łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:45/593)

Tarta z budyniem i jabłkami 397

zostawić ciasto na dłużej w lodówce) i użycie odpowiedniej formy do ciast   Ja ostatnio zakochałam się w ceramicznym półmiskach Staub. Nie dość, że są idealne do wypieków (ciasto bardzo łatwo odchodzi od formy, dobrze się dopieka), to również pięknie prezentują się na stole. U mnie oczywiście ukochany kolor czerwony Formę, którą dziś użyłam w przepisie możecie zobaczyć w pełnej(...)cukier puder, szczyptę soli (małą), a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Całość siekamy. Dodajemy żółtko i wszystko sprawnie i szybko zagniatamy (w razie potrzeby można dodać do ciasta łyżkę śmietanki). Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (musi się dobrze schłodzić). Formę na tartę smarujemy delikatnie masłem (można

Słodkie okruszki
Ciasto Maxi King bez pieczenia 819

Kochani życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku!  Nowy Rok trzeba uczcić czymś wyjątkowym, oczywiście słodkim:) Proponuję pyszne ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymagające pieczenia. Jest co prawda dość słodkie, a co za tym idzie kaloryczne, ale taka okazja zdarza się tylko raz w roku:)  foremka 24x27 cm   Składniki:   3/4 szklanki mleka(...)dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami. Odstawić ciasto na całą noc, by ciastka zmiękły. Źródło:  Arabeska Waniliowa

Z miłości do słodkości
Sernik bez sera. 250

Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia, a przy tym delikatne i smaczne. Wystarczy zrobić kruszonkę i masę śmietanową. Składniki na kruszonkę: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 5 żółtek Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać margarynę i wysiekać. Zrobić dołek i wbić(...)Następnie wylać masę śmietanową i na wierzch posypać resztę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na 15 minut. Następnie uchylić piekarnik i zostawić ciasto do wystudzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami leśnymi. 153

Cokolwiek to jest, sprawia, że jagody w sezonie są dla mnie bardzo pożądanym produktem i chcę wykorzystać je na wiele sposobów. Na blogu gościł sernik na zimno , nagie ciasto  i łatwe ale ogromnie pyszne jagodzianki z serem . Dziś zapraszam na tę lekką roladę pełną jogurtu. Jest lekka, smaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia.  Polecam szczególnie do filiżanki(...)już bardzo sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier. Następnie żółtka - jedno po drugim, wciąż miksując. Gdy masa jest jednolita, odkładamy mikser i za pomocą łyżki wkręcamy w ciasto mąkę - stopniowo, jak najmniejszymi porcjami.  Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia, natłuczonej formy i wsuwamy do nagrzanego pieca na 10 minut - temperatura 180 stopni.  Upieczony biszkopt wyjmujemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
DWUKOLOROWE UCIERANE CIASTO Z GRUSZKAMI. WANILIOWO- CZEKOLADOWE 188

pewno wyjdą, bo zawsze się udają! Tym razem też takie proponuje wilgotne ciasto, z ziarenkami prawdziwej wanilii i hiszpańskiej czekolady. Do tego nasze polskie gruszki, słodziutkie i aromatyczne. Ciasto jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Można zrobić rano, a na popołudniową kawkę już będzie do jedzenia! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g masła - 3 jajka - 120 ml mleka - 260 g mąki(...)ćwiartki bądź ósemki), na wierzch wylewamy masę waniliową. Całość pieczemy przez 55-60 minut w temp 185 stopni C.  Grzanie dół przez 30 minut. Reszta czasu + termoobieg. Ciasto studzimy całkowicie! Nie kroimy nawet gdy jest lekko ciepłe. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Brak tytułu 175

kuchence mikrofalowej, wyśmienicie sprawdza się w gotowaniu, pieczeniu i zapiekaniu w piekarniku. Rozmiar arkuszy dopasowany został do najpopularniejszego rozmiaru blach do pieczenia. Z użyciem papieru do gotowania SAGA w łatwy sposób można rozdzielić poszczególne składniki, a następnie przygotowywać oraz gotować je w tym samym czasie. Niezależnie od tego, czy dania gotowane są w wodzie na parze czy pieczone w piekarniku(...)Papier jest naprawdę świetny. Odpowiednio natłuszczony, tak by gotowanie czy pieczenie stawało się łatwiejsze.  Przyznam szczerze, że papieru używam do pieczenia - jako podkład pod ciasteczka, czy ciasto. Nic nie przywiera, łatwo się odrywa od ciast. To, że papier jest pocięty na arkusze to również wielki plus. Wyciągam jeden arkusz, przycinam do odpowiedniego rozmiaru i gotowe. Nie muszę rozwijać rolki

