkiem meksykańskim nadzieniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, może służyć zarówno za szybki obiad jak i przekąskę o innej porze. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże pszenne lub mieszane tortille (ok. 25cm
Kulinarna Pokusalekko kwaśno, ale też bez przesady. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwolennicy bardziej wyrazistych smaków dodali np. więcej kaparów do sosu. Taka sałatka jest łatwa w przygotowaniu i nie nie zajmie ono wiele czasu. To lekkie i średnio sycące danie, które najlepiej podać ze świeżą francuską bagietką (bułką). Obiadu może z tego nie będzie(...)każdej porze dnia i roku, na co dzień i oś święta. Ponieważ bardzo efektownie się prezentuje, warto spróbować podać je gościom. Składniki sałatki w zasadzie należą do typowych i łatwo dostępnych, chociaż pewien problem może być zwłaszcza z grzybami shitake. Trzeba wiedzieć gdzie je kupić, jednak w braku czasu możecie użyć samych pieczarek i boczniaków. A jeśli kupicie już shitake
Kulinarna Pokusadzbanka i że źle się go ustawia, ale po chwili przekonałam się do niego i bardzo mi się spodobał (szczególnie to że jest wysoki i ma rączkę, dzięki temu łatwo się go opróżnia z bardzo suchych wytłoków). Dodatkowym plusem wyciskarki Sana jest jej cicha praca. Można sobie rano jak wszyscy śpią wycisnąć sok nie budząc przy tym rodziny(...)pomocy nakładki z najdrobniejszymi sitkami i dodatkowo zakładając na dzbanek sitko wycisnęłam super klarowny sok, pyszny i do tego zdrowy! I pomyśleć że dzięki wyciskarce Sana można tak codziennie, łatwo i przyjemnie wyciskać sobie soki :) Drugi sok był prawdziwie oczyszczający, zielony, do jego smaku trzeba się przyzwyczaić ale to samo zdrowie :) Można go rozcieńczyć wodą na początek. Zielony sok: - mieszanka
Co na wege obiad?Szybkie jedzenie nie musi oznaczać fast food'u. Mało tego w 10-15 minut jesteś w stanie przygotować smaczny, ale i zdrowy posiłek. Wystarczy, że otworzysz
Wielki apetytSą takie cudowne chwile w życiu człowieka, że może wyjść do pobliskiego warzywniaka i kupić cudownie pachnących, polskich truskawek. Tylko co wtedy zrobić z zapasem tych
Wielki apetytluzujemy skrzydełko z dużej kości: 1. Odcinamy w stawie końcówkę skrzydełka (lotkę) – nie ma tam mięsa i nie będzie nam potrzebna – nie wymaga to użycia siły, łatwo się odkroi. 2. Teraz będziemy pracować z drugą stroną skrzydełka (najgrubszą). Wystaje z niej kość, której musimy się pozbyć. W tym celu przecinamy nożem mięso poniżej „główki” kości(...)musimy objechać nożem wkoło niej – to najtrudniejsza część. 3. Teraz ściągamy mięso, odsłaniając kość. Zejdzie bardzo łatwo ponieważ trzymało się główki kości. 4. Kostkę wykręcamy lub wyłamujemy w stawie. 5. Mięso wywracamy z powrotem – mamy już miejsce na farsz. Analogicznie można wyluzować dalej, ale nie ma takiej potrzeby. Skrzydełka faszerujemy przygotowanym farszem. Farsz najlepiej wpychać w skrzydełko palcami
Poezja smakupożądania, przyczyną wojen, tragedii miłosnych jak i motorem napędzającym wyprawy odkrywców. Niejaki Vasco Da Gama i jego koleżka Krzysztof Kolumb nie pływali jak wściekli, bo mieli ciągoty do piractwa, łatwych kobiet i hulaszczego trybu życia. Znaczy no może trochę, zwłaszcza Krzysztof lubił się przelansować na wielką flotę w obskurnych portach, ale głównym powodem było opanowanie istniejących szlaków handlowych lub stworzenie(...)wieczną zgryzotę. No ale od czego Vasco, Krzysztof i ich wielkie statki? Nie będę wam opisywać szczegółowo historii handlu, bo zejdziecie z nudów. Napiszę tylko tyle, że panowie odkrywcy łatwo nie mieli. Jak już myśleli, że na drodze do Indii, Ameryki i Afryki nic nie stoi, a wszystkie panny portowe z niegodnym prowadzeniem są przez nich naznaczone niezliczoną ilością śmiesznych
ladykitchenNalewka wiśniowa jedna z obowiązkowych nalewek jakie robi się w mojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać
Smakowy Rajosobno na płaskie równe talerzyki, najlepsze będę takie kwadratowe tacki ze styropianu. Gdy galaretki stężeją należy za pomocą cienkiej szklanki, literatki lub kieliszka wyciąć kółka różnej wielkości. Aby kółka łatwo można było odkleić od tacki można sobie pomóc nitką, tzn. poprowadzić ją po dnie tacki, w ten sposób łatwo będzie odkleić i wyjąć krążki. Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy
Jadło i czytadłodoskonała propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Świetna alternatywa dla kupnych wyrobów, czy wędlin. Domowy znacznie zdrowszy i o niebo smaczniejszy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25 cm.x 12 cm.) - 1 kg. boczku surowego bez skóry i kości - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka domowej(...)pasztet jest gotowy. Po upieczeniu pasztet należy wyjąć z keksówki i jeszcze gorący przykryć szczelnie folią aluminiową, tak pozostawić do wystudzenia, potem przełozyc do lodówki. Będzie soczysty i łatwo pokroi się nawet na cienkie plasterki. Powstały tłuszczyk z pieczenia, odlewam do miseczki, studzę, wkładam do lodówki i mam doskonały zapas świeżego smalczyku. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwyrównać nie mam termometru a czekoladę powinno się zahartować (czyli podgrzać do określonej temperatury ponad 40 stopni i ochładzać wolno, wtedy jest gładka, błyszcząca i nie topi się tak łatwo) Tak więc potrzebujemy: małego rondelka z wodą miskę (ja miałam metalową, szybciej się ogrzewa) kuchenkę :D 2 tabliczki czekolady foremkę przydałby się termometr Do rondelka nalewamy wodę i kładziemy(...)chcąc je wyciagnąć :( Po włożeniu na kilkanaście minut do zamrażarki dalej nie chciały wyjść, ale po kilkukrotnym waleniu odwróconą formą o stół (:D) wreszcie wyleciały. Uwaga! Strasznie łatwo się topią
W kuchni bez szafekfirmy Tupperware wybrałam właśnie pojemnik własnie na ser :) Lubię rzeczy ładne i proste. Skromne wykonanie, kolor uniwersalny. Żadnych zakamarków, bardzo wysokiej jakości tworzywo to wszystko daje nam komfort łatwego i bezproblemowego mycia. Łatwo go utrzymać w czystości. Ta cecha jest dla mnie ważna. Z doświadczenia wiem, że takie produkty używam częściej niż te równie funkcjonalne, ale o bardziej złożonej
Blondynka Gotujebyła mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie kładziemy ją na rozgrzany olej. Smażymy około 20 minut, do momentu gdy rybka będzie zarumieniona i będziemy czuli że łatwo podzieliłaby się na kawałki. Uważamy żeby nie smażyć zbyt długo bo zrobi się sucha. Następnie na tej samej patelni przystępujemy do zrobienia sosu pomidorowego, możemy odlać trochę tłuszczu jeśli(...)powrotem na ogień i gotujemy sos przez chwilkę, jeśli jest za rzadki to gotujemy nieco dłużej na małym ogniu w celu odparowania wody i tym samym zagęszczenia sosu. Taki łatwy sos to również tanie rozwiązanie w wielu innych daniach, można go użyć na przykład do kurczaka zamiast sosu słodko-kwaśnego czy chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną
Tanie przepisy studenckieWitajcie :) Dzisiaj piątek, więc szybkie i łatwe danie, aby nie zaprzątać sobie czasu i mieć jak najwięcej czasu dla siebie w ten najbardziej oczekiwany dzień tygodnia :) Jak wiecie jesteśmy zwolennikami kuchni indyjskiej i często namawiamy Was do wypróbowania ciekawych pomysłów w stylu indyjskim. Dzisiejsza propozycja to curry z gulaszem sojowym i warzywami. Szybkie i łatwe danie, które nie zajmie
vegetanie