kolorowotorcikowo
Orzechowo-czekoladowe jeże 145

pierwszych książek, którą dostałam od męża wpadłam na przepis na czekoladowe jeże. Od razu stwierdziłam, że nie mogę przepuścić okazji i zrobić je razem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń. Przepis zmodyfikowałam, a same ciastka stanowią świetny dodatek do ciepłego mleka czy też gorącej kawy.  Składniki(...)dużej miski przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia oraz kakao. Stopniowo łączymy z masą maślaną pod koniec dodajemy bardzo drobno przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową.  4. Ciasto będzie wystarczająco gęste by móc formować z niego kule. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki spłaszczając nieco z jednej strony tworząc kształt pyszczka.  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Jeże

vaniliowoczekoladowa
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 170

warzywa doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate,a ciasto nieklopotliwe, latwe do wspolpracy.Polecam!Skladniki na 16 buleczek:500g maki (250 g maki pszennej 550 i 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej)250 g puree z dynii (upieczonej wczesniej w piekarniku)140 ml mleka50(...)spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.W miedzyczasie przygotowac mase orzechowa.do przelozenia buleczek.Do mielonych orzechow dodac plynne skladniki tak, by powstala gesta masa dajaca sie latwo rozmarowac.Wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic i rozwalkowac na prostokat o wymiarach 60x40 cm.Rozmarowac mase orzechowa i zwinyc ciasto w rulon.Z rulonu odciac 16 kawalkow.Kazdy kawalek rozciagnac i skrecic wokol osi.Ukladac na blaszce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 199

miały swoje stałe miejsce na naszym świątecznym, wigilijnym stole. Do dziś podajemy je do barszczu, zamiast uszek. W zestawie z barszczem świetnie sprawdzają się również w sylwestrową noc. Ciasto jest łatwe do wykonania, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Nieco więcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie farszu ale zapewniam was, że warto. składniki:   (na około 30 sztuk) 500 g mąki(...)pieprzem. Na koniec wsypuję tartą bułkę, mieszam i pozostawiam do ostygnięcia. Drożdże rozrabiam ze śmietaną i cukrem. Masło siekam z mąką, dodaję jajka i sól oraz drożdże. Zagniatam gładkie ciasto. Dzielę je na 4 części. Z każdej części ciasta formuję prostokąt o wymiarach około 40 x 20 cm i grubości 2 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam 1/4 część farszu pamiętając

babka w formie
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 289

soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 25×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier(...)Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki. POLEWA: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto. Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Smacznego

Ostra na Słodko
Fistaszek - biszkopt z kremem z masła orzechowego 164

Biszkopt kakaowy przełożony słono-słodką masą z masła z orzeszków ziemnych, całość wykończona polewą czekoladową ze zmielonymi migdałami.  Świetna mieszanka smaków i aromatów.  Ciasto jest łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne.  Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych.  Ale całość jest warta grzechu... 😊 Skład niki: 3 blaty biszkoptowe , każdy upieczony z dwóch jajek 1 biszkopt bezglutenowy: 2 jajka wielkości(...)pozostałe biszkopty. Wystudzić. Przygotować masę. Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i dalej ubijać do połączenia składników. Przygotować poncz. Połączyć wszystkie składniki. Złożyć ciasto. Na podstawce ułożyć dolny blat biszkoptowy. Nasączyć lekko ponczem. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 masy, rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Nasączyć z wierzchu drugi blat, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć

Ze smakiem bez glutenu
CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI 152

Wilgotne, miękkie i naturalnie słodkie ciasto bananowe. Łatwo i szybko się przygotowuje - bez zbędnego bałaganu w kuchni, bez użycia miksera.  Aby uniknąć ryzyka zakalca pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki oraz nie mieszaniu składników sypkich z mokrymi zbyt długo i energicznie. Wystarczy zgrubnie przemieszać je widelcem lub szpatułką. Tylko do połączenia składników. Chlebek ładnie rośnie w piekarniku, jest(...)jajko, ekstrakt z wanilii i jogurt.  Miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechami.  Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy

cool and minty
TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA 236

każdym większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo: utarte ciasto należy podzielić na cztery części, do każdej dodać wybrany barwnik i wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek zrobi się sam:D To wszystko

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO SŁONECZNIKOWE 145

Bajecznie pyszne, meeega uzależniające, ot po prostu poezja smaku. Choć ciasto do łatwych i szybkich nie należy, to warto się skusić. Ten smak wynagradza trudy przygotowania. Polecam bardzo gorąco ;-) Inspiracją był ten przepis , jednak dałam zdecydowanie mniej cukru, jak dla mnie i tak był bardzo słodki ;-) Piekłam w dużej, ciemnej blaszce, o wym. 37,5x24,5cm Składniki: Biszkopt: - 6 jajek(...)ubitej śmietany wlewamy wystudzoną, ale nie tężejącą galaretkę i dalej miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na herbatnikach i równo rozsmarowujemy. Posypujemy odłożoną wcześniej 1/4 podprażonego słonecznika. Przechowujemy w lodówce. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania